Ο Μάνος Μανώλη της «Cyprus From Air» μοιράζεται εντυπώσεις από εξορμήσεις.
Για τη μαγεία να ταξιδεύεις με κανόε-καγιάκ στην Κύπρο, μιλά σήμερα στους «ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ο Μάνος Μανώλη, ιδρυτής της ομάδας «Cyprus From Air». Στα ήσυχα και πράσινα νερά των φραγμάτων ή στη θάλασσα νωρίς το πρωί, απολαμβάνοντας πριν από το ψάρεμα την ανείπωτη ομορφιά του ήλιου που ανατέλλει μέσα από αυτή, κάποτε τα συνεχή πετάγματα των χελιδονόψαρων και ακόμη τα παιχνίδια των δελφινιών. Κάποια βράδια, λέει, φορτώνει εφόδια, αντίσκηνο και υπνόσακο και κωπηλατεί μέχρι κάποιον απόμερο κόλπο για κατασκήνωση, ξυπνά το πρωί και συνεχίζει την πορεία του, ζώντας στιγμές βγαλμένες από βιβλία των Λόντον και Χέμινγουεϊ. «Το καγιάκ σε φέρνει κοντά στη θαλάσσια ζωή με έναν ασφαλή τρόπο», τονίζει.
https://www.youtube.com/watch?v=vDu0N9k4JuE&t=58s&fbclid=IwAR2xOhERi8gBtOtW2mLu9fBYI1wkdGjrlEAYs9d4F1KSBp8mEmCt9_pGWpg
-Συγκριτικά με άλλα μέσα απόδρασης, τι διαφορετικό μπορεί να μας προσφέρει το κανόε-καγιάκ;Είναι ένα απίστευτο πολύ-εργαλείο, γιατί μπορείς να κάνεις πάρα πολλά με ένα κανόε-καγιάκ. Μπορείς τη μια μέρα να το βάλεις σε ένα φράγμα, στο οποίο έχεις πιο ελεγχόμενες καιρικές συνθήκες, και να γυμναστείς, να φωτογραφίσεις τοπία, να παρατηρήσεις τη «ζωή» που βρίσκεται γύρω από το φράγμα -ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού- όταν το φράγμα παρέχει νερό για διάφορα πουλιά, ζώα, ερπετά, ούτως ώστε να έχει πιο πολλή ζωή! Προς το παρόν απαγορεύεται δια νόμου το ψάρεμα σε φράγμα με το κανόε-καγιάκ, ενώ στη θάλασσα επιτρέπεται. Οπόταν τις ημέρες που φυσά δυνατός άνεμος ή που οι θαλάσσιες συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, μπορείς να κάνεις το κανόε-καγιάκ στα φράγματα. Από την άλλη, τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι καλές στη θάλασσα, μπορείς να ασχοληθείς με αυτό είτε πάλι για εξερεύνηση των ακτών -το καγιάκ σου δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσεις απόμερες παραλίες με έναν διαφορετικό τρόπο, που δεν μπορεί να το κάνει η βάρκα, αφού μπορεί να πλησιάσει τα βράχια και να μπει σε μικρές σπηλιές- είτε για ψάρεμα. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με τη θαλάσσια ζωή, με χελώνες, καθώς και με μαγευτικά ψάρια και πουλιά των ακτών, όπως τα χελιδονόψαρα και τα πουλιά Αλκυόνες, οι οποίες συχνάζουν στους βράχους. Βέβαια, η απόσταση που μπορείς να καλύψεις με το καγιάκ είναι από 10 μέχρι 20 χλμ. 20 χλμ. είναι αρκετά μεγάλη απόσταση, αλλά αν είσαι καλός στο κουπί μπορείς να ανταπεξέλθεις.
Ακόμα δεν προκαλεί ρύπους. Ναι, υπάρχουν καγιάκ που έχουν μηχανές, αλλά οι μηχανές τους είναι ηλεκτρικές, με μια μικρή μπαταρία, η οποία δίνει ρεύμα σε ένα μοτέρ, οπότε δεν γίνεται οποιαδήποτε επιβάρυνση στο περιβάλλον. Επίσης, το καγιάκ μπορείς να το μεταφέρεις με το αυτοκίνητό σου σχεδόν παντού, ενώ για μια βάρκα πρέπει να έχεις τρέιλερ μεταφοράς και να βρεις χώρο πρόσβασης στη θάλασσα.
