Επειδή το κράτος δεν καταχώρισε στο δικαστήριο τις αποφάσεις για τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβόλαια τραπεζών με δανειολήτπες ως όφειλε, το πράττει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Αυτό το οποίο δεν έκανε το κράτος εδώ και χρόνια, να οδηγήσει δηλαδή τις τράπεζες ενώπιον του δικαστηρίου το οποίο να αποφανθεί με ποιο τρόπο θα εκτελεστούν οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την παραβίαση εκ μέρους τους καταχρηστικών ρητρών σε συμβόλαια με τους πελάτες τους, αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης στην «Πρωινή επιθεώρηση» του «Πολίτη 107.6», οι αποφάσεις αυτές του Υπουργείου Εμπορίου παραμένουν σε εκκρεμότητα τουλάχιστον επί μία τριετία, ωστόσο ακριβώς επειδή δεν είναι εκτελεστέες θα έπρεπε να είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο το οποίο να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή τους.
Ο κ. Δρουσιώτης, ο οποίος φαίνεται να γνωρίζει καλά τις υποθέσεις αυτές καθώς διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ανέφερε πως πρόκειται για έξι αποφάσεις για πέντε διαφορετικές τράπεζες. Όπως αποκάλυψε στην Κατερίνα Ηλιάδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, ο σύνδεσμος έχει συμβληθεί με δικηγορικό γραφείο και αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει πώς θα εκτελεστούν οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών υπέρ των δανειοληπτών. Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως από τις πληροφορίες που έχει, η πολιτεία αποφεύγει επιμελώς να οδηγήσει τις υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου γιατί «δεν θέλει να πειράξει τις τράπεζες». Όταν ζήτησε τον λόγο περί τούτου, η δικαιολογία που έλαβε ήταν, όπως είπε, πως καθυστερεί ο γενικός εισαγγελέας.
Οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή είχαν δημοσιευτεί όταν εκδόθηκαν. Κάποιες από αυτές αφορούσαν παράπονα που είχαν υποβληθεί από δανειολήπτες οι οποίοι είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια. Μερικές από τις καταχρηστικές ρήτρες αφορούσαν την πραγματοποίηση σταδιακής εκταμίευσης του δανείου κατά την κρίση της τράπεζας με μεταφορά του εκάστοτε εγκρινόμενου τμήματος του δανείου σε ειδικό καταθετικό λογαριασμό, που τοκίζεται με επιτόκιο επιλογής της τράπεζας, το οποίο ο καταναλωτής αποδέχεται εκ των προτέρων, χωρίς να γνωρίζει το ύψος του ή έστω τα κριτήρια καθορισμού του. Αφορούσαν επίσης τη σύνδεση της δανειακής σύμβασης με ασφαλιστική σύμβαση, της οποίας η μη πληρωμή των ασφαλίστρων μπορεί να θεωρηθεί δανειακή συμβατική παράβαση και να οδηγήσει σε καταγγελία του δανείου από μέρους της τράπεζας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.