Εναγωνίως στο Lost + Found - Μαρτυρία που σοκάρει για Arian

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ Δημοσιεύθηκε 30.4.2019
Εναγωνίως στο Lost + Found - Μαρτυρία που σοκάρει για Arian
Φίλη της Arian Palanas αναζήτησε βοήθεια 12 ημέρες μετά την εξαφάνισή της

H Marry Rose Tiburcio και η κορούλα της Sierra, η Arian Palanas Lozano, η Maricar Valtez Arquiola, η Livia Florentina Bunea και η κορούλα της Elena Natalia δεν ήταν μέχρι πρότινος μόνο ονόματα, και μάλιστα όχι όλες, σε έναν ξεχασμένο κατάλογο ελλειπόντων προσώπων αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας. Ήταν κόρες, φίλες, συγγενείς, υπάλληλοι ανθρώπων που τις έψαχναν απεγνωσμένα, προέβησαν σε καταγγελίες, μάζευαν στοιχεία για να τα καταθέσουν στις αρχές ή όπου θεωρούσαν ότι θα εισακουστούν. Ο «Π» φέρνει σήμερα στην επιφάνεια μια πτυχή που αφορά την περίπτωση της Arian Palanas Lozano, η οποία ομολογουμένως σοκάρει. Σοκάρει και εντείνει την οργή για την απραξία/αδιαφορία της πολιτείας, όχι μόνο της Αστυνομίας, που θέλει να καμώνεται ότι έχει υπογράψει και εφαρμόζει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει το γεγονός πως απλοί πολίτες είχαν περισσότερη έγνοια από τις αρχές για αυτές τις εξαφανίσεις.


«Έφυγε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα για να συναντήσει κάποιον για part time, από τότε δεν επέστρεψε. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας να τη βρούμε, προσευχόμαστε για την ασφάλειά της. Είναι από τις Φιλιππίνες, εργάζεται στην Κύπρο, σας παρακαλούμε βοηθήστε μας να τη βρούμε». Η G.O., φίλη της Arian Palanas Lozano, την οποία επιχειρήσαμε και χθες να εντοπίσουμε στο facebook, πλην όμως φαίνεται να έχει απενεργοποιημένο τον λογαριασμό της στις 4 Αυγούστου 2018, στις 17:55 έστειλε ένα απεγνωσμένο μήνυμα εκεί που νόμιζε πως αρμοδίως θα τη βοηθούσαν να βρει τη φίλη της, η οποία όπως εξηγούσε απουσίαζε σχεδόν 12 μέρες.
Προφανώς στην προσπάθειά της να εντοπίσει δομή ή αρχή στην Κύπρο, πλην της Αστυνομίας -άγνωστο αν κατέφυγε και εκεί και πόσο λήφθηκε υπ’ όψιν- που επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων, με την ευχή να μιλάνε και αγγλικά, έπεσε πάνω στον λογαριασμό Lost + Found στο facebook, το οποίο ωστόσο δεν έχει σχέση με παροχή βοήθειας ή εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, αφού δεν είναι άλλο από το ομώνυμο γνωστό μπαρ της Λευκωσίας. Στο προσωπικό μήνυμα που απέστειλε αρχικά η φίλη της Arian, της στάλθηκε αυτόματη απάντηση από τον λογαριασμό του μαγαζιού, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του μπαρ Ντίνος Κωνσταντινίδης διαβάζοντας την έκκληση της κοπέλας επανήλθε αυθημερόν επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον. Αφού της εξήγησε πως το Lost + Found Drinkery είναι μπαρ και πως δεν έχει να κάνει με κυβερνητική αρχή για εξαφανίσεις, την παρέπεμψε εκ πρώτης στο Τμήμα Πληθυσμού και Μετανάστευσης. «Εύχομαι να τη βρεις σύντομα», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος δηλώνει σοκαρισμένος σήμερα με την ανεύρεση της σορού της Arian. Πολύ περισσότερο γιατί εν αγνοία του και στην προσπάθειά του να παρηγορήσει την κοπέλα τη διαβεβαίωνε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η Κύπρος είναι αρκετά ασφαλής. Ξέρεις σε ποια πόλη πήγαινε;» συνέχισε να της κάνει ερωτήσεις ενώ της ζήτησε να τον ενημερώσει μόλις είχε κάτι νεότερο. «Στη Λάρνακα», του απάντησε. Επειδή ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές τότε τη διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ρωτούσε και ο ίδιος στην επιστροφή του. Μετά από δύο βδομάδες, ο κ. Κωνσταντινίδης επανήλθε, ωστόσο ο λογαριασμός της G.O. είχε ήδη απενεργοποιηθεί, γεγονός που επίσης οφείλει, εάν δεν το έπραξε ήδη, να διερευνήσει η Αστυνομία.

