Ανησυχία σε λουόμενους προκαλεί η εμφάνιση της μέδουσας «Πελαγίας» στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, αν και το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες.
Ανησυχία σε λουόμενους προκαλεί η εμφάνιση της μέδουσας «Πελαγίας» στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, αν και το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, το φαινόμενο είναι έντονο στα ανατολικά παράλια δημιουργώντας ανησυχίες στους εκδρομείς που επέλεξαν την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για να ξεκινήσουν το τριήμερο του Κατακλυσμού.
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών προτρέπει μεν το κοινό να είναι προσεκτικό, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, αφού το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει προσεχώς. Ο Σάββας Μιχαηλίδης, λειτουργός στο Τμ. Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι η εμφάνιση των μεδουσών επηρεάζει τις ανατολικές ακτές της Κύπρου -συγκεκριμένα τον Πρωταρά, ως αποτέλεσμα ενός θαλάσσιου ρεύματος το οποίο έρχεται από τα βορειοανατολικά της Κύπρου. Πρόκειται, αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, για το είδος Pelagia noctiluca, η οποία έχει μικρό μέγεθος, είναι καφέ χρώματος και ευδιάκριτη. Παράλληλα, τόνισε ότι το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει μόνο για μερικές μέρες, αφού οι μέδουσες μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αύξηση των πληθυσμών τους συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και των θρεπτικών συστατικών στο νερό. Τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσθεσε, οι επεμβάσεις του ανθρώπου στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν προκαλέσει μεγάλες αλλαγές. Οι μέδουσες, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, ονομάζονται και τσούχτρες, γιατί μόλις ακουμπήσουν το δέρμα του ανθρώπου εκκρίνουν ένα υγρό που προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.
Επίπονο τσίμπημαΟ δρ Δημήτρης Δημητρίου, παθολόγος- γαστρεντερολόγος, σημειώνει ότι αν και είναι επίπονο το τσίμπημα της μέδουσας, δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί μετά από κάποια λεπτά, αναφέρει, και μπορεί να έχει διάρκεια λίγη ώρα- αν συνεχιστεί για μέρες επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Στην περίπτωση τσιμπήματος, ο δρ Δημητρίου συμβουλεύει ότι το άτομο θα πρέπει να βγει από τη θάλασσα γιατί είναι πιθανό να δεχθεί και άλλα τσιμπήματα, αφού οι μέδουσες κινούνται συνήθως σε ομάδες. Αρχικά το τσούξιμο προκαλεί κνησμό και αίσθημα «τραβήγματος» στο δέρμα. Ο δρ Δημητρίου τονίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το πλύσιμο του σημείου με καθαρό νερό, γιατί τα αγκάθια της μέδουσας που μπαίνουν στο δέρμα απελευθερώνουν δηλητήριο άμα έρθουν σε επαφή με πόσιμο νερό κι ο πόνος αυξάνεται. Βοηθά το πλύσιμο της περιοχής με ξίδι και η επίθεση ζεστής κομπρέσας, διότι η θερμότητα απενεργοποιεί τις τοξίνες. Αν παρουσιαστεί αλλεργία, εξάνθημα, αναγούλες, σπασμοί, αναπνευστική δυσκολία, τότε θα πρέπει να ζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο πανικός, επισημαίνει ο δρ Δημητρίου, είναι περιττός, αφού είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξει σοβαρό θέμα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.