Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου βάζει θετικό πρόσημο στη σούμα της αξιολόγησης του πρώτου δεκαπενθήμερου του ΓεΣΥ, αναφέροντας ότι Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ανέμεναν περισσότερα προβλήματα στα πρώτα στάδια εφαρμογής του συστήματος.
Συμπληρώθηκαν χθες δύο εβδομάδες από την έναρξη της πρώτης φάσης του γενικού συστήματος υγείας (ΓεΣΥ), μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ στον τόπο μας. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου βάζει θετικό πρόσημο στη σούμα της αξιολόγησης του πρώτου δεκαπενθήμερου του ΓεΣΥ, αναφέροντας ότι Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ανέμεναν περισσότερα προβλήματα στα πρώτα στάδια εφαρμογής του συστήματος. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι ένα σύστημα που μόλις τώρα το θέσαμε σε εφαρμογή και αναμένουμε να μας εξυπηρετεί τις επόμενες δεκαετίες. Το ΓεΣΥ χρήζει συνεχούς βελτίωσης, δεν είναι κάτι στατικό. Θα βελτιώνεται και πρέπει να βελτιώνεται συνέχεια. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να επιλύονται το συντομότερο δυνατόν. Ευτυχώς, ο κόσμος αντέδρασε καλά από την πρώτη μέρα, δείχνει κατανόηση και υπομονή. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ελλείψεις, για παράδειγμα στους ειδικούς γιατρούς -και υπάρχουν, το παραδεχόμαστε- αλλά αναμένουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν πολύ περισσότεροι στο σύστημα, τώρα που θα δουν ότι τα προβλήματα λύνονται, οι στρεβλώσεις διορθώνονται, οι πληρωμές γίνονται κανονικά. Η συμφωνία είναι να πληρώνονται ανά δεκαπενθήμερο τον πρώτο καιρό. Η συμφωνία τηρείται. Υπενθυμίζω ότι την εβδομάδα πριν ξεκινήσει το ΓεΣΥ είχαμε μόνο 30 ειδικούς γιατρούς. Σήμερα, δεκαπέντε μέρες μετά, ο αριθμός είναι 150» ανέφερε ο κ. Ιωάννου σε συνέντευξή του στον «Πολίτη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αναλύσεις σας στο ΓεΣΥ ΒελτιώσειςΣύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο ΟΑΥ ακούει τους παρόχους και τους δικαιούχους, διορθώνει στρεβλώσεις, έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Έκανε την πρώτη αναβάθμιση του λογισμικού δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ και δουλεύει πάνω σε αλλαγές που θα πάρουν περισσότερο χρόνο, ίσως 2-3 μήνες, για να ολοκληρωθούν. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα ενημέρωσης γιατρών και δικαιούχων, που φάνηκε από την πρώτη μέρα εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι σεμινάρια για εκπαίδευση των γιατρών έγιναν πολλά, αλλά δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, ίσως επειδή είναι μέρος της κουλτούρας των Κυπρίων να μένουμε τελευταία στιγμή. Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, τα σεμινάρια συνεχίζονται. Για τα παράπονα δικαιούχων από προσωπικούς γιατρούς -ότι δεν απαντούν τα τηλέφωνα οι γραμματείς ή τους δίνουν ραντεβού μετά από αρκετές ημέρες- ο υπουργός σημειώνει ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην εποπτεία και το πού επεμβαίνει κανείς στη δουλειά τού γιατρού. «Ο καθένας καθορίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει και είναι η ίδια η αγορά που τιμωρεί ή επιβραβεύει. Εάν ένας δικαιούχος δεν είναι ευχαριστημένος, τότε θα αλλάξει γιατρό. Ο ΟΑΥ καταγράφει τα σημαντικά παράπονα και κάνει αυστηρή παρατήρηση ή δίνει προειδοποίηση εκεί και όπου πρέπει. Δεν είναι πρόθεση του οργανισμού με το πρώτο παράπονο να επιβληθεί