Ο ΠτΔ κάλεσε 16 γειτονικές χώρες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του για το κλίμα
Τους πρέσβεις των χωρών στις οποίες απευθύνεται το κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για περιφερειακή συνεργασία, και ειδικότερα για συντονισμό δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, ανέλαβε να ενημερώσει την τελευταία εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής. Την πρωτοβουλία είχε εξαγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την προσφώνησή του ενώπιον 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως «έχει στόχο να φέρει κοντά τους κορυφαίους επιστήμονες και φορείς λήψης αποφάσεων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με σκοπό την ανάπτυξη πρακτικών και εφικτών λύσεων που θα έχουν διαρκή οφέλη για τους πολίτες μας».
16 χώρεςΗ πρώτη παρουσίαση της πρωτοβουλίας είχε γίνει, όπως πληροφορείται ο «Π», από τον Κώστα Καδή και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη τέλη περασμένη Μαρτίου, ενώ ο αρμόδιος για το περιβάλλον υπουργός παρουσίασε την πρωτοβουλία και στον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ και στον γενικό διευθυντή του FAO.
Οι τελευταίες εξελίξεις, για τις οποίες ενημερώνονται οι πρέσβεις από τον κ. Καδή και ομάδα τεχνοκρατών, αφορούν την πρόσφατη ενημερωτική επιστολή του ΠτΔ στους αρχηγούς των 16 κρατών (στάλθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου), στην οποία ο κ. Αναστασιάδης επισυνάπτει και δεσμευτική δήλωση υποστήριξης της πρωτοβουλίας για συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις υποστήριξης αναμένονται να επιστραφούν υπογεγραμμένες αυτή την περίοδο. Οι πρέσβεις ενημερώθηκαν και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη σύσταση των επιστημονικών ομάδων μέχρι την υιοθέτηση του σχεδίου δράσης.
Οι χώρες στις οποίες έχει απευθυνθεί η Κύπρος στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είναι: η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιορδανία, το Ισραήλ, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Ομάν, η Παλαιστίνη, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση μέσα από την πρωτοβουλία αυτή δεν στοχεύει μόνο στις δράσεις για το κλίμα, αλλά αναζητά και έναν πιο αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο, ενώ ανοίγει πιο στενές σχέσεις με κάποιες χώρες.
Καλύτερα μαζίΕξηγώντας το σκεπτικό της πρωτοβουλίας στους αρχηγούς των κρατών, ο ΠτΔ αναφέρει πως ναι μεν Κύπρος είναι έτοιμη να λάβει κατεπείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ένα μικρό κράτος, με περιορισμένους πόρους, αντιλαμβάνεται πως οποιαδήποτε εθνική δράση θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα. Και θεωρεί πως μία περιφερειακή πρωτοβουλία μπορεί να είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική. Πέραν από τη δήλωση υποστήριξης, ζητείται από τους αρχηγούς κρατών να υποδείξουν επιστήμονες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Hot - spot η Μεσόγειος Σε δήλωσή του στον «Π», ο υπουργός κ. Καδής εξηγεί πώς
«οι επιστήμονες έχουν κατατάξει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στις περιοχές του πλανήτη που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Οι προβλέψεις τους, μάλιστα», σημειώνει, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Οι χώρες μας ήδη βιώνουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις: εντονότερα κύματα καύσωνα, αυξημένη λειψυδρία και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Να υπενθυμίσουμε ότι οι επιστήμονες παρατηρούν πως η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θερμαίνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι ο παγκόσμιος μέσος όρος, με την άνοδο της θερμοκρασίας να είναι σχεδόν διπλάσιος, γεγονός που την κατατάσσει σε hot-spot της κλιματικής αλλαγής.
Κορυφαίοι επιστήμονες «Αντιλαμβάνεστε ότι οι επιπτώσεις αυτές ακουμπούν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας», συνεχίζει ο κ. Καδής στη δήλωσή του στον «Π». «Από τη γεωργία και το περιβάλλον, μέχρι την υγεία, τον τουρισμό, την οικονομία και γενικότερα την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών. Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κατάστασης αυτής. Η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκάθαρα υποδείξει ότι πιο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται συντονισμένα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Έχει επίσης επισημάνει ότι για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να στηρίζονται σε στέρεα επιστημονική βάση. Ακριβώς αυτές οι παράμετροι αποτελούν και τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας της Κύπρου: έχει περιφερειακό χαρακτήρα, και εδράζεται στη δουλειά κορυφαίων επιστημόνων».
Στο Ινστ. ΚύπρουΌπως εξηγεί ο Κώστας Καδής, οι επιστήμονες αυτοί με το Ινστιτούτο Κύπρου να έχει τον συντονισμό θα τροφοδοτήσουν την πολιτική ηγεσία των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία με όλες τις απαραίτητες επιστημονικές πληροφορίες και με εισηγήσεις για μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Έτσι, τα μέτρα αυτά θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής μας. Με την πρωτοβουλία της η Κύπρος μπαίνει στο παγκόσμιο σκηνικό των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο υπουργός.
Αξιολόγηση και έκθεση Οι διακεκριμένοι επιστήμονες και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα τα οποία θα συμμετάσχουν, θα εργαστούν ανά θεματικές, θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα υποβάλουν από μία έκθεση με τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε επίπεδο περιβάλλοντος, ενέργειας, ανθρώπινης υγείας, υδατικών πόρων, τουρισμού κ.λπ. Αναμένεται πως μέσα από αυτή την επαφή θα προκύψουν συνέργειες και ανταλλαγές εργαλείων μεταξύ των χωρών.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία τίθενται και στην επιστολή του ΠτΔ, οι θεματικές ομάδες θα πρέπει να συσταθούν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ όλες οι συναντήσεις τους θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Τον Σεπτέμβριο του 2020 θα παρουσιαστεί στις συνεργαζόμενες κυβερνήσεις η έκθεση των επιστημόνων, σε ειδικό συνέδριο τον Οκτώβριο του 2020 οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στη διεθνή κοινότητα για να συμμετέχει και αυτή στον προβληματισμό, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ή έκθεση θα οριστικοποιηθεί ώστε τον Φεβρουάριο του 2021 να προωθηθεί στις κυβερνήσεις των συμμετεχουσών χώρων σε υπουργική σύνοδο και να διαμορφωθεί ένα προσχέδιο του σχεδίου δράσης. Το καλοκαίρι του 2021 θα γίνει συμβούλιο αρχηγών κρατών όπου οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν το κοινό τους σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα περιλαμβάνει τον τρόπο που, είτε μόνα τους είτε συλλογικά, θα αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.