Παρά την αυστηρότερη νομοθεσία, η κράτηση ζώων σε κλουβιά και η πρόσδεση σκύλων (ακόμα και μέσα σε βαρέλια) παραμένουν σοβαρά προβλήματα για την ευημερία των ζώων στην Κύπρο, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πάταξης του φαινομένου.
Οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων στην Κύπρο αυξάνονται χάρη και στην ευαισθητοποίηση πολλών πολιτών. Η πρόεδρος της «Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου» Μαίρη Αναστάση καυτηριάζει τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι καταγγελίες, χαρακτηρίζοντάς τη χρονοβόρα και αποθαρρυντική για τους πολίτες. Από την πλευρά του, ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης βεβαιώνει ότι η κάθε καταγγελία αξιολογείται, γίνονται οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι και εφαρμόζεται η νομοθεσία.
Σχεδόν καθημερινάΜιλώντας στον «Π», η πρόεδρος της «Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου» Μαίρη Αναστάση τόνισε ότι τα περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι σχεδόν καθημερινά. Παράλληλα, ανέφερε, ο Κύπριος σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ πιο φιλόζωος. «Πολύς κόσμος έχει σκύλους και γάτους σε καλές συνθήκες, και τους προσέχουν καλύτερα και από τα παιδιά τους», είπε.
Δεν αρκεί το τηλέφωνοΟι καταγγελίες, σημείωσε η κ. Αναστάση, αφορούν σκύλους, γάτους, άλογα, γαϊδούρια, και, σπανιότερα, ζώα της φάρμας. «Συμβαίνει να φθάνουν κοντά μας καθημερινά καταγγελίες. Εσφαλμένα, όμως, ο κόσμος νομίζει ότι με το να πάρει τηλέφωνο την Αστυνομία θα λυθεί το πρόβλημα. Αν η καταγγελία για μια κακοποίηση δεν γίνει γραπτώς, η διαδικασία δεν προχωρά, και δεν φθάνει πουθενά», επεσήμανε. Οι υποθέσεις αυτές, συμπλήρωσε, δεν φθάνουν στα δικαστήρια γιατί δεν πάει κανένας να καταθέσει. Σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος φοβάται να μπει σε αυτήν τη διαδικασία, διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά και στην προσωπική της εμπειρία: «Έχω πάει 17 φορές στο δικαστήριο για μια υπόθεση που κατήγγειλα στο παρελθόν, τρεισήμισι χρόνια πήγαινε-έλα στο δικαστήριο. Και όλα αυτά για να αποδείξουμε τα αυταπόδεικτα. Σε άλλες χώρες υπάρχει δικαστής μόνο για τις κακοποιήσεις ζώων. Άσε, που οι ποινές είναι χαϊδευτικές».
Μορφές κακοποίησηςΤα είδη και οι μορφές της κακοποίησης των ζώων είναι πολλές. «Κάποιος μπορεί να σκοτώσει με όπλο ένα ζώο, να το δηλητηριάσει ή να το έχει σε κακές συνθήκες. Πολλές φορές έχουμε καταγγελίες για σκύλους που είναι αποστεωμένοι. Τα ζώα πονούν και υποφέρουν όπως οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, κάποιος δένει τον σκύλο του σε ένα μέτρο σκοινί μέσα σε ένα σιδερένιο βαρέλι. Είναι δυνατό ακόμη να έχουν βαρέλια για τους σκύλους, και να τους αφήνουν εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες;», διερωτάται η κ. Αναστάση.
Κατάργηση κλουβιώνΗ κράτηση ζώων σε κλουβιά, καθώς και η πρόσδεση είναι σοβαρά προβλήματα για την ευημερία των ζώων. Τα κλουβιά και η πρόσδεση των σκύλων, τονίζει η κ. Αναστάση, δεν είναι στις φυσιολογικές συνθήκες κράτησής τους.
Πάρα πολλές καταγγελίες, ανέφερε η κ. Αναστάση, αφορούν την κράτηση ζώων σε κλουβιά. «Δυστυχώς, δεν ευαισθητοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες για να τα απαγορεύσουν. Ένα ζώο που είναι δεμένο σε ένα κλουβί κάποια στιγμή θα αρχίσει να γαβγίζει, ενοχλεί, και οι γείτονες διαμαρτύρονται. Με αυτές τις θερμοκρασίες υπάρχουν ζώα πάνω στις ταράτσες και τα μπαλκόνια δεμένα. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό. Και πάνε οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, βλέπουν τον σκύλο στο μπαλκόνι και λένε δεν υπάρχει νόμος για να πούμε στον ιδιοκτήτη να τον απομακρύνει. Είναι ανύπαρκτη η νοοτροπία για το τι σημαίνει ευημερία των ζώων. Αν δουν ότι το ζώο έχει φαγητό και νερό, έστω και αν είναι σε κλουβί ένα επί ένα, λένε ότι είναι εντάξει. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με τον τρόπο που κάνουν τις επιθεωρήσεις οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».
Η κ. Αναστάση θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η διαδικασία και να ενημερώνονται οι πολίτες για την έκβαση μιας υπόθεσης. «Δεν αρκεί να σου απαντάνε ότι η υπόθεση εξετάστηκε και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε.
Επιπρόσθετα, η κ. Αναστάση δήλωσε ότι η «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου», εναποθέτει τις ελπίδες της στον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι ο μόνος από τους υπουργούς που έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία και ευημερία των ζώων και είναι ο μόνος που μπορεί να καταργήσει αυτήν την απάνθρωπη κράτηση των ζώων.
Και τα ζώα της φάρμας έχουν ψυχή
Μεγάλο κεφάλαιο για την ευημερία των ζώων στην Κύπρο χαρακτηρίζει η πρόεδρος της «Φωνής για τα Ζώα» όσα οικόσιτα διαβιούν σε φάρμες. Ο κόσμος δεν ασχολείται με τα ζώα της φάρμας γιατί δεν τα βλέπει σε ποια κατάσταση βρίσκονται, αναφέρει η Μαίρη Αναστάση. Για τα ζώα της φάρμας υπάρχουν οι οδηγίες της ΕΕ όσον αφορά την καθαριότητα, την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, την τροφή, το νερό κ.τλ, που πρέπει να εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες και παράλληλα να γίνονται έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Στείρωση γάτωνΤεράστιο πρόβλημα υπάρχει και με τους γάτους, οι οποίοι αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς, αφού δεν στειρώνονται. «Για παράδειγμα, κάποιοι ταΐζουν γάτους χωρίς να τους στειρώνουν με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται. Αναμενόμενα κάποια στιγμή δημιουργείται πρόβλημα σε μια γειτονιά, περιοχή. Είναι καλό, το κάθε δημαρχείο να διαθέτει ένα ποσό κάθε χρόνο για πρόγραμμα στείρωσης γάτων. Κάποια δημαρχεία το κάνουν», είπε.
Καταγγέλλοντας κακοποίησηΩς φιλοζωικές οργανώσεις δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να μπούμε σε ένα σπίτι και να ερευνήσουμε σε ποια κατάσταση είναι ένα ζώο. Αυτή είναι δουλειά των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας», υπογραμμίζει η κ. Αναστάση. «Την καταγγελία μπορούν να τη λάβουν και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Αστυνομία. Αν κάνει κάποιος μια καταγγελία στην Αστυνομία θα κληθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να την επιβεβαιώσουν, και αν στοιχειοθετηθεί η υπόθεση -είναι σημαντικό να υπάρχουν και φωτογραφίες του ζώου- θα πάει στην εισαγγελία και αυτή θα κρίνει αν θα τη στείλει στο δικαστήριο». Όσον αφορά τις ποινές, τις χαρακτήρισε χαϊδευτικές.
Περισσότερες οι καταγγελίες στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης ανέφερε ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα με την οποία υποβάλλονται οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Τα περιστατικά, πρόσθεσε, τα οποία είναι σοβαρά καταγγέλλονται στην Αστυνομία για λήψη δικαστικών μέτρων. Οι καταγγελίες, είπε, μπορεί να γίνουν και τηλεφωνικά αλλά παράλληλα ζητούνται και γραπτώς για να μην υπάρχει οποιοδήποτε θέμα. Σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, ο έλεγχος γίνεται με συνοδεία της Αστυνομίας.
Ειδικότερα, ο κ. Πίπης εξήγησε ότι αφού γίνει η καταγγελία και εξεταστεί το θέμα, κλιμάκιο της υπηρεσίας αναλαμβάνει τη διερεύνηση. «Θα πάμε επί τόπου, θα γίνει η σχετική διερεύνηση και θα υποδείξουμε στον παραβάτη τι πρέπει να κάνει, και μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα κάνουμε νέο έλεγχο», ανέφερε.
Για τις καταγγελίες που γίνονται ανώνυμα δήλωσε: «Έχουμε κάθε δικαίωμα να απορρίψουμε ανώνυμες καταγγελίες».
Ως επί το πλείστον, είπε, οι καταγγελίες αφορούν ζώα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν δεμένα σε ένα πολύ κοντό σκοινί μέσα στον ήλιο, χωρίς νερό, λερωμένη τροφή ή στα κλουβιά- τρία, τέσσερα ζώα μαζί. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες αφήνουν ζώα κλειστά σε διαμερίσματα για πολλές ώρες και το ζώο -όντας φυλακισμένο- αντιδρά. Άλλοτε, σε έναν χώρο μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλοί γάτοι, να δημιουργούνται θέματα καθαριότητας και να αντιδρούν οι γείτονες. Όποιος έχει ζώα στο σπίτι του, τονίζει, πέρα από τα δικαιώματα πρέπει να γνωρίζει και τις υποχρεώσεις του.
Παράλληλα, ο κ. Πίπης διευκρίνισε ότι πολλές φορές καλείται η Υπηρεσία για θέματα ευημερίας των ζώων, και στο τέλος διαπιστώνει ότι μπορεί να πρόκειται για θέματα οχληρίας, καθαριότητας, που δεν είναι αρμοδιότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
Όπως σημείωσε, η υπηρεσία έχει ετοιμάσει σειρά νομοθετημάτων τόσο για τα θέματα των ζώων συντροφιάς όσο και για τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να ισχύουν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των ζώων -καταφύγια, ξενοδοχεία, σημεία πώλησης- οι οποίες έχουν προωθηθεί εδώ και πολύ καιρό στη Νομική Υπηρεσία
Είναι σε εξέλιξη, πρόσθεσε, και η βελτίωση - επικαιροποίηση του περί Σκύλων Νόμου. Έχει γίνει η δημόσια διαβούλευση και τα αποτελέσματα μελετώνται, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Ο στόχος είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή και αντιμετώπιση του προβλήματος με τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.