τιμωρία, αλλά αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Να σας πω ότι ήδη έχουν υποβληθεί σοβαρότερα παράπονα, όπως ότι γιατροί του ΓεΣΥ έχουν δει ασθενείς ιδιωτικά και μάλιστα κατά προτεραιότητα, κάτι που δεν δικαιούνται να κάνουν. Δηλαδή, έχουμε καταγγελίες για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής από γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ. Επιπλέον, έχει διορισθεί και ο επίτροπος Εποπτείας -το γραφείο του θα στελεχωθεί τις επόμενες εβδομάδες- ο οποίος ήδη δέχεται και αυτός παράπονα και εξετάζει καταγγελίες», πρόσθεσε. Από την άλλη, συνέχισε, υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει -ειδικά τις πρώτες μέρες- τι δικαιούται και τι όχι, πώς να πλοηγηθεί μέσα στο σύστημα, και τούτο δημιούργησε προβλήματα, τα οποία μειώνονται όσο περνά ο καιρός και ο κόσμος εξοικειώνεται με το νέο περιβάλλον της δημόσιας υγείας. «Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν όταν ο κόσμος καταλάβει ποια είναι τα δικαιώματά του στο ΓεΣΥ. Όταν κατανοήσουμε ότι έχουμε ελεύθερη επιλογή μέσα στο σύστημα και ότι εάν κάποιος πάροχος δεν συμπεριφέρεται σωστά μπορούμε να τον αλλάξουμε. Την πρώτη εβδομάδα ήταν περισσότερες οι διαμαρτυρίες απ’ ό,τι ήταν τη δεύτερη, διότι έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται και οι πάροχοι και οι δικαιούχοι», συμπλήρωσε.
Μέχρι σε ποιο βαθμό μπορούν να αλλάξουν πράγματα στο ΓεΣΥ, ώστε, για παράδειγμα, να συμβληθούν με το σύστημα περισσότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που σήμερα αρνούνται να το κάνουν;Στο πλαίσιο της νομοθεσίας μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του, π.χ. να γίνει βελτίωση του καταλόγου δραστηριοτήτων. Πρόσφατα έχουμε εντοπίσει και άλλες στρεβλώσεις, όπως ιατρικές πράξεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί. Ήδη έχει γίνει απλοποίηση των επισκέψεων – αρχικά υπήρχαν τέσσερα διαφορετικά είδη πρώτης επίσκεψης. Σήμερα έχουμε μόνο πρώτη επίσκεψη και επαναληπτική.
Συμπληρωμές; Ναι!
Δηλαδή, συζητάτε το αίτημα για συμπληρωμές στις κλίνες / υποδομές και τα υλικά / αναλώσιμα, καθώς και αμοιβές γιατρών αναλόγως προσόντων και φήμης; Εάν εννοείτε συμπληρωμές το να μπορεί να γίνει αναβάθμιση π.χ. του δίκλινου δωματίου -εάν αυτό θα προσφέρει το ΓεΣΥ- σε μονόκλινο και να πληρώνει τη διαφορά ο δικαιούχος, ναι το συζητάμε. Όπως επίσης συζητάμε και το αίτημα για τα αναλώσιμα. Δηλαδή, το ΓεΣΥ θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υλικά, αλλά να μπορεί ο δικαιούχος αν θέλει να πληρώσει τη διαφορά για κάτι καλύτερο. Αυτά τα αιτήματα τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη ο ΟΑΥ. Κι εγώ συμφωνώ και θα το συζητήσουμε. Όμως, το τρίτο σημείο που έχετε αναφέρει δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί, δεν είναι μετρήσιμο. Κάθε γιατρός, εάν είναι καλός ή όχι, κρίνεται από την ίδια την αγορά. Μέσα στο ΓεΣΥ υπάρχει το επιχειρείν, ο καθένας αμείβεται βάσει της δουλειάς τους. Εάν ένας γιατρός κάνει 20 ιατρικές πράξεις την ημέρα, θα αμειφθεί περισσότερο από έναν άλλο γιατρό που κάνει 10. Συνεπώς, εκείνοι οι γιατροί που θεωρούνται από τους πολίτες ότι είναι καλύτεροι από κάποιους άλλους θα έχουν περισσότερη δουλειά και άρα υψηλότερα εισοδήματα. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ για να ακούμε τα δίκαια αιτήματα και να τα υιοθετούμε εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα να το κάνουμε.
Προχωρεί η αυτονόμηση
Γιατί καθυστερήσατε στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων; Παρά την κριτική από την αντιπολίτευση για τα δημόσια νοσηλευτήρια, πρέπει να πω ότι τα πράγματα δεν είναι μαύρα. Και επενδύουμε και δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας. Προκηρύσσουμε συνέχεια νέες θέσεις εργασίας, έχουμε τριπλασιάσει το κονδύλι των εξοπλισμών, προχωρούμε με έργα, έχουμε ξεκινήσει την Πνευμονολογική Κλινική και τις Πρώτες Βοήθειες στην Κυπερούντα, δρομολογείται να ξεκινήσει η μονάδα αιμοκάθαρσης και πολλά άλλα. Τα δημόσια νοσηλευτήρια προσφέρουν υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και οφείλουμε αυτές τις υπηρεσίες να τις αναβαθμίσουμε.
Παύση Πολύζου
Γιατί απελύθη ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Νικόλαος Πολύζος;Ο κ. Πολύζος προσελήφθη ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, το οποίο και πάλι ομόφωνα τον έπαυσε. Ακόμα δεν έχω πάρει την αιτιολόγηση. Όμως, γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις, είναι γεγονός ότι δεν είχαν προχωρήσει στον βαθμό που θέλαμε τα θέματα αναφορικά με την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Ως υπουργός Υγείας, κρίνοντας το έργο που έγινε, πιστεύω ότι ο κ. Πολύζος δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του.
Ήταν ο εκλεκτός του εκλεκτού, είπε ο γενικός ελεγκτής, άρα δική σας επιλογή… Δεν θέλω να σχολιάσω το συγκεκριμένο. Το δ.σ. του ΟΚΥπΥ αποφασίζει. Όμως δεν ήταν αρμοδιότητά μου η επιλογή του ούτε η αποδέσμευσή του ήταν δική μου δουλειά. Ο ΟΚΥπΥ είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Αυτό που πρέπει κάποιος -και ο γενικός ελεγκτής- να διερωτηθεί είναι γιατί το δ.σ. πήρε ομόφωνα απόφαση για πρόσληψη του κ. Πολύζου και σε έξι μήνες την αναίρεσε, πάλι ομόφωνα.
Το ότι ανταποκρίθηκαν τα δημόσια νοσηλευτήρια από την πρώτη μέρα της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ δεν ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς του κ. Πολύζου; Οι ενέργειες για την οργάνωση της παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είχαν γίνει από το περασμένο καλοκαίρι, όπως η συμπλεγματοποίηση κέντρων υγείας και η διεύρυνση ωραρίου (λειτουργούν μέχρι τις 8:00 μ.μ.) κ.λπ.
Θα τα καταφέρουν να αυτονομηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια εντός των χρονοδιαγραμμάτων που αναφέρονται στον σχετικό νόμο; Μην ξεχνάμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργούν, δεν είναι στον αυτόματο πιλότο, απλώς οφείλουμε να τα βελτιώσουμε. Δεν πρέπει να γίνουν τεράστιες αλλαγές. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε προσπάθειες. Στόχος είναι να είναι έτοιμα για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, σε έναν χρόνο από σήμερα. Θεωρώ ότι στους εντεκάμισι μήνες που απομένουν μπορούμε να το πετύχουμε, είναι αρκετός χρόνος.
