Ο Αλ. Τσίπρας διέκοψε τον προεκλογικό του αγώνα, ενώ ο Ν. Χριστοδουλίδης μετέβη στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει το έδαφος για κυρώσεις. Ανησυχούν και οι ΗΠΑ για τις εξελίξεις
Τις προσπάθειές της για κυρώσεις κατά της Τουρκίας εντείνει η Λευκωσία σε συντονισμό και με την Αθήνα, μετά τις τουρκικές γεωτρητικές δραστηριότητες που φαίνεται να άρχισαν μέσω του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ . Το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νίκου Χριστοδουλίδη που αναχώρησε χθες για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες των συνόδων του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο Τρίτη αντίστοιχα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο των εργασιών αμφοτέρων των συμβουλίων «ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο μεν ΣΕΥ υπό την ενότητα «Τρέχουσες Υποθέσεις» της ημερήσιας διάταξης, στο δε ΣΓΥ υπό την ενότητα που αφορά τη συζήτηση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 20 και 21 Ιουνίου, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή δηλαδή, να ληφθούν ισχυρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ή τουλάχιστον να υπάρξει έντονη προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Για το θέμα υπάρχει συντονισμός και με την Αθήνα, η οποία εξέτασε εκτάκτως χθες το ζήτημα σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκε μάλιστα υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως μεταδόθηκε, διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία στα Δωδεκάνησα προκειμένου να προεδρεύσει του συμβουλίου. Πάντως επισήμως η κυπριακή κυβέρνηση ούτε και χθες επιβεβαίωσε την έναρξη γεώτρησης από το γεωτρύπανο «Πορθητής» ανοιχτά της Πάφου, καταγράφοντας όμως με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΚΥΠΕ τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι αυτή άρχισε.
Στο μεταξύ ανησυχία για τις εξελίξεις στο νησί εκφράζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χαρακτήρισε ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Συντηρεί την ένταση ο ΕρντογάνΟ Τούρκος
Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί στο μεταξύ την ένταση γύρω από τα θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, αμφισβητώντας μάλιστα χθες την αποτελεσματικότητα των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που προώθησε η Κύπρος για άτομα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις του «Πορθητή».«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.
Σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως έναν απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».
Νωρίτερα χθες ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στον Γάλλο Πρόεδρο για τη στήριξη που προσέφερε ο τελευταίος στην Κύπρο στο πλαίσιο της Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντάς τον ατζαμή σε αυτές τις δουλειές. Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν να μιλούν αυτοί που έχουν δικαίωμα λόγου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από πού και ώς πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην Ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη - γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι, το καταλαβαίνω. Τι δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Εάν μου πεις ‘και η δική μου η Τotal έκανε συμφωνίες’, τότε άφησε την Total να μιλήσει. Και αυτή μέχρι σε ποιο βαθμό μπορεί να συνεχίσει να μιλά σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι άλλο θέμα. Εσύ ως Γαλλία δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα, τέτοια αρμοδιότητα να λες κάτι τέτοιο», είπε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.