Εντατικές ζυμώσεις σε κοινότητες της νοτιοανατολικής Λευκωσίας λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες, προκειμένου οι τοπικές αρχές, σε διαβούλευση με τους κατοίκους, να λάβουν απόφαση κατά πόσο θα διεκδικήσουν και αυτές τη συνένωσή τους με τον Δήμο Ιδαλίου και άλλες κοινότητες της περιοχής ή θα παραμείνουν κοινότητες και θα ενταχθούν σε ένα από τα συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων που προβλέπει το δεύτερο νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης, το οποίο βρίσκεται και αυτό στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε παγκοινοτική συγκέντρωση στον Λυθροδόντα (η μεγαλύτερη κοινότητα της περιοχής, με 3.500 κατοίκους), με θέμα συζήτησης τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, το μέλλον των νέων δήμων και των κοινοτήτων, τις αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και τα αυξημένα έσοδα των νέων δήμων και την προοπτική ένταξης της συγκεκριμένης κοινότητας στον Δήμο Ιδαλίου.
Ο κοινοτάρχης Λυθροδόντα Λάμπρος Λουκά ανέφερε στον «Πολίτη» ότι οργανώθηκε παγκοινοτική συγκέντρωση, με τέσσερις ομιλητές που γνωρίζουν για τις εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κοινοτικό συμβούλιο αλλά και στους κατοίκους να ακούσουν για το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης, να υποβάλουν ερωτήσεις και να διαμορφώσουν γνώμη για το τι είναι πιο συμφέρον για τον Λυθροδόντα. «Θέλαμε να ακούσουμε», είπε ο κ. Λουκά, «τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους νέους δήμους, ποιες εξουσίες και ποια έσοδα παραχωρεί η κυβέρνηση, και να κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ του καθεστώτος που θα ισχύσει μετά τη μεταρρύθμιση στους δήμους και του σημερινού καθεστώτος των κοινοτήτων».
Ρωτήσαμε τον κοινοτάρχη Λυθροδόντα κατά πόσο μετά τη συζήτηση της Παρασκευής έχει διαμορφώσει άποψη το κοινοτικό συμβούλιο και απάντησε αρνητικά. Είπε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω τα όσα ακούστηκαν, να γίνει καλύτερη μελέτη του νομοσχεδίου, να ενταθεί ο διάλογος μεταξύ των κατοίκων και μετά να υπάρξει τοποθέτηση. Σε ερώτησή μας αν σε αυτή τη φάση θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά τον υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος το Σάββατο κάλεσε τις τοπικές αρχές να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις συνενώσεις για να ληφθούν υπόψη, ο κ. Λουκά είπε ότι είναι στις σκέψεις τους η επικοινωνία με τον υπουργό για να έχουν τη δική του θέση ως προς το καθεστώς των δήμων βάσει του νομοσχεδίου. Αυτή είναι η ώρα για τις επαφές και τις αποφάσεις, είπε ο κ. Λουκά.
Και σε άλλες κοινότητεςΑντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μόνο ο Λυθροδόντας που προβληματίζεται για το ενδεχόμενο ένταξής του στον νέο Δήμο Ιδαλίου. Το γεγονός ότι ήδη πέντε κοινότητες της περιοχής (Λύμπια, Αλάμπρα, Νήσου, Πέρα Χωρίο και Ποταμιά) έχουν αποφασίσει να ζητήσουν από το ΥΠΕΣ την ένταξή τους στον Δήμο Ιδαλίου (και κατά πάσα πιθανότητα το αίτημα θα γίνει δεκτό) έχει θορυβήσει άλλες κοινότητες της περιοχής, καθώς όλες μαζί προορίζονταν να ενταχθούν σε ένα σύμπλεγμα υπηρεσιών 11 κοινοτήτων (Αγία Βαρβάρα, Αλάμπρα, Κοτσιάτης, Λυθροδόντας, Λύμπια, Μαθιάτης, Μαρκί, Νήσου, Πέρα Χωριό, Ποταμιά, Σια) και πλέον πέντε από τις 11 κοινότητες αποφάσισαν να ενωθούν με το Δάλι. Απομένουν μόνο έξι για το σύμπλεγμα υπηρεσιών, κάτι που προβληματίζει κάποιες κοινότητες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, πέραν από τον Λυθροδόντα, το ενδεχόμενο συνένωσης με το Δάλι προβληματίζει και την Αγία Βαρβάρα, η οποία δεν έλαβε ακόμα απόφαση, αλλά και κάποιους παράγοντες στη Σια και τον Μαθιάτη, χωρίς ούτε σε αυτές τις περιπτώσεις να έχει ληφθεί απόφαση. Πληροφορούμαστε ότι ο κοινοτάρχης Σιας παρέστη την Παρασκευή στην παγκοινοτική συγκέντρωση στον Λυθροδόντα και παρακολούθησε τη συζήτηση.
