Αναστάτωση προκλήθηκε στους κατοίκους της οδού Κεφαλόβρυσου στον συνοικισμό αυτοστέγασης Δρομολαξιάς στις 31 Μαΐου όταν παρέλαβαν επιστολή δικηγόρου με την οποία ενημερώθηκαν ότι ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης του τεμαχίου, όπου είναι χτισμένα τα σπίτια τους (22 κατοικίες), δεν αναγνωρίζει την κυριότητα του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών επί της περιουσίας και ως εκ τούτου θεωρεί παράνομα τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τον υπουργό Εσωτερικών ως Κηδεμόνα. Την επιστολή κατ’ εντολή κάποιου Ibrahim Ramadan από τη Λάρνακα υπογράφει δικηγόρος από το δικηγορικό γραφείο Δ. Παπαχρυσοστόμου ΔΕΠΕ. Θέση του κ. Ramadan, όπως καταγράφεται στην επιστολή, είναι πως ο ίδιος είναι ο «εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης της γης πάνω στην οποία χτίστηκε μέρος του συνοικισμού στον Δήμο Δρομολαξιάς με την εγγραφή 5277, τεμάχιο 106, έκτασης 10.255 τ.μ.» Θεωρώντας πως «ο Κηδεμόνας παραχώρησε» στους 22 παραλήπτες της επιστολής «κατοικία με τη μορφή ενοικίασης ημερομηνίας 5/12/2002» ο δικηγόρος του κ. Ramadan ενημερώνει τις 22 οικογένειες στην οδό Κεφαλόβρυσου πως η «γενόμενη ενοικίαση» είναι «παράνομη». «Ο Κηδεμόνας δεν έχει τέτοιο δικαίωμα» ισχυρίζεται ο δικηγόρος του κ. Ramadan, εκφράζοντας τη βούληση του πελάτη του «να παραχωρήσει την ιδιοκτησία του, έναντι ανταλλάγματος» είτε στον Κηδεμόνα είτε στους κατοίκους, έτσι ώστε να εκδοθούν στο όνομα των εκτοπισθέντων «τίτλοι ιδιοκτησίας, πλήρους κυριότητος και όχι ενοικίασης». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω την επαφή με τους εκτοπισθέντες του συνοικισμού Δρομολαξιάς, ο δικηγόρος του κ. Ramadan εισηγείται συνάντηση με τους κατοίκους «είτε σαν άτομα είτε σαν επιτροπή» για να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες «και γενικά για προώθηση του όλου θέματος». Καταλήγοντας, ο δικηγόρος του Τ/Κ δηλώνει την προθυμία του να παράσχει οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το θέμα στους κατοίκους του συνοικισμού.
Μόνο στους κατοίκουςΤο θέμα της διεκδίκησης μέρους του συνοικισμού στη Δρομολαξιά από τον Τ/Κ ιδιοκτήτη, αποκάλυψε στις 7 Ιουνίου, η τηλεόραση του Alpha, η οποία κατέγραψε και τη θέση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου, σύμφωνα με την οποία «οι κάτοικοι δεν έχουν να διαπραγματευτούν με κανένα» και πως «είναι δουλειά του Κηδεμόνα να τους υπερασπιστεί». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», άλλη βουλευτής του ΑΚΕΛ, η Σκεύη Κουκουμά ήταν η πρώτη που κοινοποίησε στο Υπουργείο Εσωτερικών στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας την επιστολή του δικηγόρου του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη προς τους κατοίκους.
Η απόφαση του δικηγόρου του Τ/Κ χωρίς προηγούμενη επαφή με τον Κηδεμόνα να επικοινωνήσει μόνο με τους κατοίκους στη Δρομολαξιά προσλήφθηκε πάντως από πλευράς υπουργείου ως έντονα προκλητική ενέργεια, χωρίς προηγούμενο.
Τις εξελίξεις στη Δρομολαξιά σχολίασε προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως «ένα ακόμα δείγμα των τεράστιων δυσκολιών με την παράταση της κατοχής, με τη διφορούμενη θέση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος δικαίου, όπου ο καθένας, περιλαμβανομένων των Τ/Κ, μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα και την περιουσία του, και ταυτόχρονα με τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν για άλλους» όπως οι εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τ/κ περιουσίες.
Δεύτερη υπόθεσηΗ διεκδίκηση από Τουρκοκύπριο γης που χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς στέγασης εκτοπισθέντων δεν είναι η πρώτη που καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ως Κηδεμόνας. Τον Δεκέμβριο του 2017 παρόμοιου περιεχομένου επιστολή είχαν παραλάβει 52 κάτοικοι στον κυβερνητικό οικισμό Πάνω Πολεμιδιών. Τότε, η κίνηση των διαχειριστών της τ/κ περιουσίας ήταν έτι δραστικότερη, καθώς είχε γίνει με κλητήριο ένταλμα για αγωγή εναντίον των Ελληνοκύπριων εκτοπισθέντων, με την οποία ζητείτο διάταγμα δικαστηρίου για τερματισμό κάθε επέμβασης στο ακίνητο και απόφαση για απόδοση γενικών, ειδικών και τιμωρητικών αποζημιώσεων. Για την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία δεν κρίθηκε ακόμα δικαστικώς, δεν παρέχεται ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το επίσημο σχόλιο που είχε δοθεί στις 9 Ιανουαρίου 2018 από το Υπουργείο Εσωτερικών για το κλητήριο ένταλμα στα Πάνω Πολεμίδια ήταν ότι δεν υφίσταται οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας. «Με βάση τη σχετική νομοθεσία,» είχε ανακοινώσει τότε το ΥΠΕΣ, «οι περιουσίες αυτές έχουν περιέλθει στον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και καμιά συναλλαγή ή διάθεσή τους δεν επιτρέπεται χωρίς την έγκρισή του και μέχρι τη λήξη της κατοχής». Με παρόμοια αυτοπεποίθηση, όπως πληροφορείται ο «Π», αντιμετωπίζεται από το ΥΠΕΣ και η υπόθεση στη Δρομολαξιά. Σημειώνεται ότι όπως φαίνεται σε αριθμό διακανονισμών στους οποίους έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε υποθέσεις που η τ/κ γη χρησιμοποιήθηκε είτε για κοινωφελείς σκοπούς είτε για σκοπούς στέγασης εκτοπισθέντων, προκρίνεται διακανονισμός απόκτησης των περιουσιών από το κράτος όταν αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για στέγαση εκτοπισθέντων.
Με ποινικές προεκτάσεις η επιστολή προειδοποιεί το ΥΠΕΣΟι διαχειριστές αυξάνουν τις τ/κ αιτήσειςΣύμφωνα με τη νομοθεσία του Κηδεμόνα, προβλέπονται κάποιες προϋποθέσεις για την απόδοση τ/κ περιουσιών στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους ή (σύμφωνα με το λεκτικό που χρησιμοποιείται στον νόμο) για άρση της διαχείρισης από τον Κηδεμόνα. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: 1. Ο Τ/Κ ιδιοκτήτης να ήταν κάτοικος εξωτερικού πριν το 1974 (κάτι που ίσχυσε στη γνωστή υπόθεση του Κτήματος Μακένζι, το οποίο και κατεδαφίστηκε φέτος μετά την ανάκτηση της γης όπου ήταν κτισμένο από τους Τ/Κ ιδιοκτήτες του), 2. Ο Τ/Κ να είναι κάτοικος στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία, 3. Ο Τ/Κ να προτίθεται να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για ιδιοκατοίκηση και 4. Ο Τ/Κ να μην κατέχει ή χρησιμοποιεί ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα. Η προϋπόθεση αυτή ετέθη στον Νόμο το 2010 κατόπιν σχετικής απόφασης του Ανωτάτου. Όπως πληροφορείται ο «Π», το εν λόγω κριτήριο μη κατοχής ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα από τον Τ/Κ δεν αίρεται αυτόματα στην περίπτωση που ο Τ/Κ δηλώσει κάτοικος στις ελεύθερες περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο αριθμός αιτημάτων ενώπιον του Κηδεμόνα από Τ/Κ για απόδοση επιστροφής περιουσιών τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι πλείστες αιτήσεις κατατίθενται από διαχειριστές περιουσιών και ως εκ τούτου το φαινόμενο εξηγείται ως αποτέλεσμα της ανάληψης της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών από κληρονόμους μετά τον θάνατο των αρχικών Τ/Κ εκτοπισθέντων. Τέτοια δεν φαίνεται να είναι πάντως η υπόθεση της Δρομολαξιάς, όπου ως ιδιοκτήτης δηλώνεται ένα πρόσωπο, ο κ. Ramadan.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται σήμερα να τοποθετηθεί επισήμως στο περιεχόμενο της επιστολής δικηγόρου που έλαβαν οι 22 οικογένειες στη Δρομολαξιά. Σε ένα πρώτο σχόλιο για την υπόθεση, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Κύπρος Κυπριανού χαρακτήρισε με δήλωσή του στον «Π» ως «απαράδεκτη ενέργεια» την επιστολή του δικηγόρου, η οποία ενδεχομένως να συνιστά διάπραξη ποινικού αδικήματος, αφού οι τ/κ περιουσίες είναι σύμφωνα με νόμο στην κατοχή του Κηδεμόνα για σκοπούς προστασίας τόσο των ιδιοκτητών Τ/Κ όσο και των εκτοπισθέντων Ε/Κ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο δικηγόρος ήταν υποχρεωμένος να απευθυνόταν στον Κηδεμόνα και όχι στους κατοίκους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.