Επιτροπή, Όζερσαϊ και Τ/Κ: Τρία ερωτήματα για το Βαρώσι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 19.8.2019
Επιτροπή, Όζερσαϊ και Τ/Κ: Τρία ερωτήματα για το Βαρώσι
Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη δημαρχία Αμμοχώστου απαντούν σε τρία ερωτήματα που αφορούν τους συνδημότες τους

Η ιδιομορφία της αναπληρωματικής εκλογής για τη δημαρχία Αμμοχώστου, καθώς πρόκειται για εκλογές σε μιαν τοπική αρχή χωρίς δρόμους και υπηρεσίες κοινής ωφελείας, δεν αφαιρεί, αλλά προσθέτει στη σημασία της. Η κρισιμότητα των εξελίξεων γύρω από την Αμμόχωστο, με την τ/κ πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει ήδη αποφασίσει τον εποικισμό του Βαρωσιού, ενώ στις δύο πλευρές πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν οι φωνές υπέρ της διχοτόμησης, δείχνει ότι ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου ενδεχομένως να βρεθεί ενώπιον ιστορικών στιγμών που θα διαμορφώσουν οριστικά το μέλλον της πόλης. Εξειδικεύοντας την απειλή στην Αμμόχωστο στην εξαγγελία των επικεφαλής της τ/κ «διοίκησης» Κουντρέτ Όζερσαϊ και Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα της πόλης υπό την ηγεσία τους, ο «Π» απηύθυνε τρία ερωτήματα στους τρεις βασικούς υποψήφιους για τη δημαρχία, τα οποία σχετίζονται με τους τ/κ σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο. Το πρώτο ερώτημα αφορά τις ενέργειες που θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν την εξαγγελία Όζερσαϊ, το δεύτερο ερώτημα αναφέρεται στη στάση τους έναντι της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα και το τρίτο στα μηνύματα που λαμβάνουν από τους Τ/Κ Αμμοχωστιανούς συντοπίτες τους. Για την απόφαση του τ/κ «υπουργικού συμβουλίου» για άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση σε άγνωστη ημερομηνία μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης «απογραφής-καταγραφής» οι τοποθετήσεις των τριών υποψηφίων ήταν οι εξής:


Σίμος Ιωάννου

«Το ’υπουργικό’ δεν μπορεί να εκτελέσει καμία απόφαση χωρίς απόφαση του ούτω καλούμενου προέδρου των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο ηγέτης των Τ/Κ, ο Ακιντζί, είχε άλλη άποψη, είπε ότι πρέπει να γίνει μέσω των ΗΕ. Είναι η βασική θέση και του δημαρχείου και της κυβέρνησης ότι οι Αμμοχωστιανοί παν πίσω μόνο υπό την εποπτεία των ΗΕ ή της ΕΕ. Εάν όμως οποιοσδήποτε επιθυμεί να επιστρέψει υπό τ/κ διοίκηση δικαίωμά του, δεν θα τον αποτρέψει κάποιος. Εγώ δεν ενστερνίζομαι μια τέτοια απόφαση. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου εκλέγεται από την ολότητα του Δήμου Αμμοχώστου. Ξεκινώντας από τους κατοίκους του Άγιου Γιωρκουθκιού μέχρι τον Άγιο Μέμνονα. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της Αμμοχώστου δεν κάθεται μέσα στην περίκλειστη. Υπάρχει εξάλλου ψευδοκράτος που θα δεχθεί δήμαρχο που εκλέγεται κάτω από τη δικαιοδοσία του νόμιμου κράτους και εκλέγεται από όλους τους Αμμοχωστιανούς και να του πει ‘έλα στην Αμμόχωστο’; Δεν υπάρχει περίπτωση. Πρώτη ενέργειά μου θα είναι να ζητήσω από τον Πρόεδρο να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο, να συζητήσουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Θα γίνουν ακόμα επισκέψεις στην ΕΕ για να ξεκινήσει ξανά (η συζήτηση) στην Επιτροπή Αναφορών. Επισκέψεις θα γίνουν και σε χώρες που επηρεάζουν την Τουρκία. Ακόμα κινητοποιήσεις Αμμοχωστιανών σε διάφορους χώρους. Τα ψηφίσματα, το 550 και το 789, είναι το στήριγμά μας εμάς των Αμμοχωστιανών για την επιστροφή».

