Αναμένουν δεσμεύσεις από τη Στέλλα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ Δημοσιεύθηκε 29.9.2019
Αναμένουν δεσμεύσεις από τη Στέλλα
Συγκεκριμένα πλάνα και σχεδιασμούς θα ζητήσει να ακούσει από την υποψήφια Κύπρια επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ακρόασή της την 1η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα πλάνα και σχεδιασμούς θα ζητήσει να ακούσει από την υποψήφια Κύπρια επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ακρόασή της την 1η Οκτωβρίου.


Το ερωτηματολόγιο, το οποίο έχει δει ο «Π», βασίζεται στις αρμοδιότητες της κ. Κυριακίδου ως επιτρόπου Υγείας, όπως τις έχει καταγράψει από την πρώτη στιγμή η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν σε σχετική της επιστολή προς την Κύπρια υποψήφια. Η ENVI θα ανακρίνει την κ. Κυριακίδου επί της ουσίας των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, όμως παράλληλα θα ζητήσει να ενημερωθεί πώς η υποψήφια επίτροπος προτίθεται να συμπληρώσει τα κενά στην προσπάθεια της ΕΕ για ρύθμιση θεμάτων, όπως η διαχείριση των βλαβερών ουσιών στην τροφική αλυσίδα και ο έλεγχος των φυτοφαρμάκων.

Μπροστά ο καρκίνος

Τα μέλη της ENVI θα ζητήσουν από την κ. Κυριακίδου να παρουσιάσει προτεραιότητες και σχεδιασμούς σε δύο γενικές κατηγορίες, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων. Ειδικότερα στα θέματα υγείας τα ερωτήματα αφορούν:

  • Την υλοποίηση της δέσμευσης της νέας προέδρου της Κομισιόν για ένα Σχέδιο της Ευρώπης για την Εξάλειψη του Καρκίνου, και το πώς η κ. Κυριακίδου θα προσεγγίσει τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε στάδιο: από την πρόληψη και τη διάγνωση, μέχρι τη θεραπεία και τη στήριξη/περίθαλψη μετά την ολοκλήρωσή της.

  • Το πώς η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα κατά του καρκίνου ή και στην πρόληψη μέσω της καλύτερης διατροφής και της αντιμετώπισης της μόλυνσης και της έκθεσης σε τοξικές ουσίες.

  • Την πλήρη εφαρμογή των σχεδιασμών για αντιμετώπιση των κινδύνων από τη μικροβιακή αντοχή, την πολιτική της σε σχέση με νέα αντιβιοτικά φάρμακα, την ενίσχυση της πρακτικής του εμβολιασμού, και την πρόσβαση των πολιτών και των γιατρών σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Επίσης, την προώθηση της ιατρικής έρευνας, ειδικά όσον αφορά τις προσπάθειες κατά του HIV, της ηπατίτιδας και της φυματίωσης.


Τρόφιμα και διαφάνειαΣε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι την πώληση και προώθησή τους, η ENVI επικεντρώνεται στην παρουσία χημικών στη διατροφική αλυσίδα και στα φυτοφάρμακα. Οι ερωτήσεις αφορούν:

  • Το ποια μέτρα μπορεί να αναλάβει η Κομισιόν για να περιορίσει και να αποτρέψει την παρείσφρηση βλαβερών ουσιών στην τροφική αλυσίδα και τη συσσώρευσή τους στα προϊόντα που καταναλώνουμε, αλλά και πότε θα υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση για ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο.

  • Την ανάγκη ολοκληρωμένης πολιτικής για τις ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία, μέσω συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων, αλλά και γενικότερα τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία των εργαστηριακών ελέγχων από οργανισμούς της ΕΕ.

  • Την προώθηση μιας βιώσιμης στρατηγικής που να καλύπτει όλα τα στάδια από την αγροτική παραγωγή μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Πώς θα διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές θα έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση έτσι ώστε να κάνουν σωστές επιλογές, αλλά και πώς θα βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας να ελέγχει καλύτερα τα υλικά που χρησιμοποιεί. Παράλληλα, θα κληθεί να παρουσιάσει πώς θα συνεργαστεί με τους επίτροπους αρμόδιους για θέματα κλιματικής αλλαγής, γεωργίας και εμπορίου ώστε να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση.

  • Τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα φυτοφάρμακα μέσω της προώθησης εναλλακτικών λύσεων και νέων τεχνολογιών, και του σωστού επιστημονικού ελέγχου των χημικών ουσιών. Επίσης η ENVI προτάσσει την ανάγκη να σταματήσει η πρακτική της έγκρισης χρήσης ουσιών με συνοπτικές διαδικασίες, τη στιγμή που υπάρχουν εναλλακτικές.


Άφησε τη Starbucks

Η κ. Κυριακίδου προσπέρασε χωρίς καθυστέρηση τα πρώτα εμπόδια που βρήκε μπροστά της στη διαδικασία ελέγχου από την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποβάλει τους υποψήφιους επιτρόπους. Τα ζητήματα τα οποία ήγειρε στις 18/9 η Επιτροπή Νομικών (JURI) του Σώματος αφορούσαν οικονομικά συμφέροντα της υποψήφιας στη Starbucks (την οποία εταιρεία αφορούν τα ζητήματα καταλληλότητας τροφίμων και που είναι πελάτης γραφείων προώθησης συμφερόντων λόμπι στις Βρυξέλλες) καθώς και την προεδρία των ΜΚΟ Europa Donna και Μωρά Θαύματα που αφορούν θέματα υγείας. Ο έλεγχος των οικονομικών δηλώσεων των υποψηφίων στον οποίο προχώρησε η JURI αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας πριν τις ακροάσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

Κληθείσα να σχολιάσει στον «Π» το θέμα την περασμένη Κυριακή, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ξεκαθάρισε πως η κ. Κυριακίδου προχώρησε χωρίς καθυστέρηση στις απαραίτητες ενέργειες μόλις της επισημάνθηκε το ζήτημα. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην πώληση των ιδιωτικών ομολόγων της στη Starbucks τα οποία, σύμφωνα με την κ. Αντρέεβα, δεν βρίσκονται πλέον στην κατοχή μελών της κ. Κυριακίδου ή της ίδιας. Παράλληλα παραιτήθηκε και από τις δύο ΜΚΟ την ίδια ημέρα, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος.

BELGIUM-EU-COMMISSION-POLITICS
European Commission President Ursula von der Leyen (C) and members of the EU Commission arrives for a family photo during a seminar in Genval on September 12, 2019. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)
European Commission President Ursula von der Leyen (C) and members of the EU Commission arrives for a family photo during a seminar in Genval on September 12, 2019. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)

Το Κοινοβούλιο μετρά δυνάμεις - Χαστούκι σε Ρουμανία και Ουγγαρία

 

Πώς «κόπηκαν» Πλουμπ και ΤροκσανίγιΤα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα ή τόσο απλά για άλλους υποψήφιους επιτρόπους για τους οποίους η Επιτροπή Νομικών (JURI) χτύπησε το καμπανάκι πριν μιάμιση εβδομάδα ζητώντας διευκρινίσεις για τις διασυνδέσεις τους με εταιρείες που σχετίζονται με το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο τους ή άλλες παρατυπίες στις οικονομικές δηλώσεις τους.

Από τους συνολικά εννέα υποψήφιους από τους οποίους ζητήθηκαν εξηγήσεις (μεταξύ τους και η κ. Κυριακίδου), δύο δεν έπεισαν και «κόπηκαν» την περασμένη Πέμπτη: πρόκειται για την υποψήφια επίτροπο Μεταφορών Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) και τον υποψήφιο επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας Λάζλο Τροκσάνι (Ουγγαρία).

Τουρισμός... και Ρώσοι

Στην περίπτωση της κ. Πλουμπ, η JURI διαπίστωσε ανακολουθίες στην οικονομική δήλωση που έχει καταθέσει στη Ρουμανία με αυτήν που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κ. Πλουμπ φέρεται να μην δήλωσε δάνεια από άτομο που σύμφωνα με δημοσιεύματα σχετίζεται με τον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Τροκσάνι από την άλλη, φέρεται να εξετάζεται για τη σχέση του δικηγορικού του γραφείου με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Δικαιοσύνης. Ακόμα, ευρωβουλευτές φέρονται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός πως το δικηγορικό γραφείο έχει διασυνδέσεις με ρωσικά συμφέροντα.

Η απόφαση αυτή της JURI σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά με τόσο έντονο τρόπο σε διορισμούς επιτρόπων. Η δυνατότητα της συγκεκριμένης επιτροπής να βάζει φρένο ακόμα και στη διεξαγωγή της ακρόασης είναι μια νέα προσθήκη στη διαδικασία την οποία οι ευρωβουλευτές έχουν αξιοποιήσει δεόντως.

Από την Πέμπτη και μετά οι θεσμοί βρίσκονται σε αναβρασμό, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, που με τη σειρά της βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Η κ. Φον ντερ Λάιεν μπορεί να ζητήσει από τις δύο κυβερνήσεις νέους υποψήφιους, ή να ζητήσει από τους υποψήφιους να διευθετήσουν τα θέματα που τους αφορούν (αν είναι βέβαια δυνατόν) ή να τους ορίσει νέα χαρτοφυλάκια.

Στη Ρουμανία έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του δεξιού Προέδρου Κλάους Γιοχάνις και της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, με τον πρώτο να ζητά όπως υπάρξει νέος υποψήφιος. Στην Ουγγαρία, ο κ. Τροκσάνι έκανε λόγο για πολιτική απόφαση την οποία προτίθεται να προσβάλει νομικά.

Ο χρόνος όμως τρέχει, καθώς αύριο κιόλας ξεκινούν οι ακροάσεις, και ολόκληρη η ολομέλεια θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει όλο το κολέγιο στο σύνολό του στις 23/10.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν
ΚΟΣΜΟΣ

Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»
ΚΥΠΡΟΣ

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών
ΚΥΠΡΟΣ

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του
ΚΥΠΡΟΣ

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»