«Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις μέρες, πριν χρόνια, που έπεσαν πυροβολισμοί σε χωριό της Λευκωσίας σε καφενείο», αναφέρει ο κ. Μενελάου. «Ο κόσμος δημιούργησε ουρές διότι υπήρχαν μεγάλες ανάγκες»
Τιμητική πρωτιά για τους Κύπριους, που είναι πρώτοι σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο σε αιμοδότες. Μιλώντας στον «Πολίτη», ο ανώτερος προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου χαρακτήρισε τους Κύπριους αλτρουιστές, προσθέτοντας όμως παράλληλα πως ενώ είμαστε πρώτοι σε εθελοντές αιμοδότες, είμαστε και πρώτοι στη ζήτηση αίματος καθότι υπάρχει μεγάλος αριθμός θαλασσαιμικών. Σημείωσε ότι «ναι μεν καλύπτονται οι ανάγκες στο 100%, αλλά να χρειάζονται επιπλέον ποσότητες για έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού». Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, «πέραν των 85.000 ανθρώπων ετησίως προσέρχονται για να δώσουν αίμα, ενώ από αυτούς αποκλείονται κυρίως για ιατρικούς λόγους περίπου 10 χιλιάδες, ενώ οι 65.000 είναι σταθεροί εθελοντές δότες, κάτι που αναλογεί σε 65.000 φιάλες αίματος, ποσοστό 9% του πληθυσμού δηλαδή».
Χρειάζονται λίγα λεπτά
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις μέρες, πριν χρόνια, που έπεσαν πυροβολισμοί σε χωριό της Λευκωσίας σε καφενείο», αναφέρει ο κ. Μενελάου. «Ο κόσμος δημιούργησε ουρές διότι υπήρχαν μεγάλες ανάγκες. Ήταν λες και ένιωθαν πως είναι καθήκον τους», συνέχισε. «Και η πλέον συγκλονιστική στιγμή;», ρωτώ… «Αναμφίβολα το Μαρί!» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. «Θυμάμαι πριν προλάβουμε να έρθουμε καν εδώ στο Κέντρο, πριν καν μάθουμε τις ανάγκες που υπήρχαν, δημιουργήθηκε ουρά μέχρι έξω!»
«Η πρώτη μου φορά ήταν λίγο πριν τα 18 στο σχολείο. Ήρθαν για αιμοδοσία, μας εξήγησαν τι σημαίνει για τους λήπτες. Εκείνη τη στιγμή μπαίνεις στη θέση τους. Αν μου συμβεί εμένα; Αν έχω κάποιο ατύχημα και χρειαστώ αίμα; Γι’ αυτό αποφάσισα να γίνω εθελοντής αιμοδότης», εξηγεί στον «Π» ο Χρίστος. Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για «ευχαριστώ» στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη που προσφέρει το αίμα του. Αποτελεί επίσης ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για αιμοδοσία σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποσότητα αίματος για όσους το χρειάζονται.
Ο Γιώργος μόλις ήρθε από τη δουλειά. «Θα φύγουμε για διακοπές, οπότε είπα να έρθω πριν αναχωρήσουμε», μας εξήγησε. «Κάθε καλοκαίρι έρχομαι γιατί ξέρω πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση» τονίζει. «Θέλω να πω στον κόσμο ότι μιλάμε για μια διαδικασία λίγων λεπτών. Να πάμε τις διακοπές μας, αλλά ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά πριν γι’ αυτό». «Είναι σπουδαίο να μπορείς να δίνεις ζωή μέσα από μια διαδικασία μόλις μερικών λεπτών», μου είπε η Ηλιάνα μόλις ξεκινήσαμε να μιλάμε. «Η αλήθεια είναι πως φοβάμαι πολύ από παιδί τις βελόνες, αλλά υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να ξέρεις πως βοήθησες κάποιον που μπορεί να μην γνωρίζεις αλλά εκείνος θα σε ευχαριστεί για πάντα;» συνέχισε.
30 χρόνια αιμοδότης!
Ο κ. Αντρέας μάς ανέφερε πως είναι εθελοντής δότης αίματος τα τελευταία 30 χρόνια και όπως αναφέρει στον «Π» όποτε του ζητηθεί είναι πρόθυμος να δώσει αίμα για τους συνανθρώπους του. Τον συναντήσαμε στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης, όπου πήγε για πολλοστή φορά για αιμοδοσία. «Δεν χρειάζεται να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη για να έρθεις εδώ. Το να χαρίσεις λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σου δεν σου κοστίζει κάτι. Εξάλλου γνωρίζω ότι οι ανάγκες το καλοκαίρι είναι αυξημένες, καθότι είμαι 30 χρόνια αιμοδότης, οπότε προσπαθώ να έρχομαι όταν είναι κοντά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος που γνωρίζω πως ο κόσμος πηγαίνει διακοπές και οι ανάγκες είναι πιο πολλές σε σχέση με άλλες περιόδους». Ο κ. Αντρέας δεν περιμένει να προηγηθεί κάποιο μήνυμα για να προσέλθει στο Κέντρο Αίματος, και όπως μας λέει ο ίδιος «για εμάς κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, για άλλους όχι. Γι' αυτό και τα τελευταία 30 χρόνια προσπαθώ να πηγαίνω κάθε τέσσερις μήνες να δίνω αίμα. Είναι κάτι που με γεμίζει ηθική ικανοποίηση, ειδικά τη στιγμή που λαμβάνω μήνυμα ότι το αίμα μου έχει μεταγγιστεί σε έναν συνάνθρωπό μου».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.