Αναδιάρθρωση υπουργείου
Τι υπουργείο είναι το Υγείας; Πότε θα αναδιαρθρωθούν οι δυσλειτουργικές δομές του, όπως ήταν η μνημονιακή μας υποχρέωση; Θα γίνει η αναδιάρθρωση, δεν έχει εγκαταλειφθεί αυτός ο στόχος. Το Υπουργείο Υγείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 εργοδοτούσε σχεδόν 6.000 άτομα. Αυτή τη στιγμή εργοδοτεί κάτω από 500. Το μοντέλο λειτουργίας του Υπουργείου Υγείας ήταν αποτυχημένο. Ως υπουργείο έχουμε αποτύχει στη διοίκηση νοσοκομείων. Έχουν αποσπαστεί πλέον όλοι των δημόσιων νοσηλευτηρίων στον ΟΚΥπΥ και τώρα ο επόμενός μας στόχος είναι η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας, ακριβώς για να επικεντρωθούμε σε αυτά που θα έπρεπε να ήταν η δουλειά του υπουργείου εδώ και αρκετά χρόνια: δημόσια υγεία, ανιχνευτικά προγράμματα, εποπτεία του συστήματος υγείας. Υπάρχει έτοιμη μελέτη από οίκο του εξωτερικού για το πώς θα αναδιοργανωθεί το Υπουργείο Υγείας και από Σεπτέμβρη όλες μας οι προσπάθειες θα είναι στο να γίνει αναδιοργάνωση και μέσα στο ίδιο το υπουργείο.
Διαφωνία με ΕΠΑ
Εσείς ήσασταν πίσω από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου; Για εκδικητικούς λόγους, όπως κάποιοι πιστεύουν;Κατηγορηματικά όχι, μπορείτε να ρωτήσετε την ίδια την πρόεδρο του δ.σ. της επιτροπής. Εγώ το πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ και έχω προβεί και σε σχετική ανακοίνωση, όπου λέω ότι η έρευνα της ΕΠΑ, αυτή τη χρονική στιγμή, δημιουργεί περισσότερη όξυνση του κλίματος απ’ ό,τι χρειαζόμαστε. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στη μεταρρύθμιση και τους συμβαλλόμενους τούς θέλουμε κοντά για να μας βοηθήσουν και όχι να τους αποξενώνουμε.
___________
Φεύγει ή μένει;
Πότε θεωρείτε ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος σας στο Υπουργείο Υγείας; Θα αποχωρήσετε το φθινόπωρο, εάν ο Πρόεδρος προχωρήσει σε ανασχηματισμό; Αυτό θα το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο λόγος που αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Προέδρου να αναλάβω το Υπουργείο Υγείας ήταν για να φέρω εις πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση. Άρα, όταν ολοκληρώσω τη μεταρρύθμιση, ένα μεγάλο μέρος του λόγου που ανέλαβα αυτό το υπουργείο θα εκλείψει.
Εννοείτε να τεθεί σε εφαρμογή και η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ;
Και η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσει και να πραγματοποιηθεί η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να γίνει η αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Ήρθατε για να μείνετε στην πολιτική;Όχι, δεν είναι επιθυμία μου να μείνω στην πολιτική. Δεν είμαι πολιτικός. Είναι πολιτικό το πόστο, μαθαίνω κι εγώ τι σημαίνει πολιτική, αλλά δεν είναι στόχος μου να γίνω πολιτικός. Ενεργός πολίτης ναι, αλλά να αναμιχθώ σε κομματικά αξιώματα, όχι. Εδώ αισθάνομαι ότι έχω ένα συγκεκριμένο έργο που ανέλαβα να επιτελέσω και στο οποίο πιστεύω. Εάν μου κεντρίσει το ενδιαφέρον κάτι άλλο, ναι. Αλλά γενικά να ασχοληθώ με την πολιτική δεν με ενδιαφέρει.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.