https://www.youtube.com/watch?v=osxY8eCujAg&fbclid=IwAR3aL_L7cqLRC4_c3rz4MCu3CrD8ZKC87xU1Nxp4yAbIgIi7t63VVLlDJJw
-Πόσο διαδεδομένο είναι στην Κύπρο;Παρά το γεγονός ότι το καγιάκ, είτε ως χόμπι είτε ως άθλημα, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, ανθεί στον τόπο μας, ο κόσμος είναι ακόμα λίγο επιφυλακτικός. Είναι κατανοητό, διότι είναι κάτι το καινούριο στην Κύπρο, είμαι μια τάση που αναπτύσσεται τα τελευταία τρία -τέσσερα χρόνια. Ακόμη ένας λόγος που ο κόσμος είναι ακόμα επιφυλακτικός, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε μεγάλες λίμνες ή με την προκατάληψη για τα φράγματα, τα οποία δυστυχώς θεωρούνται ακόμα από πολλούς επικίνδυνα. Αν σκεφτούμε, όμως, ότι δραστηριότητες που κάνουμε εμείς στη θάλασσα, σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν μόνο λίμνες, γίνονται σωστά οργανωμένα σε λίμνες ή σε φράγματα, θα μας βοηθούσε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.
-Μέχρι ποιο σημείο οι καιρικές συνθήκες ενδείκνυνται για κανόε-καγιάκ;Επειδή χρησιμοποιείς κουπί και απαιτείται να έχεις μια καλή δυναμική μέσα στο νερό, πρέπει, πιστεύω, η ένταση των ανέμων, η οποία προκαλεί κύμα, να είναι δύο μποφόρ και κάτω και για να απολαμβάνεις την πλεύση. Μετά τα δύο μποφόρ συνιστάται να βγεις έξω από τη θάλασσα. Παρόλο που τα καγιάκ σήμερα έχουν αρκετά καλή πλευστότητα και αντέχουν μέχρι και τρία και τέσσερα μποφόρ, πάλι σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να βγεις έξω στην παραλία και να αποφύγεις μια θαλασσοταραχή.
Ο Μάνος Μανώλη πλέει μέσα σε μικρές σπηλιές του Ακάμα. -Σου έτυχε να συναντήσεις άσχημες καιρικές συνθήκες; Αρκετές φορές. Σε ανοικτό πέλαγος που μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες πάρα πολύ εύκολα. Βέβαια, τι πρέπει να κάνουμε πάντα; Όταν πηγαίνουμε για ψυχαγωγία ή για ψάρεμα, να συμβουλευόμαστε πάντα τις μετεωρολογικές ιστοσελίδες για να είμαστε προετοιμασμένοι. Αλλά και πάλι, σε ανοιχτή θάλασσα οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Μου έτυχαν περιπτώσεις με απότομη αλλαγή, με τρία και τέσσερα μποφόρ. Όμως, εάν είσαι σωστά εξοπλισμένος, φοράς το σωσίβιό σου, έχεις το φορητό ασύρματό σου, έχεις το κουπί σου δεμένο στο καγιάκ και είσαι σε καλή αθλητική κατάσταση, τότε πιστεύω ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες μπορείς να βγεις ασφαλισμένα έξω.
-Ποια μέτρα ασφαλείας πρέπει να λαμβάνει κανείς πριν από την πλεύση;Σίγουρα στη θάλασσα μπαίνουμε τις πρώτες πρωινές ώρες, εγώ προσωπικά γύρω στις τέσσερις-τεσσερισήμισι το πρωί, γιατί είναι πιο ήρεμη η θάλασσα. Εάν είμαστε πάνω στο σκάφος σε ώρες που είναι χαμηλό το φως, πρέπει να χρησιμοποιούμε φώτα πορείας θαλάσσης. Πρόκειται για τρία χρώματα, το πράσινο, το κόκκινο και το άσπρο, τα οποία άμα τα δει κάποιος, μπορεί να αναγνωρίσει και την πορεία που έχουμε μέσα στη θάλασσα. Είναι σημαντικό να έχουμε φωτισμό τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε τα ταχύπλοα σκάφη να βλέπουν τα καγιάκ που είναι μέσα στο νερό. Πρέπει να έχουμε μαζί μας και ένα φορητό, αδιάβροχο ασύρματο, κατά προτίμηση από αυτούς που όταν πέσουν στο νερό μένουν στην επιφάνεια. Πάντα, όπως προαναφέραμε, απαραίτητο το σωσίβιο και πάντα απαραίτητο το κουπί -ασχέτως αν ταξιδεύεις με μηχανή για καγιάκ- το κουπί είναι απαραίτητο ως εφεδρικό, όπως βέβαια και το νερό σου. Και ακόμα κάποια επιπλέον: καλό θα ήταν ένα σετ από καπνογόνα και ένα σετ από φωτοβολίδες. Τέλος, όπως όλα τα αθλήματα που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, συνιστάται, αν όχι επιβάλλεται, να έχεις έναν σύντροφο, ο οποίος να μπορεί να σε βοηθήσει σε κάποια δύσκολη στιγμή.
-Στην Κύπρο υπάρχουν σχολές εκπαίδευσης;Στην Κύπρο, δυστυχώς, ακόμα δεν υπάρχουν σχολές καγιάκ με εκπαίδευση. Παρόλο που η εκπαίδευση του καγιάκ μπορεί να είναι κάποιες ολιγόωρες τάξεις ή μπορεί να είναι κάποιο μονοήμερο μάθημα, εντούτοις, δεν υπάρχει κάποια σχολή, εκτός βέβαια από το αθλητικό καγιάκ, το οποίο ανήκει σε μια άλλη κατηγορία.
- Ποια μέρη για καγιάκ θα ξεχώριζες;Η Κύπρος έχει πανέμορφα μέρη για αυτό το χόμπι. Φέτος, ήμασταν τυχεροί που υπήρχε έντονη βροχόπτωση, έτσι ήταν απίστευτο το φράγμα του Κούρη. Η περίμετρός του είναι γύρω στα 22 χιλιόμετρα, είναι απίστευτο το τοπίο και τα πράγματα που μπορείς να δεις. Επίσης, στην Κύπρο έχουμε όμορφα νησάκια που μπορεί να πάει κάποιος με καγιάκ, όπως το νησάκι Γερόνησος στην Πέγεια ή το νησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Λατσί. Αυτές είναι αρκετά ενδιαφέρουσες περιοχές.
https://www.youtube.com/watch?v=UQB3q84g3yA&t=77s&fbclid=IwAR1XT21fiIoImnLEK7eXS6IWjJ6Ue9qWQoNJZM8X1mg2LV4NyhZOe19tBxc
-Έχεις να μας πεις κάποια ιστορία από τις εξορμήσεις σου;Αρκετές ιστορίες. Μια μέρα που ψάρευα σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την ακτή, ένιωσα ένα δυνατό κτύπημα κάτω από το καγιάκ μου. Πραγματικά άλλαξα δυο-τρία χρώματα, γιατί το βάθος ήταν πέραν των 70 μέτρων - εξάλλου το έβλεπα πάνω στο βυθόμετρο. Στο δεύτερο πάλι ένιωσα άβολα και ξαφνικά είδα μια χελώνα τεραστίων διαστάσεων, η οποία για κάποιο λόγο ήθελε να ανεβεί πάνω στο καγιάκ. Ήταν, μάλιστα, αρκετών χρόνων, με θυσανόποδα (barnacles) πάνω στο καβούκι της. Ήταν εντέλει ένα πολύ όμορφο αίσθημα. Και έναν μήνα μετά ακριβώς, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου είχα περίπου για 15 λεπτά την ευχάριστη παρέα δύο μεγάλων δελφινιών. Οπότε το καγιάκ σε φέρνει κοντά στη θαλάσσια ζωή με έναν ασφαλή τρόπο.
-Μια «δυνατή» εικόνα;
Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις σε κάποιον, που δεν το έζησε, την ομορφιά του ήλιου που ανατέλλει μέσα από τη θάλασσα. Μια εικόνα με την οποία οι άνθρωποι είμαστε από τα αρχαία χρόνια συνδεδεμένοι.
https://www.youtube.com/watch?v=2_3jcIg7CY0&t=162s&fbclid=IwAR3aL_L7cqLRC4_c3rz4MCu3CrD8ZKC87xU1Nxp4yAbIgIi7t63VVLlDJJw
-Η ιστορία του κανόε-καγιάκ ξεκινά από τους Ινδιάνους της Αμερικής. Έτσι;Βέβαια. Αρχικά το χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Βορείου Αμερικής για τη μετακίνηση στις λίμνες και τα ποτάμια και κατασκευάζονταν από κορμούς δέντρων. Τα καγιάκ τα χρησιμοποιούσαν, επίσης, οι Εσκιμώοι της Γροιλανδίας, τα οποία αρχικά ήταν από δέρματα, τα οποία αλείφανε με λίπος για να τα κάνουν στεγανά. Η χρήση των σκαφών, και στις δύο περιπτώσεις, σκοπό είχε τη μετακίνηση εμπορευμάτων και την ανεύρεση τροφής.
-Έτυχε να κατασκηνώσεις με καγιάκ; Να πλεύσεις μέχρι έναν κόλπο για αυτόν τον σκοπό;Πολλές φορές. Είναι πάρα πολύ όμορφο αυτό το αίσθημα. Συνήθως, τη νύχτα που έχουμε ήρεμες θάλασσες, μπορείς να καλύψεις μία απόσταση 10-20 km, να κατασκηνώσεις, να ξυπνήσεις το πρωί για να συνεχίσεις την πορεία ή να επιστρέψεις πίσω. Ένα από τα πιο ωραία αισθήματα. Τα περισσότερα σύγχρονα καγιάκς έχουν αποθηκευτικό χώρο μέσα, ούτως ώστε να μπορείς να βάλεις και να μεταφέρεις τα εφόδια κατασκήνωσης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.