Οι αλλαγές που προωθούνται στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ γίνονται στη βάση των προβλημάτων ή/ και των τεχνικών δυσκολιών που δηλώνονται στον ΟΑΥ από τους παρόχους υγείας
Πραγματικότητα αποτελεί από χθες η πρώτη αναβάθμιση του λογισμικού του ΓεΣΥ ενώ μια νέα, δεύτερη αναπροσαρμογή στις εφαρμογές του συστήματος προγραμματίζεται να γίνει σε δύο περίπου βδομάδες. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας καταγράφει όλα τα προβλήματα ή/και τεχνικές δυσκολίες των χρηστών του συστήματος (γιατρών, φαρμακοποιών, ιδιοκτητών κλινικών εργαστηρίων και ακτινοδιαγνωστικών κέντρων), τα φιλτράρει και ακολούθως προχωρεί σε σύσταση προς την εταιρεία που ανέπτυξε και υποστηρίζει το σύστημα για αναβαθμίσεις ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς τους παρόχους υγείας. Εξάλλου, σε όλες τις επαρχίες λειτουργούν τοπικά κέντρα εκπαίδευσης με τους γιατρούς του Δημοσίου να τυγχάνουν εκπαίδευσης σε σχέση με τη χρήση του λογισμικού. Την ίδια ώρα οι τεχνικές ομάδες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας βρίσκονται επί ποδός, εντός των κρατικών νοσηλευτηρίων, παρέχοντας στήριξη στους χρήστες.
Από το βράδυ της Πέμπτης έγιναν οι πρώτες βελτιώσεις στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ στη βάση των αναφορών των παρόχων υγείας. Προβλήματα, τεχνικής φύσεως, συνεχίζουν να υπάρχουν με τον ΟΑΥ, διά του αναπληρωτή του διευθυντή Άθου Τσινωντίδη, να διαμηνύει ότι οι βελτιώσεις στο σύστημα θα είναι συνεχείς. «Δεν είναι μια διαδικασία που θα σταματήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας τις αλλαγές που από χθες τέθηκαν ενώπιον των χρηστών του συστήματος. Συγκεκριμένα:
- Αναθεωρήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των φαρμάκων καθώς εντοπίστηκε ότι το σύστημα υπολογίζει λανθασμένα τις συσκευασίες φαρμάκων (π.χ. 2 συσκευασίες 28 χαπιών για θεραπεία 30 ημερών). Μέγιστη διάρκεια θεραπείας είναι πλέον οι 28 μέρες. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν μια συσκευασία φαρμάκου περιέχει 28 χάπια και η θεραπεία που προτείνει ο γιατρός έχει διάρκεια 30 ημέρες το λογισμικό θα υπολογίζει τα 28 χάπια για τη θεραπεία του ασθενούς και ο δικαιούχος θα πρέπει να μεταβεί εκ νέου στο φαρμακείο για να πάρει το δεύτερο κουτί για τη θεραπεία του. Συνήθως αυτό το θέμα επηρεάζει χρόνιους ασθενείς.
- Έγινε επιδιόρθωση ώστε το σύστημα να μην επιτρέπει την έκδοση συνταγών με μηδενική ποσότητα φαρμάκων. Παρατηρήθηκαν τέτοιες συνταγές, κυρίως λόγω της μη εξοικείωσης των γιατρών με το σύστημα, δημιουργώντας καθυστερήσεις και αναστάτωση.
- Πλέον οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίζουν στο σύστημα ποια σκευάσματα είναι σε μορφή ενέσιμη, χαπιών, ενδοφλέβια κλπ.
- Άλλαξε ο τρόπος μεταφοράς των δεδομένων από το σύστημα του ΟΑΥ στο σύστημα πληροφορικής του φαρμακοποιού.
- Όσον αφορά τις παραγγελίες εργαστηριακών εξετάσεων προστίθενται στην κατηγορία αναλύσεων διάφορες υποκατηγορίες όπου θα καταχωρίζονται όλες οι αναλύσεις που χρειάζεται ένας δικαιούχος.
- Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα αποσύνδεσης του συστήματος πληροφορικής που εξόργιζε καθημερινά τους γιατρούς την ώρα που υπήρχαν ουρές ασθενών για εξέταση.
- Απλοποιήθηκε η συμπλήρωση του ιατρικού προφίλ από τους γιατρούς
Χθες εστάλη εκτενής ενημέρωση σε όλους τους παρόχους υγείας με όλες τις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα.
Άλλοι το παλιό άλλοι το νέο λογισμικό Οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων άρχισαν να εξοικειώνονται με το λογισμικό του ΓεΣΥ, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου. Ωστόσο, για διάφορους λόγους που κύρια αφορούν την εξυπηρέτηση των ασθενών σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χρήση και του παλιού συστήματος (medico). Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν το παλιό σύστημα εξακολουθεί να εφαρμόζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια κι αν αυτό ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια εσόδων στο Δημόσιο αφού δεν καταχωρίζονται οι υπηρεσίες στο σύστημα του ΓεΣΥ, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να εγγραφούν ως δικαιούχοι, άρα θα τους εξυπηρετήσουμε ανεξάρτητα αν θα αποζημιωθούν οι ιατρικές πράξεις ή όχι. Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα άτομα, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας αλλά δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, που εμείς θεωρούμε καθήκον μας να τους εξυπηρετήσουμε. Βασική αρχή του οργανισμού μας, είναι να μην φύγει κανένας από νοσηλευτήριο του κρατικού τομέα χωρίς να του παρασχεθεί περίθαλψη». Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως το λογισμικό του ΓεΣΥ χρησιμοποιείται πλήρως από τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους, καθώς και για όλα τα νέα παραπεμπτικά τα οποία εκδόθηκαν από την ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ.
«Είμαστε οργανισμός δημοσίου δικαίου, και ο πρώτιστος στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του ασθενή», επανέλαβε ο κ. Χαριλάου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.