Νίκος Κάρουλλας

«Είναι μια προσωπική επιδίωξη του (Όζερσαϊ). Το εκτόπισμά του όμως έν’ χαμηλό, δεν αντιπροσωπεύει τον μέσο Τ/Κ. Από τη στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες για λύση δεν θα παρθεί καμία τέτοια απόφαση. Όλες οι αρνητικές αποφάσεις για μας, όλα τα τετελεσμένα γίνονται σε περίοδο που δεν υπάρχουν συνομιλίες. Αν δεν συνομιλούμε με τους Τούρκους θα προχωρούν στο δικό τους πλάνο β’. Εμάς το πλάνο μας είναι ένα, να επανενώσουμε τον τόπο μας, η επιστροφή στην πόλη μας, η προσπάθεια να έχουμε ερείσματα ανάμεσα στους Τ/Κ για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε. Αν εκλεγώ δήμαρχος, θα εκλεγώ για τούντα πράματα. Να πιέσουμε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με απώτερο στόχο την επανένωση του τόπου, να ρίξουμε γέφυρες επικοινωνίας με τους Τ/Κ, οι οποίοι είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για να δουλέψει τούντο πράμα».

Ανδρέας Λόρδος

«Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν τα ΗΕ είναι πως ο κ. Όζερσαϊ δεν έχει κάνει κάτι το οποίο να είναι μεμπτό. Κινείται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων. Η δική μου θέση είναι πως όταν έρθει κάποιος και πει ότι θα έχει την εποπτεία και λειτουργία της πόλης, όταν σχεδιάζει από μόνος του και προβλέπει καζίνο και μπουλεβάρντα σε περιοχές όπου έχουμε τα σπίτια μας, όλα αυτά αποτελούν παραβίαση ή πρόκληση για το 550 που λέει ότι η Αμμόχωστος πρέπει να έρθει κάτω από τον ΟΗΕ. Στον βαθμό που δεν βάζεις καμία πρόταση στο τραπέζι και η μόνη που συζητείται είναι αυτή (του Όζερσαϊ), υπάρχει όμως σοβαρός κίνδυνος να καταλήξεις εκεί. Από το 2016 και εντεύθεν προειδοποίησα δημόσια για αυτό τον κίνδυνο. Οφείλουμε να βάλουμε κάτω ένα μοντέλο διακυβέρνησης για το αύριο και να το προτείνουμε. Η Αμμόχωστος το 1960 είχε τη συντονιστική επιτροπή Αμμοχώστου που σκοπεύω να επαναφέρω ως το κλειδί στη διεκδίκηση της επιστροφής μας. Εάν τα ΗΕ μετά που μια προθεσμία 30 ημερών που θα τους δοθεί από την εκλογή μου δεν ενεργοποιήσουν τα ψηφίσματα και δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, με σκοπό να μπορέσουν να μας βάλουν στο τραπέζι ώστε να μην σχεδιάζουν οι Τούρκοι και οι Τ/Κ το μέλλον μας, σε τριάντα μέρες θα ξεκινήσουν διαδηλώσεις. Και αν χρειαστεί μόνος μου να τις κάνω, τον δρόμο ξέρω τον, έν’ πράματα που τα ξανάκαμα. Οι διαδηλώσεις αυτές θα βοηθήσουν τα ΗΕ να καταλήξουν σε κάποια υγιή συμπεράσματα για το θέμα της Αμμοχώστου, και μετά που θα κάτσουμε στο τραπέζι η συντονιστική επιτροπή, που θα έχει μέσα ανθρώπους της ναυτιλίας, των τεχνών, επιστήμονες, θα αρχίσει να ετοιμάζει προτάσεις τις οποίες το δημοτικό συμβούλιο θα μπορεί να αξιοποιεί. Θα εκπονήσουμε ένα σχέδιο διακυβέρνησης και μια πορεία για μια πόλη που ξεκινά από τη Δερύνεια και φτάνει ώς τη Σαλαμίνα. Ο μεικτός πληθυσμός της Αμμοχώστου θα της επιτρέπει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τουρκόφωνες χώρες. Ο ρόλος της Αμμοχώστου σε μια Ανατολική Μεσόγειο που σχεδιάζεται με στόχο όλα τα κράτη να έρθουν σε συνεννόηση μπορεί να είναι καταλυτικός αν αντιμετωπιστεί με υγιή τρόπο».

Οι σχέσεις με Τ/Κ Βαρωσιώτες και οι απόψεις τους για το μέλλον της πόλης

Πλήγματα στο όραμα μιας κοινής πόλης

Για τις σχέσεις  τους με τους Τουρκοκύπριους Αμμοχωστιανούς και για τις αντιλήψεις που θεωρούν ότι διαμορφώνονται στην τουρκική κοινότητα της πόλης, και οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το πού οδεύουν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων της πόλης τους:

Σίμος Ιωάννου

«26 χρόνια δημοτικός σύμβουλος είχα πάρα πολλή επαφή με τον τέως δήμαρχο, τον κ. Οκτάι, οι σχέσεις μας εφτάσαν σε ένα άλλο επίπεδο και με άλλους ανθρώπους, προοδευτικούς Τ/Κ οι οποίοι έχουν το ίδιο όραμα μαζί μας, της ειρηνικής συνύπαρξης να ζήσουμε μαζί στην Αμμόχωστο, στα σπίτια που ζούσαμε πριν το ’74, να αναπτύξουμε την πόλη, να ευημερήσει προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Υπάρχουν άνθρωποι που το θέλουν αυτό, υπάρχει κίνηση που υποστηρίζει την επίλυση του θέματος της Αμμοχώστου, δυστυχώς υπάρχουν και ανθρώποι που είναι αντίθετοι. Σιγά-σιγά η άποψή τους γίνεται πιο συντηρητική. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, πληθαίνουν οι έποικοι στη βόρεια πλευρά, στα κατεχόμενα και σίγουρα η άποψή τους θα είναι πιο αρνητική. Ξεκίνησαν το 2004 και σιγά-σιγά φαίνεται ότι οι περισσότεροι ενστερνίζονται τις απόψεις των δύο κρατών. Γι’ αυτό επείγει να βρεθεί λύση του Κυπριακού διότι οδεύουμε ολοταχώς προς τη διχοτόμηση».

Νίκος Κάρουλλας

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει η εμπιστοσύνη τους και η προσπάθεια. Δεν ήταν ο ίδιος ο ενθουσιασμός που είχαμε στην πορεία αυτών των δεκαπέντε χρόνων, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα. Τούτο όμως οφείλεται στη δική μας στάση και στη ρητορική που αναπτύσσεται μεταξύ των δικών μας κομμάτων. Δεν είμαστε τόσο πειστικοί. Και για τους Τ/Κ έχει αλλάξει η προτεραιότητα. Αυτά μπορούμε να τα διορθώσουμε. Σίγουρα η άποψη ενός νέου δημάρχου θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Γνωρίζω και Αμμοχωστιανούς και μη και Τούρκους και Τ/Κ για να μπορώ να έχω άποψη από μια μεγάλη γκάμα ατόμων που ζουν στα κατεχόμενα και ειδικά στην περιοχή της Αμμοχώστου. Σαφώς είναι απογοητευμένοι. Σαφώς δεν πιστεύουν ότι πάμε έντιμα για λύση, σαφώς πρώτη προτεραιότητά τους είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουν με άτομα που να τους δώσουν την αίσθηση ότι είναι ασφαλισμένοι. Πιστεύω ότι η δική μας η πλευρά θα έπρεπε να κάμει το βήμα. Θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα τούτα τα άτομα που αντιπροσωπεύουν τη δική μας πλευρά να μπορούσαν να μπουν σε μια διαλογική συζήτηση και να δώσουν την ελπίδα στην απέναντι πλευρά ότι, ναι, πάμε για λύση, έχουμε όραμα για μιαν επανενωμένη Κύπρο που μπορεί να ευημερήσει μαζί και ότι δεν πάει κάποιος να τους υποδουλώσει στην ε/κ κοινότητα, αφαιρώντας τους από τα δικαιώματά τους. Δεν τους το έχουμε αποδείξει επικοινωνιακά».

Ανδρέας Λόρδος

«Γνωρίζοντας τον δήμαρχο των Τ/Κ, τον Ισμαΐλ Αρτέρ ο οποίος είναι Σκαλιώτης και είναι δήμαρχος με το UBP, η συζήτηση έδειξε έναν άνθρωπο που έχει βαθιές επιφυλάξεις για το αν μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Οι εντυπώσεις που αφήνει η ε/κ κοινότητα ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το ‘74, επειδή είναι πρόβλημα εισβολής - κατοχής, δημιουργούν μιαν εικόνα ότι ήμαστε στα χωράφια μας στη Μεσαορία και ξαφνικά ήρθαν Τούρκοι αλεξιπτωτιστές τζι άρχισαν να μας γαζώνουν. Έχουμε πίσω μας ένα καθεστώς όπου οι Τ/Κ του 18% βρέθηκαν στο 3% της γης, βρέθηκαν να μην απολαμβάνουν νερό, τηλέφωνο, ρεύμα από τη Δημοκρατία, βρέθηκαν να έν’ αντιμέτωποι με σχέδια όπως το Ακρίτας, τζαι σε τόπους όπως τον Μούτταλλο εβρεθήκαν να πολεμούν τζαι για τη ζωή τους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Τ/Κ της Αμμοχώστου πάντα όμως έλεγαν ότι πρέπει να πάμε σπίτια μας. (Το Βαρώσι) είναι πρόβλημα για οποιονδήποτε (Τ/Κ) δήμαρχο της Αμμοχώστου, διότι η παρουσία του στρατού δεν επέτρεψε στην πόλη να αναπτυχθεί».

