Υπεράριθμες ομάδες μαθητών στα εργαστήρια, με την ΟΛΤΕΚ να θέτει το Υπουργείο Παιδείας προ των ευθυνών του
Η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών/τριών και το φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας εντός των σχολείων είναι τα δύο πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος. ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ υπογράμμισαν, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, τη σοβαρότητα των πιο πάνω θεμάτων ζητώντας εδώ και τώρα λύσεις. «Θα θρηνήσουμε θύματα…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΚ) προειδοποιώντας για τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών και των καθηγητών στα εργαστήρια Σχεδιασμού και Τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στα συρτάρια εδώ και μερικά χρόνια, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τόσο από τους καθηγητές όσο και από την οργάνωσή τους. Ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ακατάλληλα εργαστήρια στις Τεχνικές Σχολές σημειώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή υπεράριθμων ομάδων μαθητών στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα αφενός να μην γίνεται επαρκώς η επίβλεψή τους και αφετέρου να ελλοχεύει ο κίνδυνος για την ασφάλειά τους. «Ή να τοποθετηθεί δεύτερος καθηγητής στο μάθημα των Εργαστηρίων ή να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν σε μάθημα στο πλαίσιο Εργαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά. Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της ΟΛΤΕΚ ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζης ανέφερε πως το όλο θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την υπηρεσία του. Μάλιστα, όπως είπε, έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη οι οποίες είναι υπό συζήτηση στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την ασφάλεια και την υγεία του μαθητικού και του εκπαιδευτικού κόσμου.
Βία στα σχολείαΑπό τους εκπροσώπους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων εκφράστηκαν, ενώπιον της Βουλής, πολύ έντονες ανησυχίες για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Κώστα Χατζησάββα να τονίζει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στην πρόσληψη εκπαιδευτικών ψυχολόγων. Αυτή τη στιγμή, είπε, ένας ψυχολόγος έχει να διαχειριστεί 11-12 σχολεία. Αν και το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη επιπλέον 27 ψυχολόγων εντούτοις δεν αναμένεται σύντομα η πρόσληψή τους. Αναμένεται ακόμη η προκήρυξη των θέσεων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο κ. Χατζησάββας, όπως και οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, καυτηρίασαν τη στάση του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με αποφάσεις που λήφθηκαν ερήμην τους και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία. Εξέφρασαν μάλιστα επιφυλάξεις εάν η νέα ομάδα διαθέτει την εμπειρογνωμοσύνη για να αντιμετωπίσει τα ακραία περιστατικά βίας που σημειώνονται στα σχολεία.
Δραττόμενος της ευκαιρίας ο κ. Χατζησάββας επανέφερε το θέμα της δημιουργίας κέντρων εναλλακτικής εκπαίδευσης για μαθητές με αποκλίνουσα συμπεριφορά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην 4η ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (Λύκειο) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι καθηγητές μπαίνουν υγιείς στην τάξη και βγαίνουν άρρωστοι». Ανέφερε πως αρκετά παιδιά που επιλέγουν την 4η ομάδα κατεύθυνσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μαθημάτων και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να βρει λύσεις που να εξυπηρετούν πρώτιστα τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους.
Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Χατζησάββας, δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με την επιτήρηση, με φρουρούς ασφαλείας, στα Γυμνάσια. Ακόμη όμως και στα Λύκεια φαίνεται να υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού σε κάποια σχολεία αφού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των σχολικών εφορειών Κώστας Αναστασίου, υπάρχει ανομοιομορφία στην αποζημίωση των φρουρών. «Άλλες εφορείες πληρώνουν 6,5 ευρώ την ώρα και άλλες 10 ευρώ την ώρα», σημείωσε. Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά, είπε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει εγκύκλιο στις σχολικές εφορείες με την οποία καθορίζει το μέγιστο ποσό αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, είπε, η εγκύκλιος αναφέρει ότι για τα Δημοτικά σχολεία το ποσό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 ευρώ/ώρα και για τα Λύκεια τα 6-6,5 ευρώ την ώρα. Μνεία έκανε ο κ. Αναστασίου και στα έργα των περιφράξεων τα οποία όπως ανέφερε είναι έτοιμα στο 60% των σχολικών μονάδων ενώ αναμένεται ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν, μέχρι το πρώτο κουδούνι, σε ένα ακόμη 30% των σχολείων, παγκύπρια. Στο 10% των σχολικών μονάδων το έργο των περιφράξεων, για διάφορους λόγους, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιάΈτοιμες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δηλώνουν οι διευθύνσεις δημοτικής, μέσης και μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ότι οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν θα διευθετηθούν πριν το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού. Οι διευθυντές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, Χρίστος Χατζηαθανασίου και Κυπριανός Λούης αντίστοιχα, ανέφεραν ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 100% η στελέχωση των σχολικών μονάδων. Τα βιβλία, είπαν, έχουν σταλεί στα σχολεία ενώ έτοιμο για τη νέα χρονιά είναι και το σχολείο του Ριζοκαρπάσου. Συνολικά, 750 τίτλοι βιβλίων έχουν σταλεί στα σχολεία όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Βουλής. Ο διευθυντής της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης Ηλίας Μαρκάτζης από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στους νέους κλάδους που θα αρχίσουν να λειτουργούν από φέτος. Πρόκειται για τον κλάδο της αισθητικής στη Λευκωσία, τα ναυτιλιακά στη Λεμεσό και τους κλάδους της τυροκομίας και οινοποιίας στο Όμοδος. Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τους νέους κλάδους, είπε ο κ. Μαρκάτζης. Σύμφωνα με τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών σε 82 σχολεία γίνονται έργα μεγάλης κλίμακας. Κάποια είπε έχουν ολοκληρωθεί και κάποια άλλα θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει ότι η συνολική δαπάνη για τα 82 έργα ανέρχεται στα 36,9 εκατ. ευρώ. Είκοσι εννέα (29) έργα μεγάλης κλίμακας, με δαπάνη 30,2 εκατ ευρώ θα συνεχιστούν και κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 ενώ οκτώ έργα μεγάλης κλίμακας, με δαπάνη 5,5 εκατ. ευρώ αποπερατώθηκαν ή θα αποπερατωθούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεκαοκτώ έργα μικρής κλίμακας θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη της χρονιάς 2019-2020, ενώ άλλα 27, επίσης μικρής κλίμακας, υπολογίζεται ότι θα αποπερατωθούν ή αποπερατώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.