Εκδήλωση διαμαρτυρίας για μετακίνηση εργοστασίου κατασκευής φυσιγγίων από την Αραδίππου, πραγματοποίησαν το πρωί, δημότες τόσο της περιοχής όπου βρίσκεται το εργοστάσιο όσο και της περιοχής στην οποία γίνονται σκέψεις για μεταφορά του.
Στην εκδήλωση που έγινε στις 11 το πρωί, στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, συμμετείχαν 200 περίπου κάτοικοι της Αραδίππου, ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και βουλευτές ή εκπρόσωποι κομμάτων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκλεισαν συμβολικά για 15 περίπου λεπτά, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, όλες οι έξοδοι του κυκλικού κόμβου προς όλες τις περιοχές. Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι δια του κυκλικού κόμβου, έκλεισαν τον υπέργειο δρόμο Αγίας Νάπας – Αεροδρομίου Λάρνακας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων και στις δύο πλευρές του δρόμου.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχε στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι ο Δήμος Αραδίππου και οι δημότες του ζητούν την άμεση μετακίνηση του εργοστασίου, μακριά από κατοικημένες και κατοικήσιμες περιοχές και ότι δεν θα ανεχτούν χωροθέτηση του σε άλλο χώρο, εάν θα επηρεάζει δυσμενώς, είτε θέματα ασφάλειας και υγείας των δημοτών, είτε τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιών τους, λόγω εφαρμογής ζωνών επικινδυνότητας SEVESO.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «σήμερα διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά για το αυτονόητο, γι’ αυτό που εξηγούμε εδώ και μερικούς μήνες στην ομάδα των κυβερνητικών, ότι δεν μπορεί αυτή η επικίνδυνη δραστηριότητα να συνεχίσει και να φύγει από τη μια κατοικημένη περιοχή και να πάει σε άλλη. Συγκεκριμένα το εργοστάσιο έχει χαρακτηριστεί κατηγορίας Α και θέλει να λειτουργήσει σε μια περιοχή κατηγορίας Β, κάτι που δεν επιτρέπει ο Νόμος».
Ο κ. Ευαγγελίδης κάλεσε την αρμόδια κυβερνητική ομάδα «να προχωρήσουν με τη σωστή διαδικασία, να χωροθετήσουν το εργοστάσιο σε μια περιοχή που επιτρέπεται, δηλαδή στην Κόσιη, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί κατηγορίας Α. Το κράτος θα πρέπει να εξεύρει χώρο για να μεταφερθεί το εργοστάσιο» είπε και πρόσθεσε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση ότι δεν θα δοθεί έγκριση στο εργοστάσιο και δεν θα του δώσουμε τέτοια έγκριση».
Ανέφερε ακόμα ότι οι αρμόδιοι φορείς «δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μας καλέσουν σε συνάντηση προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».
Η βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως «σήμερα μαζί με τους πολίτες θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να παραταθεί άλλο με ταυτόχρονη παράταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας των πολιτών. Σήμερα δηλώνουμε ότι δεν γίνεται και δεν πρέπει να δεχθούμε το εργοστάσιο πυρίτιδας να μεταφερθεί κάπου αλλού εντός των δημοτικών ορίων της Αραδίππου ή εντός των ορίων των κατοικημένων περιοχών της Λάρνακας».
Πρόσθεσε ότι «αυτού του είδους οι αναπτύξεις δεν μπορεί να βρίσκονται μέσα στις κατοικημένες περιοχές. Εμείς καλούμε όλους να βρουν την λύση η οποία να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και δίνουμε το μήνυμα ότι θα είμαστε μαζί με τους πολίτες, το θέμα συζητήθηκε αρκετές φορές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και θα ασκήσουμε τις πιέσεις που πρέπει».
Η Ευανθία Σάββα, βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «ανησυχούμε τρομερά, αφού στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου που είναι ελαφριάς οχληρίας, υπάρχει χωροθετημένο εργοστάσιο με άδεια για αποθήκευση 30 τόνων πυρίτιδας με το πρώτο σπίτι να απέχει μόλις 6 -7 μέτρα απόσταση και να το χωρίζει ένας δρόμος. Ακόμα στα 150 μέτρα υπάρχει πρατήριο βενζίνης και όλοι αντιλαμβάνονται τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία του εργοστασίου».
