Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους επειδή τα βαρέθηκαν!
Τέλη Ιουλίου και ο μέσος Κύπριος περιμένει εκείνο τον έρμο τον Αύγουστο για να φύγει για διακοπές. Έχει φροντίσει για όλες τις εκκρεμότητες (πότισμα κήπου, φύλαξη σπιτιού από κλέφτες) εκτός από μία: Τον σκύλο, τον οποίο τις περισσότερες φορές αφήνει στον δρόμο, αφού αρνείται να πληρώσει ξενοδοχείο για να τον φιλοξενήσει. Το σκηνικό για την ετοιμασία των διακοπών θυμίζει λίγο-πολύ την ταινία «Μόνος στο σπίτι», όπου η οικογένεια τρέχει πανικόβλητη για να προλάβει και να μην ξεχάσει κάτι πριν φύγει για ταξίδι. Κι όμως αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι φεύγουν εγκαταλείποντας τα κατοικίδιά τους. Τα ξεχνάνε άθελά τους; Τα εγκαταλείπουν στον δρόμο; Δυστυχώς, το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων το καλοκαίρι εξελίσσεται σε μάστιγα, με τις φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν κάθε χρόνο έκκληση για τα εγκαταλελειμμένα αδέσποτα, καθώς φροντίζουμε για όλα όταν ετοιμαζόμαστε για διακοπές, αλλά φαίνεται πως ξεχνάμε πως έχουμε και ένα κατοικίδιο που χρειάζεται φροντίδα. «Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη τη στάση αυτή πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι παρά την ηθική αλλά και τη νομική υποχρέωση που αναλαμβάνουν αγοράζοντας και μεγαλώνοντας έναν σκύλο, δρουν με αυτόν τον απάνθρωπο και απαράδεκτο τρόπο», είναι η ανακοίνωση η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο από κινήματα υποστήριξης των ζώων σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, ωστόσο φαίνεται πως... δεν ιδρώνει το αφτί μας, καθώς ο Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας, με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους δήμους να μαζεύουν αδέσποτα συνεχώς από τους δρόμους.
Γεμίζουν οι δήμοιΠολλά από τα ζώα τα οποία εγκαταλείπουν αρκετοί συμπολίτες μας μαζεύονται από ανθρώπους των δήμων κάθε πόλης, οι οποίοι τα προστατεύουν τουλάχιστον για δεκαπέντε μέρες, καθώς αυτό είναι το χρονικό διάστημα που τους υπαγορεύει ο νόμος να τα κρατάνε. Οι δήμοι, όμως, συναντάνε τεράστιο πρόβλημα χώρου φιλοξενίας των ζώων, αφού τα καταφύγια είναι φτιαγμένα για έναν συγκεκριμένο αριθμό. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για περισσότερες μέρες, γι' αυτό και πολλά από αυτά καταλήγουν στην ευθανασία», είχε εξηγήσει παλαιότερα στον «Π» ο υγειονομικός επιθεωρητής του Δήμου Αγλαντζιάς. Αν και καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια από τους δήμους να βρουν τα κατοικίδια στέγη, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. «Υπάρχει ζήτηση μόνο για τα κατοικίδια που είναι ράτσας, αλλά δεν συμβαίνει με όλα τα κατοικίδια το ίδιο, γι’ αυτό και μεταφέρονται πολλά στα καταφύγια ή οδηγούνται για ευθανασία». Φαίνεται πως οι πολίτες δεν έχουν την αίσθηση της ευθύνης της φροντίδας του κατοικίδιού τους, γι' αυτό και τα εγκαταλείπουν. «Αγοράζουν τα κατοικίδια κυρίως τα Χριστούγεννα ως δώρο και δεν σκέφτονται ότι κάποια στιγμή πρέπει να φροντίσουν να το αφήσουν σε ένα ξενοδοχείο ζώων, με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουν», εξήγησε ο υγειονομικός επιθεωρητής.
Οργανώσεις σε αδιέξοδοΤο μέγεθος του προβλήματος για την εγκατάλειψη των ζώων μάς δίνει η Αυγή Λίλλη, η οποία εκπροσωπεί τον μη κερδοσκοπικό σύνδεσμο Protecting Animals Without Shelters, PAWS. «Οι οργανώσεις και τα καταφύγια βρίσκονται σε αδιέξοδο, γιατί δεν υπάρχουν χώροι πλέον να φιλοξενούν άλλα κατοικίδια ζώα», εξηγεί. Η κυρία Λίλλη, λέει, πως οι Κύπριοι δεν φαίνεται να ανήκουν στην κατηγορία των φιλόζωων, αφού δεν ξέρουν τις ανάγκες που χρειάζεται ένα κατοικίδιο. «Πρέπει να ενημερώνονται από ειδικούς κτηνιάτρους για τα ζώα τα οποία πρέπει να έχουν ειδική φροντίδα μακροπρόθεσμα έτσι ώστε να μην έρχεται το καλοκαίρι και να μην έχουν που να τα αφήσουν». Για την Αυγή το πρόβλημα είναι πως οι Κύπριοι δεν έχουν την ευαισθησία ώστε να μπορέσουν να σκεφτούν πως διακοπές σημαίνει και υποχρεώσεις σε σχέση με τα ζώα. Πάντως, μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει και η... τσιγκουνιά των Κυπρίων, αφού πολλοί θεωρούν πως είναι υπερβολικό το κόστος ώστε να μεταφέρουν σε ένα ξενοδοχείο τον σκύλο τους. «Θα πρέπει να ξέρεις εξαρχής πως έχοντας μαζί σου σκύλο, πρέπει να βρεις και το ανάλογο ξενοδοχείο που θα τον αφήσεις», λέει η εκπρόσωπος του PAWS, ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τα ξενοδοχεία. Άλλωστε, είναι δεδομένο πως οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν όλα τα ζώα, καθώς δεν υπάρχουν τόσοι χώροι φιλοξενίας, ενώ ακόμη και αν καταλήξει ο σκύλος στα κέντρα των δήμων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα μπορέσει να το βρει κάποιος πολίτης μετά, μόνο και μόνο επειδή το εγκατέλειψε λόγω διακοπών.
