Και από τις πρώτες βοήθειες θα περνούν οι γιατροί του ΓεΣΥ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 4.9.2019
Και από τις πρώτες βοήθειες θα περνούν οι γιατροί του ΓεΣΥ
Στα χέρια του Υπ. Υγείας το τελικό κείμενο με τις εισηγήσεις για τις Α' Βοήθειες των νοσοκομείων. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στην υγεία...

Από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσηλευτηρίων του Oργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα περνούν, υποχρεωτικά, οι ειδικευόμενοι γιατροί, γεγονός που προκαλεί τη σφοδρή αντίδραση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) η οποία κρούει καμπανάκι κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Η εισήγηση που αφορά υποχρεωτικό rotation ειδικευομένων στα ΤΑΕΠ, η οποία περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις της ad hoc επιτροπής η οποία εξέτασε ενδελεχώς τα προβλήματα των Α’ Βοηθειών, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην υγεία με την ΠΑΣΥΚΙ όπως πληροφορείται ο «Π» να μην αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, την κάλυψη των αναγκών με γιατρούς που βρίσκονται στο στάδιο της ειδίκευσής τους.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται επίσης και πρόταση που αφορά το… υποχρεωτικό πέρασμα από τα ΤΑΕΠ -για διάστημα 3-6 μηνών- όλων των γιατρών που εγγράφονται ως προσωπικοί γιατροί στο ΓεΣΥ. Επανέρχεται επίσης ο θεσμός του fast truck (ιατρεία ταχείας εξυπηρέτησης μη επειγόντων περιστατικών), ενώ ο κατάλογος με τις προτάσεις περιλαμβάνει και πρόσληψη γιατρών από τρίτες χώρες (!), υπό συγκεκριμένες, όμως, προϋποθέσεις.
Το τελικό κείμενο της έκθεσης της επιτροπής έχει φτάσει στα χέρια του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι εισηγήσεις όπως η λειτουργία των ιατρείων fast track και το υποχρεωτικό rotation ειδικευομένων «θα προχωρήσουν άμεσα προς υλοποίηση, ευελπιστώντας σε απάμβλυνση των προβλημάτων που παρατηρούνται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών».

Οι εισηγήσεις

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έτυχε ο «Π» αφορούν:
Λειτουργία ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης για τα μη επείγοντα περιστατικά.
Πρόσληψη γιατρών από τρίτες χώρες με προϋπηρεσία στα ΤΑΕΠ ή στις βασικές ειδικότητες και υπό την προϋπόθεση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Υποχρεωτικό rotation ειδικευομένων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 50% του χρόνου ειδικότητας, των κυρίως ειδικοτήτων (παθολογία-χειρουργική-ορθοπεδική-καρδιολογία-γενική ιατρική) από ΤΑΕΠ, μεταξύ 3-6 μηνών. Υποχρεωτικό πέρασμα από ΤΑΕΠ για διάστημα 3-6 μηνών (ή 18 εβδομάδες) όλων των γιατρών που εγγράφονται ως προσωπικοί γιατροί. Επί τούτου θα σταλεί αίτημα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ο οποίος, κατά την επιτροπή, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι από την εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ το πρόβλημα θα μεταφερθεί σε αυτόν και θα πρέπει να το επιλύσει δεδομένης της βαρύτατης ευθύνης του στη δημιουργία του.
Κατάρτιση σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος για τους ανειδίκευτους γιατρούς με ταυτόχρονη υποχρεωτική εργασία στα ΤΑΕΠ με καθεστώς ειδικής συμφωνίας.

H επιτροπή προτείνει επίσης την παροχή κινήτρων στους γιατρούς των ΤΑΕΠ ως εξής:
1. Αύξηση του επιδόματος στα 1.500 ευρώ.
2. Χορήγηση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου πιστοποιητικού τίτλου στους γιατρούς που υπηρετούν ήδη στις Α’ Βοήθειες των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Η ιδανική στελέχωση 

Η ad-hoc επιτροπή διαπιστώνει, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, την υποστελέχωση των ΤΑΕΠ όλων, σχεδόν, των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μάλιστα στο τελικό της κείμενο αξιολογεί τις ανάγκες -στη βάση των υφιστάμενων δεδομένων που αφορούν την προσέλευση των ασθενών- και προχωρεί σε εισηγήσεις για τον ελάχιστο αλλά και τον… ιδανικό αριθμό γιατρών που πρέπει να στελεχώνουν τον κάθε τμήμα. Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή κρίνει ότι:

  • Το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας θα πρέπει να στελεχώνεται μίνιμουμ με 18 γιατρούς. Ιδανικά η στελέχωση του τμήματος θα πρέπει να περιλαμβάνει 21 γιατρούς. Σήμερα εργάζονται 14.

  • Στα Επείγοντα της Λεμεσού εργοδοτούνται σήμερα 12 γιατροί ενώ θα έπρεπε, στην καλύτερη περίπτωση, το τμήμα να στελεχώνεται με 15 γιατρούς. Εάν όμως μιλάμε για ιδανική στελέχωση τότε απαιτούνται 17 γιατροί.

  • Στο νοσοκομείο Λάρνακας, στο ΤΑΕΠ, στη βάση των αναγκών που υπάρχουν ιδανικός αριθμός θεωρούνται οι 13 γιατροί. Μίνιμουμ θα έπρεπε να εργάζονται 11 γιατροί . Το τμήμα στελεχώνεται με 9 γιατρούς.

  • Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου 8 γιατροί στελεχώνουν το ΤΑΕΠ ενώ θα έπρεπε να ήταν στελεχωμένο με τουλάχιστον 9 γιατρούς. Η σωστή στελέχωση του τμήματος απαιτεί έντεκα γιατρούς.

  • Το μόνο νοσηλευτήριο που εργάζεται με τον ελάχιστο αριθμό γιατρών στο ΤΑΕΠ είναι αυτό της Πάφου (10 γιατροί). Ιδανικά ωστόσο το τμήμα θα πρέπει να είναι στελεχωμένο με 13 γιατρούς.


Με τα πιο πάνω δεδομένα επιβάλλεται η πρόσληψη 10 ακόμη γιατρών (63 στο σύνολο από 53 σήμερα) στα ΤΑΕΠ. Εάν ο ΟΚΥπΥ ωστόσο επιθυμεί στελέχωση των ΤΑΕΠ στη βάση των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσληψη άλλων 22 γιατρών (75 στο σύνολο). Προς το παρόν ωστόσο, η επιτροπή όπως αναφέρει οριστικές αποφάσεις για τη στελέχωση ληφθούν μετά την εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ.

Θα έρθει χάος στα νοσοκομεία 

Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών χωρίς ίντερνετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και… ευθύνες στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την κατάσταση. Αυτά, μεταξύ άλλων, περιγράφει στην έκθεση της ειδικής επιτροπής για τις Α’ Βοήθειες των κρατικών νοσηλευτηρίων η οποία προχωρεί και σε ακτινογραφία της υφιστάμενης κατάσταση. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι τα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων Λευκωσίας και Αμμοχώστου διαθέτουν μηχανογράφηση ενώ τα τμήματα των υπόλοιπων νοσοκομείων δεν διαθέτουν κάνοντας χρήσης ενός άλλου συστήματος. Στα νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο και δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν έχουν επίσης όλοι οι διευθυντές των ΤΑΕΠ γραμματειακή υποστήριξη, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται εσωτερική νοσηλεία στοιβάζονται στα τμήματα λόγω έλλειψης κλινών ή και λόγω του ότι οι ειδικοί γιατροί που εφημερεύουν δεν ανταποκρίνονται σε εύλογο χρόνο. Επί τούτου προτείνει όπως καθοριστεί μέγιστος χρόνος στον οποίο οι κληθείσες ειδικότητες θα πρέπει να διεκπεραιώνουν τα περιστατικά (30 λεπτά). Η επιτροπή παρατηρεί επίσης ότι επί καθημερινής βάσης υπάρχουν παραπομπές ασθενών από οίκους ευγηρίας και γηριατρεία και εισηγείται όπως καθοριστούν αυστηροί κανόνες για την παραπομπή των συγκεκριμένων ασθενών.
Οι συγγραφείς του τελικού κειμένου της έκθεσης φέρνουν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προ των ευθυνών του και προειδοποιούν ότι η λειτουργία των ΤΑΕΠ είναι ένα μείζον θέμα του οποίου αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα θα δημιουργηθεί κρίση με δυσάρεστες επιπτώσεις ιδιαίτερα κατά την 2η φάση του ΓεΣΥ (εισαγωγή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης). Η επιτροπή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Π» αμφιβάλλει εάν ο ΟΑΥ αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος στις Α’ Βοήθειες.Τον καλεί να ενισχύσει με διάφορους τρόπους τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ και των νοσοκομείων που θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ. Διαφορετικά, αναφέρει, θα ακολουθήσει χάος με ευθύνη του ΟΑΥ. Απευθύνει παράλληλα έκκληση στον οργανισμό να πάρει συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τις «αδικαιολόγητες» παραπομπές ασθενών από προσωπικούς γιατρούς στα ΤΑΕΠ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αρχή Κατά της Διαφθοράς: Απορρίπτεται η ανώνυμη καταγγελία για Γιαννάκη - Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχή Κατά της Διαφθοράς: Απορρίπτεται η ανώνυμη καταγγελία για Γιαννάκη - Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα

Αρχή Κατά της Διαφθοράς: Απορρίπτεται η ανώνυμη καταγγελία για Γιαννάκη - Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα

Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης: Και επίσημα ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης
ΚΥΠΡΟΣ

Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης: Και επίσημα ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης

Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης: Και επίσημα ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης

Κόκκινη προειδοποίηση: Διακοπή υπαίθριων εργασιών και μεταφορά/παράδοση προϊόντων με δίκυκλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόκκινη προειδοποίηση: Διακοπή υπαίθριων εργασιών και μεταφορά/παράδοση προϊόντων με δίκυκλα

Κόκκινη προειδοποίηση: Διακοπή υπαίθριων εργασιών και μεταφορά/παράδοση προϊόντων με δίκυκλα

Σέντρα στο Euro 2024 με τον αγώνα Γερμανία – Σκωτία
ΚΟΣΜΟΣ

Σέντρα στο Euro 2024 με τον αγώνα Γερμανία – Σκωτία

Σέντρα στο Euro 2024 με τον αγώνα Γερμανία – Σκωτία

Πυρκαγιά στα Κελοκέδαρα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει στον politis.107.6 ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά στα Κελοκέδαρα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει στον politis.107.6 ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά στα Κελοκέδαρα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει στον politis.107.6 ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής