«Έπρεπε να προηγηθούν άλλες ενέργειες και αν βλέπαμε πως η τουρκική πλευρά επέμενε στην αδιάλλακτη στάση της, τότε να καταφεύγαμε σε ενέργειες για κυρώσεις»
Συνέντευξη στους Μανώλη Καλατζή και Γιώργο Καυκαλιά
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θεωρεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντλεί επιχειρηματολογία από τη «νέα στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου και η πορεία που έχει επιλέξει είναι αδιέξοδη. Εκφράζει την πεποίθηση πως η κυβέρνηση εξαρχής δεν θα έπρεπε να είχε επιδιώξει κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ καθώς θα μπορούσε να κινηθεί σε πρώτο στάδιο με πιο αποτελεσματικό τρόπο προς την τουρκική πλευρά. Τονίζει άλλωστε πως το μέτρο των κυρώσεων ποτέ δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέντευξη στον «Π» εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να καθησυχάσουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, ενώ θεωρεί πως τα θέματα του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συζητηθούν μόνο αν επέλθει συμφωνία επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες. Ξεκαθαρίζει επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και χαρακτηρίζει καθοριστική τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας. Τέλος, σημειώνει πως απαιτείται σε όλα τα στάδια αυτής της προσπάθειας και η στήριξη της Ρωσίας.
Ευκαιρία η 9η ΑυγούστουΤι προσδοκίες έχετε για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου; Άτυπη μεν, αλλά οι εξελίξεις είναι πυκνές και πολύπλοκες. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό; Yπάρχει κινητικότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν και εξελίξεις. Το κατά πόσο θα υπάρξουν εξελίξεις θα εξαρτηθεί από το πώς οι ηγέτες θα χειριστούν τη συνάντηση. Αν προσέλθουν σε αυτήν, συνειδητοποιώντας πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές και με πολιτική βούληση να καταλήξουν σε βάση για επανέναρξη της διαδικασίας, με την οποία θα απευθυνθούν από κοινού στον γ.γ. του ΟΗΕ, τότε θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι αρνητικά.
Μπορεί αυτή η κινητικότητα να οδηγήσει σε συμφωνία για νέα διάσκεψη; Τα δεδομένα και οι συνθήκες που έχουμε ενώπιόν μας ευνοούν τέτοιο ενδεχόμενο; Το πρώτο που θέλω να πω είναι πως επιτέλους πρέπει να διδαχθούμε από τα παραδείγματα του παρελθόντος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι με τα συνθήματα και τις κινήσεις, οι οποίες ως στόχο έχουν να ικανοποιήσουν κάποια αισθήματα και να φουσκώσουν με «περηφάνια» τα στήθη του κόσμου, που πρέπει να λειτουργούμε. Πρέπει να λειτουργούμε με γνώμονα ποιος είναι ο στόχος μας και όλες μας οι ενέργειες να βοηθούν στο να τον πετύχουμε.
Προφανής ο στόχος για όλους…Θεωρώ ότι στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού και όλες μας οι ενέργειες θα πρέπει να εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο.
Να τους καθησυχάσουμεΘεωρείτε πως μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ κατά της Τουρκίας;Είχαμε εκφράσει από την αρχή την αμφιβολία μας κατά πόσο θα έπρεπε οι πρώτες μας ενέργειες να είχαν ως στόχο τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Τονίζαμε πως έπρεπε να προηγηθούν άλλες ενέργειες και αν βλέπαμε πως η τουρκική πλευρά επέμενε στην αδιάλλακτη στάση της, τότε να καταφεύγαμε σε ενέργειες για κυρώσεις. Οι πρώτες μας κινήσεις θα έπρεπε να γίνονταν με στόχο να καθησυχάσουν κάποιες ανησυχίες της τ/κ πλευράς, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες. Τις δικαιολογημένες θα τις καθησυχάζαμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα προτείναμε, ενώ τις αδικαιολόγητες με επιχειρήματα που θα καταθέταμε για να πούμε πως είναι απαράδεκτες.
Τι ανησυχίες να καθησυχάσουμε;Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η Τουρκία διαπιστώνει πως καταβάλλεται προσπάθεια για ευρύτερη συνεργασία στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Διαπιστώνει επίσης πως κάποιοι έχουν ως στόχο να την αφήσουν εκτός. Αυτό που επιζητά είναι να γίνει μέρος αυτών των συζητήσεων.
Να γίνει μέρος ή να τις καθοδηγήσει; Να ηγηθεί;Να γίνει μέρος, ανεξαρτήτως των επιδιώξεων, θεωρώ ότι αν γίνει μέρος θα είναι ικανοποιημένη. Από εκεί και πέρα βέβαια θα επιδιώξει να καθοδηγήσει κάποιες, σε κάποιες να έχει σημαντικό ρόλο και σε κάποιες λιγότερο σημαντικό. Εμείς θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε το κίνητρο αυτό και να πούμε καθαρά πως «αν μας βοηθήσετε να λύσουμε το Κυπριακό, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα» χωρίς να προδικάζουμε το αποτέλεσμα. Έτσι θα έπρεπε να είχαμε λειτουργήσει από τα αρχικά στάδια. Να λέγαμε στην Τουρκία πως θα έπρεπε να βρει τρόπο να δώσει χώρο για τη διαπραγμάτευση προς επίλυση του Κυπριακού. Να διαμηνύσουμε πως είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να γίνουν εντατικές συνομιλίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Να τους πούμε κιόλας ότι όταν καταλήξουμε στη συμφωνία τότε μπορούμε να συζητήσουμε και όλα τα άλλα ζητήματα μαζί τους.
Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να γίνει αναστολή και του γεωτρητικού μας προγράμματος; Θεωρώ πως ούτως ή άλλως οι ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για τις γεωτρήσεις εντός 2020 δεν αποτελούν εμπόδιο σε αυτήν τη φάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει και η Τουρκία να βρει τρόπο να δώσει χώρο για τις διαπραγματεύσεις. Δεν θα ήθελα να υποδείξω και μάλιστα δημόσια τι να κάνει και πώς, αλλά θα πρέπει να βρει τρόπο να συνεργαστεί. Η 9η Αυγούστου παρέχει αυτήν τη δυνατότητα. Αν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν, θεωρώ πως η Τουρκία είτε θα δώσει χώρο είτε θα μείνει εκτεθειμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και εδώ θα πρέπει να στοχεύσουμε.
Συμφωνία στο πλαίσιο του γ.γ. και φυσικό αέριοΒοηθά αυτό το περιβάλλον για να γίνει κάτι τέτοιο; Γίνονται γεωτρήσεις, μπαίνει ο Όζερσαϊ στην Αμμόχωστο, διατυπώνονται απειλές…Αυτό το περιβάλλον έχει δημιουργηθεί ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία θέλει να επιβάλει κάποιες απόψεις γι' αυτό και προκαλεί τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν καταφέρουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν και από την πλευρά της Τουρκίας που να δίνουν αυτήν τη δυνατότητα, τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες. Αν καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία και στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, τότε όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπουν στο περιθώριο.
Η τ/κ πλευρά θα θέσει ζήτημα φυσικού αερίου στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Θεωρείτε πως το ζήτημα αυτό είναι ικανό να τορπιλίσει τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων; Αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι κατά πόσο θα επιμείνει η τ/κ πλευρά στο ζήτημα αυτό και ποια θα είναι η δική μας αντίδραση. Αν πάμε με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε τορπιλισμό της διαδικασίας και η ευθύνη θα βαραίνει την Τουρκία αποκλειστικά, τότε θα χάσουμε το παιχνίδι. Η Τουρκία το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι την κρίσιμη ώρα ξέρει να ελίσσεται έτσι ώστε να μην φορτώνεται τις ευθύνες. Αν είναι αυτό το σκεπτικό με το οποίο πάμε στη συνάντηση, τότε είναι λανθασμένο. Θα πρέπει να πάμε έτοιμοι να απαντήσουμε σε τέτοιο ενδεχόμενο με πειστικό τρόπο και να αναμένουμε πως η τουρκική πλευρά θα προβεί σε ελιγμούς. Την πάθαμε αρκετές φορές στο παρελθόν, ελπίζω να μην την πάθουμε και τώρα.
Είναι θέση δογματική το να μην συζητηθεί καθόλου και σε κανένα στάδιο του Κυπριακού το ζήτημα του φυσικού αερίου; Εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Θεωρούμε ξεκάθαρα πως το φυσικό αέριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη λύση. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να πούμε στην τουρκική πλευρά πως επαναβεβαιώνονται οι συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων και την απαγόρευση στην εκταμίευση ποσών από μέσα μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Δεν αρκεί όμως αυτό. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως αν συμφωνήσουμε στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, τότε θα μπούμε σε μια πορεία χωρίς επιστροφή, η οποία θα οδηγεί αισίως στη λύση. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο θα μπορούμε να συζητήσουμε και όλα τα θέματα για το φυσικό αέριο και επίσης να διαμηνύσουμε στην Τουρκία πως αν βοηθήσει στον δρόμο προς τη λύση, τότε θα είμαστε ανοικτοί να ξεκινήσουμε μια συζήτηση ακόμα και για αγωγό και πως η παράμετρος που θα οδηγήσει στην όποια απόφαση πάρουμε τελικά θα είναι οικονομική και όχι πολιτική. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο είτε θα μπορούσε να πείσει την Τουρκία είτε να την εκθέσει στη διεθνή κοινότητα.
Εφαρμόζει «νέα στρατηγική» ο Πρόεδρος Θεωρείτε πως υπάρχει διολίσθηση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει θέσεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου;Είναι προφανές πως δεν διατυπώνει θέσεις που είχε υποστηρίξει και διατυπώσει στο παρελθόν. Πλέον σε κάποια σημεία οι θέσεις αντλούν επιχειρηματολογία από τη λεγόμενη νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Παρασκευή εμείς ασκήσαμε κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τρόπο τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο, για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα. Δεν το κάναμε για να τον εκθέσουμε, αλλά για να τον βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσει πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η πορεία που έχει επιλέξει. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις ενόψει της 9ης Αυγούστου και όχι να τον επικρίνουμε.
Τη μετατόπιση στις θέσεις του Προέδρου που την αποδίδετε; Υπάρχει κάτι το βαθύτερο σε αυτήν τη μετατόπιση θέσεων, αλλά δεν θέλω να μπω τη δεδομένη χρονική στιγμή σε αυτήν τη συζήτηση, γιατί έχουμε μπροστά μας τη συνάντηση στις 9 Αυγούστου, η οποία είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα. Έχουμε άποψη για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις θέσεις. Αν διαπιστώσουμε πως οι εξελίξεις παραμένουν αρνητικές, τότε θα τοποθετηθούμε δημόσια.
Όχι σε διαχωρισμό ΒαρωσιωτώνΗ τ/κ πλευρά εκφράζει πλέον δημόσια διά στόματος Τατάρ και Όζερσαϊ την πρόθεση να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση. Θα έπρεπε να είχαμε δει εγκαίρως τι συμβαίνει και να παίρναμε εμείς πρωτοβουλία γύρω από το ζήτημα αυτό;Η συζήτηση αυτή γίνεται αρκετά χρόνια τώρα. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν σε συγκεκριμένο πλαίσιο που καθιστούσε ανέφικτη την αποδοχή μιας τέτοιας εξέλιξης, όπως είχε προταθεί τόσο από την τ/κ πλευρά όσο και από την τουρκική. Είναι σημαντικό, αν τελικά προχωρήσουν με όσα διακηρύττουν, να δούμε ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα συνοδεύουν αυτήν την πρωτοβουλία. Θα απαιτήσουν επιστροφή νόμιμων κατοίκων υπό τ/κ διοίκηση ή θα προωθήσουν αυτήν την πρωτοβουλία υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, όπως προνοούν να σχετικά ψηφίσματα; Ανάλογα με το ποια θα είναι η πρόταση, θα διαμορφωθεί και η δική μας προσέγγιση και αντίδραση.
Πάντως, κάθε φορά που τίθεται θέμα Αμμοχώστου, παρατηρείται και μια εσωτερική αντιπαράθεση.Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Θα ήταν πολύ λανθασμένο από τώρα να ξεκινήσουμε να διαχωρίζουμε τους Αμμοχωστιανούς σε «πατριώτες» και «προδότες». Είναι σε δύσκολη θέση οι Αμμοχωστιανοί, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο κόσμος χάνει την ελπίδα του για τη λύση και ενδεχομένως μια πρόσκληση από την τ/κ κοινότητα να θεωρηθεί μια τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν στον τόπο και τις περιουσίες τους. Έχουμε ευθύνες ως ε/κ πλευρά και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο πως έχουμε την πολιτική βούληση να εργαστούμε για λύση το συντομότερο δυνατόν. Μόνο έτσι απαντάμε στις ανησυχίες των Αμμοχωστιανών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να θέσει επιτακτικά το ζήτημα των Βαρωσίων στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου; Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι θα το θέσει η δική μας πλευρά προς συζήτηση, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος αν θα το συζητήσει η τ/κ πλευρά. Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα αυτό καθορίζεται από ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Ακιντζί έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του με τα όσα διακηρύττουν οι Όζερσαϊ και Τατάρ. Να δούμε τι διαστάσεις και ποιο περιεχόμενο θα προσδώσουν οι Τ/Κ σε αυτήν την κίνηση στην οποία θα προβούν. Μόνο τότε θα μπορούμε να την κρίνουμε. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν αποφασίσουν να πράξουν θα πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Οι μόνοι με πατριωτικές θέσειςΑισθάνεται πολιτική μοναξιά το ΑΚΕΛ λόγω των θέσεων που υποστηρίζει στο Κυπριακό; Ξέρετε, πολλές φορές στην πολιτική έχει σημασία να υποστηρίζεις το σωστό και το πατριωτικό. Aν οι θέσεις είναι πατριωτικές, σωστές και οι μόνες που μπορεί να δώσουν διέξοδο, δεν πρέπει να σε ενοχλεί που δεν τις συμμερίζονται οι άλλοι.
Οι θέσεις των υπολοίπων δεν είναι πατριωτικές; Εμείς, πατριωτικό θεωρούμε αυτό που φέρνει αποτέλεσμα και διασφαλίζει το συμφέρον της πατρίδας μας. Δεν είναι οι κορώνες οι εθνικιστικές και το να οδηγείς την πατρίδα σου στη διχοτόμηση. Το πατριωτικό είναι να προβαίνει κανείς σε ενέργειες για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας. Όταν πήραμε απόφαση να είμαστε συνεπέστατοι στις θέσεις που διατυπώνουμε στο Κυπριακό, το πράξαμε σε μια προσπάθεια να υλοποιήσουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Μας προβληματίζει αλλά δεν θα μας αποπροσανατολίσει το ότι οι άλλοι ακολουθούν μια διαφορετική τακτική. Θεωρούμε πως το συμφέρον της Κύπρου εξυπηρετείται με τις δικές μας θέσεις.
Αναποτελεσματικά τα μέτρα ΕΕ κατά ΤουρκίαςΣε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, η ίδια η Τουρκία δεν τα θεωρεί σημαντικά ώστε να την επηρεάσουν σε σημείο που να αλλάξει τακτική. Τα μέτρα είναι κατώτερα από τις διακηρύξεις, τόσο του υπουργού Εξωτερικών όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς τους προειδοποιούσαμε γι’ αυτό. Είναι πολύ μεγάλα τα συμφέροντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως τέτοιες κυρώσεις είναι γενικά αναποτελεσματικές, κάτι που έχει αποδειχθεί και στην περίπτωση της Ρωσίας με την Κριμαία. Ζημιώνουν οι πάντες από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Θα πρέπει να μας προβληματίσει αν οι κυρώσεις θεωρούνται αποτελεσματικό μέτρο.
