Συμμάζεψαν τα μηδενικά ΔΗΣΥ και Πρόεδρος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 20.5.2019
Συμμάζεψαν τα μηδενικά ΔΗΣΥ και Πρόεδρος

Η πορεία στον κατήφορο της πολιτικής ζωής μέσω της απόδοσης μειωτικών της προσωπικότητας χαρακτηρισμών και «προδοτικών» θέσεων επιταχύνθηκε το Σαββατοκύριακο, στον απόηχο της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη την Παρασκευή το βράδυ σε επαρχιακή συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Σηκώνοντας εκ νέου το γάντι των επικρίσεων του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος εκφράστηκε «κατά τρόπο αυστηρό», δηλώνοντας πως «δεν μπορούν τα μηδενικά να μιλούν για τους άριστους ή για εκείνους που αρίστευσαν». Παραπέμποντας στη διακυβέρνηση Χριστόφια, ο κ. Αναστασιάδης κατονόμασε ως «κατορθώματά» της «τη δυστυχία, τη φτώχεια, τις αποκοπές στις συντάξεις, στους μισθούς» και υποστήριξε ότι το 2013 ο ίδιος είχε παραλάβει «μια Κύπρο που δεν διέφερε από τον Κοτσιάτη». Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος σε αναφορές στο Κυπριακό απέδωσε στην αντιπολίτευση «υπόσκαψη της χώρας»: «Ενώ καταδικάζεται η καταδρομική επιδρομή της Τουρκίας έρχονται να μιλήσουν για αφήγημα Αναστασιάδη που δεν γίνεται πιστευτό γιατί δεν έπεισε τον γ.γ. του ΟΗΕ να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος, για να διερωτηθεί: «Τι επιτέλους υπερέχει σε αυτόν τον τόπο; Το καλό της πατρίδας ή το καλό του κόμματος; Να μηδενίσουμε για να πάρουμε κάποιες ψήφους; Να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Τ/Κ ότι είμαστε πιο φιλότουρκοι μήπως και χάσουμε κάποιες ψήφους Τ/Κ;»


Αν και η αναφορά περί «φιλότουρκων» του ΑΚΕΛ είναι εξίσου βαριά με την αναφορά περί «μηδενικών», αμέσως μετά τη δήλωση του Προέδρου ακολούθησε καταιγισμός διαμαρτυριών σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ψηφοφόρους που ανέγνωσαν στη δήλωση του Προέδρου για τα «μηδενικά» απαξίωση σε προσωπικό επίπεδο. Στο πολιτικό πεδίο, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε «εμετικές» τις αναφορές του Προέδρου. «Μας λένε ότι δεν δικαιούμαστε να μιλάμε», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, διερωτώμενος αν αυτοί που αρίστευσαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Ιωνάς Νικολάου και Χάρης Γεωργιάδης. «Παραδίδουν πύργους», λέει ο κ. Αναστασιάδης. «Βέβαια, δεν ακούει πόση κριτική δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που αποκρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες. Και για να μην λέει ότι μόνο εμείς τα λέμε αυτά τα πράγματα, του τα είπε ο ίδιος ο φίλος του ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απαίτησε να τεθεί φραγμός σε αυτά που πράττει η κυβέρνηση Αναστασιάδη», επισήμανε ο κ. Κυπριανού, δακτυλοδείχνοντας τα οικογενειακά συμφέροντα του Προέδρου γύρω από την πολιτική των χρυσών διαβατηρίων. Υπενθυμίζοντας ότι πριν από 15 χρόνια ο μόνος Ε/Κ πολιτικός αρχηγός που είχε καταγγείλει την Κύπρο διεθνώς ήταν ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης (ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος), ο κ. Κυπριανού απέκρουσε και τις κατηγορίες ότι το ΑΚΕΛ εν γνώσει του υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας παράλληλα την αγωνία του ΑΚΕΛ «να τελειώνουμε με τις προκλήσεις της Τουρκίας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να λύσουμε το Κυπριακό». Τέλος, στην έκκληση του Προέδρου να επικρατήσει «ένα πολιτικό ήθος», ο κ. Κυπριανού απάντησε υπενθυμίζοντας στον κ. Αναστασιάδη ότι είναι ο πρώτος Πρόεδρος που υποχρέωσε γενικό εισαγγελέα να του πει «ντροπή κύριε Πρόεδρε».

Ανασκευή και επίθεση

Με αλλεπάλληλα tweets και μία γραπτή δήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε χθες να μαζέψει τον λόγο περί μηδενικών που απηύθυνε δύο μέρες προηγουμένως στην αντιπολίτευση. Η διευκρινιστική δήλωση του Προέδρου σημειώνει ότι η αναφορά του στο μένος με το οποίο ασκεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ κριτική στον ίδιο δεν αναφέρεται στον κόσμο της Αριστεράς, τον οποίο ο Πρόεδρος δηλώνει ότι σέβεται απόλυτα. Αποδίδοντας στην ηγεσία του ΑΚΕΛ συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης των λεγόμενών του, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι κατά τη μόλις δεύτερη παρουσία του σε προεκλογική συγκέντρωση τόνισε «το μένος και τον μηδενισμό με τα οποία η ηγεσία του ΑΚΕΛ και προσωπικά ο γενικός του γραμματέας συστηματικά επιδιώκει να απαξιώσει κάθε επίτευγμα της κυβέρνησης». Για τον Πρόεδρο ο μηδενισμός αυτός ταυτίζεται με τη διαγραφή των αγώνων του λαού για έξοδο από την κρίση.
Η επίθεση του ΑΚΕΛ για τα «μηδενικά του Προέδρου» συνεχίστηκε πάντως χθες, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι ο Πρόεδρος συμπεριφέρεται ως κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής. «Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε πάρα πολλά αδιέξοδα γι’ αυτό και συμπεριφέρεται με τον συγκεκριμένο τρόπο», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία τού ασκούν «αφόρητη πίεση» που δεν μπορεί να ελέγξει, με αποτέλεσμα να βρίζει όποιον του ασκεί κριτική.

Δεν μασά η κυβέρνηση στις κατηγορίες για απαξίωση της πολιτικής

Εναγκαλισμός στον κατήφορο

Απαντώντας  στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ στις χθεσινές αναφορές του περί Προέδρου-κομματάρχη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης εμμένοντας στην επιχειρηματολογία του Προέδρου για τη διακυβέρνηση Χριστόφια. «Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ μιλά για κατήφορο. Ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο: είναι αυτή που ακολουθεί καθημερινά όταν ενοχοποιεί τον Πρόεδρο και την ε/κ πλευρά χωρίς να νοιάζεται αν έτσι δίνει ’άλλοθι’ στην επίθεση της Τουρκίας κατά της χώρας μας», δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, ταυτίζοντας τις θέσεις του ΑΚΕΛ «με την προπαγάνδα του τουρκικού επεκτατισμού». Η χθεσινή δημοσιοποίηση συνέντευξης του κ. Κυπριανού στην «Καθημερινή» τροφοδότησε περαιτέρω τη σύγκρουση στο εσωτερικό μέτωπο. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαφοροποίησε τη στάση του έναντι του ΑΚΕΛ υπό τον πανικό των αντιδράσεων των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ για τη στάση του κόμματος έναντι του πορίσματος της διερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό και της ολιγωρίας που επέδειξε η Αστυνομία στη διερεύνηση των εγκλημάτων του κατά συρροήν δολοφόνου. Ο κ. Κυπριανού στο πλαίσιο της ίδιας δήλωσης ταύτισε ανοιχτά τον θεσμικό ρατσισμό που επέδειξε η Αστυνομία στη διερεύνηση των καταγγελιών για τις εξαφανίσεις των αλλοδαπών οικιακών εργατριών με τη «συγγνώμη» του Προέδρου «ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές». Με γραπτή δήλωσή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε στις δηλώσεις Άντρου Κυπριανού στην «Καθημερινή» υποβάλλοντας ότι παρόμοιες τοποθετήσεις «δεν βοηθούν στην προσπάθεια να καταδικάσουμε την τουρκική προκλητικότητα και να ανοίξει ο δρόμος για επανένωση της πατρίδας». Κατηγορώντας το ΑΚΕΛ ότι δίνει άλλοθι στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό μέτωπο, υποστηρίζοντας ότι ψήφος στο ΑΚΕΛ σημαίνει ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων εντός της Κύπρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθέτησε τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ «στη γραμμή της τουρκικής προπαγάνδας» που δικαιώνουν «τον τουρκικό επεκτατισμό». «Όταν η χώρα υφίσταται επίθεση και εκείνο που σε ενδιαφέρει δεν είναι να ενισχύσεις την κοινή προσπάθεια υπεράσπισής της, αλλά πώς να πλήξεις την ηγεσία της επιζητώντας κομματικό όφελος, εξασθενείς τις αντιστάσεις της πατρίδας», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου. Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε βολική την επίθεση ΔΗΣΥ και κυβέρνησης εναντίον του ΑΚΕΛ, αφού μέσω αυτής γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν τα αδήριτα ερωτήματα των πολιτών για το επικίνδυνο παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Επί της ουσίας του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου κάλεσε τους κυβερνώντες να απευθυνθούν στον διεθνή παράγοντα (αν τολμούν) για να αλλάξουν τη στάση του έναντι της Τουρκίας. Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πόση εγκυρότητα κουβαλά η έκκληση του Προέδρου για ενότητα, όταν την ίδια ώρα θεωρεί ότι μέρος της κοινωνίας αποτελείται από μηδενικά. Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ επισήμανε πως «όταν η χώρα μας δέχεται επίθεση πρέπει να παραμερίζουμε το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον και την προσπάθεια αυτοδικαίωσης. Πρέπει όλοι να ενισχύουμε την κοινή, εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της επίθεσης. Αν αυτό το τόσο απλό και τόσο ξεκάθαρο αδυνατούν να το κατανοήσουν στο ΑΚΕΛ, ας συνεχίσουν να υποδαυλίζουν τον Πρόεδρο».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας