«Θέλω τους Τ/Κ κοντά στην ΕΕ»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 6.10.2019
«Θέλω τους Τ/Κ κοντά στην ΕΕ»
Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εξηγεί στον «Π» γιατί ανοίγει γραφείο στα κατεχόμενα

Ο τ/κ καταγωγής Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ανοίγει γραφείο και στα κατεχόμενα (κοντά στο Λήδρα Πάλας, σε τ/κ περιουσία) πέραν του γραφείου του που λειτουργεί στο ελεύθερο κομμάτι της Λευκωσίας. Η είδηση αυτή -τα εγκαίνια του γραφείου θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτωβρίου- προκάλεσε αντιδράσεις κομμάτων του λεγόμενου Κέντρου, τα οποία ισχυρίζονται ότι η εν λόγω ενέργεια του ευρωβουλευτή ενισχύει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τον ευρωβουλευτή του. Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εξήγησε στον «Πολίτη» το σκεπτικό του αναφορικά με τη λειτουργία γραφείου του και στην κατεχόμενη Λευκωσία, καθώς και για τους λόγους που ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτάχυνση των διαδικασιών για την καθιέρωση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ.


Γιατί γραφείο και στα κατεχόμενα;


Έκανα μια δικοινοτική προεκλογική εκστρατεία, με τη συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ, και μίλησα στους πολίτες ανοικτά για το τι πραγματικά θέλω να κάνω. Είχα πει ότι εάν εκλεγώ ευρωβουλευτής όλοι οι συνεργάτες μου σε Βρυξέλλες και Κύπρο θα είναι Ε/Κ και Τ/Κ και ότι θα έχω γραφείο και στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Επιπλέον, είχα πει ότι θέλω η τουρκική να είναι γλώσσα εργασίας στην Ευρωβουλή, στην ΕΕ. Αυτές οι υποσχέσεις, μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ευρωκοινοβούλιο πριν από έναν μήνα περίπου, υλοποιήθηκαν. Είμαι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται για μια ομοσπονδιακή Κύπρο, για μια ομοσπονδία από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή, Ε/Κ και Τ/Κ να συναντώνται και να συνεργάζονται μεταξύ τους, να αγωνίζονται μαζί για τον σκοπό της επανένωσης στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Τούτο παραμένει το καθολικό μου δόγμα. Τώρα, στην ε/κ κοινότητα παρατηρώ ότι υπάρχει μια υπερευαισθησία σε ό,τι αφορά την τ/κ κοινότητα για κάποια ζητήματα… Αυτή η κοινότητα, η τ/κ, είναι μέλος της ΕΕ από την ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία προσχώρησε στην ΕΕ, την 1η Μαΐου 2004. Και λίγο πριν από την ένταξη η πολιτική της ΕΕ έναντι της τ/κ κοινότητας καθορίστηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 26ης Απριλίου 2004. Μεταξύ άλλων, σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική του συμβουλίου αναφέρεται ότι οι Τ/Κ θα πρέπει να προσεγγίσουν την ΕΕ, να επαναπροσεγγίσει η μια κοινότητα την άλλη, να στηριχθεί οικονομικά και να αναπτυχθεί η τ/κ κοινότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης του νησιού. Εμένα με καθοδηγούν αυτές οι αποφάσεις. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Θέλουμε την τ/κ κοινότητα να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, να αισθάνεται ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ή τη θέλουμε υπό την κηδεμονία της Τουρκίας, απομονωμένη, χωρίς πρόσβαση στην ΕΕ; Το δεύτερο σενάριο είναι μια ξεκάθαρη συνταγή που οδηγεί στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, δεν αντιλαμβάνεται και την έννοια της επανένωσης ως επανένωση των ανθρώπων. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι θα επανενωθεί ο τόπος με το να αποδοθούν εδάφη, ξενοδοχεία κ.λπ. Όταν μιλάμε για επανένωση, εννοούμε επανένωση των δύο κοινοτήτων και ενσωμάτωσή τους σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή Κύπρο. Με λίγα λόγια, μέσω και αυτού του γραφείου, θα προσπαθήσω να φέρω την ΕΕ πιο κοντά στους Τ/Κ και τους Τ/Κ πιο κοντά στην ΕΕ. Είμαι πάρα πολύ ενοχλημένος από τις αβάσιμες επιθέσεις που δέχομαι και θέλω να διαμηνύσω προς όλους ότι δεν θα υποκύψω σε εθνικιστικά ντελίρια, θα βαδίσω τον δρόμο που ξέρω.

