Σταδιακή εφαρμογή ΓεΣΥ εισηγείται ο Νουρής- Απάντηση ΟΑΥ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 29.5.2019
Σταδιακή εφαρμογή ΓεΣΥ εισηγείται ο Νουρής- Απάντηση ΟΑΥ

Τους προβληματισμούς του λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο  Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής.


Στη δήλωση με τίτλο: "Προβληματισμοί λίγα 24ωρα πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ", ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής τονίζει ότι "σύστημα υγείας με το πάτημα ενός κουμπιού δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια δύσκολη αρχικά περίοδο."

Παράλληλα εισηγείται σταδιακή εφαρμογή κάποιων από τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ με κλιμάκωση της εφαρμογής των προσφερόμενων υπηρεσιών ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος.

Στις εισηγήσεις και προβληματισμούς του Νίκου Νουρή, απαντά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Νουρης:

«Προβληματισμοί λίγα 24ωρα πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ»

Η 1η Ιουνίου 2019 μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ημερομηνία ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού τίθεται σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ, η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο μετά το θεσμό των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓΕΣΥ γιατί αποτελεί πρώτα και πάνω απ΄όλα υποχρέωση της πολιτείας η παροχή ισότιμης, καθολικής και ποιοτικής περίθαλψης για το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων. Όλο αυτό το διάστημα με συγκεκριμένες δράσεις προσπάθησα να μεταφέρω αυτά τα μηνύματα στους πολίτες ώστε να ξέρουν τα δικαιώματα τους, αλλά και τις δυσκολίες εφαρμογής. Σύστημα υγείας με το πάτημα ενός κουμπιού δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια δύσκολη αρχικά περίοδο. Και αυτές οι δυσκολίες δυστυχώς μεγενθύνονται λόγω πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων αλλά και ελλειμμάτων που δυστυχώς παρουσιάζονται και συνεχίζουν να υπάρχουν, 3 μόλις 24ωρα πριν την εισαγωγή του ΓΕΣΥ.

Ενώ λοιπόν η εγγραφή των πολιτών συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ίδιο συμβαίνει με τους διάφορους παρόχους υπηρεσιών. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιχειρησιακής ανεπάρκειας τα οποία με βεβαιότητα θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς, στα κλινικά εργαστήρια αλλά πολύ περισσότερο στους ασθενείς. Αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα φυσιολογικά θα προκαλέσουν έντονα παράπονα των δικαιούχων λόγω των πολλών δυσλειτουργιών (ανεπάρκεια φαρμάκων, έλλειψη ειδικών γιατρών, ανεπαρκείς κατάλογοι δραστηριοτήτων, λάθη του συστήματος κ.α) ενώ θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ο ΟΑΥ δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο αυτών των προβλημάτων από την πρώτη μέρα.

Σαν αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα θα κινδυνεύσει να τεθεί υπό αμφισβήτηση και πολύ πιθανόν κάποιοι να θέσουν θέμα διακοπής της λειτουργίας για μερικά 24ωρα κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό αφού με την επανέναρξη θα προκύψει πρόβλημα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων. Ως εκ τούτου, έστω και την υστάτη θεωρώ ότι ο ΟΑΥ πρέπει να είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα σταδιακής εισαγωγής συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα. Πιο συγκεκριμένα επειδή το μηχανογραφικό σύστημα ούτε πιλοτικά ακόμα δεν έχει λειτουργήσει ο ΟΑΥ θα πρέπει να επιτρέψει σε πρώτο χρόνο τη διεκπεραίωση παραπεμπτικών και συνταγών και σε έντυπη μορφή. Το δεύτερο πολύ σοβαρό πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι πάροχοι υπηρεσιών αλλά κατά κύριο λόγο οι ασθενείς, είναι η διακίνηση των ασθενών εντός του συστήματος με τις διάφορες παραπομπές. Παραπομπές σε κλινικά εργαστήρια, μαγνητικούς τομογράφους, εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς ακόμα και η παροχή συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ο κατάλογος των φαρμάκων αν και ελλιπής κοινοποιήθηκε στα φαρμακεία μόλις χθες. Αυτό δεν επιτρέπει ούτε την έγκαιρη παραγγελία και προμήθεια των φαρμακείων ούτε και την εξοικείωση με την νέα τάξη πραγμάτων. Το χειρότερο όμως είναι πως λόγω της μη έγκαιρης παράδοσης του μηχανογραφικού του ΓΕΣΥ προς τα φαρμακεία, αυτό δεν έχει διασυνδεθεί με τα υφιστάμενα μηχανογραφικά συστήματα των φαρμακείων. Δεν υπάρχει ακόμα διασύνδεση με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες που θα επιτρέπει την εισαγωγή νέων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ όταν αυτά θα εγκρίνονται.

