Παντελής έλλειψη και ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών, στην επαρχία Λάρνακας κυρίως, διαπίστωσε σε χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου αντίστοιχα, Αννίτα Δημητρίου και Σκεύη Κουκουμά, ενώ στη Λάρνακα υπάρχουν αυξημένα περιστατικά ανήλικων ατόμων που είναι χρήστες ναρκωτικών, εντούτοις δεν υπάρχει ειδική μονάδα απεξάρτησης των ατόμων αυτών, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε εξειδικευμένο κέντρο στο Αυγόρου. Όσον αφορά τους ανηλίκους, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι η έγκριση/συναίνεση που απαιτείται από τους γονείς/κηδεμόνες για την παραπομπή του ανήλικου παιδιού σε θεραπευτικό/υποστηρικτικό πλαίσιο. Σημείωσε ότι «είναι κάτι το οποίο θα το δούμε σε ξεχωριστή συνεδρία, όπως επίσης και το γενικότερο θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα επανεξεταστεί από την επιτροπή ανάλογα και με τις απαντήσεις που έχουμε λάβει και ακόμα περισσότερο από τις απαντήσεις που θα λάβουμε, αφού έχουμε ζητήσει να μας δοθούν και γραπτώς».
Δεν πείθονταιΑπό την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά παρατήρησε ότι δεν άλλαξαν πολύ τα πράγματα από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε και πάλι το συγκεκριμένο θέμα στην επιτροπή, ενώ πρόσθεσε ότι οι αριθμοί των περιπτώσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, λόγω του ότι δεν καταφέρνουμε να πείσουμε τους χρήστες να ενταχθούν στα διάφορα προγράμματα και όχι λόγω μη αύξησης των χρηστών. Την ίδια ώρα ζήτησε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Αρχής Κατά των Εξαρτήσεων. Η κ. Κουκουμά τόνισε πως εξίσου σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις γυναίκες χρήστες ουσιών, αναφέροντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα που βρίσκεται σε λειτουργία φαίνεται ότι μπορεί μεν να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και την ανάγκη το θέμα να εξεταστεί «από τη σκοπιά του φύλου, γιατί οι γυναίκες χρήστες αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα». Η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου ενηλίκων «Αγία Σκέπη», Τίνα Παύλου, ανέφερε ότι οι γυναίκες, ακριβώς επειδή λαμβάνουν συνήθως τη δόση τους από τον σύζυγο/σύντροφό τους, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να οδηγηθούν σε κέντρο απεξάρτησης.
Χαμηλά η ΚύπροςΒάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν χθες από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων με έτος αναφοράς το 2017 η Κύπρος κατατάσσεται χαμηλά σε ό,τι αφορά τη χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο παραμένει πολύ ψηλά στην κατάταξη όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα από ανήλικους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δύο στις δέκα γυναίκες στην Κύπρο είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ενώ το 80% από αυτές έχουν υποβληθεί ή υπόκεινται σε βία. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο εκτελεστικός γραμματέας της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κωνσταντίνος Στυλιανού ανέφερε ότι «Το ζητούμενο είναι μια ισόρροπη και ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος και όχι μόνο εστίαση στην καταστολή, αλλά κυριότερα στην πρόληψη»
1378 παραπομπές Προβληματίζουν τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π» και που παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιο Σεργίδη για τα έτη 2016-2018, που αφορούν τις παραπομπές σε κέντρα απεξάρτησης από λειτουργούς κοινωνικής παρέμβασης της υπηρεσίας. Στη Λευκωσία υπήρξε σταδιακή αύξηση των περιπτώσεων για το 2016 μέχρι το 2018, εν αντιθέσει με τη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, το 2016 στη Λευκωσία καταγράφηκαν 123 παραπομπές, ωστόσο το 2017 αυξήθηκαν στις 144. Το 2018 όμως τα περιστατικά ανήλθαν στα 161. Στη Λεμεσό το 2016 οι περιπτώσεις ήταν 103 και το 2017 μειώθηκαν στις 100. Το 2018 υπήρξε περαιτέρω μείωση, αφού οι περιπτώσεις ανήλθαν στις 99. Αύξηση υπήρξε στις επαρχίες Πάφου και Μόρφου. Συγκεκριμένα, στην Πάφο το 2016 εντοπίστηκαν 50 περιπτώσεις, ενώ το 2017 και το 2018 αυξήθηκαν στις 70. Στην επαρχία Μόρφου, μέσα σε τρία χρόνια πολλαπλασιάστηκαν και από τέσσερα που είχαν σημειωθεί το 2016, το 2017 ανήλθαν στις 17 και το 2018 στις 22.
Ανησυχία για ΛάρνακαΑνησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την επαρχία Λάρνακας, αλλά και την επαρχία Αμμοχώστου. Οι δύο επαρχίες με βάση τον πληθυσμό τους καταγράφουν ψηλά νούμερα στις παραπομπές που απασχόλησαν τους λειτουργούς της ΥΚΑΝ, παρ’ όλο που υπάρχει μείωση που προκαλεί αισιοδοξία. Στη Λάρνακα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, υπήρξε μεν μείωση, ωστόσο οι αριθμοί συνεχίζουν να ανησυχούν τους αρμοδίους. Το 2016 οι παραπομπές έφτασαν τις 85, ενώ το 2017 μειώθηκαν στις 59. Περαιτέρω μείωση υπήρξε το 2018 όπου οι παραπομπές ήταν 29. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, οι παραπομπές της ΥΚΑΝ το 2016 ήταν 83, ενώ το 2017 μειώθηκαν στις 43. Το 2018 οι περιπτώσεις μειώθηκαν στις 29. Συνολικά για όλες τις επαρχίες από το 2016 μέχρι το 2018 οι περιπτώσεις που απασχόλησαν την ΥΚΑΝ ήταν 1.378.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.