Τι κι αν η ανέγερση του νέου κτηρίου του Γενικού Χημείου του κράτους ήταν επιτακτική ανάγκη από το 2002;
Τι κι αν η ανέγερση του νέου κτηρίου του Γενικού Χημείου του κράτους ήταν επιτακτική ανάγκη από το 2002; Τι κι αν στον προϋπολογισμό του 2018 υπήρχε πρόνοια για δαπάνη ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για την εν λόγω ανέγερση; Από πρόσφατη απάντηση του υπ. Υγείας στη Βουλή και συγκεκριμένα στον βουλευτή Γ. Περδίκη, που ρώτησε σχετικά, δεν φαίνεται να... πιάνουν μυστρί ούτε φέτος, ενδεχομένως ούτε και του χρόνου. Όπως προκύπτει απαιτείται επικαιροποίηση της αρχικής κτηριολογικής μελέτης - σε αυτό το στάδιο βρίσκεται τώρα η διαδικασία- ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο με τη μέθοδο μελέτης κατασκευής και 12ετούς συντήρησης, για τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια, μέχρι το τέλος του 2019. Σημειώνεται πως η κτηριολογική μελέτη για την ανέγερση νέου κτηρίου -που στοίχισε 700.000 ευρώ- υπάρχει από το 2007! Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ανέγερση του νέου κτηρίου, ο υπουργός Υγείας παραπέμπει στο Τμήμα Δημοσίων Έργων το οποίο έχει την ευθύνη συντονισμού της εκτέλεσης του έργου. Σύμφωνα με το εν λόγω τμήμα, ο στόχος είναι η αποπεράτωση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων να γίνει εντός του 2023 με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του Κρατικού Χημείου από την περιοχή της Ακρόπολης.
Σημειώνεται πως το νέο κτήριο για το Κρατικό Χημείο θα ανεγερθεί σε τεμάχιο πίσω από το ΓΝ Λευκωσίας. Ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημερώνει τον βουλευτή των Οικολόγων, ο οποίος ρώτησε επιπρόσθετα κατά πόσο έχουν αρθεί οι ανησυχίες του Τμήματος Δασών όσον αφορά την επιλογή του χώρου στο πάρκο Αθαλάσσας, πως δεν υπάρχουν ανησυχίες. «Υπήρχαν όμως ανησυχίες εκ μέρους μας κατά πόσο τα 18 δεκάρια που διέθετε το τμήμα ήταν αρκετά για την εύρυθμη λειτουργία του νέου κτηρίου του Γενικού Χημείου, αφού ο αρχικός προσφερόμενος χώρος ήταν της τάξεως των 70 δεκαριών. Μετά από διαβουλεύσεις με το Τμήμα Δασών, υπό την αιγίδα των υπουργών Υγείας και Γεωργίας, παραχωρήθηκε ακόμα μισό δεκάριο (ώστε να μην επηρεάζεται δασικός χώρος) και έγινε μερική τροποποίηση της κτηριολογικής μελέτης, ώστε η τοποθέτηση του κτηρίου στον διαθέσιμο χώρο να επιτρέπει αύξηση του χώρου στάθμευσης, αφού η δυσλειτουργία οφειλόταν στην έλλειψή του» σημειώνει ο κ. Ιωάννου. Καταλήγει δε πως «με τη μείωση του εμβαδού από 70 δεκάρια, που ήταν αρχικά, σε 18,5, ο συντελεστής δόμησης μειώθηκε και δεν προβλέπει δυνατότητα ανέγερσης τριώροφου κτηρίου όπως είναι οι ανάγκες του χημείου, γι’ αυτό και το τμήμα αποτάθηκε στον αναπλ. διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας για την παροχή άδειας για παρέκκλιση».
Κτήριο... ωρολογιακή βόμβα που ξεχάστηκεΜε την ασφάλεια, πολύ περισσότερο με την ίδια τη ζωή, του προσωπικού του Γενικού Χημείου του κράτους (ΓΧΚ) το οποίο εργάζεται στο κεντρικό κτήριο στην Ακρόπολη, αλλά και των περιοίκων έπαιζαν για χρόνια τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και επικαλούνταν ανεπάρκεια οικονομικών πόρων εμποδίζοντας τη μεταστέγασή του. Θυμίζουμε μόνο πως το 2008 το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων το ταχύτερο, «αφού με μια σεισμική δόνηση είναι πιθανόν να εκραγεί το υφιστάμενο κτήριο και να ελευθερώσει ραδιενέργεια». Ο «Π» εγείρει συχνά το θέμα της αναγκαιότητας μεταστέγασης του Κρατικού Χημείου αφού από το 2002 το Τμήμα Δημοσίων Έργων κρούει τον κώδωνα για την επικινδυνότητα του κτηρίου όσον αφορά την αντισεισμική του επάρκεια, χωρίς ωστόσο να ιδρώνει κανενός το αφτί. Ούτε ακόμα και όταν το 2008 τα Δημόσια Έργα επανήλθαν σημειώνοντας ότι παρά τις βελτιώσεις το κτήριο εξακολουθεί να μην πληροί τις αντισεισμικές προδιαγραφές και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Την ώρα που στο κτήριο αυτό υπάρχει αποθήκη με ραδιενεργές, εύφλεκτες και τοξικές ουσίες οι οποίες μπορούν σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και τα γειτονικά σχολεία αλλά και το Ογκολογικό Κέντρο και το Μακάρειο Νοσοκομείο που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Σημειώνεται πως την επιτακτική ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για διευθέτηση του θέματος ήγειρε στις ετήσιες εκθέσεις του και ο γενικός ελεγκτής. «Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του ΓΧΚ στην υποστήριξη άλλων υπηρεσιών και σχεδίων δράσης έκτακτης ανάγκης, καθώς και το ότι διατηρεί στην αποθήκη ραδιενεργές, εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, οι οποίες σε περίπτωση συμβάντος είναι δυνατόν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο το προσωπικό και τους περίοικους, επιβάλλεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευθέτηση του θέματος» είναι η σύσταση του κ. Μιχαηλίδη η οποία εντοπίζεται στην ετήσια έκθεσή του για το 2014, για να επαναληφθεί χωρίς να αλλάξει ούτε και ένα κόμμα σε αυτήν για το 2015...
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.