Δίνουν όμως ένα πολιτικό μήνυμα…Πολιτικό μήνυμα στέλνουν όντως. Όμως, το ίδιο μήνυμα θα μπορούσε να σταλεί και με την έκφραση μια δημόσιας τοποθέτησης από πλευράς ΕΕ. Είμαστε σε λανθασμένη κατεύθυνση όπως αποδεικνύεται. Εμείς θα έπρεπε να στοχεύουμε σε ενέργειες και σε σχεδιασμούς που να οδηγούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση. Δεν λέμε πως κατ’ ανάγκη θα μας έφερνε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αυτό που λέμε είναι πως επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ας δοκιμάσει και τη δική μας άποψη. Έχει αποδειχθεί πως όταν ακολούθησε τις θέσεις των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, τον πρώτο χρόνο εκλογής του, πήραμε τη χειρότερη έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ. Όταν υιοθέτησε πιο διαλλακτική πολιτική είχαμε κινητικότητα, την οποία αν διαχειριζόμασταν σωστά στην τελική φάση που φτάσαμε είτε θα καταλήγαμε σε συμφωνία είτε η Τουρκία θα έμενε εκτεθειμένη. Μετά το Κραν Μοντανά είναι ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος υιοθετεί ό,τι του λένε τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.
Δεν γίνεται λύση χωρίς ΗΠΑ Μπορεί να προχωρήσει το Κυπριακό σε λύση χωρίς πρώτα να έχουν ξεκαθαρίσει οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας; Σίγουρα η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας είναι καθοριστική, όμως κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα ξεκαθαρίσει. Κάποιοι λένε πως η Τουρκία έχει κάνει τη στρατηγική της επιλογή και πως θα μετακινηθεί προς το στρατόπεδο της Ρωσίας. Προσωπικά δεν είμαι τόσο σίγουρος αν έκανε όντως μια τέτοια επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν πως επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και μάλιστα στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το λένε και δημόσια και επανειλημμένα. Αν τα λένε απλώς για να τα λένε δεν το γνωρίζω. Θεωρώ όμως πως από εμάς και από την Τουρκία εξαρτάται περισσότερο η λύση και όχι τόσο από τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε όμως αφελείς, το Κυπριακό δεν θα λυθεί αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Η Ρωσία επιθυμεί λύση όπως την εννοούμε εμείς; Η θέση της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη και το λένε δημόσια σε κάθε ευκαιρία. Επιθυμούν λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Τονίζουν μάλιστα πως δεν αποδέχονται οποιαδήποτε λύση θα προσδένει την Κύπρο στο ΝΑΤΟϊκό άρμα.
Κινδυνεύουμε να συνθλιφτούμε μέσα στις μυλόπετρες ενός νέου Ψυχρού Πολέμου; Οι ενέργειες της κυβέρνησης μάς οδηγούν σε έναν τέτοιο κίνδυνο. Και μιλώ για το νομοσχέδιο Ρούμπιο - Μενέντεζ. Οι ΗΠΑ δεν θα προχωρούσαν ποτέ στη διαμόρφωση τέτοιου νομοσχεδίου αν δεν είχαν διαβουλεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα είχε κανένα νόημα κάτι τέτοιο. Με αυτόν τον νόμο η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας μεταφέρεται και στο κυπριακό έδαφος. Αν αποδεχθεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε οι ευθύνες της θα είναι τεράστιες.
Πάμε σε συνέδριο για εκσυγχρονισμόΗ συζήτηση εντός ΑΚΕΛ για το φαινόμενο του παραγοντισμού έχει γίνει; Πού κατέληξε; Έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση, ωστόσο δεν προσεγγίζουμε τόσο επιφανειακά και πρόχειρα το ζήτημα αυτό. Η προσέγγιση δεν αφορά μόνο σε τιμωρητικά μέτρα. Αν ήταν αυτό το ζήτημα, τότε θα είχαμε αποφάσεις από την προηγούμενη κιόλας ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Πρέπει να το δούμε ευρύτερα και ολοκληρωμένα το ζήτημα. Τι γεννά το φαινόμενο, ποιες είναι οι αιτίες του φαινομένου το οποίο έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Θα πρέπει να μελετήσουμε γιατί έχει πάρει διαστάσεις και με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έχει ετοιμαστεί ήδη εισηγητικό έγγραφο για να το δουν τα μέλη της Γραμματείας και να γίνει μια συζήτηση εντός Σεπτεμβρίου.
Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές αναφερθήκατε σε μια σειρά από αλλαγές σε διάφορους τομείς που θα έπρεπε να γίνουν στο ΑΚΕΛ. Ανάμεσα στους τομείς ήταν η οργανωτική δουλειά, η επικοινωνία, οι νέες δυνάμεις και όχι μόνο. Τι απέγιναν αυτές οι αλλαγές; Έχουν ετοιμαστεί ήδη εισηγητικά έγγραφα για αρκετά από αυτά τα ζητήματα. Κάποια έχουν συζητηθεί ήδη στην Κεντρική Επιτροπή και έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις. Σε σχέση με τις νέες δυνάμεις που με ρωτάτε, έχει ετοιμαστεί εισηγητικό έγγραφο αλλά δεν έχει ακόμα γίνει συζήτηση.
Να αναμένουμε πως όλες οι ενέργειες για τις αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το συνέδριο;Στα σημαντικότερα ζητήματα ναι, οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν πριν από το συνέδριο.
Πάντα ένα συνέδριο έχει ως στόχο να φέρει νέα πνοή και να προσδώσει νέα δυναμική, πολύ περισσότερο όταν αυτό διεξάγεται λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Θα πρέπει να αναμένουμε ριζικές αλλαγές στο συνέδριο του ΑΚΕΛ; Εξαρτάται τι εννοείτε ριζικές αλλαγές. Θα πάμε στο συνέδριο με πρόθεση να γίνουν θεματικές συζητήσεις πάνω στα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, στα οποία το κόμμα θα πρέπει να διαμορφώσει ή να επαναβεβαιώσει θέσεις ενόψει της συνέχειας. Η μία θεματική, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα προκύψουν, θα αφορά το Κυπριακό. Η δεύτερη θα έχει να κάνει με τα εξαιρετικής σημασίας για μας κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Να μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή παρένθεση για να σας πως έχουμε αποφασίσει ως ΑΚΕΛ ότι σε ετήσια βάση θα διοργανώνουμε οικονομικό φόρουμ και θα καλούμε ειδικούς τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, με στόχο να ανταλλάξουμε απόψεις και θέσεις για σημαντικά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Η τρίτη θεματική ενότητα που θα συζητήσουμε στο συνέδριο έχει να κάνει με ζητήματα οργανωτικής δουλειάς στο κόμμα, όπως και παρουσία στα μαζικά κινήματα. Αποτελεί για μας τεράστιο κεφάλαιο, καθώς στο παρελθόν είχαμε αναπτύξει μεγάλη δράση και έχει παρατηρηθεί υποχώρηση τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι αυτό.
ΦΩΤΟ: Ευάγγελος ΒαρνάβαΈχουμε βάθος σε νέα στελέχηΤίθεται ζήτημα αλλαγών στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος;Αυτά θα τα δούμε σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν έρθει η ώρα θα τα δημοσιοποιήσουμε. Πρέπει πρώτα να τα συζητήσουμε εντός και μετά να πούμε οτιδήποτε.
Στο ΑΚΕΛ βλέπετε να υπάρχει βάθος σε επίπεδο στελεχών που να μπορούν να στηρίξουν τα εγχειρήματα που περιγράψατε αλλά και τις ηγετικές θέσεις που θα πρέπει να συμπληρωθούν; Το ΑΚΕΛ έχει βάθος. Υπάρχουν πάρα πολλά νεαρά, ικανά και εξελίξιμα στελέχη, τα οποία σταδιακά θα πληρώσουν όλες τις θέσεις που χρειάζεται το κόμμα. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν στον δρόμο προς το συνέδριο, την κατάλληλη όμως στιγμή, για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια σωστή συνέχεια σε ό,τι αφορά την ηγετική κατάσταση στο ΑΚΕΛ.
Ανοιχτή γραμμή με Κ. ΜητσοτάκηΠώς αξιολογείτε την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο; Ήταν μια επίσκεψη που στόχο είχε να στείλει το μήνυμα πως η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κύπρο. Είδε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για να υπάρχει μια αλληλογνωριμία. Εμείς είχαμε και στο παρελθόν συναντήσεις μαζί του ενόσω ήταν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Συζητήσαμε μαζί του και αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τη γέφυρα επικοινωνίας και κατά το επόμενο διάστημα. Εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο θα μεταβώ στην Αθήνα για να συνεχίσουμε τον διάλογο.
