Δέσμευση των δύο κυβερνήσεων ότι τα δύο καλώδια (Κύπρος - Κρήτη και Κρήτη - Αττική) θα είναι συμβατά
Δεν ευοδώθηκαν οι χθεσινές προσπάθειες της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Αθήνα για να μεταπειστεί η ελληνική κυβέρνηση και να ακυρώσει την απόφασή της να εκτελέσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής ως εθνικό έργο και όχι στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου κοινού ενδιαφέροντος, γνωστού ως Euroasia Interconnector, το οποίο προβλεπόταν να εκτελέσει σε τρεις ταυτόχρονες φάσεις τη διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου, Κύπρου - Κρήτης και Κρήτης Αττικής. Το μόνο που επιτεύχθηκε χθες και ικανοποιεί μόνο εν μέρει την κυπριακή πλευρά ήταν μια κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, η οποία θα διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες, με τη διαβεβαίωση ότι θα συνεργαστούν ώστε να εξασφαλιστεί συμβατότητα (διαλειτουργικότητα) μεταξύ των καλωδίων διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης και Κρήτης - Αττικής. Με τη δήλωση αυτή καταβάλλεται στην ουσία προσπάθεια να πειστεί η ΕΕ ότι η συνολική προσπάθεια διασύνδεσης των τριών χωρών εξακολουθεί να αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που αξίζει και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, έστω και αν ένα τμήμα του (Κρήτη - Αττική) θα πραγματοποιηθεί από το ελληνικό κράτος με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Οι πληροφορίες από κυπριακή κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το έργο εξακολουθεί να χρήζει κοινοτικής χρηματοδότησης και να είναι βιώσιμο, νοουμένου ότι όντως θα εξασφαλιστεί τεχνικά η συμβατότητα των δύο καλωδίων, κάτι που σε αυτή τη φάση είναι πλέον το κυρίως ζητούμενο.
Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις (την Κύπρο εκπροσώπησαν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας και ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς, ενώ παρέστησαν και στελέχη του Euroasia Interconnector) φαίνεται να οριστικοποιούν τα δεδομένα: Ο Euroasia καλείται να περιοριστεί στη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου και Κύπρου - Κρήτης, αλλά μέσω της σύνδεσης Κρήτης - Αττικής (από το ελληνικό κράτος και ειδικότερα τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ) θα μπορεί να διακινεί ηλεκτρισμό από το Ισραήλ (και θεωρητικά από την Κύπρο) στις ευρωπαϊκές αγορές και ανάποδα, νοουμένου ότι στην πράξη θα επιτευχθεί η συμβατότητα (διαλειτουργικότητα) των δύο καλωδίων.
Πληροφορούμαστε ότι μέσω της κοινής τους δήλωσης που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου αναγνωρίζουν ότι η απόφαση για τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης θα υλοποιηθεί μέσω του «Ariadne Interconnection S.P.L.C» ως εθνικού σχεδίου και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να τερματίσουν την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου, υποστηρίζοντας τα έργα κοινού ενδιαφέροντος 3.10.1 και 3.10.2.
Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να συνεργαστούν μέσω των αρμόδιων αρχών τους σύμφωνα με τον Κανονισμό 347/2013, για να εξασφαλίσουν την τεχνική διαλειτουργικότητα (συμβατότητα) της διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης (PCI 3.10.2), η οποία θα γίνει από τον Euroasia. Μάλιστα, στη δήλωση προστίθεται (προφανώς μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς) ότι η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σέβεται πλήρως και σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσει τις τρέχουσες διαδικασίες υποβολής προσφορών (η μία έληξε και είναι σε διαδικασία αξιολόγησης και η άλλη λήγει τέλος του μήνα) για τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.