Η προσπάθεια προστασίας των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια όπου φιλοξενείται η μεσογειακή φώκια «Monachus monachus», απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση, φαίνεται πως δεν είναι εύκολο εγχείρημα.
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που εξασφάλισε ο «Π», σκάφος βρίσκεται σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τις Θαλασσινές Σπηλιές, ενώ πηγές του «Π» αναφέρουν ότι πέρα από τη διέλευση και στάση σκαφών στην περιοχή, επισκέπτες κολυμπούν ακόμη και μέσα στις σπηλιές. Η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) Μαρίνα Αργυρού μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι ήδη εξετάζονται δύο παραβάσεις που αφορούν την προστατευόμενη περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας. Η κ. Αργυρού τόνισε ότι σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει οποιαδήποτε παράβαση στην περιοχή πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με το Τμήμα Αλιείας ή με την Αστυνομία, ούτως ώστε να ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες διαδικασίες. Από μια φωτογραφία, διευκρίνισε, δεν μπορείς να καταλάβεις αν υπάρχει παράβαση ή όχι, γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητος ο επιτόπιος έλεγχος.
Ζώνη προστασίαςΓια την προστασία και τη σωστή διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας, το Υπ. Γεωργίας με διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ την 1 Φεβρουαρίου 2019 θέσπισε τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή «Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας». Σύμφωνα με το διάταγμα δημιουργήθηκε μια Ζώνη Απόλυτης Προστασίας (πυρήνας) των σπηλιών, όπου απαγορεύεται η αλιεία με οποιοδήποτε τρόπο καθώς και η διέλευση και αγκυροβόληση σκαφών. Τα ίδια ισχύουν και στην ουδέτερη ζώνη, πλην των σκαφών που κατέχουν επαγγελματική άδεια αλιείας μικρών σκαφών. Η κ. Αργυρού επισήμανε ότι για το συγκεκριμένο διάταγμα έχουν ενημερωθεί τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και οι εταιρείες σκαφών. Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, πρόσθεσε, γίνονται συστηματικές περιπολίες τόσο στον θαλάσσιο χώρο όσο και στην ακτή. Υπάλληλος δε του ΤΑΘΕ επιτηρεί την περιοχή ειδικά αυτούς τους μήνες κατά τους οποίους υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.
13 φώκιες στην Κύπρο Η λειτουργός του Τμ. Αλιείας Μελίνα Μάρκου, μας ενημέρωσε ότι η φώκια Monachus monachus είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη σε όλη τη Μεσόγειο. Ο πληθυσμός τους παγκοσμίως είναι γύρω στις 600, εκ των οποίων 300-350 βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο υπάρχουν 13 φώκιες από τις οποίες οι 6-7 ζουν στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας. Γι’ αυτό τον λόγο, η κ. Μάρκου εφιστά για ακόμα μία φορά την προσοχή του κοινού, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εισέρχονται στον χώρο των σπηλιών. Το Τμ. Αλιείας, πρόσθεσε, παρακολουθεί συστηματικά τη μεσογειακή φώκια μέσα και από κάμερες που είναι εγκατεστημένες στις σπηλιές. Καταλήγοντας παρότρυνε τους πολίτες που καταγράφουν θεάσεις της φώκιας και έχουν σχετικό οπτικό υλικό, να το αποστείλουν στο Τμ. Αλιείας μέσω του mmarcou@dfmr.moa.gov.cy.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.