Στις 16:00 ανοίγει το σύστημα επιλογής παιδιάτρου

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 6.5.2019
Στις 16:00 ανοίγει το σύστημα επιλογής παιδιάτρου
Στις 4 το απόγευμα ανοίγει ο κατάλογος με τους παιδίατρους του ΓεΣΥ και οι γονείς καλούνται να επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό των παιδιών τους

Με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας η ηγεσία της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) ανεβαίνει σήμερα το κατώφλι του υπουργείου και συζητά με τον κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου τις ανησυχίες της για το ΓεΣΥ. Με τη συνάντηση να γεννά νέες ελπίδες για γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τους παιδιάτρους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αποφασίστηκε αργά χθες το απόγευμα όπως οι εγγραφές των παιδιών στο μητρώο του ΓεΣΥ και η επιλογή από τους γονείς παιδιάτρου να αρχίσει στις 4 το απόγευμα. Εξάλλου, εντός της βδομάδας η Παιδιατρική Εταιρεία ενημερώνει τα μέλη της για τις τελευταίες προτάσεις του ΟΑΥ. Μέχρι χθες το απόγευμα ο κατάλογος των παιδιάτρων περιελάμβανε 70 ονόματα, εκ των οποίων τα 35 περίπου αφορούν γιατρούς αυτής της ειδικότητας που εργοδοτούνται στον δημόσιο τομέα της υγείας.


Το ΓεΣΥ θα αρχίσει να εφαρμόζεται με τους παιδιάτρους οι οποίοι μέχρι την 1η Ιουνίου θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα, ενώ ο ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας θα παρακολουθούν το πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα θα επανέλθουν με διορθωτικές κινήσεις.

Δεδομένου ότι ο ανήλικος πληθυσμός της Κύπρου υπολογίζεται στις 160.000, ο ΟΑΥ θεωρεί πως μπορεί να αρχίσει το σύστημα να εφαρμόζεται, αφού κατά μέσο όρο αναλογούν σε κάθε παιδίατρο 2.286 παιδιά (ο κάθε προσωπικός γιατρός μπορεί να εγγράψει στον κατάλογό του 2.500 δικαιούχους). Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι γύρω στις 30.000 παιδιά ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 15-18 και ότι κάποια από αυτά θα εγγραφούν σε γιατρούς για ενήλικες, αφού στη βάση του νόμου άτομα που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους μπορούν είτε να εγγραφούν σε κατάλογο παιδιάτρου είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν εξεταστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τυχόν προβλήματα λόγω του μικρού αριθμού παιδιάτρων που εκδήλωσαν, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για το ΓεΣΥ. Ανάμεσά τους βρίσκεται η αύξηση του αριθμού του δικαιούχων στον κατάλογο των γιατρών, η πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό για ενήλικες παιδιών που έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η πρόσληψη στον δημόσιο τομέα της υγείας μεγαλύτερου αριθμού παιδιάτρων, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού. Να σημειωθεί ότι αναμένεται η πρόσληψη έξι παιδιάτρων το αμέσως επόμενο διάστημα στα κρατικά νοσηλευτήρια παγκύπρια.

Ο ΟΑΥ, πάντως, αναμένει πως με τη δημοσιοποίηση σήμερα του καταλόγου με τα ονόματα των παιδιάτρων που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ ο αριθμός τους θα αυξηθεί σταδιακά. Την πεποίθησή του αυτή τη στηρίζει τόσο στις επαφές που διατηρεί, εδώ και καιρό, με συγκεκριμένη ομάδα παιδιάτρων, οι οποίοι ακόμη αξιολογούν τα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιόν τους, καθώς και στην εμπειρία άλλων χωρών που εφάρμοσαν συστήματα υγείας. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ο αριθμός γενικότερα των γιατρών που είχαν από την αρχή ενταχθεί στα εθνικά συστήματα δεν ξεπερνούσε το 20%. Με την παρέλευση περίπου ενάμιση χρόνου, το 90-95% του ιατρικού κόσμου εντάχθηκε στο σύστημα υγείας της χώρας του.

Να σημειωθεί ότι με βάση πρόταση της Παιδιατρικής Εταιρείας, η οποία υιοθετήθηκε από τον ΟΑΥ, οι γονείς θα μπορούν να αλλάζουν τον παιδίατρο του παιδιού τους ως εξής:

 • Ανά πάσα στιγμή, μέχρι τους πρώτους τρεις μήνες από τη γέννηση του παιδιού.

 • Μετά τους πρώτους τρεις μήνες και μέχρι το παιδί συμπληρώσει το 2ο έτος της ηλικίας του, κάθε τρεις μήνες

 • Μετά τα δύο έτη, ανά έξι μήνες.


Ενημέρωση παιδιάτρων

Σε δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις παιδιάτρων που θα πραγματοποιηθούν αυτή τη βδομάδα, η Παιδιατρική Εταιρεία ενημερώνει τα μέλη της για τις νέες προτάσεις του ΟΑΥ, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το θέμα της υπερεπισκεψιμότητας. Σύμφωνα με τον παιδίατρο Μιχάλη Αναστασιάδη, καθηκόντως η Παιδιατρική Εταιρεία θα πρέπει να αναλύσει στα μέλη της τις τελευταίες προτάσεις του οργανισμού και εναπόκειται στον κάθε γιατρό τι θα πράξει. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΑΥ για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου φαινόμενου υπερεπισκεψιμότητας έχει καθορίσει καταβολή συμπληρωμής ύψους 15 ευρώ από τους ασθενείς προς τους παιδιάτρους, στις περιπτώσεις όπου ο αριθμός επισκέψεων ανά παιδί, ανά έτος, υπερβεί τους πιο κάτω αριθμούς ανά ηλικιακή ομάδα:

 • Από 0-1 ετών τις 10 επισκέψεις

 • Από 1-3 ετών τις 8 επισκέψεις

 • Από 3-5 ετών τις 7 επισκέψεις

 • Από 6-10 ετών τις 4 επισκέψεις

 • Από 11-18 ετών τις 3 επισκέψεις


Από την πιο πάνω ρύθμιση εξαιρούνται οι χρόνιοι ασθενείς, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα παιδιά τους.

