Δεν πήραν σεντ τα ΜΜΕ το 2018 -Ο ΟΑΥ καταγγέλλει παραπληροφόρηση

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 28.2.2019
Δεν πήραν σεντ τα ΜΜΕ το 2018 -Ο ΟΑΥ καταγγέλλει παραπληροφόρηση
Πυροδότησε αντιδράσεις ανάρτηση ιδιωτικού κέντρου υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχόλιο του προέδρου της ΕΝΙΚ

Πάει… σύννεφο η παραπληροφόρηση ανάμεσα στους γιατρούς καταγγέλλει ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Η κατ’ άρθρο συζήτηση των κανονισμών για τους προσωπικούς γιατρούς συνεχίζεται σήμερα κανονικά στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και λίαν συντόμως θα μεταφερθούν στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου έληξε με συγκλίσεις και αποκλίσεις και στη σημερινή συνεδρία αναμένεται να τεθούν οι διαφορές που χωρίζουν τις πλευρές με τον τελευταίο λόγο να τον έχει η Βουλή.


Μιλώντας στο «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αναφέρθηκε για άλλη φορά στην παραπληροφόρηση που τυγχάνουν οι γιατροί. Η ανάρτηση που κυκλοφόρησε στη σελίδα του Αmerican Medical Center στο facebook με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ και το σχόλιο «η αλήθεια σιωπά όταν μιλάνε για λεφτά… Προϋπολογισμός ΟΑΥ# ΓεΣΥ» καθώς και το σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου δρος Χάρη Αρμεύτη ότι «750.000 ευρώ μοιράστηκαν στα διάφορα ΜΜΕ με σκοπό να εξασφαλίσει ασυλία ο ΟΑΥ κατηγορώντας όσους αντιδρούν… Τώρα 213.000 ευρώ μπόνους στο διευθυντή του ΟΑΥ για ποιο λόγο δεν καταλάβαμε ακόμη…», πυροδότησε αντιδράσεις.

«Είδαμε τις τελευταίες ημέρες να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από συγκεκριμένο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2018 και να παραπληροφορεί κονδύλι ύψους 750.000 ευρώ έχει δοθεί στα ΜΜΕ», ανάφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας λόγο για «χαρακτηριστικό δείγμα παραπληροφόρησης». Εξήγησε δε ότι το ποσό αυτό αφορούσε προϋπολογιζόμενη δαπάνη σε σχέση με την επικοινωνιακή εκστρατεία του ΟΑΥ. Δαπανήθηκε, πρόσθεσε, ένα πολύ μικρό κονδύλι καθότι η προσφορά για την επικοινωνιακή πολιτική του ΓεΣΥ μόλις πρόσφατα έχει κατακυρωθεί και ανέρχεται στις 410.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την αναφορά του γιατρού περί πληρωμής των ΜΜΕ, ο κ. Παπαπακωνσταντίνου τόνισε πως τα ΜΜΕ δεν πήραν ούτε σεντ από τον ΟΑΥ το 2018, για σκοπούς διαφήμισης.
Για τις αιχμές που αφήνουν γιατροί εναντίον του διευθυντή του ΟΑΥ Άθω Τσινωντίδη ότι λαμβάνει μπόνους ύψους 213.000 ετησίως, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Το ποσό των 213.000 ευρώ δεν αφορά τον νυν γενικό διευθυντή του ΟΑΥ αλλά προηγούμενο διευθυντή η περίπτωση του οποίου είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα στη Νομική Υπηρεσία, είπε. Συμπλήρωσε δε ότι ο ΟΑΥ έχει υποχρέωση κάθε χρόνο να πιστώνει τον προϋπολογισμό με το ποσό αυτό ώστε στην περίπτωση που η υπόθεση κερδηθεί από τον τέως διευθυντή να είναι σε θέση να του καταβάλει την πληρωμή του.
Χθες, στις μία το μεσημέρι εκπρόσωποι του ΠΙΣ, του ΟΑΥ και η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση βρέθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι συζητώντας τους κανονισμούς για τους προσωπικούς γιατρούς που ως γνωστό βρίσκονται ήδη στη Βουλή. Η προσπάθεια να διευκολυνθεί το έργο της Βουλής, στην κατ άρθρο συζήτηση των κανονισμών, φαίνεται πως απέδωσε καρπούς. Οι συγκλίσεις έχουν καταγραφεί και θα παρουσιαστούν σήμερα στη Βουλή. Εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν αποκλίσεις οι οποίες θα τεθούν ενδελεχώς στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η οποία και θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Σε δήλωσή της στον «Π» η κ. Ανθούση αναφέρθηκε σε έναν παραγωγικό διάλογο που ολοκληρώθηκε με συγκλίσεις και αποκλίσεις. «Μέσα από τη συζήτηση διεφάνη ότι υπήρξε η θέληση για αναδιαμόρφωση συγκεκριμένων άρθρων των κανονισμών ώστε να καθησυχάσουν ανησυχίες ή /και προβληματισμοί», είπε.
Η διαφορά απόψεων, όπως δήλωσε με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης αφορά τα θέματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στα παραρτήματα των κανονισμών όπως είναι οι ηλικιακές ομάδες, ο τρόπος αποζημίωση του προσωπικού γιατρού, οι δραστηριότητες που καλείται ένας προσωπικός γιατρός να εκτελεί κατά τη διάρκεια της παροχής φροντίδας υγείας κ.ά.

Μπηχτές Καροτσάκη στους γιατρούς

Ενισχύονται τα νοσοκομεία

Πνίγουν προσωπικό και ασθενείς τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σε μαύρο χάλι βρίσκεται το παλαιό νοσοκομείο Λάρνακας, ενώ η έλλειψη κλινών εξακολουθεί τα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν οι διευθυντές των περιφερειών των νοσοκομείων, πολλές φορές όμως και το ίδιο το προσωπικό. Ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Νίκος Πολύζος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ο οργανισμός εργάζεται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται θα φανεί στον ασθενή τους επόμενους 2-3 μήνες». Ανακοίνωσε μάλιστα, σε διάσκεψη Τύπου χθες, και πρόσθετα «δώρα». Θα δοθούν, είπε, 5 εκατ. ευρώ για τη βιοϊατρική τεχνολογία και δη για την εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού (μαγνητικών και αξονικών τομογράφων, καρδιογράφων κ.ά.). Πρόσθεσε ότι πέραν της προκήρυξης 300 νέων θέσεων στα νοσοκομεία, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα προσληφθούν άλλα 40 άτομα (παραϊατρικό προσωπικό). Στη διάσκεψη Τύπου παρευρέθηκαν και οι διευθυντές των τριών περιφερειών, με τον διευθυντή της περιφέρειας Λάρνακας – Αμμοχώστου Γιώργο Καροτσάκη να αναφέρεται σε τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο παλαιό ΓΝ Λάρνακας. «Δεν παρουσιάζεται», είπε χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο σε σπασμένες καρέκλες και τοίχους. Άφησε επίσης αιχμές κατά του ιατρικού προσωπικού για τη συμπεριφορά του, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κουλτούρα. Έστειλε όμως μήνυμα και στις συντεχνίες των γιατρών, λέγοντας ότι το μέλλον των νοσοκομείων δεν πρόκειται να θυσιαστεί στη βάση των δικών τους απαιτήσεων. Ο γενικός διευθυντής Λευκωσίας Κυριάκος Γεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την απουσία δομών, εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία ότι τα κενά θα καλυφθούν. Ο διευθυντής της περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου έκανε μνεία στις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος, σημειώνοντας ενδεικτικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν (κυρίως η έλλειψη κλινών) λόγω της γρίπης Α και της αυξημένης προσέλευσης των πολιτών στα νοσοκομεία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη

Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Αναζητείται χρυσή τομή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Αναζητείται χρυσή τομή

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Αναζητείται χρυσή τομή