Ως εκ τούτου δεν είναι λάθος ο ΟΑΥ να επιτρέψει τη συνύπαρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τη διατήρηση του σημερινού συστήματος της έντυπης έκδοσης συνταγής για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Αλλά και στα κλινικά εργαστήρια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη αφού το σύστημα δεν είναι έτοιμο να αποδεκτεί συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η έγκριση προκαταρκτικών κλινικών αποτελεσμάτων κ.α ενώ, Ο αριθμός των ειδικών γιατρών συνεχίζει να κυμαίνεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σίγουρα δημιουργεί ανεπάρκεια στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Έχοντας πάντα κατά νου ότι παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, επιβάλλεται κατά την εκτίμηση μου, να υπάρξει ετοιμότητα από τον ΟΑΥ για σταδιακή εφαρμογή κάποιων από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες με κλιμάκωση της εφαρμογής των προσφερόμενων υπηρεσιών ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος. Θα μπορούσε ο Ιούνιος να αποτελέσει τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας των εγγραφών, ο Ιούλιος το μήνα της πλήρους προσαρμογής στον τομέα της συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής κοινοποίησης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και ο Αύγουστος το μήνα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εισαγωγής των ειδικών γιατρών στο σύστημα.

Μέχρι τότε οι πολίτες, θα μπορούν να εξυπηρετούνται και από τις υφιστάμενες σημερινές δομές του δημοσίου τόσο όσον αφορά την ιατρική αλλά και τη φαρμακευτική τους περίθαλψη. Δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον τροχό. Οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες δεν συστήνουν την πλήρη λειτουργία ενός τόσο πολύπλοκου συστήματος από την πρώτη μέρα. Γιατί εμείς να ρισκάρουμε την αμφισβήτηση και την πιθανή κατάρρευση του;

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΟΑΥ 

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, κρίνει απαραίτητο να τοποθετηθεί σε ορισμένες από τις εισηγήσεις τις οποίες υποβάλλει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Νουρής οι οποίες σχετίζονται με την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ.  1. Ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την ετοιμασία του Συστήματος Πληροφορικής (ΣΠ) στη βάση των σχεδιασμών. Το ΣΠ αναπτύχθηκε από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής διεθνώς.

  2. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου και ήταν στη διάθεση όλων των παροχέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμβληθούν με το ΓεΣΥ. Σκοπός της πιλοτικής εφαρμογής ήταν να εντοπιστούν προβλήματα ώστε να επιλυθούν. Συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν είτε έχουν ήδη επιλυθεί είτε είναι στη διαδικασία επίλυσης.

  3. Στο ΣΠ του ΓεΣΥ ο γιατρός μπορεί να καταχωρεί κανονικά την συνταγή για τον δικαιούχο και ο φαρμακοποιός μπορεί, χωρίς πρόβλημα, να έχει πρόσβαση και να την εκτελεί.

  4. Ο ΟΑΥ ενημερώνει ότι προς αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας δικαιούχων και επαγγελματιών υγείας κατά το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει ξεκινήσει η αποστολή στους γιατρούς, σε έντυπη μορφή, συνταγολογίων και άλλων αναγκαίων έγγραφων για παραπομπή, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, συνταγογράφηση, κλπ. Ως εκ του πιο πάνω οι ασθενείς θα εξυπηρετηθούν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη με την έκδοση έντυπων συνταγών και παραπεμπτικών.

