Και πάλι μία έρευνα πάνω από ένα φέρετρο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 11.9.2019
Και πάλι μία έρευνα πάνω από ένα φέρετρο
Η Αστυνομία είχε δεχθεί αρκετές καταγγελίες για βία στην οικογένεια και μάλιστα μία από αυτές είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο με έκδοση καταδικαστικής απόφασης

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ / ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ


Tο Υπουργικό Συμβούλιο θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την έναρξη έρευνας κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού. Την εισήγηση θα κάνει η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και καταδεικνύουν το εύρος των κρατικών υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και ενδεχομένως να υπέχουν ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις τους. Στη συνεδρία θα κατατεθούν στοιχεία και από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας, σε σχέση με χειρισμούς υπηρεσιών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Την έρευνα αναμένεται να αναλάβει το Γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδου, με όρους εντολής που θα επιτρέπουν να λειτουργεί ως ποινικός ανακριτής. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της έρευνας θα είναι τρεις μήνες και αν παραστεί ανάγκη θα δοθεί παράταση για ακόμα τρεις. Η έρευνα θα αφορά διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες οι οποίες δεν θα αφήνουν έξω ούτε καν τους υπουργούς και γι’ αυτό επελέγη μια ανεξάρτητη αξιωματούχος.
Το πόρισμα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναλόγως των ευρημάτων θα διαβιβαστεί στον γενικό εισαγγελέα, για τυχόν ποινικές ευθύνες και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τα υπόλοιπα.

Υπήρχε ιστορικό

Απολύτως έγκυρες πληροφορίες από τις πλέον αξιόπιστες πηγές, επιβεβαίωσαν εκ νέου το χθεσινό ρεπορτάζ σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης του 15χρονου Στυλιανού. Εδώ και χρόνια γινόντουσαν καταγγελίες από τη μητέρα στην Αστυνομία για βία στην οικογένεια ενώ υπάρχει και μία ποινική καταδίκη για τέτοια υπόθεση. Η Αστυνομία ενημέρωνε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και υπάρχει και εκεί ιστορικό. Γνώση είχαν και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, όπως και το Υπουργείο Παιδείας. Το τι έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι ή τι παρέλειψαν να κάνουν μπορεί να το υποθέσει κάποιος. Ωστόσο τα πραγματικά γεγονότα θα αναδειχθούν μέσα από την ανεξάρτητη έρευνα.

Βαριά ευθύνη

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το κύριο βάρος πέφτει στον διαχρονικό χειρισμό των ΥΚΕ, αφού η οικογένεια βρισκόταν υπό εποπτεία. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι υπήρχαν καταγγελίες για βία στην οικογένεια, διερωτάται κάποιος γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για προστασία των τριών ανήλικων παιδιών, κάτι που έγινε για τα δύο αδέλφια του Στυλιανού , με την απομάκρυνσή τους από το σπίτι μετά το τραγικό συμβάν.

Τα όπλα

Η Αστυνομία κατάσχεσε από την οικία της οικογένειας ένα στρατιωτικό τυφέκιο G3, το οποίο είχε στην κατοχή του ο πατέρας ως έφεδρος και αριθμό άλλων κυνηγετικών όπλων. Όπως πληροφορείται ο «Π» τα όπλα ήταν γραμμένα στη μητέρα. Προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα. Πώς είχε όπλα εγγεγραμμένα, όταν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας επιβεβαιώνουν ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και μάλιστα προσφάτως χρειάστηκε να νοσηλευτεί; Η μητέρα νοσηλεύτηκε από τις 9 έως τις 28 Αυγούστου, αλλά κανείς δεν διερεύνησε την κατοχή όπλων και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τα κατασχέσει για προληπτικούς λόγους.

Το περιβάλλον

Χθες ο «Π» δέχθηκε τηλεφωνήματα από πρόσωπα του περιβάλλοντος της οικογένειας (έτσι ισχυρίστηκαν) που διατύπωσαν ακόμα και συγκεκαλυμμένες απειλές για τα όσα αποκαλύφθηκαν μέσα από ρεπορτάζ. Τα συγκεκριμένα άτομα επιχείρησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στη μητέρα και στην οικογένειά τους, υποστηρίζοντας ότι ο Στυλιανός αυτοβούλως πήγαινε στη φάρμα και ουδείς τον υποχρέωνε. Όπως πληροφορούμαστε τα ίδια άτομα τηλεφωνούσαν και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διατυπώνοντας τους ίδιους ισχυρισμούς και προειδοποιήσεις του τύπου: «δεν ξέρεις ποιος είμαι ρε και θα μάθεις».

Ξεσπαθώνουν HfC και ΣΕΠKBO

Τη βαθιά λύπη του για το συμβάν, όπως και την ολόπλευρη συμπαράστασή του προς τους λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών, «οι οποίοι ξεπερνούν τον εαυτό τους συμπαραστεκόμενοι στο πλευρό της κοινωνίας, όπου τα προβλήματα αυξάνονται γεωμετρικά και το προσωπικό δίνει μια άνιση μάχη, για την αντιμετώπισή τους ενώ, ο αριθμός του συνεχώς μειώνεται με όλα τα δυσμενή επακόλουθα» εξέφρασε χθες ο κλάδος λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωσή του. θεωρώντας ότι «η στόχευση των ΜΜΕ κατά των λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι άστοχη και ατεκμηρίωτη» ο κλάδος αναμένει από το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων λειτουργών ΥΚΕ που έχουν προκύψει από τη χρόνια υποστελέχωση και τις αφυπηρετήσεις στο τμήμα, ώστε να λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους και αποτελεσματικής στελέχωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μόνο με οκτώ προσλήψεις τα τελευταία 15 χρόνια δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά».