Τα... βαριούνται!Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους επειδή τα βαρέθηκαν! Επειδή αγοράζονται ως δώρο από τους γονείς στα παιδιά, όταν περάσει στο παιδί η «λόξα» του παιχνιδιού, τα εγκαταλείπουν στον δρόμο. «Δυστυχώς, απ' αυτό το σημείο ξεκινάει και η παιδεία μας, γιατί και αυτά τα παιδιά μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο μετά να χειρίζονται τα ζώα», τονίζει η Αυγή, η οποία έχει να διηγηθεί αρκετές ιστορίες από συμπολίτες μας οι οποίοι εγκατέλειψαν τα κατοικίδιά τους επειδή τα βαρέθηκαν ή απλώς επειδή δεν ήξεραν τι ζώο αγόρασαν. «Πολλές φορές συναντήσαμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι μας ανέφεραν ότι δεν τους άρεσε τελικά ο σκύλος ή η γάτα που αγόρασαν γιατί μαδούσε περισσότερο απ' ό,τι φαντάζονταν, ή γιατί γάβγιζε το σκυλί τους υπερβολικά!», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Θα ήταν καλό να ενημερώνονται από τις φιλοζωικές, αλλά και τους κτηνιάτρους για το τι θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να ενημερωθούν πλήρως για το ποια ξενοδοχεία υπάρχουν στις πόλεις και να μπορέσουν να τα μεταφέρουν. Μάλιστα, εκτός από τα ξενοδοχεία, υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι αναλαμβάνουν με το ανάλογο αντίτιμο τη φύλαξη των ζώων, ωστόσο θα πρέπει κάποιος να τους εντοπίσει μόνο μέσω των φιλοζωικών συνδέσμων.
Φθηνά ξενοδοχεία σε όλες τις πόλεις Η λύση για το καλοκαίρι ακούει στο όνομα ξενοδοχείο ζώων. Αν θέλει κάποιος να αφήσει τα κατοικίδιά του οι τιμές ακούγονται λογικές, αν και τα ξενοδοχεία χρεώνουν αναλόγως ή του μεγέθους ή της φροντίδας που θέλει ένα κατοικίδιο. Η χρέωση ξεκινάει από 10 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 20 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με το κατοικίδιο που έχει ο καθένας, αλλά φυσικά και τις ανέσεις που θα πρέπει να του παρέχει. Ο κύριος Μιχάλης Μιχαήλ είναι ιδιοκτήτης του «Little Stars Dog Hotel» στη Λευκωσία. «Έχουμε φτιάξει τα δωμάτια / κλουβιά ακολουθώντας τις προδιαγραφές των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τους χώρους», αναφέρει, σημειώνοντας πως υπάρχει διαδικασία ακόμη και για τη φύλαξη του ζώου, όταν κάποιος επιλέξει να το φιλοξενήσει. «Προτού μπει στο δωμάτιο, θα πρέπει πρώτα να γίνει η απολύμανση, αλλά και να ελεγχθεί το ζώο πως είναι υγιές, ενώ μετά μπαίνει κανονικά στο δωμάτιό του». Σύμφωνα με τον κύριο Μιχαήλ, τα σκυλιά έχουν έξοδο δύο φορές την ημέρα, ενώ γίνεται καθημερινά απολύμανση των χώρων. Επίσης, παρέχεται φροντίδα και φαγητό. Πάντως, παρά τις γενικές οδηγίες που αναφέρει ο κύριος Μιχαήλ, λέει πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν ελέγχουν τα ξενοδοχεία: «Θα θέλαμε να υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ώστε να νιώθει ασφάλεια και ο πολίτης πως αφήνει σε ένα καλό ξενοδοχείο τον σκύλο του, όταν θα φύγει για διακοπές», τονίζει, και εξηγεί πως επειδή είναι ο ίδιος φιλόζωος είναι ο βασικότερος λόγος που προσέχουν στο ξενοδοχείο του περισσότερο απ’ όσο πρέπει τα ζώα που φιλοξενούνται. «Είναι ένας χώρος τον οποίο φτιάξαμε με τη σύζυγό μου, η οποία δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει να υλοποιείται. Ξέρω όμως πως είναι ένας χώρος που θα τον αγαπούσε ιδιαίτερα, γι’ αυτό και εγώ ως φιλόζωος φροντίζω να περιποιούμαι τα σκυλιά των πολιτών που επιλέγουν το δικό μας ξενοδοχείο», λέει.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.