Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι καταθέτει αυτήν την πρόταση με την εμπειρία των 20 χρόνων που διαθέτει σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η άποψη αυτή δεν αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την πρόταση του για δημιουργία μητροπολιτικού δήμου στην Λευκωσία καταθέτει δημόσια ο Δήμαρχος Στροβόλου
Την προσωπική του άποψη και παράλληλα πρόταση για δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου στην Λευκωσία ο οποίος να περιλαμβάνει τους πέντε αστικούς δήμους, που είναι η Λευκωσία, ο Στρόβολος, η Έγκωμη, ο Άγιος Δομέτιος και η Αγλαντζιά, καταθέτει στον δημόσιο διάλογο ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, τονίζοντας πως «αν θα κάνουμε μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), αυτή πρέπει να είναι αντάξια των προσδοκιών των πολιτών».
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι καταθέτει αυτήν την πρόταση με την εμπειρία των 20 χρόνων που διαθέτει σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η άποψη αυτή δεν αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Το αναφέρω αυτό γνωρίζοντας το κύρος, το μέγεθος, την γεωγραφική θέση και την ανθρωπογεωγραφία του Στροβόλου», ανέφερε και σημείωσε ότι «ο Στρόβολος έχει καθαρά αστικά χαρακτηριστικά και θέλουμε αυτά τα χαρακτηριστικά να αναδειχθούν μέσω του να είναι το κύριο δημοτικό διαμέρισμα μιας μεγάλης πρωτεύουσας».
Επίσης, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι «είναι ευχάριστο που στην Λευκωσία δεν παρατηρούνται τοπικά ή προσωπικά συμφέροντα» και τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια για τους Δήμους.
Αναφέροντας ότι «η Κύπρος χρειαζόταν χτες μία ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των Δήμων, ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε πως το κυρίαρχο θέμα είναι να συνοδευτεί αυτή η μεταρρύθμιση «με τη ριζική αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος των νέων διευρυμένων Δήμων, προκειμένου οι Δήμοι μας να μετατραπούν σε ισχυρές μονάδες σχεδιασμού και προώθησης της Τοπικής Ανάπτυξης, με ισχυρά ΄όπλα΄ στη διάθεσή τους, που θα τους παραχωρήσει η κεντρική εξουσία».
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα, που θα αναμένονται από τη δημιουργία μίας μεγάλης, ισχυρής πρωτεύουσας, η οποία θα περιλαμβάνει και τον Στρόβολο, είναι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Στροβόλου, το ότι «η νέα, πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα θα μπορεί να έχει ένα ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ θα είναι πλέον εφικτή η άντληση περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για υλοποίηση έργων, στα οποία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο Δήμος Στροβόλου δεν ήταν επιλέξιμος».
Επιπλέον, ανέφερε ότι το σενάριο που προνοεί τη συμπερίληψη του Στροβόλου στη νέα μεγάλη πρωτεύουσα αναμένεται να έχει ως επακόλουθο την εξοικονόμηση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους δημότες.
«Συνεπώς ένας μεγάλος Δήμος και δύο μικρότεροι περιαστικοί δήμοι, καθένας με τις δικές του ιδιαιτερότητες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες πλέον προκλήσεις και προβλήματα», πρόσθεσε.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, όπως είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους, «δεν μπορεί να υπάρξει πρωτεύουσα χωρίς τον Στρόβολο, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από εμάς δεν θα διατηρούσαν τους τίτλους, τα οφίκια και τις καρέκλες τους» και τόνισε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνον προς όφελος των δημοτών.
Σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο, που ο Δήμος Στροβόλου έχει επιλεγεί να στεγάσει τέσσερα Υπουργεία, την Κεντρική Τράπεζα και τα Κεντρικά Γραφεία άλλων δύο μεγάλων τραπεζών, της ΑΗΚ, της CYTA, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και των Κυπριακών Ταχυδρομείων, το Γενικό Νοσοκομείο και το Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς και άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία, το Mall of Cyprus, το ΓΣΠ, το Κρατικό Χημείο, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, ενώ αναφέρουμε επίσης ότι ο Δήμος μας συνορεύει και με το Προεδρικό Μέγαρο.
Ειδικότερα, για την μεταρρύθμιση της ΤΑ, ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή «θα πρέπει να στοχεύει σε μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργικό εκσυγχρονισμό», προσθέτοντας ότι «οι δήμοι μας θα πρέπει να γίνουν πραγματικές κυβερνήσεις και όχι η ετεροδιοίκηση που έχουμε σήμερα».
Το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, δεν θα πρέπει να είναι μόνο το ποιοι δήμοι θα συγχωνευτούν με ποιους και ποιοι για ορισμένους λόγους θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση».
Με αυτή τη λογική, συνέχισε, «οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να φέρουν πραγματική ΄επανάσταση΄ στην κοινωνία, στην οποία, στη μείζονα Λευκωσία, τουλάχιστον, αλλά και σε όλη την Κύπρο, οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών ιεραρχούνται πολύ υψηλότερα από τοπικά και κομματικά συμφέροντα».
«Άλλωστε, πανομοιότυπα είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμος Στροβόλου και οι όμοροι αστικοί Δήμοι, που συναποτελούν την καρδιά της πόλης μας», σημείωσε.
ΚΥΠΕ/Κώστας Σταυρινός
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.