Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη ζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) και τις παραιτήσεις, σχεδόν, όλων των μελών της. Όπως πληροφορείται ο «Π», την προκήρυξη νέων θέσεων από το Υπουργείο -συνεπεία των παραιτήσεων- ακολούθησε η υποβολή δεκάδων αιτήσεων και την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Παιδείας, έγινε αξιολόγηση των αιτήσεων και αποφασίστηκε ποια θα είναι τα νέα μέλη της ΟΑΠ. Τα μέλη της Ομάδας ειδοποιήθηκαν και χθες πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας, κατά την οποία τα μέλη της ΟΑΠ ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τον νέο σχεδιασμό δράσης της ΟΑΠ, ώστε από τον Σεπτέμβρη να μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Μια πρώτη εκπαίδευση των νέων μελών αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Αυγούστου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Να υπενθυμίσουμε ότι, σχεδόν, όλα τα μέλη της ΟΑΠ παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενα για τους νέους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, έγιναν «αυθαίρετα» χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ σε κοινή τους ανακοίνωση χθες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για «όλα όσα έχουν διαμειφθεί στο Υπουργείο Παιδείας τους τελευταίους μήνες στο πολύκροτο και φλέγον ζήτημα της πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης της παραβατικότητας στα σχολεία. Οι οργανώσεις έχουν αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστα Χαμπιαούρη για να οριστεί επείγουσα συνάντηση τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά όλα όσα απορρέουν μέσα από τις αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς του. Χαρακτηριστικά οι οργανώσεις σημειώνουν την παραίτηση σχεδόν όλων των λειτουργών που υπηρετούσαν στην ΟΑΠ τα προηγούμενα χρόνια (περίπου 24 άτομα). «Αποφάσεις που, φαίνεται, λήφθηκαν χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκομένους. Με ετσιθελισμό, αλλά και με ανακρίβειες και αναλήθειες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», σημειώνουν.
Το θέμα της παραβατικότητας στα σχολεία είναι από τα σοβαρότερα που ταλαιπωρούν εκπαιδευτικούς, παιδιά και γενικά επηρεάζουν αρνητικότατα την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων υπογραμμίζουν οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, προσθέτοντας ότι μετά από τη συνάντηση που έχουν με τον υπουργό θα εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους επί όλων των ζητημάτων που εγείρονται. Προειδοποιούν, μάλιστα, πως «δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε, τόσο τις δέουσες διαδικασίες λήψης αποφάσεων όσο και τα ίδια μας τα μέλη που εμπλέκονται και επηρεάζονται».
H νέα δομή της Ομάδας Αμεσης ΠαρέμβασηςΜια εκ των σημαντικότερων<+Text_Normal> αλλαγών, που εφαρμόζονται στην Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης για τη βία και παραβατικότητα στα σχολεία, αφορά στην αποκέντρωση και στελέχωση των γραφείων ή/και σχολικών μονάδων, ώστε η παρέμβαση της να καθίσταται πραγματικά άμεση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, η ΟΑΠανήκει πλέον οργανικά στη δομή του Υπουργείου Παιδείας. Θα συντονίζεται από πρώτο λειτουργό και θα υπάγεται διοικητικά στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, ανάλογα με την έδρα των λειτουργών της. Το έργο της ΟΑΠ θα τυγχάνει συστηματικής αξιολόγησης από τους θεσμούς του Υπουργείου (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης) με σκοπό τη συνεχή βελτίωση. Θα λειτουργεί, επίσης, μηχανισμός παρακολούθησης, ανατροφοδότησης του Υπουργείου Παιδείας και των δομών του. Τα μέλη της ΟΑΠ θα εποπτεύονται από πρώτο λειτουργό, ενώ αναβαθμίζεται η συνεργασία των μελών με τους εξωτερικούς συνεργάτες. Αυξάνεται ο χρόνος παραμονής των σχολικών συνεργατών στα σχολεία στις εφτά περιόδους ημερησίως, οι οποίοι θα λειτουργούν ως βοηθοί εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι σήμερα η ΟΑΠ δρούσε ανεξάρτητα από τις δομές του υπουργείου, αυτόνομα, με αποφάσεις κυρίως αποσπασμένου εκπαιδευτικού που εκτελούσε χρέη συντονιστή. Δεν υπήρχε συστηματική αξιολόγηση για το σύνολο των δράσεων της ΟΑΠ, ενώ η παρακολούθηση και η καταγραφή περιστατικών αφηνόταν στην ίδια την ομάδα.
Πρόεδρος ΠΟΕΔ: Ετσιθελικές οι αποφάσεις...Ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε έντονα τόσο για τη διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας και ο ίδιος ο υπουργός όσο φυσικά και για την ουσία του όλου θέματος, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού. Τονίζει ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν «χωρίς ουσιαστικό διάλογο, χωρίς επιστημονικά δεδομένα, με ετσιθελισμό, σύγκρουση και εκβιασμούς» ενώ αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία επικαλούνται πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, «τα οποία με άδικο τρόπο έπλητταν το έργο που επιτελεί εδώ και μερικά χρόνια, η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης και τα άτομα που τη στελέχωναν». Ο κ. Φυλακτού αναφέρει ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά τις δράσεις της ΟΑΠ» ωστόσο, όπως σημειώνει,
«εάν τα όσα έχουν αποφασιστεί θα αποτελέσουν όντως βελτίωση της κατάστασης, αποτελεί την πεμπτουσία της ανησυχίας μας». «Έχουμε πολλά ερωτήματα για τις αλλαγές που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και ακριβώς αυτά τα ερωτήματα τεκμηριώνουν τον έντονο προβληματισμό μας για το τι θα γίνει την ερχόμενη σχολική χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η συντεχνία των δασκάλων θα τοποθετηθεί επί του θέματος, αφού ενημερωθεί από τον υπουργό Παιδείας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.