Δεσμευτικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει την αγορά υπηρεσιών ειδικών συμβούλων της προεδρίας της Δημοκρατίας, των υπουργών και του προέδρου της Βουλής προωθεί το Υπουργικό. Θέλει κριτήρια ο Οδυσσέας
Από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εξέτασε τα αιτήματα αποδέσμευσης κονδυλίων για τις αμοιβές μισθών συμβούλων του Προέδρου και υπουργών, το ΑΚΕΛ -υπό το φως επιστολής του γεν. ελεγκτή για παρατυπίες στη διαδικασία αλλά και σε συγκεκριμένα συμβόλαια - μετέφερε χθες τη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου εγγράφοντας σχετικό θέμα.
Κατά τη συζήτηση ηγέρθη ευρύτερα το θέμα, που πιάνει και τους συμβούλους του Προέδρου της Βουλής, για τους οποίους σημειωτέον οι βουλευτές δεν επέδειξαν τον ίδιο ζήλο να μάθουν ποιοι είναι, με πόσα αμείβονται και με ποια προσόντα προσλήφθηκαν, παρά μόνο αποδέσμευσαν στο τσακ μπαμ το κονδύλι που τους αφορά από τις αρχές του έτους. Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει με απόφασή του το δεσμευτικό πλαίσιο που έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και το οποίο ρυθμίζει την αγορά υπηρεσιών ειδικών συμβούλων της προεδρίας της Δημοκρατίας, των υπουργών και του προέδρου της Βουλής.
Είχε προηγουμένως επισημάνει στους βουλευτές πως είναι ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 2005 και μόλις πρόσφατα το παρόν Υπουργικό Συμβούλιο κατέθεσε τους δικούς του περιορισμούς, τη διαδικασία και συγκεκριμένες απαιτήσεις προκειμένου μια αγορά υπηρεσιών να μπορεί να καταστεί επιτρεπτή στην πράξη. Μετά από παρεμβάσεις βουλευτών, αλλά και του γενικού ελεγκτή, ειδικά για το καθεστώς των συμβούλων και τον κίνδυνο από ορισμένου χρόνου να γίνουν αορίστου δημιουργώντας υπαλληλική σχέση «και να μείνουν αγγονίν και να τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι», αλλά και την εργοδότηση συνταξιούχων που θεωρεί παράνομη ο γεν. ελεγκτής, ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως οι σχετικές συστάσεις του γεν. ελεγκτή αφορούν προσχέδιο του πλαισίου που διορθώθηκε κατά τον νομοτεχνικό έλεγχο, για να σημειώσει ωστόσο πως «αν το νομοθετικό σώμα κρίνει ότι απαιτείται διά νόμου ρύθμιση, η κυβέρνηση θα συμβάλει. Όταν και εφόσον κατατεθεί στη Βουλή πρόταση (νόμου) για νομοθετική ρύθμιση της αγοράς υπηρεσιών, θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο, όπως στο σύνολο της πολιτικής ζωής που γίνεται αγορά υπηρεσιών, δηλαδή και στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους ειδικούς συμβούλους του Προέδρου ή των υπουργών», σημείωσε.
Δέον να σημειωθεί πως στις 31.12.2018 στην προεδρία υπηρετούσαν 10 ειδικοί συνεργάτες στους οποίους καταβλήθηκε το συνολικό ποσό των 289.730 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Οι αμοιβές των συμβούλων- συνεργατών για το 2018 κυμαίνονται από 17.400 - 47.519 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Προειδοποιήσεις και διακοπή συμβολαίουΕπί του παρόντος δεν υπάρχουν Κανονισμοί που να διέπουν το ύψος των απολαβών των συμβούλων του Προέδρου, παρά μόνο καθορίζεται στη Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι για να μισθωθούν οι υπηρεσίες ενός προσώπου ως συμβούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας ή ως συμβούλου υπουργού θα πρέπει να κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου», σημείωσε χθες ο γεν. ελεγκτής, δίνοντας το παράδειγμα της συμβούλου (με καθήκοντα προσωπικής βοηθού) της πρώτης κυρίας η οποία δεν έχει κάποιο δίπλωμα. Αν υπάρχει ανάγκη γραφέα, τόνισε, μπορεί να ζητηθεί από το τμήμα προσωπικού, αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί βόλεμα... Απαντώντας επί τούτου, ο κ. Δημητρίου είπε πως στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχαν οι όποιοι περιορισμοί όταν εργοδοτήθηκε το 2014, όπως δεν υπήρχαν και στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. «Οι περιορισμοί τέθηκαν αργότερα και ως εκ τούτου ουδέν πρόβλημα απορρέει από τη συγκεκριμένη σύμβαση». Ειδική αναφορά τόσο στην επιστολή του γεν. ελεγκτή όσο και στη χθεσινή συζήτηση έγινε για τους σύμβουλους του επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη. Σε σχέση με αυτούς, ο κ. Δημητρίου είπε πως πρόκειται για έναν επίτροπο που αρνήθηκε την αντιμισθία του και έχει παραδώσει στοιχεία που προσεγγίζουν έξοδα μισού εκατ. ευρώ για μελέτες που δωρίζει στο κράτος. Πρόσθεσε πως μετά τον διορισμό του ως επιτρόπου ζήτησε να διατηρηθούν οι σύμβουλοί του, τους οποίους προσέλαβε λίγους μήνες πριν και εκπαίδευσε ειδικά για να ασχοληθούν με τις αρμοδιότητες του γραφείου του ως επιτρόπου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ωστόσο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις Δημητρίου. «Οι εξηγήσεις που έδωσε το Προεδρικό προκάλεσαν περισσότερα ερωτηματικά και ενέτειναν τις ανησυχίες ότι εισάγονται νέες διαδικασίες που είναι έξω και πέρα από τον νόμο», ανέφερε, ενώ και ο γεν. ελεγκτής σημειώνει πως η μίσθωση από τη Δημοκρατία των τριών συμβούλων που προηγουμένως εργοδοτούνταν από τον επίτροπο μέσω του ιδρύματος που φέρει το όνομά του «συγκρούεται με τις αρχές χρηστής διοίκησης αφού δίνεται η εικόνα ότι ουσιαστικά η Δημοκρατία αναλαμβάνει τα έξοδα λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιδρύματος, τη στιγμή που ο επίτροπος αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή». Το τρίτο συμβόλαιο που συζητήθηκε χθες, ωστόσο έχει ήδη διακοπεί, αφορά της συμβούλου / συνεργάτιδας του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που εργάζεται ταυτόχρονα σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.