Ο «Π» επικοινώνησε με τον τέταρτο υποψήφιο δήμαρχο Αμμοχώστου, τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ Λίνο Παπαγιάννη, προκειμένου να του υπέβαλλε τα ίδια ερωτήματα. Λόγω πιεσμένου προγράμματος ο κ. Παπαγιάννης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της εφημερίδας για συνέντευξη.



Υποψήφιοι για όλους τους Αμμοχωστιανούς δηλώνουν Ιωάννου και Κάρουλλας

Ο  «Π» επανέλαβε στους υποψήφιους δημάρχους Αμμοχώστου το ερώτημα του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη προς τους ίδιους, αναφορικά με το πώς τοποθετούνται για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα για απώλεια χρήσης και αποκατάσταση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών στο Βαρώσι.

Σίμος Ιωάννου

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ήταν ότι εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου δεν προτρέπουμε τους δημότες να προσφύγουν στην επιτροπή αυτή. Αλλά ο καθένας προσωπικά έχει το δικαίωμα αν ο ίδιος επιθυμεί να προσφύγει. Επίσημα ο Δήμος Αμμοχώστου προέτρεψε τους δημότες να μην προσφύγουν στην επιτροπή. Ισχύει η ίδια απόφαση».

Νίκος Κάρουλλας

«Ο κ. Δημητριάδης ισχυρίζεται ότι οι Βαρωσιώτες (κυρίως από την περίκλειστη) πρέπει να επανεκτιμήσουν την αξία των περιουσιών τους, να κάμουν επικαιροποίηση κάποιων εταιρειών που έχουν περιουσία ή δραστηριοποιούνταν στην Αμμόχωστο εκείνο το διάστημα, για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που γίνει κάτι να προσφύγουν. Εμείς που είχαμε φίλους και συμμαθητές από την ανοιχτή περιοχή της Αμμοχώστου είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τους θεσμούς της πόλης, τους πυρήνες που έν’ οι κάτοικοι πριν το ‘74. Έν’ πάρα πολλά δύσκολο να κάνουμε τούτο το πράμα στον κόσμο διότι σημαίνει ότι δεν του δίνουμε πολλές ελπίδες επανένωσης και επιστροφής. Θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε σε περίπτωση που αποτυγχάναν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Για να διεκδικήσει κάποιος τη δημαρχία Αμμοχώστου σημαίνει ότι ελπίζει στην επιστροφή. Δεν θα προσπαθούσα να ρίξω το ηθικό των Αμμοχωστιανών λέγοντας ό,τι μπορείτε να πάρετε πίσω από τις περιουσίες σας, πάρτε το. Πρέπει να συγκεντρωθούμε, αντί να παλεύουμε για να πάρουμε πίσω την απώλεια χρήσης, να συσπειρωθούμε και να γίνουμε ένας δήμος που να διεκδικεί την επιστροφή, πιέζοντας για λύση του Κυπριακού. Εγώ θα προσπαθούσα να μην το κάνω νιώθοντας ότι δεν θα μπορούσα να αντικρίσω τους συμμαθητές μου που έν’ στην ανοιχτή περιοχή κατάματα».

Ομάδα νομικών θα συστήσει ο Λόρδος

Στο ερώτημα  του Αχιλλέα Δημητριάδη για την Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα ο Ανδρέας Λόρδος σημειώνει ότι «στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χρήστης και μετά από την ολιγωρία 45 χρόνων είναι δύσκολη η θέση μας». Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο Αμμοχώστου, «στην περίπτωση που προβλέπεται να ανοίξει σταδιακά υπό τ/κ ’διοίκηση’, με ξένους να παίρνουν πιθανότατα τις περιουσίες, με τους Ε/Κ να είναι σε μια στάση αναμονής και την τ/κ πλευρά να θεωρεί ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, οι Ε/Κ αν δεν διεκδικήσουν, θα βρεθούν να έχουν εγκαταλείψει τις περιουσίες τους. Αν ασκήσεις αυτό το δικαίωμα, η πιθανότητα να πάρεις πίσω την περιουσία σου είναι αυξημένη». Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι δεν έχει διαμορφωμένη πολιτική θέση για το θέμα: «Η πολιτική μου σε αυτό το θέμα είναι ως δήμαρχος να έχω τουλάχιστον πέντε έγκριτους δικηγόρους, τζιαι οι πέντε να είναι Αμμοχωστιανοί και καταξιωμένοι, οι οποίοι να επεξεργάζονται προτάσεις που, αντί να τις ακούμε από τον Αχιλλέα Δημητριάδη, θα έπρεπε να τις ακούμε από τον Δήμο Αμμοχώστου».