Πρόσθεσε ότι «οι πολίτες αντιδρούν δικαιολογημένα και εμείς μαζί τους», κάλεσε «το κράτος επιτέλους να ακούσει μια φορά τους πολίτες και να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που είναι σωστές για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών» και σημείωσε πως «χρειάζεται πολιτική απόφαση ώστε να μεταφερθεί το εργοστάσιο σε περιοχή βαριάς οχληρίας, στη περιοχή της Κόσιης. Απευθύνουμε έκκληση στο κράτος και στους πολίτες της επαρχίας Λάρνακας να συστρατευθούν μαζί μας γιατί απ’ ότι φαίνεται μόνο με διαμαρτυρίες και έντονες αντιδράσεις ακούει αυτό το κράτος».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στην Αραδίππου με την αποθήκευση της πυρίτιδας «και στηρίζουμε το αίτημα του Δήμου και των κατοίκων για μετακίνηση του εργοστασίου και της αποθήκης πυρίτιδας σε περιοχή που να είναι μακριά από κατοικίες και να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα για την ασφάλεια των κατοίκων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Περδίκης είπε ότι «υπάρχει ένας αριθμός από πολύ οχληρές και επικίνδυνες βιομηχανίες οι οποίες πρέπει να μετακινηθούν σε περιοχή που να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, είτε είναι ασφαλτικά και χημικά εργοστάσια ή και το εργοστάσιο πυρίτιδας. Δυνητικά υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος σε σχέση με την αποθήκευση της πυρίτιδας και τη χρήση κατά την κατασκευή των φυσιγγίων».
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Λάρνακας Διομήδης Διομήδους είπε ότι «η ΕΔΕΚ είναι παρούσα για να υπενθυμίζει ότι τον εφιάλτη του Μαρί δεν θα τον ξαναζήσουμε. Δεν θα σιωπήσουμε, το εργοστάσιο πυρίτιδας είναι ύψιστης επικινδυνότητας, πρέπει να κλείσει άμεσα και να μετακινηθεί όπου θα μας εγγυηθούν ότι μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια».
Ο Πανίκος Αβραάμ Επικεφαλής της Ομάδας Επηρεαζόμενων Κατοίκων, αναφέρθηκε σε «δεύτερο Μαρί» και είπε πως «οι κάτοικοι ετοίμασαν επιστολή με υπογραφές η οποία θα σταλεί σε όλα τα Υπουργεία και στην Ευρώπη».
Ο κ. Αβραάμ πρόσθεσε πως ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου έστειλε στους κατοίκους της περιοχής επιστολή στην οποία αναφέρει πως σε περίπτωση έκρηξης της πυρίτιδας θα προκληθεί ωστικό κύμα. «Οι κυβερνώντες πρέπει να δουν σοβαρά αυτό το θέμα όπως είδαν σοβαρά και το θέμα του Μαρί» είπε και σημείωσε πως «εμείς δεν γνωρίζαμε οτιδήποτε για τη λειτουργία του εργοστασίου, που βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή Λάρνακας και πήρε άδεια με υπογραφές του Δήμου Λάρνακας, δίνοντας του μάλιστα έγκριση για αποθήκευση 40 τόνων πυρίτιδας, την ίδια ώρα που η περιοχή έχει χαρακτηριστεί SEVESO».
Η Νόρα Μάρκου κάτοικος της περιοχής όπου βρίσκεται το εργοστάσιο πυρίτιδας ανέφερε ότι το σπίτι της είναι απέναντι από την πόρτα του εργοστασίου και έχουν χάσει τον ύπνο τους. «Εμείς ήμασταν εκεί και ήρθε η πυρίτιδα στην αυλή μας, έχουμε καθημερινή έννοια και αγωνία αφού ήδη γνωρίζουμε τι έγινε στο Μαρί» είπε και σημείωσε πως αρκετοί κάτοικοι της περιοχής δεν γνώριζαν τι υπήρχε στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Η Έλενα Καλλή κάτοικος της περιοχής Κρασά στην Αραδίππου όπου γίνονται σκέψεις να μεταφερθεί το εργοστάσιο είπε πως «εδώ και 4 χρόνια γίνονται προσπάθειες ώστε η καρδιά της Λάρνακας και της Αραδίππου να γίνει περιοχή βαριάς βιομηχανίας. Οι κάτοικοι ζουν με το φόβο και εντούτοις το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για να μεταφερθεί το εργοστάσιο πυρίτιδας από τη μια κατοικημένη περιοχή σε άλλη κατοικημένη περιοχή».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.