  5. Αναφορικά με τον κατάλογο φαρμάκων, αν και υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση στον καταρτισμό του, ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε προκαταρκτικός κατάλογος στα φαρμακεία και τη Δευτέρα στάλθηκε δεύτερος κατάλογος ο οποίος, όπως είναι γνωστό σε όλους τους φαρμακοποιούς, θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ροή καταλόγων φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΟΑΥ θα είναι συνεχής.

  6. Επιπρόσθετα, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε, σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη, οι δικαιούχοι του ΟΚΥπΥ να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια υγείας (δευτεράκι συνταγών) που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν για να λαμβάνουν τα φάρμακα τους από τα κρατικά φαρμακεία.

  7. Αναφορικά με τα υφιστάμενα ραντεβού σε ειδικούς ιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις έχει αποφασιστεί ότι αυτά θα ισχύουν μέχρι την 31η Αυγούστου. Με αυτό τον τρόπο διευκολυνθεί το Σύστημα και η κινητικότητα των ασθενών από τους προσωπικούς στους ειδικούς γιατρούς.

  8. Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των γιατρών, αναμένεται ότι με την έναρξη του ΓεΣΥ θα παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον 1200 ιατροί οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες βδομάδες. Ο ΟΑΥ καλεί τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους πολίτες να κατανοήσουν ότι προχωράμε για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο και αυτό από μόνο του καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ δύσκολο.


Το ΓεΣΥ είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση και ως εκ τούτου ζητάμε την κατανόηση όλων για να μπορέσουμε  να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δεν φεύγει ο Καρογιάν μετά τις ευρωεκλογές αλλά πάει στο Προεδρικό για νέο πλαίσιο συνεργασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν φεύγει ο Καρογιάν μετά τις ευρωεκλογές αλλά πάει στο Προεδρικό για νέο πλαίσιο συνεργασίας

Δεν φεύγει ο Καρογιάν μετά τις ευρωεκλογές αλλά πάει στο Προεδρικό για νέο πλαίσιο συνεργασίας

Η επόμενη μέρα του Μάριου Πελεκάνου στο ΕΛΑΜ – Ποια θέση αναμένεται να του προτείνει ο Χρίστου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα του Μάριου Πελεκάνου στο ΕΛΑΜ – Ποια θέση αναμένεται να του προτείνει ο Χρίστου

Η επόμενη μέρα του Μάριου Πελεκάνου στο ΕΛΑΜ – Ποια θέση αναμένεται να του προτείνει ο Χρίστου

Αντάρτικο στη ΔΗΠΑ με βουλευτές και στελέχη να ζητούν άμεσα Καταστατικό, Πολιτικό και Εκλογικό Συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντάρτικο στη ΔΗΠΑ με βουλευτές και στελέχη να ζητούν άμεσα Καταστατικό, Πολιτικό και Εκλογικό Συνέδριο

Αντάρτικο στη ΔΗΠΑ με βουλευτές και στελέχη να ζητούν άμεσα Καταστατικό, Πολιτικό και Εκλογικό Συνέδριο

Προειδοποιεί με αποχώρηση ο Μαρίνος Κλεάνθους «αν δεν αλλάξει η ΔΗΠΑ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιεί με αποχώρηση ο Μαρίνος Κλεάνθους «αν δεν αλλάξει η ΔΗΠΑ»

Προειδοποιεί με αποχώρηση ο Μαρίνος Κλεάνθους «αν δεν αλλάξει η ΔΗΠΑ»

Απευθείας συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων - Πρόταση για αποτροπή κλιμάκωσης στον Λίβανο
ΚΟΣΜΟΣ

Απευθείας συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων - Πρόταση για αποτροπή κλιμάκωσης στον Λίβανο

Απευθείας συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων - Πρόταση για αποτροπή κλιμάκωσης στον Λίβανο