«Θέλω ο κόσμος στην Κύπρο να μάθει για το U=U. Να πάψει να φοβάται τον οροθετικό συμπολίτη του, να ξέρει πως δεν πρόκειται να κολλήσει τον ιό από κάποιον που ζει με τον ιό»
Αξιοποιώντας το βήμα που της δόθηκε κατά την τελετή των φετινών Βραβείων του Παγκύπριου Διαγωνισμού που διοργάνωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκ των νικητών του διαγωνισμού, κοινοβουλευτική συντάκτρια της εφημερίδας Πολίτης Κάτια Σάββα ανέδειξε εκ νέου τα ζητήματα προκατάληψης και ρατσιστικών συμπεριφορών εις βάρος οροθετικών συμπολιτών μας στέλλοντας συνάμα ελπιδοφόρα μηνύματα. Η Κάτια βραβεύθηκε σημειωτέον με το πρώτο βραβείο για το καταληκτικό μέρος της μεγάλης έρευνας του «Πολίτη» για τα άτομα με HIV με τίτλο «Για δεκαετίες ποντιοπιλατική η στάση της πολιτείας για επίδομα οροθετικότητας. Απόφαση του Προέδρου και μόνο». Έρευνα που απέδωσε καρπούς.
«Πριν από λίγο καιρό είχα ερωτηθεί στα πλαίσια μιας διαφωτιστικής εκστρατείας ποια η είναι η ουσία της δικής μου ζωής. Απαντώντας είχα πει μεταξύ άλλων πως ουσία βρίσκω στο να γίνομαι η φωνή αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν και να αλλάζω με την πένα μου αυτά που δεν θέλει να αλλάξει το κατεστημένο. Η έρευνα που παίρνει σήμερα το πρώτο βραβείο, μαζί με το ρεπορτάζ της συναδέλφου Ελίνας Σταματίου, ήταν αποτέλεσμα πολλών φωνών που συγκεράστηκαν σε πέντε κατά σειρά δημοσιεύματα για να φέρουν αποτέλεσμα. Ένα επίδομα για τα παιδιά μας Κάτια, μου είχε ζητήσει η μάνα όλων εκεί έξω που ζουν με τον ιό του HIV, κάποιοι πλήρως εγκαταλελειμμένοι από την οικογένεια, φίλους και σύντροφο. Αναφέρομαι βεβαίως στη μάνα του Γρηγόρη Βεναρδή, στη γυναίκα που πάλεψε τη δεκαετία του 1990 για να λειτουργήσει η Γρηγόριος Κλινική στη Λάρνακα, η μοναδική μέχρι σήμερα κλινική παγκύπρια για τους οροθετικούς ασθενείς» σημείωσε. Στην τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό μέγαρο παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη, υπουργών και βουλευτών η Κάτια ζήτησε να τιμηθεί η κ Φρύνη Βεναρδή, πρόεδρος του Ιδρύματος της Γρηγορείου Κλινικής στην οποία και παρέδωσε το χρηματικό έπαθλο 1.100 που συνόδευε το πρώτο βραβείο, για σκοπούς αγοράς ηλεκτρικών συσκευών στην Γρηγόρειο Κλινική.
Το ελπιδοφόρο U=U«Πετύχαμε το επίδομα και για αυτό σας ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε που αφουγκραστήκατε αυτές τις φωνές» σημείωσε η Κάτια ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας που προώθησαν το σχέδιο κινήτρων για παροχή του επιδόματος. Ευχαρίστησε επίσης τη Στέλλα Μιχαηλίδου του ΚΥΦΑ και τη Ζωή Κακότα και τον Χρίστο Κρασίδη της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS αναδεικνύοντας και το αίτημά τους για την επίσημη πρόσβαση της αγωγής PrEP στην Κύπρο. Της προφύλαξης δηλαδή πριν την έκθεση. «Ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στρατηγικής αντιμετώπισης της διάδοσης του HIV». Η συνάδελφος στην ομιλία της αναφέρθηκε και σε κάτι που την συγκλόνισε. «Παρόλο που πετύχαμε ένα επίδομα είμαστε ακόμη πολύ πίσω όσον αφορά το πως αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία τα άτομα που ζουν με τον HIV. Και το δυστύχημα είναι πως μέλη αυτής της οπισθοδρομικής κοινωνίας είναι και γιατροί. Και είναι ένα ερώτημα αν θα βρεθούν προσωπικοί ιατροί για τα άτομα με τον ιο HIV. Τη μέρα λοιπόν, προ μηνός, που ενημερώθηκα για την διάκριση της έρευνας στον διαγωνισμό του ΚΥΠΕ έλαβα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.
Αποστολέας: ο Invisible Guest. Ένας αόρατος λοιπόν επισκέπτης. Που είχε μου εξήγησε διαβάσει την έρευνα δύο φορές. Τη δεύτερη πλέον ως οροθετικός. Δεν θέλω να πλατειάσω. Ωστόσο υπάρχει λόγος που είμαι εδώ και δεν είναι το βραβείο» τόνισε η Κάτια. «Συνεχίζοντας την αποστολή μου γίνομαι η φωνή αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν και σας μεταφέρω το όνειρο και τον στόχο αυτού του αόρατου επισκέπτη».
Την ενημέρωση όλων σχετικά με το ελπιδοφόρο μήνυμα του U=U. Είναι η εξίσωση που αλλάζει για πάντα όσα ξέραμε για τον HIV. Τι είναι αυτό το U=U; Με απλά λόγια, ένα άτομο που ζει με τον ιό του HIV και λαμβάνει συστηματικά την αγωγή του, σε διάστημα περίπου 6 μηνών αφότου ξεκινήσει την αγωγή, το ποσοστό του ιού στο αίμα του πέφτει σε τόσο χαμηλά επίπεδα που λέμε ότι το ιικό φορτίο γίνεται “Μη ανιχνεύσιμο” (Undetectable) και παραμένει εκεί (για όσο λαμβάνει την αγωγή του) και είναι πρακτικά αδύνατον να μεταδώσει τον ιό (Untransmittable) ακόμα και με σέξ χωρίς προφύλαξη.
«Θέλω ο κόσμος στην Κύπρο να μάθει για το U=U. Να πάψει να φοβάται τον οροθετικό συμπολίτη του, να ξέρει πως δεν πρόκειται να κολλήσει τον ιό από κάποιον που ζει με τον ιό. Θα ήθελα να σε γνωρίσω από κοντά μια μέρα και να σου τα πω όλα αυτά, επώνυμα. Αλλά το γαμημένο το στίγμα με κρατάει ακόμα πίσω» διάβαζε από την επιστολή η Κάτια που απάντησε αυθημερόν στον αόρατο επισκέπτη ζητώντας του να βρεθούν. «Θα τα πούμε από κοντά στις 5 του Ιούνη στο Προεδρικό» της απάντησε.
«Κύριε Πρόεδρε, ξανά ευχαριστούμε για το επίδομα αλλά προσωπικά θα ένιωθα πως έπραξα το δημοσιογραφικό μου καθήκον αν ο αόρατος επισκέπτης γινόταν ορατός και μιλούσε επώνυμα σήμερα εδώ. Εύχομαι να είναι εδώ για να τον γνωρίσω, να τον αγκαλιάσω και να τον φιλήσω για το ευχαριστώ μόλις τελειώσουμε. Όπως θα το πράξω με αρκετούς άλλους φίλους που ζουν με τον ιό ΗΙV και είναι απόψε μαζί μας».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.