Στο μεταξύ παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και ο ΜΚΟ Hope For Children ο οποίος αποφεύγοντας να αναφερθεί σε τυχόν ευθύνες εν αναμονή της έρευνας που θα διαταχθεί, στέκεται στην παραδοχή της πραγματικότητας, «στο ότι δηλαδή η κείμενη νομοθεσία σε αυτό το θέμα είναι περιοριστική και πηγάζει από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις που δεν αναγνωρίζουν το παιδί ως ανεξάρτητη οντότητα». Όπως εξηγεί ο ΜΚΟ «το εν λόγω θέμα, η δυνατότητα δηλαδή παροχής υπηρεσιών σε παιδιά σε περίπτωση μη συνεργασίας των γονέων, έχει αναγνωριστεί από οργανωμένα σύνολα, οργανισμούς και θεσμούς ως προβληματικό». Καλεί δε τη Βουλή να το ρυθμίσει νομικά.

Με τη σειρά της η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια καλεί το Υπουργείο Εργασίας όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες που εξήγγειλε για αναδιάρθρωση των ΥΚΕ, με στόχο την άμεση παρέμβαση και τον αποτελεσματικό χειρισμό των περιστατικών αυτών, ώστε να μην χάνονται ζωές.

Ζητούν χρονοδιάγραμμα στην έρευνα Λοττίδη τα κόμματα

Το κουβάρι ευθυνών που οδήγησαν στον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού και το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα (εν αναμονή της επίσημης) ανάγκασε χθες την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετηθούν ζητώντας απόδοσή τους και όχι μόνο. Την ίδια ώρα, σε κεκλεισμένων των θηρών συνεδρία της Επ. Εργασίας η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) Μαρία Κυρατζή ενημέρωσε για το περιστατικό, με τις δηλώσεις των βουλευτών που ακολούθησαν να δίνουν το στίγμα του τι λέχθηκε και έχει προφανώς να κάνει με τη λειτουργία των ίδιων των ΥΚΕ και την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή, ο οποίος ζήτησε χρονοδιάγραμμα για τη διεκπεραίωση της έρευνας, που θα ζητήσει σήμερα η υπ. Εργασίας να διεξαχθεί από την Επ. Διοικήσεως -«και το πόρισμά της να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση»-, ανέφερε πως ως ΑΚΕΛ «έχουμε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δομών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ώστε οι λειτουργοί του τμήματος να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, να μπορούν να ενεργούν προληπτικά και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη».

Την ίδια ώρα, από τις δηλώσεις του κ. Φακοντή και του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μ. Μαυρίδη διαφάνηκε πως, ενώ όλοι θέλουν επίσπευση του σχεδίου αναδιοργάνωσης των ΥΚΕ, διαφωνούν με τη φιλοσοφία του. «Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα διαχέεται από μια ξεκάθαρη φιλοσοφία περιορισμού του ρόλου των δημόσιων ΥΚΕ, σε ένα επιτελικό επίπεδο, μια ανάθεση του ρόλου των παρεμβάσεων και της εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε ο κ. Φακοντής, ενώ ο κ. Μαυρίδης δήλωσε πως «οι ΥΚΕ του κράτους θα πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες». Με τη σειρά του ο κ. Περδίκης, επιμένοντας με τη σειρά του σε χρονοδιαγράμματα για την έρευνα της Επ. Διοικήσεως, σημείωσε πως «κατανοούμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στο προσωπικό, χρειάζεται και εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας. Σε ένα σύνολο 170 λειτουργών χρειάζεται να προσληφθούν με τα παλιά δεδομένα άλλοι 32».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
CarVal και Caius ψάχνουν να πωλήσουν το 15% της Τράπεζας Κύπρου - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CarVal και Caius ψάχνουν να πωλήσουν το 15% της Τράπεζας Κύπρου - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg

CarVal και Caius ψάχνουν να πωλήσουν το 15% της Τράπεζας Κύπρου - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg

«Κουμπί πανικού»: Πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής και στην Κύπρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κουμπί πανικού»: Πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής και στην Κύπρο

«Κουμπί πανικού»: Πρόταση νόμου για θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής και στην Κύπρο

Μενέλαος Μενελάου (διαπραγματευτής ε/κ πλευράς): Με ελπίδα και όχι φόβο να στηρίξουμε μια πρόταση στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενέλαος Μενελάου (διαπραγματευτής ε/κ πλευράς): Με ελπίδα και όχι φόβο να στηρίξουμε μια πρόταση στο Κυπριακό

Μενέλαος Μενελάου (διαπραγματευτής ε/κ πλευράς): Με ελπίδα και όχι φόβο να στηρίξουμε μια πρόταση στο Κυπριακό

Ανατροπές στην Ευρωβουλή: Τρίτη δύναμη με 83 βουλευτές η ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών ECR – Ανάμεσά τους η ανιψιά της Λεπέν
ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπές στην Ευρωβουλή: Τρίτη δύναμη με 83 βουλευτές η ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών ECR – Ανάμεσά τους η ανιψιά της Λεπέν

Ανατροπές στην Ευρωβουλή: Τρίτη δύναμη με 83 βουλευτές η ομάδα των Ευρωσκεπτικιστών ECR – Ανάμεσά τους η ανιψιά της Λεπέν

Σχολεία Φανερωμένης: Διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη μεταστέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, καταγγέλλει ομάδα πολιτών
ΚΥΠΡΟΣ

Σχολεία Φανερωμένης: Διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη μεταστέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, καταγγέλλει ομάδα πολιτών

Σχολεία Φανερωμένης: Διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη μεταστέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, καταγγέλλει ομάδα πολιτών