Και τα κόμματαΣτην παγκοινοτική του Λυθροδόντα παρέστησαν και μάλιστα μίλησαν στο ακροατήριο τρία στελέχη ισάριθμων κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, ο επικεφαλής του γραφείου τοπικής αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΑΚΕΛ Σταύρος Γερολατσίτης και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ βλέπει θετικά τη συνένωση κοινοτήτων της περιοχής με τον Δήμο Ιδαλίου, στο πλαίσιο της θέσης του ότι οι δήμοι είναι ανώτερο στάδιο τοπικής αυτοδιοίκησης και σταδιακά πρέπει να προσχωρήσουν σε αυτό όλες οι κοινότητες.
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης.
Τα ίδια κριτήρια παντούΟ βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας προβληματίζεται από τις πληροφορίες που διαρρέουν για τις βασικές συνενώσεις δήμων στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα για κάποια σενάρια που φαίνεται να βασίζονται σε διαφορετικά κριτήρια μεταξύ τους. Μιλώντας στον «Πολίτη», ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η θέση του ΔΗΚΟ ήταν και παραμένει υπέρ της μείωσης του αριθμού των δήμων σε 14, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι 15 ή 13. Αναφερόμενος ειδικότερα στα βασικά σενάρια συνενώσεων για τη μείζονα Λευκωσία, όπως καταγράφονται στην τεχνοοικονομική μελέτη, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι προβλέπεται η συνένωση της Λευκωσίας με τους Δήμους Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, η συνένωση του Στροβόλου με τη Λακατάμια και το Τσέρι και η συνένωση των Λατσιών με το Γέρι και το Δάλι. Αν τώρα, είπε ο κ. Μουσιούττας, γίνονται σκέψεις για υπερδήμο στην πρωτεύουσα, με τη συνένωση της Λευκωσίας και με τον Στρόβολο, τότε θα πρέπει να είναι υπερδήμοι και ο Δήμος Λάρνακας και ο Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Πάφου. Δεν καταλαβαίνω, είπε ο κ. Μουσιούττας, εκφράζοντας προσωπική θέση, να θέλουμε να κάνουμε υπερδήμο των 200 χιλιάδων στην αστική Λευκωσία και την ίδια στιγμή να μην θέλουμε υπερδήμους στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, να ακούμε για αυτόνομο Δήμο Πολεμιδών και για δήμους των 30 και των 20 χιλιάδων στη Λευκωσία, δηλαδή εντελώς ανομοιόμορφα σχήματα.
Κατά τον κ. Μουσιούττα, τα πρώτα σενάρια της τεχνοοικονομικής μελέτης του ΥΠΕΣ προέβλεπαν πιο ομοιόμορφους δήμους, βασισμένους σε αντικειμενικά κριτήρια και θα πρέπει, κατά τον ίδιο, το υπουργείο να επιμείνει μέχρι τέλους στην υιοθέτηση κοινών κριτηρίων για όλες τις συνενώσεις.
Είπε ακόμα πως το νομοσχέδιο που στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία είναι αρκετά ικανοποιητικό και ότι τις τελικές αποφάσεις για κάποια καυτά ζητήματα (συνενώσεις, σχολικές εφορείες, διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών εκλογών) θα τις πάρει η Βουλή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.