Δεν φαίνεται να είναι τόσο ρόδινη όσο την παρουσίαζαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών η κατάσταση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και κοινοπραξίας του κοιτάσματος Αφροδίτη για τροποποίηση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού εσόδων, το οποίο υπεγράφη το 2008.
Δεν φαίνεται να είναι τόσο ρόδινη όσο την παρουσίαζαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών η κατάσταση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και κοινοπραξίας του κοιτάσματος Αφροδίτη για τροποποίηση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού εσόδων, το οποίο υπεγράφη το 2008. Νεότερες πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι εξακολουθούν να είναι ανοικτά κάποια ζητήματα που από πλευράς εταιρειών κρίνονται σοβαρά και ευαίσθητα. Δεν είναι σαφές στην παρούσα φάση ποια ακριβώς είναι τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Άλλες πληροφορίες πάντως υποστηρίζουν ότι οι εκκρεμότητες αφορούν κυρίως νομικά και όχι οικονομικής φύσεως θέματα, αν και σε τέτοια περίπλοκα ζητήματα ακόμα και οι διαφορές σε νομικό επίπεδο δυνατό σε τελική ανάλυση να έχουν οικονομικές επιπτώσεις σε κάποιο από τα μέρη των διαβουλεύσεων.
Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κρίσιμες θα είναι οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Μαρτίου.
Αν και στις διαπραγματεύσεις έχουν ρόλο και λόγο και οι τρεις εταιρείες που συνθέτουν την κοινοπραξία του Αφροδίτη (Noble, Shell, Delek), η αμερικανική εταιρεία επιφυλάσσει για τον εαυτό της καθοριστικότερες παρεμβάσεις, λόγω της ιδιότητάς της ως διαχειριστής του κοιτάσματος, με 35% των δικαιωμάτων, έναντι 35% της Shell και 30% της Delek. Οι πληροφορίες ως προς τη συμμετοχή της Noble στις διαπραγματεύσεις είναι συγκεχυμένες, έως αντικρουόμενες. Από τη μια υπάρχει η πληροφορία ότι η εν λόγω εταιρεία πιέζει τα πράγματα για συμφωνία το ταχύτερο δυνατό, ώστε αμέσως μετά να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο με τους διαχειριστές του τερματικού στο Ίντκου (συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο η Shell, που έχει συμφέροντα και ως παραγωγός-πωλητής), ώστε να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία αξιοποίησης του κοιτάσματος. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται να δυσφορούν με την καθυστέρηση που οι ίδιοι εκτιμούν ότι υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς -αν και δεν αμφισβητούν την ύπαρξη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της- και πιέζουν ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη διαφοροποίηση του συμβολαίου (ώστε να αυξηθεί το μερίδιο των εσόδων της κοινοπραξίας) μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Από την άλλη, η κυβερνητική πλευρά εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις παρουσίασαν σημαντική πρόοδο (κάτι που συμμερίζονται και οι εταιρείες), ότι χρειάζεται χρόνος για να λυθούν κάποια νομικά ζητήματα με τη συμβολή κρατικών υπηρεσιών και ότι κάποιες από τις καθυστερήσεις οφείλονται στη διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η Noble και σε αρκετά μικρότερο η Shell και η Delek.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πιθανότητες ευτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις πιθανότητες ναυαγίου. Ωστόσο, πληροφορούμαστε ότι η Noble έχει διαμηνύσει στην κυβερνητική πλευρά ότι στη βιομηχανία του φυσικού αερίου τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση δυνατό να ανατρέψει τις προοπτικές συμφωνίας με το Ίντκου, που τουλάχιστο σε αυτή τη φάση είναι η μοναδική χειροπιαστή και συμφέρουσα επιλογή για την αξιοποίηση του Αφροδίτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη κατάληξη των δύο πλευρών σε μια συμφωνία επί των βασικών αρχών δεν ισοδυναμεί με κλείσιμο συμφωνίας, αφού θα απαιτηθεί η διεκπεραίωση κάποιων χρονοβόρων, διαδικαστικής φύσης, ζητημάτων, αλλά και η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί από το καλοκαίρι η κυβέρνηση.
Τι τρέχει με Ίντκου
Αν και η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η συμφωνία με το Ίντκου είναι λίγο-πολύ κλειστή και απομένουν οι υπογραφές μόλις ολοκληρωθεί η τροποποίηση του συμβολαίου για τον καταμερισμό των εσόδων από το Αφροδίτη, στην πραγματικότητα οι επαφές με το τερματικό στην Αίγυπτο έχουν παγώσει στο μεσοδιάστημα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον από τους διαχειριστές του Ίντκου παραμένει ζεστό, αλλά θα απαιτηθεί νέος γύρος διαπραγμάτευσης μόλις επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας του Αφροδίτη. Η πρόσφατη αδειοδότηση νέων τεμαχίων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και η παραχώρηση δικαιωμάτων σε κολοσσούς όπως η Shell και η ExxonMobil προφανώς ενισχύουν την πίεση προς την πλευρά της κυβέρνησης και των εταιρειών για μια συμφωνία με το Ίντκου το ταχύτερο, ενόσω δηλαδή υπάρχουν οι ανάγκες σε αέριο στην αιγυπτιακή πλευρά. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτές δεν θα εκλείψουν σύντομα, καθώς προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των ντόπιων κοιτασμάτων για τις τοπικές ανάγκες σε ενέργεια και η αξιοποίηση αερίου από γειτονικές χώρες για πλήρη ενεργοποίηση των τερματικών υγροποίησης για εξαγωγές LNG. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνίες και στα δύο μέτωπα μέχρι το τέλος του 2019, η δυνατότητα έναρξης παραγωγής από το Αφροδίτη μετατίθεται πλέον για το 2025.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.