Η κυβέρνηση κατέθεσε νέο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλιμακωτή αύξηση των επιδοτούμενων ιερέων και της κρατικής επιχορήγησης.
Τη νέα... έκδοση του νομοσχεδίου που επικαιροποιεί συμφωνία του 1971 μεταξύ κράτους και Εκκλησίας- την οποία είχε ουσιαστικά διαβουλευθεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον εαυτό του- κλήθηκαν να εξετάσουν χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Η συμφωνία, υπενθυμίζεται, προβλέπει την κρατική επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου υπαίθρου, το ένα κομμάτι της συμφωνίας που υλοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή έναντι της μεταβίβασης στο κράτος από την Αρχιεπισκοπή εκκλησιαστικής γης περίπου 15.000 στρεμμάτων, η οποία ακόμη εκκρεμεί. Από τα συγκεκριμένα τεμάχια γης, το 73% βρίσκεται στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με εκτίμηση του Κτηματολογίου, η αξία της εκκλησιαστικής γης στις ελεύθερες περιοχές, σε τιμές του 2010, ανέρχεται σε 81,3 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αξία της γης στα κατεχόμενα, σε τιμές του 2009, εκτιμήθηκε σε 125 εκατ. ευρώ. Όπως έχει ήδη γράψει ο «Π», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σκάνδαλο το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέσυρε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το 2015 με σκοπό να περιορίσει τη δαπάνη για τους επιδοτούμενους ιερείς στα περίπου 6,14 εκατ. ευρώ ετησίως, κλειδώνοντάς τον αριθμό τους σε 700 άτομα μέχρι το 2025, για να καταθέσει νέο, αυτό που συζητήθηκε χθες, και το οποίο προβλέπει κλιμακωτή αύξηση των επιδοτούμενων ιερέων και συνακόλουθα της κρατικής επιχορήγησης. Αύξηση που θα ξεπεράσει ετησίως το 1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, όταν θα επιδοτούνται 850 ιερείς! Ουδείς ωστόσο χθες αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του 2015, πολύ περισσότερο γιατί αποσύρθηκε. Οι βουλευτές εστίασαν περισσότερο στην ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας και στους λόγους που προέκυψε αρχικά το 1971. «Έχουν τεθεί αρκετά ερωτήματα από τους συναδέλφους. Μόλις απαντηθούν γραπτώς θα ξανασυζητηθεί στην επιτροπή», ήταν η θέση του προέδρου της επιτροπής Άγγελου Βότση μετά το πέρας της συνεδρίας. Σημειώνεται πως μόνο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μ. Μαυρίδης τάχθηκε a priori υπέρ του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «δίκαιη συμφωνία».
Δεν έπεισεΗ παρουσία του διευθυντή του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου Γιάννη Χαριλάου και οι απαντήσεις που έδωσε σε σειρά ερωτημάτων δεν έπεισαν τους βουλευτές, και δη αυτούς του ΑΚΕΛ, που διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να συζητήσουν και να τοποθετηθούν αν δεν λάβουν απαντήσεις, πολιτικές και νομικές από το Υπουργείο Οικονομικών και το Κτηματολόγιο. «Η Βουλή δεν έχει μπροστά της τη συμφωνία που έγινε το 1971, δεν ήρθε κανένας από το Υπουργείο Οικονομικών για να δώσει απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που εγείρονται», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός η κυβέρνηση να στέλνει νομοσχέδια και να απουσιάζει από τη συνέδρια που συζητείται το θέμα. Πέραν