IMG-20190426-WA0012
IMG-20190426-WA0013
IMG-20190426-WA0014


Υπενθυμίζεται πως μετά την ανεύρεση της σορού της 28χρονης Arian Palanas Lozano το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της εξέφρασε επιθυμία να προβεί σε θεληματική κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι γνωρίστηκε με το θύμα τον Ιούλιο του 2018 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Badoo. Στις 21 του ίδιου μήνα, με τις ημερομηνίες να προσεγγίζουν αυτές που έδωσε η φίλη της, συναντήθηκαν στο σπίτι του και ενώ έκαναν έρωτα, σύμφωνα με την παραδοχή του, τη στραγγάλισε. Στη συνέχεια, όπως δήλωσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο αστυνομικός μάρτυρας Ιωάννης Γιωρκάτζης, της έδεσε τα άκρα με σχοινί και, όπως συνέβη και με την 38χρονη Marry Rose, την οποία επίσης είχε γνωρίσει μέσω του Badoo, τη μετέφερε γυμνή στο λατομείο και την πέταξε στο φρεάτιο.

Επανακαθορισμός

Σε μια άλλη εξέλιξη, τον συγκλονισμό και την παντελή απαρέσκειά της για τις πρόσφατες εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ). Με ανακοίνωσή της ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και από τον αρχηγό Αστυνομίας, να επανακαθορίσουν τον τρόπο αξιολόγησης και χειρισμού περιστατικών από την Αστυνομία, ιδιαίτερα όταν τα περιστατικά αυτά αφορούν βία εναντίον γυναικών και ανήλικων παιδιών με ρητές και ξεκάθαρες οδηγίες, αλλά και να διατάξουν άμεσα έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε η Αστυνομία τις εν λόγω υποθέσεις με θύματα γυναίκες και ανήλικα.

Αυτοβοήθεια από OWAAT Κύπρου

Βαθύτατα συγκλονισμένος από την ομολογία του δράστη για δολοφονίες και ανήλικων παιδιών δηλώνει και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως η επικέντρωση στον φερόμενο δράστη και σε ένα μεμονωμένο στοιχείο της ψυχοπαθολογίας του τείνει να υποβιβάζει τη σοβαρότητα των εγκλημάτων και να εκμηδενίζει την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αφορά τη βία κατά των γυναικών, η οποία και κορυφώνεται με τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους. «Με την κύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Κων/πολης), όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί και κοινωνικοί φορείς καλούνται να συνεργαστούν για την εξάλειψη των κοινωνικών στερεοτύπων και την ενδυνάμωση των θυμάτων βίας, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών ανεξαρτήτου εθνικότητας και θρησκείας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η θέσπιση ή αναδιαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο διαχείρισης γυναικών και ανήλικων παιδιών που δηλώνονται ως ’εκλιπόντα πρόσωπα’ με πρωτεύοντα στόχο την πρόληψη οποιασδήποτε μορφής θυματοποίησης», καταλήγει ο ΣΠΑΒΟ, ο οποίος υπενθυμίζει πως λειτουργεί για γυναίκες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας τη γραμμή βοήθειας 1440, τη γραμμή 116000 για εξαφανισμένα παιδιά, ενώ παρέχει ατομικές συνεδρίες με ειδικούς και χώρους φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους στη Λευκωσία και στην Πάφο, σύντομα και στη Λεμεσό.