Λάθος μηνύματα;



Ναι, αλλά κόμματα επιμένουν ότι η λειτουργία γραφείου ευρωβουλευτή και στα κατεχόμενα, πριν από τη λύση του Κυπριακού, θα στείλει λάθος μηνύματα προς τα έξω, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κατοχή, ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.Κενά λόγια. Λόγια κενά και, μάλιστα, με κακή πρόθεση και έλλειψη σεβασμού προς τους Τ/Κ ψηφοφόρους, προς τους συμπατριώτες τους τους Τ/Κ - και στην κοινότητά μου υπάρχει αυτή η έλλειψη σεβασμού. Οι Ε/Κ φαίνεται ότι δεν έχουν μάθει ότι πρέπει να αναγνωριστεί και η άλλη κοινότητα ως μέρος της Κύπρου, ως πατρίδα / χώρα / κράτος της Κύπρου. Ότι ανήκει και η άλλη κοινότητα σε αυτό. Την κατοχή δεν μπορεί να την κρύψει κανένας -μήτε ξένος μήτε Κύπριος- γιατί τα 40.000 στρατεύματα και τα συρματοπλέγματα φωνάζουν. Υπενθυμίζω ότι η ίδια η ΕΕ έχει ανοίξει γραφεία στα κατεχόμενα και διαχειρίζεται κονδύλια απευθείας από τις Βρυξέλλες για την τ/κ κοινότητα και κάνει έργα στα κατεχόμενα. Οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές και κάποιοι το έχουν ασκήσει, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Υπάρχουν αντιδράσεις για το γραφείο σας στα κατεχόμενα και από την τ/κ κοινότητα;

Βεβαίως υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν αντιδράσεις είτε για τις προσπάθειες να συνεργαστούν οι Τ/Κ με τους Ε/Κ είτε για να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή προσέγγιση, αλλά και τώρα για το γραφείο. Υπάρχει φοβερή ανησυχία στην πλευρά των Τ/Κ αποσχιστικών, δηλαδή των τ/κ δυνάμεων που δεν θέλουν επανένωση του νησιού, δεν θέλουν επαναπροσέγγιση, δεν θέλουν ΕΕ, που θέλουν να μείνουν ταυτισμένοι με την Τουρκία. Ανησυχούν πάρα πολύ από αυτές τις κινήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι Ε/Κ εθνικιστές με τους Τ/Κ αποσχιστές, και αυτό πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά όλους τους πολίτες, όλους τους Κυπρίους.

Τουρκική γλώσσα
 

Έχουμε δει αντιδράσεις έντονες και για την πρότασή σας για την τουρκική γλώσσα. Κάποιοι θεωρούν ότι αν μη τι άλλο δεν είναι καλό το τάιμινγκ για να ανοίξουν αυτά τα ζητήματα, την ώρα που η Τουρκία κάνει εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θα τιμωρούνται οι Τ/Κ για το τι κάνει η Τουρκία; Η τουρκική είναι γλώσσα του κυπριακού κράτους, το οποίο είναι δικοινοτικό, και οι Τ/Κ είναι τουρκόφωνοι πολίτες της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004. Έχουν περάσει από τότε 15 χρόνια. Πώς οι Τ/Κ θα εργαστούν σε σώματα της ΕΕ; Δεν μπορούν αν δεν ξέρουν ξένες γλώσσες, διότι η γλώσσα τους δεν είναι αναγνωρισμένη. Δεν μπορούν καν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις. Επαναλαμβάνω το ερώτημα: Θέλουμε να ενσωματώσουμε αυτή την κοινότητα σε ευρωπαϊκά πεδία ή θέλουμε να την αφήσουμε απομονωμένη στην αγκαλιά της Τουρκίας; Η τουρκική είναι η γλώσσα των Τ/Κ, είναι γλώσσα του κυπριακού κράτους.

Απευθείας εμπόριο


Πού σταματά αυτό το θέλουμε να ενσωματώσουμε την τ/κ κοινότητα στην ΕΕ; Διότι, ξανανοίγει θέμα απευθείας εμπορίου και μπορεί κάποιοι να πουν ότι θέλουμε να την ενσωματώσουμε και με αυτό τον τρόπο.

Για το απευθείας εμπόριο υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, της 26ης Απριλίου 2004, ζητεί από την Κομισιόν να υλοποιήσει τους στόχους που έχω προαναφέρει. Με βάση εκείνη την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε κάποια μέτρα, όπως είναι ο κανονισμός για το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής και η ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της τ/κ κοινότητας. Το απευθείας εμπόριο θεωρήθηκε τότε προβληματικό και πάγωσε. Το ΑΚΕΛ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL), στα οποία ανήκω ως ευρωβουλευτής, υπερασπίζονται τη θέση να παραμείνει παγωμένο αυτό το θέμα.


«Δείχνει τα δόντια της η Τουρκία»


Ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Τουρκίας αναφορικά με τη νέα εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και την τουρκική γεώτρηση στο μπλοκ «7», το οποίο είναι αδειοδοτημένο στην κοινοπραξία Total- ΕΝΙ, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ απάντησε ότι η Άγκυρα εφαρμόζει πολιτική ισχύος. «Δηλαδή, από τη μια δείχνει τα δόντια της και προσπαθεί να ακυρώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη στέλνει το μήνυμα ότι θέλει να είναι και αυτή μέρος όλης τούτης της διαδικασίας», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής. Το τι κάνει η Τουρκία, συνέχισε, δεν είναι ανεξάρτητο με το τι γίνεται στην περιοχή μας, με τα γεωπολιτικά της ενέργειας και τις συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα, οι οποίες την αφήνουν εκτός. «Η Τουρκία θέλει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας και χρησιμοποιεί μια απειλητική τακτική, αντί να δουλέψει για τη γρήγορη επίλυση του Κυπριακού που θα βοηθούσε στην ομαλοποίηση και τη συνεργασία και στον τομέα της ενέργειας. Δυστυχώς, η Τουρκία επέλεξε αυτή την επιθετική πολιτική, η οποία δεν βοηθά ούτε καν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» πρόσθεσε. Επιπλέον, συνέχισε, υπάρχουν ζητήματα στο Κυπριακό, και απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ σοβαρά, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. «Δεν έχουν συμφωνηθεί οι όροι αναφοράς, υπάρχει χάσμα μεταξύ των κυρίων Αναστασιάδη - Ακιντζί πάνω σε βασικά θέματα, που δεν έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Άρα, δεν πρέπει να τα συγχέουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Μπορεί κάποιοι να επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στην Τουρκία για τη μη επίλυση του Κυπριακού, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και εάν αφήναμε έξω την Τουρκία και τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο ηγετών. Και γι' αυτό ίσως βλέπουμε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Κιζίλγιουρεκ.

Αυτό που φοβούνται πολλοί Ε/Κ είναι ότι μέσω μιας λύσης ομοσπονδίας θα νομιμοποιηθεί η παρουσία της Τουρκίας στα της Κύπρου. Υπάρχει λύση του Κυπριακού που να αφήνει εκτός την Τουρκία;

Η ταύτιση της τ/κ κοινότητας με την Τουρκία, αυτή η αντίληψη, είναι ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια για τη λύση του Κυπριακού. Φαίνεται ότι οι Ε/Κ διαμορφωτές πολιτικής (policymakers) δεν έχουν καταλάβει ότι η τ/κ αγωνία σήμερα είναι να συνεχίσει να υπάρχει η κοινότητα στην Κύπρο ως μια οντότητα αυτόνομη στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Κύπρου, και κάθε άλλο ως προέκταση της Τουρκίας στα ομοσπονδιακά όργανα. Εάν βλέπεις την τ/κ κοινότητα ως προέκταση της Τουρκίας, τότε δεν μπορείς να βρεις καμία λύση, ούτε ενιαίο κράτος μπορείς να κάνεις, ούτε ομοσπονδία, ούτε συνομοσπονδία. Δεν ισχύει αυτό που φοβούνται κάποιοι Ε/Κ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία - Φυγάδευσε πρώτα τη σύζυγό του, το έκρυψε και από τον αδελφό του
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία - Φυγάδευσε πρώτα τη σύζυγό του, το έκρυψε και από τον αδελφό του

Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία - Φυγάδευσε πρώτα τη σύζυγό του, το έκρυψε και από τον αδελφό του

Ορκίστηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο τέταρτος πρωθυπουργός της Γαλλίας μέσα στο 2024
ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίστηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο τέταρτος πρωθυπουργός της Γαλλίας μέσα στο 2024

Ορκίστηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο τέταρτος πρωθυπουργός της Γαλλίας μέσα στο 2024

Η Αστυνομια έκλεισε το οίκημα της Ομόνοιας 29ης Μαΐου στην Λεμεσό - Ανησυχεί η οπαδική βία τους αρμοδίους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αστυνομια έκλεισε το οίκημα της Ομόνοιας 29ης Μαΐου στην Λεμεσό - Ανησυχεί η οπαδική βία τους αρμοδίους

Η Αστυνομια έκλεισε το οίκημα της Ομόνοιας 29ης Μαΐου στην Λεμεσό - Ανησυχεί η οπαδική βία τους αρμοδίους

Ποιος είναι ο Έλληνας ομογενής που προτείνει ο Τραμπ για αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Έλληνας ομογενής που προτείνει ο Τραμπ για αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών

Ποιος είναι ο Έλληνας ομογενής που προτείνει ο Τραμπ για αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών

Η Ρωσία σταματά τις εξαγωγές σιτηρών προς Συρία - Θα δώσουμε εμείς, λέει η Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία σταματά τις εξαγωγές σιτηρών προς Συρία - Θα δώσουμε εμείς, λέει η Ουκρανία

Η Ρωσία σταματά τις εξαγωγές σιτηρών προς Συρία - Θα δώσουμε εμείς, λέει η Ουκρανία