Οι θέσεις που εξέφρασε για το Κυπριακό εκφράζουν το ΑΚΕΛ;Για τις θέσεις του είναι καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο. Δεν είναι σωστό να τις ερμηνεύσω εγώ δημόσια.
Θα λέγατε πως σας ικανοποίησαν όμως οι θέσεις που ακούσατε; Με ικανοποίησε η συζήτηση που είχα μαζί του. Δεν μπορώ να πω κάτι για τις θέσεις του εγώ.
Λίγοι οι υποστηρικτές της λύσης δύο κρατώνΕίναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κόσμος πλέον συζητά χωρίς ταμπού λύση δύο κρατών; Παλαιότερα δεν τολμούσαμε καν να πούμε κάτι τέτοιο...Είναι όντως προφανές ότι συζητείται δημόσια περισσότερο απ' ό,τι πιο παλιά. Το ποσοστό των πολιτών που στηρίζουν μια τέτοια λύση παραμένει όμως καθηλωμένο εκεί που ήταν και πριν από 15 χρόνια, δηλαδή κάπου 18-20%. Δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να κερδίζει έδαφος μια τέτοια προσέγγιση.
Αντιδράσαμε πρώτοι για τον ΜόρφουΤα φαινόμενα εκφασισμού πώς αντιμετωπίζονται από το ΑΚΕΛ; Τα αντανακλαστικά των κομμάτων δεν είναι τόσο γρήγορα όπως έχει αποδειχθεί.Σε περιόδους οικονομικής κρίσης βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερα ζητήματα κυρίως ρατσισμού και ξενοφοβίας. Παρουσιάζονται πολλές συμπεριφορές και αντιλήψεις οι οποίες δεν είναι σημερινές, απλώς δεν εκφράζονταν με αυτόν τον τρόπο τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται όντως να γίνουν ακόμα πιο άμεσα τα αντανακλαστικά όλων. Όπως, για παράδειγμα, πρώτο το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση και καταδίκασε τις πρόσφατες δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου. Θα μπορούσαμε όμως, έχετε δίκιο, να είχαμε αντιδράσει ακόμα πιο νωρίς. Το ΑΚΕΛ να είστε σίγουροι πως θα αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά σε όλα αυτά τα ζητήματα. Μια κοινωνία για να πάει μπροστά πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις σε αυτά τα ζητήματα.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην συναντήσει το ΕΛΑΜ. Στην Ελλάδα, όλος ο πολιτικός κόσμος δεν είχε καμία επαφή με τη Χρυσή Αυγή. Εδώ στην Κύπρο τα κόμματα αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά το ΕΛΑΜ...Διαφωνώ. Εμείς δεν έχουμε καμία επαφή με το ΕΛΑΜ και εκφράζουμε ξεκάθαρη διαχρονικά άποψη. Ωστόσο, δεν μπορούμε να απουσιάζουμε και από όλες τις εργασίες της Βουλής λόγω παρουσίας ΕΛΑΜ, όπως ούτε και από όλες τις δημόσιες τηλεοπτικές ή άλλες συζητήσεις λόγω παρουσίας ΕΛΑΜ. Εκτός και αν συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα σε κάτι τέτοιο, κάτι που δεν έχουν πρόθεση να κάνουν. Το ΕΛΑΜ έχει πει πως προεκλογικά δύο εκλογικά επιτελεία, εκ των οποίων το ένα του Νίκου Αναστασιάδη, το είχαν προσεγγίσει για να συνεργαστούν. Είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση των υπόλοιπων κομμάτων. Η ΕΔΕΚ είχε συμμετάσχει ακόμα και σε κοινές εκδηλώσεις με το ΕΛΑΜ. Αν προεκλογικά είχαν σκοπιμότητες, να τους δούμε και μετεκλογικά πώς θα λειτουργήσουν. Εμείς διατηρούμε μια συνεπή στάση πάντα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.