Με δύο απουσίες από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, η Κύπρος καλείται μέχρι τις 18/6 να τοποθετηθεί σε υπόθεση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Βαρωσιού
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης για τη στάση αποχής που τηρεί η Νομική Υπηρεσία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) για υποθέσεις Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας αναφορικά με τη διεκδίκηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους στα κατεχόμενα. Με δηλώσεις του χθες και προχθές στο ραδιόφωνο του «Πολίτη 107.6» και στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατες υποθέσεις στο ΕΔΑΔ σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε τις προθεσμίες για να καταγράψει τις θέσεις της.
Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την καθυστέρηση που επέδειξε η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΑΙ) που λειτουργεί η Τουρκία στα κατεχόμενα να αποπληρώσει ποσό ύψους 428.360 στερλίνων σε Ε/Κ για την αποξένωση της κατεχόμενης περιουσίας του μετά από συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ενώπιον της ΕΑΙ τον Φεβρουάριο του 2017. Αν και η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε το έγγραφο κοινοποίησης της υπόθεσης προς την Τουρκία από το ΕΔΑΔ, παρέλειψε να στείλει τις θέσεις της.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε τις καθυστερήσεις που επέδειξε η ΕΑΙ από το 2012 στην εξέταση της αίτησης για ακίνητη περιουσία έξω από τη Λευκωσία. Η προθεσμία για να τοποθετηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην εν λόγω υπόθεση ενώπιον του ΕΔΑΔ ήταν η 8η Ιουνίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΕΔΑΔ θα συνεχιστεί, με το δικαστήριο να θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άποψη για την προσφυγή.
Καθώς και οι δύο υποθέσεις άπτονται της επάρκειας της τουρκικής ΕΑΙ να αποδώσει εγκαίρως τα δικαιώματα των Ε/Κ ιδιοκτήτων στα κατεχόμενα, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης διερωτάται για τη στάση της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για την αποχή από το ΕΔΑΔ δεν βαραίνει τη Νομική Υπηρεσία, αλλά τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών. Από πλευράς κυβέρνησης δηλώθηκε στον «Π» ότι η εκπροσώπηση στο ΕΔΑΔ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θέμα της Νομικής Υπηρεσίας.
Πιο κρίσιμη είναι η τρίτη υπόθεση της εταιρείας KV Mediterranean Tours Ltd εναντίον της Τουρκίας, η οποία σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεν αφορά απλώς το καθεστώς λειτουργίας της ΕΑΙ, αλλά θα κρίνει το ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προθεσμία μέχρι τις 18/6 για να τοποθετηθεί επί της υπόθεσης και να καταστεί μέρος της διαδικασίας, με το ΕΔΑΔ να έχει καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, ανάμεσά τους και αν η εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ ως ενδιαφερόμενου τρίτου μέρους παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτητών.
Αναβρασμός στο δημοτικό συμβούλιο Η υπόθεση της KV Mediterranean Tours Ltd εναντίον της Τουρκίας χρονολογείται από το 2010, όταν η εταιρεία, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, αποτάθηκε στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας διεκδικώντας αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης και αποκατάσταση δικαιωμάτων (δηλαδή επιστροφή της ακίνητης περιουσίας). Αποδεχόμενη το ΕΒΚΑΦ ως εμπλεκόμενο μέρος στη διαδικασία, η ΕΑΙ αρνήθηκε να λάβει απόφαση, με αποτέλεσμα οι Ε/Κ να προσφύγουν στα δικαστήρια των κατεχομένων. Πρωτοδίκως απορρίφθηκε η απόφαση της ΕΑΙ ότι η εν λόγω περιουσία ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, όμως το τ/κ «Ανώτατο» παραμέρισε την πρωτόδικη απόφαση, οδηγώντας τους Ε/Κ στο ΕΔΑΔ. Από την έκβαση της προσφυγής τους εξαρτάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς αν γίνει δεκτός ο τ/κ ισχυρισμός ότι το Βαρώσι ανήκε από το 1571 στο Λαλά Μουσταφά και πως η τ/κ κοινότητα δεν αποδέχθηκε το 1960 τους τίτλους ιδιοκτησίας που εξέδωσε η βρετανική διοίκηση, τότε ολόκληρη η περίκλειστη πόλη θα περιέλθει νομίμως στους Τ/Κ. Με δεδομένη τη σημασία της προσφυγής της KV Mediterranean Tours στο ΕΔΑΔ, ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης διερωτάται για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται είτε για αλλαγή πολιτικής έναντι των κατεχομένων, είτε για σενάριο παρόμοιο με την κατοχύρωση του χαλλουμιού, όπου απλώς η Δημοκρατία ξέχασε να καταχωρίσει ενστάσεις.
Το θέμα του ΕΔΑΔ συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου, όπου επικρατεί αναβρασμός για τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης έναντι της κατεχόμενης πόλης. Σε δήλωσή του στον «Π» ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι δύο υπομνήματα του δημοτικού συμβουλίου προς τον Πρόεδρο παραμένουν αναπάντητα, ενώ για τα θέματα του ΕΔΑΔ υπήρξαν και συναντήσεις με τον γενικό εισαγγελέα. Έναντι της αδιάφορης στάσης της κυβέρνησης, ο κ. Γαλανός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη χρησιμότητα των κατεχόμενων δήμων. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγιναν σκέψεις ακόμα και για μαζικές παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να κινητοποιηθεί το κεντρικό κράτος για όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη πόλη, ανάμεσά τους και σχεδιασμοί ανάπτυξης από τους Τ/Κ, καθώς φέτος, πλέον η περίκλειστη πόλη ανοίγει κανονικά για επισκέπτες αποκλειστικά Τ/Κ ή Τούρκους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.