«Ναι» ή «όχι» στο σχέδιο Ανάν;

Μαζί με τα τρία ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο της Αμμοχώστου, ο «Π» απηύθυνε στους τρεις υποψήφιους ένα ερώτημα από το παρελθόν: Τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2004;

Σίμος Ιωάννου

«Κάποιοι ανθρώποι από το ΑΚΕΛ ψήφισαν «ναι» κάποιοι ψήφισαν «όχι», το ίδιο και από τον Συναγερμό. Αλλά αυτό είναι ξεπερασμένη υπόθεση. Αρκετοί ξέρουν τι ψήφισα. Δεν είναι κριτήριο όμως. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά δεδομένα από το 2004. Κάποιοι δικαιώθηκαν, κάποιοι νομίζουν ότι δικαιώθηκαν. Δεν θα απαντήσω ευθέως διότι ξέρω ότι είναι μια ερώτηση που κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευθούν».

Νίκος Κάρουλλας

«Ψήφισα ’ναι’ στο σχέδιο Ανάν. Ψήφισα όμως με την ψυσιή μου. Δεν είχα πλήρη γνώση, δεν είχα την προτεραιότητα που έχω τωρά ότι είχα κάμει το σωστό, απλώς είχα πει ότι θα ψηφίσω με την ψυχή μου χωρίς να υπολογίζω κάποιους κινδύνους που κάποιοι έλεγαν ότι θα υπήρχαν τότε. Μετά αποδείχθηκε ποια έπρεπε να ήταν η προτεραιότητα. Δυστυχώς δεν καλλιεργήσαμε κουλτούρα επανένωσης. Ούτε προσπαθούμε. Δεν δίνουμε ένα όραμα για το τι ωραία θα ήταν σε μιαν επανενωμένη πατρίδα. Το δοκιμάσαμε τα πρώτα χρόνια που είχαν ανοίξει τα οδοφράγματα. Κάθε δεύτερη Πέμπτη στο δημαρχείο Αμμοχώστου το κατεχόμενο μαζεύαμε καμιάν 400αριά άτομα και μιλούσαμε, συγκλονιστικές μαρτυρίες, έκλαιεν ο κόσμος, ζητούσε απεγνωσμένα να γίνει κάτι για να επανενωθεί ο τόπος, εβλέπαν μας γείτονες, να τους λείπουμε. Επεράσαν τα χρόνια και αποδείχθηκε ότι εμείς εν εκαταφέραμεν να έχουμε ένα σημαντικό πόστο. Τούτο απογοήτευσε τους Τ/Κ. Και στις δύο πλευρές τούτοι που κερδίζουν τα αξιώματα έν’ τα άτομα που συνήθως εν θέλουν απεγνωσμένα να επανενωθεί ο τόπος».

Ανδρέας Λόρδος

«Ψήφισα ’ναι’. Δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω 9.000 σελίδες έγγραφο, ό,τι η πολιτική μας ηγεσία δεν κατάφερε να διαπραγματευθεί. Η προσωπική μου πεποίθηση για το ’ναι’ πήγαζε από το ότι αν οι ανθρωποι πάνε στα σπίτια τους η κατοχή έν’ τα 9/10 του νόμου και ότι τα δικαιώματά σου τα συνταγματικά και τα ανθρώπινα πηγάζουν από το να είσαι σπίτι σου».



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις

Πρ. Χριστοδουλίδης για Συριακό: Η Κύπρος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο - Υποβάλαμε έγγραφο με εισηγήσεις

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές

Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου: Συνέργειες για επενδύσεις - εξαγωγές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...
ΕΛΛΑΔΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική» - Ο Σωκράτης Φάμελλος στον «Π» για το χτες, το σήμερα και το αύριο του...

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)

Ρωσία: Ζημιές για δύο ρωσικά τάνκερ από την κακοκαιρία στον πορθμό Κερτς - Ένας νεκρός (βίντεο)