Η Επιτροπή Περιβάλλον και Υγείας του Παιδιού έχει ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.cyprus-child-environment.org.
Εκνευρισμός, πονοκέφαλοι, διαταραχές στον ύπνο, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, βουητό στα αφτιά. Μόνο μερικές από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ανεξέλεγκτης χρήσης του ασύρματου διαδικτύου (WiFi) μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών ή ταμπλέτων από τα παιδιά. Μακροχρόνια, οι επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι ακόμη πιο τραγικές, σύμφωνα με τα όσα καταγράφουν οι επιστημονικές έρευνες. Συγκεκριμένα, διάφορες μελέτες που έγιναν κατά καιρούς δεικνύουν πως η παρατεταμένη χρήση του WiFi προκαλεί από υπογονιμότητα μέχρι καταστροφή των νευρικών κυττάρων με αυξημένες πιθανότητες νευρολογικών παθήσεων, προβλήματα συμπεριφοράς, κατάθλιψης, ακόμη και καρκίνου.
Με τίτλο «ζώντας με την τεχνολογία η υγεία των παιδιών παραμένει αναφαίρετο δικό τους δικαίωμα και δική μας υποχρέωση» η Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης του ασύρματου διαδικτύου.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Στέλλα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον ιατρικό κόσμο και για όλους εμάς γενικά που πρέπει να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια μια καλπάζουσα τεχνολογία με αρκούντως τεκμηριωμένους κινδύνους στην ψυχοσωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών». Στόχος, είπε, είναι η μείωση της ενεργητικής/παθητικής έκθεσης στην ακτινοβολία με την αντιμετώπιση της κατάχρησης της τεχνολογίας. Γιατί, όπως ανέφερε, η άγνοια των κινδύνων, η διαφήμιση και η παραπληροφόρησης προκαλούν έναν άκρατο ενθουσιασμό και εξάρτηση των παιδιών από συσκευές και εφαρμογές που η άμεση και μακροπρόθεσμη χρήση τους ποτέ δεν έχει κατάλληλα ελεγχθεί αν είναι ασφαλής για την πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου από τη δική του πλευρά ανέφερε πως στόχος του υπουργείου του είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται σε ασφαλές περιβάλλον μακριά από περιβαλλοντικούς κινδύνους, που μπορούν να τους προκαλέσουν προβλήματα. Το Υπουργείο Υγείας, είπε, προωθεί αίτημα για θεσμοθέτηση της επιτροπής, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητές της για εξασφάλιση χορηγιών από ευρωπαϊκά κονδύλια και την ανάπτυξη της έρευνας σε θέματα και δράσεις που την αφορούν.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου Ανδρέας Νεοφύτου ανέφερε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθεί το νοσηλευτήριο ως πρότυπο διεθνώς στη μείωση της έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία της ασύρματης επικοινωνίας. Συγκεκριμένα είπε πως η Εντατική Παίδων λειτουργεί χωρίς WiFi. «Με την ενσύρματη σύνδεση η έκθεση μειώθηκε δραστικά σε ασφαλή και κάτω των βιολογικών ορίων επίπεδα. Επομένως η ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι και η μόνη αποδεκτή λύση μέσα σε ένα θεραπευτήριο», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «η αποφυγή μεταφοράς και χρήσης κινητών, κυρίως έξυπνων, από γονείς και προσωπικό εντός των θαλάμων είναι ο δεύτερος απαιτούμενος και ουσιώδης παράγοντας μείωσης της έκθεσης». Το έργο «μειώνουμε την ενεργητική και παθητική έκθεση στην ακτινοβολία από κινητά και WiFi στο Μακάρειο Νοσοκομείο» θα εφαρμοστεί άμεσα και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Πως να προστατέψουμε τα παιδιά μας Η Επιτροπή Περιβάλλον και Υγείας του Παιδιού έχει ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.cyprus-child-environment.org. Στο υλικό αυτό παρέχονται χρήσιμες συμβουλές όπως:
Η χρήση κινητού δεν ενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 14 ετών και κατά προτίμηση, κάτω των 16 ετών. Αν όμως γίνεται χρήση κινητού συστήνεται όπως περιορίζεται στις απόλυτα αναγκαίες και σύντομες κλήσεις.
-Τα αγόρια δεν πρέπει να τοποθετούν το τηλέφωνο στις μπροστινές τσέπες και τα κορίτσια στα μπράτσα ή κοντά στο στήθος τους.
-Όχι κινητό τηλέφωνο σε παιδιά κάτω των 14 ετών.
-Επιλογή ενσύρματων συσκευών και συνδέσεων - απενεργοποίηση επιλογών Wi-Fi, bluetooth, δεδομένων κινητής τηλεφωνίας όταν τα παιδιά είναι κοντά ή όταν δεν χρησιμοποιούνται.
-Διαβάζουμε προσεκτικά τα εγχειρίδια των τηλεφώνων και τηρούμε όλες τις συστάσεις, ιδίως τις προτεινόμενες αποστάσεις. Αξιοποιούμε τα ενσύρματα ακουστικά και την ανοικτή ακρόαση.
-Αξιοποιούμε, όσο γίνεται το σταθερό τηλέφωνό μας με ενσύρματη σύνδεση. Είναι πολύ οικονομικότερο αλλά και ασφαλέστερο από το κινητό και από το ασύρματο σταθερό τηλέφωνο.
-Δεν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο μέσα στο αυτοκίνητο ιδίως όταν υπάρχει έγκυος ή παιδί, εκτός αν διαθέτουμε εξωτερική κεραία και ενσύρματη σύνδεση του τηλεφώνου μας με το σύστημα του αυτοκινήτου.
-Κινητά τηλέφωνα, tablets, φορητοί υπολογιστές δεν είναι παιγνίδια ούτε μέσο διασκέδασης για τα παιδιά. Μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά μόνο ως απλές συσκευές δηλαδή σε λειτουργία πτήσης και με απενεργοποιημένες όλες τις δυνατότητες σύνδεσης με ασύρματο διαδίκτυο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.