της αρχικής συμφωνίας, που όπως εξήγησε χθες ο κ. Χαριλάου δεν υπάρχει παρά μόνο προκύπτει από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11/2/1971, ο Άριστος Δαμιανού ζήτησε και κατάλογο των εκτάσεων γης που δεσμεύτηκε να παραχωρήσει η Εκκλησία, θέλοντας να δει σήμερα αν παραμένουν αγροτικές περιοχές ή αν έχουν ενταχθεί σε τουριστικές ή βιομηχανικές ζώνες. Ο κ. Δαμιανού, ο οποίος άφησε αιχμές ότι το νομοσχέδιο δεν ετοιμάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία, ζήτησε να μάθει περαιτέρω αν οι εκτάσεις αυτές είναι ελεύθερες οποιωνδήποτε βαρών (π.χ. μέμο). Ο κ. Χαριλάου εξήγησε πως μπορεί η μεταβίβαση να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί (εξήγησε ότι σε κάποια στιγμή το 2010, όταν ΥΠΕΣ ήταν ο Ν. Συλικιώτης, επιχειρήθηκε η μεταβίβαση αλλά εθνικοί λόγοι δεν το επέτρεψαν), ωστόσο ανήκουν στο κράτος, ενώ ήδη κάποια τα έχει αξιοποιήσει με την υπογραφή της Αρχιεπισκοπής. Πρόσθεσε πως «στα κκοτσάνια των τεμαχίων γράφει πως δόθηκαν στο κράτος για επιχορήγηση κλήρου». Σημειώνεται πως παρότι με απόφασή του το ΥΣ, αρχές Ιανουαρίου φέτος, ενέκρινε τη μεταβίβαση της γης η οποία βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να γίνει λόγω διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν και καλείται να ξεδιαλύνει το Τμήμα Κτηματολογίου.
Οι συμφωνίεςΟι επιδοτούμενοι ιερείς τον Ιανουάριο του 2019 αριθμούσαν 722 άτομα, ενώ το κόστος της επιδότησης για το 2018 ανήλθε σε 6,3 εκατ., περιλαμβανομένης της 13ης επιδότησης. Πρόκειται για μια δαπάνη που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, αν αναλογιστεί κανείς πως κατά τον Οκτώβριο του 2015 οι επιδοτούμενοι αριθμούσαν 717 άτομα, ενώ το κόστος της επιδότησης για το 2014 ανήλθε σε 6,16 εκατ. ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, το νομοσχέδιο του 2015 καθόριζε τον αριθμό των επιδοτούμενων ιερέων σε 700 μέχρι την 31/12/ 2025, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό 674,82 ευρώ, που συνεπαγόταν ελάχιστη ετήσια δαπάνη 6,14 εκατ. ευρώ. «Όποτε παραχωρούνται γενικές αυξήσεις και τιμαριθμικά επιδόματα στους κρατικούς υπαλλήλους, το ποσό της κρατικής αρωγής που αναλογεί σε κάθε ιερέα να αυξάνεται ανάλογα», αναφερόταν τότε.
Με το νέο νομοσχέδιο ο αριθμός των επιδοτούμενων ιερέων για τα επόμενα έτη με μηνιαίο ποσό 681,86 ευρώ (το οποίο θα αυξάνεται αναλογικά όπως πιο πάνω) καθορίζεται ως εξής:
- 760 ιερείς από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου μέχρι 31/12/2020 (εκτιμώμενη δαπάνη 6,74 εκατ. ευρώ ετησίως).
- 800 ιερείς από 1/1.2021 μέχρι 31/12/2023 (7,09 εκατ. ευρώ ετησίως).
- 850 ιερείς από 1/1/2024 μέχρι 31/12/2025 (7,53 εκατ.).
- Μετά την 1/1/2026 ο αριθμός των 850 ιερέων που θα είναι δικαιούχοι θα αυξάνεται με ποσοστό 0,5% κάθε έτος.
Κυβερνητική πηγή, όπως έγραψε ξανά ο «Π», συσχετίζει την αυξημένη επιχορήγηση προς την Εκκλησία με την υποχρέωσή της στο μεταξύ ως εργοδότης να συνεισφέρει για το ΓεΣΥ ένα σεβαστό ποσό. Χθες κληθείς ο κ. Χαριλάου να σχολιάσει σχετικά, ανέφερε πως ήδη η Εκκλησία συνεισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το κάνει, ενώ πλέον εισφέρει και για το ΓεΣΥ...
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.