Με τον «Π» επικοινώνησε και η Patricia M. Martin, δικηγόρος και ιδρυτής της «Οne Woman at a time» (OWAAT) Κύπρου, μιας οργάνωσης που στοχεύει στην ενδυνάμωση όλων των κακοποιημένων γυναικών για την πρόληψη της βίας τους, προστατεύοντας τη ζωή και την ιδιωτικότητά τους. Η κ. Martin, η οποία διαπίστωσε πως τα κυπριακά δικαστήρια δεν παρέχουν καμία διαδικτυακή αίτηση ή έντυπο για αυτοβοήθεια κακοποιημένων γυναικών, αναδεικνύει το γεγονός πως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της Αστυνομίας αλλά και όλων των πολιτών που έχουν ρόλο στην εφαρμογή της. Ειδική αναφορά κάνει στη Lisa Jataas από τις Φιλιππίνες που εργάζεται στην Κύπρο και είναι η ιδρυτής της Obreras Empower Female Workers στη Λευκωσία, και η οποία προσφέρθηκε να μεταφράσει εθελοντικά την ιστοσελίδα της OWAAT στα φιλιππινέζικα. Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση επαναφέρει την ανάγκη η ιστοσελίδα της OWAAT να γίνει ευρύτερα γνωστή καθώς, όπως σημειώνει η κ. Martin, οι «Φιλιππινέζες κακοποιημένες οικιακές εργαζόμενες δεν αποτελούν εξαίρεση. Διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κυπριακή νομική προστασία για την πρόληψη του κινδύνου κακοποίησης / κακομεταχείρισης στο πλαίσιο της Σύμβασης.

«Το ΣΠΑΒΟ είναι το μόνο καταφύγιο στην Κύπρο που μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορεί και αρνείται να προσφέρει καταφύγιο, λέγοντας πως: είστε οικιακός εργάτης, όχι άτομο στην οικογένεια. Έτσι, οι περισσότερες Φιλιππινέζες οικιακές εργάτριες που κακοποιήθηκαν στην Κύπρο πιστεύουν ότι δεν μπορούν να προσέλθουν στο δικαστήριο για βοήθεια, επειδή κανένας Έλληνας διερμηνέας δεν θα μιλήσει γι’ αυτές και οι περισσότερες δεν έχουν την πολυτέλεια να προσλάβουν δικηγόρο της Κύπρου», δηλώνει με τη σειρά της η Jataas. Περισσότερα εδώ http://www.owaat-cy.com.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Τουρκική εισβολή και κατοχή: Μια αιμάσσουσα πληγή μισού αιώνα
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική εισβολή και κατοχή: Μια αιμάσσουσα πληγή μισού αιώνα

Τουρκική εισβολή και κατοχή: Μια αιμάσσουσα πληγή μισού αιώνα

Με υπεργολάβους το plan B για Βασιλικό: Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 250 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του έργου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με υπεργολάβους το plan B για Βασιλικό: Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 250 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του έργου

Με υπεργολάβους το plan B για Βασιλικό: Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 250 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του έργου

Στο Μακάρειο Νοσοκομείο 4χρονο αγοράκι: Έπεσε στην πισίνα ενώ έπαιζε σε έπαυλη στην Πάφο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Μακάρειο Νοσοκομείο 4χρονο αγοράκι: Έπεσε στην πισίνα ενώ έπαιζε σε έπαυλη στην Πάφο

Στο Μακάρειο Νοσοκομείο 4χρονο αγοράκι: Έπεσε στην πισίνα ενώ έπαιζε σε έπαυλη στην Πάφο