Η εκδήλωση στο Famagusta Avenue Garage θα περιλαμβάνει ανταλλαγή ιδεών από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κουρείς, μουσική από καλλιτέχνες των δύο κοινοτήτων και μαθήματα γιόγκα.
Σε μια αποθήκη στη Δερύνεια που λειτουργούσε ως γκαράζ αυτοκινήτων μέχρι τη δεκαετία του ’90, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι θα μαζευτούν αύριο για να ανταλλάξουν ιδέες περί κουρεμάτων, μουσικής και γιόγκα! Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διαχειριστικής επιτροπής του «Famagusta Avenue Garage», Ραφαήλ Θωμά, στόχος μέσα από αυτή την πρωτότυπη πρωτοβουλία είναι νέες και νέοι από τις δύο κοινότητες να έρθουν κοντά και να προτείνουν ιδέες μέσω κοινών ενδιαφερόντων. Μιλώντας στον «Π», ο Ραφαήλ Θωμά ανέφερε ότι «διαπιστώσαμε πως όλο και περισσότεροι νέοι και στις δύο πλευρές του νησιού αποφασίζουν να ασχοληθούν με την κομμωτική, γι’ αυτό και σκεφτήκαμε πως το να έρθουν εδώ στο γκαράζ και να κάνουν είτε επίδειξη, είτε να προτείνουν ιδέες ο ένας στον άλλο, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει». Το γκαράζ λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο ως κέντρο που θέλει να φέρει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κάθε ηλικίας, ακόμη και ηλικιωμένους. «Αναγνωρίζουμε ότι είναι πιο δύσκολο για τους μεγαλύτερους να έρθουν να καθίσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους, κυρίως επειδή έζησαν τον πόλεμο και έχουν άσχημες μνήμες. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τη συνεργασία. Για παράδειγμα, ένας Τ/Κ να κουρέψει έναν Ε/Κ ή το αντίστροφο». Εκτός από κουρέματα στον χώρο θα γίνονται μαθήματα γιόγκα για όλες τις ηλικίες. «Η γιόγκα έχει μπει στη ζωή αρκετών Κύπριων, τόσο στον νότο όσο και στον βορρά. Στο γκαράζ υπάρχει ένα μέρος που όταν δύει ο ήλιος δημιουργεί ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και θεωρήσαμε πως τα κοινά μαθήματα θα φέρουν κοντά τους ανθρώπους και θα περάσουν ευχάριστα χωρίς να μιλάμε περί πολιτικής ή να κάνουμε βαρετές διαλέξεις». Να σημειωθεί πως η διαχειριστική επιτροπή αποτελείται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, κυρίως νεαρούς ηλικίας 20 με 25 ετών, και για την ενασχόλησή τους με το δικοινοτικό κέντρο αφιερώνουν πολλές ώρες από τον ελεύθερό τους χρόνο.
Το αγκάλιασανΣύμφωνα με τον Ραφαήλ Θωμά, μέσα από τις πρώτες εκδηλώσεις που έγιναν φάνηκε να αγκαλιάζεται η προσπάθεια των νέων, γι’ αυτό και σε κάθε πάρτι ή συνεύρεση όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τον χώρο. «Ο χώρος δεν ανήκει αποκλειστικά σ’ εμάς. Ανήκει σε όλους τους Κύπριους», τόνισε. «Εκείνο που θέλω να πω είναι πως και για εμάς είναι κάτι πρωτόγνωρο το ότι πρέπει να συνεργαστούμε με παιδιά της άλλης πλευράς. Σκεφτήκαμε όμως πως εκδηλώσεις όπως αυτές είναι μια ευκαιρία να τολμήσουμε και εμείς οι ίδιοι να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε. «Καλούμε, όχι μόνο νέους, αλλά και οικογένειες με παιδιά. Πιστεύουμε ότι ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να πείσουμε τους Ελληνοκύπριους, ωστόσο αξίζει τον κόπο. Και εμείς μέσα από την τριβή μας με τους Τουρκοκύπριους διαπιστώσαμε πως έχουμε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον μας. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Θέλουμε μια Κύπρο επανενωμένη και που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους νέους, απ’ όποια πλευρά του νησιού κι αν προέρχονται», καταλήγει ο επικεφαλής του Famagusta Avenue Garage.
Ένα γκαράζ για την ειρήνηΤα εγκαίνια του δικοινοτικού κέντρου «Γκαράζ», τελέστηκαν τη Δευτέρας 9 Ιουλίου 2018, στη λεωφόρο Αμμοχώστου, δίπλα στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, η προσέλευση νέων, εφήβων και παιδιών, που είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στον χώρο, να συναντήσουν προσκεκλημένους από την τ/κ κοινότητα αλλά και να ακούσουν τα μηνύματα συμφιλίωσης από τους οργανωτές, ξεπέρασε τις προσδοκίες. Το γκαράζ ήταν μια ιδέα που στήριξαν τόσο ο Δήμος Δερύνειας και ο δήμαρχος, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη. «Η λεωφόρος Αμμοχώστου από το 1950 μέχρι σήμερα» ήταν η πρώτη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο γκαράζ. Στόχος ήταν Ε/Κ και οι Τ/Κ να θυμηθούν τα παλιά, να έρθουν κοντά και να συζητήσουν για το χθες, μα προπάντων για το αύριο που τους ενώνει. Οι παλιοί δε θυμήθηκαν και το κοινό τους παρελθόν, τότε πριν από τον πόλεμο και την εισβολή του 1974. «Ο χώρος αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Αντρέα Θεωρή και παραχωρήθηκε από την οικογένειά του στον Δήμο Δερύνειας με κύριο σκοπό τη δημιουργία ενός κτηρίου που Ε/Κ και Τ/Κ θα συζητούν και για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε στον «Π» ο Ραφαήλ Θωμά.
«Το κτήριο συντηρείται από ανθρώπους και οργανισμούς που έχουν κοινό πόθο με εμάς τη λύση του Κυπριακού και την ειρηνική συμβίωση», σημειώνει ο Ραφαήλ. «Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, ωστόσο, με διάφορες εκδηλώσεις πείσαμε κόσμο να έρθει κοντά και μάλιστα εθελοντικά. Οι Τουρκοκύπριοι με τη σειρά τους μας καλούν σε αντίστοιχα μέρη στα κατεχόμενα και πηγαίνουμε και εμείς ώστε να τους μάθουμε καλύτερα». Κοινός στόχος της διαχειριστικής επιτροπής σύμφωνα με τον Ραφαήλ είναι να μεταφέρουν σε όλους πνεύμα συμφιλίωσης και ο χώρος εδώ, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το οδόφραγμα και τα συρματοπλέγματα προσφέρεται στο να μάθουν όλοι να αγαπούν την Κύπρο στην ολότητά της.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.