Στην τελευταία του πρόταση ο ΟΑΥ αυξάνει την αμοιβή και για κάθε επίσκεψη από παιδιά που είναι δικαιούχοι σε συστήματα υγείας άλλου κράτους μέλους της ΕΕ από 35 σε 45 ευρώ ενώ κατά 50 ευρώ (από 150 ευρώ στα 200) αυξάνει επίσης την αμοιβή για κάθε τοκετό (φυσιολογικό ή καισαρική).

Ο ΟΑΥ διευκρινίζει επίσης ότι στις περιπτώσεις όπου χορηγείται εμβόλιο που δεν περιλαμβάνεται στο εθνικό εμβολιαστικό σχήμα, ο παιδίατρος θα χρεώνει κατά την κρίση του ενώ κατά την κρίση του θα μπορεί να χρεώνει όταν παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά που δεν βρίσκονται στον κατάλογό του.

Πόσα θα πληρώνονται οι παιδίατροι

Σύμφωνα με την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο παιδίατρος θα αμείβεται με συγκεκριμένο ποσό για κάθε παιδί που διατηρεί στον κατάλογό του (κατά κεφαλήν αμοιβή) ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ως εξής:

 • Από 0-3 ετών η ετήσια κατά κεφαλήν αμοιβή ανέρχεται στα 210 ευρώ

 • Από 4-7 ετών η αμοιβή ανέρχεται στα 155 ευρώ

 • Από 8-18 ετών η αμοιβή ανέρχεται στα 91 ευρώ.


Ο ΟΑΥ στην τελευταία του πρόταση διευκρινίζει ότι οι κατά κεφαλήν αμοιβές για το 2019 θα ισχύσουν ως ελάχιστες κατά κεφαλήν αμοιβές μέχρι 31 Μαΐου 2022. Σημειώνει επιπρόσθετα ότι οι κατά κεφαλήν αμοιβές καθορίζονται ως οι ελάχιστες αμοιβές. «Σε περίπτωση που παραμείνει αδιάθετο κονδύλι, οι εν λόγω αμοιβές θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω μέχρι 15%», αναφέρει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία έναρξης υπολογισμού της κατά κεφαλήν αμοιβής καθορίζεται ως η ημερομηνία που ο παιδίατρος αποδέχεται ηλεκτρονικά στο σύστημα το παιδί (δικαιούχο) και όχι η ημερομηνία πρώτης επίσκεψης του δικαιούχου στον παιδίατρο για ταυτοποίηση. Για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ (Ιούνιο 2019) ο οργανισμός θα καταβάλει την κατά κεφαλήν αμοιβή που αφορά την περίοδο 1/6/2019 -15/6/2019, ώστε η πληρωμή για τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 30/6/2019. Ακολούθως η κατά κεφαλήν αμοιβή που αφορά την περίοδο 16/6/2019-30/6/2019 θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι στις 15/7/2019. Οι αμοιβές για τον μήνα Ιούλιο 2019 και εντεύθεν θα καταβάλλονται το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

 • Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο προσωπικός γιατρός θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει από τον δικαιούχο συμπληρωμή 25 ευρώ (ως επιπλέον αμοιβή) για κάθε επίσκεψη όταν αυτή πραγματοποιείται τις καθημερινές μεταξύ 8 το βράδυ μέχρι 8 το επόμενο πρωί και οποιαδήποτε ώρα τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρκαγιά στα Κελοκέδαρα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει στον politis.107.6 ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά στα Κελοκέδαρα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει στον politis.107.6 ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά στα Κελοκέδαρα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει στον politis.107.6 ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Συνθήκες καύσωνα και σήμερα - Στους 44 βαθμούς αναμένεται να ανέλθει η θερμοκρασία

Συνθήκες καύσωνα και σήμερα - Στους 44 βαθμούς αναμένεται να ανέλθει η θερμοκρασία

Συνθήκες καύσωνα και σήμερα - Στους 44 βαθμούς αναμένεται να ανέλθει η θερμοκρασία

Στη δημοσιότητα σήμερα το πόρισμα για Χριστίνα Γιαννάκη - Αμφισβητείται η ημερομηνία γέννησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη δημοσιότητα σήμερα το πόρισμα για Χριστίνα Γιαννάκη - Αμφισβητείται η ημερομηνία γέννησης

Στη δημοσιότητα σήμερα το πόρισμα για Χριστίνα Γιαννάκη - Αμφισβητείται η ημερομηνία γέννησης

Ο καύσωνας κλείνει σήμερα τα σχολεία - Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο καύσωνας κλείνει σήμερα τα σχολεία - Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Ο καύσωνας κλείνει σήμερα τα σχολεία - Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη
ΚΥΠΡΟΣ

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζεται η αντεξέταση Σαββίδη