Εκατό δώδεκα (112) γιατροί χωρίς ειδίκευση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπαίδευση 200 ωρών που προσφέρει το Υπουργείο Υγείας ώστε να μπορούν στο ΓεΣΥ να προσφέρουν υπηρεσίες ως προσωπικοί γιατροί σε δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.
Πρόκειται για γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι από την 1η Μαΐου 2004 στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου με εργασιακή πείρα έξι χρόνων ως κλινικοί γιατροί τα τελευταία δέκα χρόνια, από τα οποία τα τρία συναπτά έτη της τελευταίας εξαετίας στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ιατρείο ή / και σε Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
Η εν λόγω εκπαίδευση, ως γνωστόν, πυροδότησε αντιδράσεις και ανησυχίες. Γιατροί, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορούν το υπουργείο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ότι «εξισώνουν» τους ανειδίκευτους γιατρούς με τους γενικούς γιατρούς οι οποίοι ειδικεύονται για τέσσερα έτη. Το όλο θέμα τέθηκε με έντονο τρόπο και από κάποιους βουλευτές στις δύο τελευταίες συνεδρίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ενώ σχετική γραπτή ερώτηση υπέβαλε στον υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Ο υπουργός απαντώντας στην κ. Χαραλαμπίδου ξεκαθαρίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αναγνώριση τίτλου ειδικότητας γενικής ιατρικής, αλλά «προϋπόθεση για να μπορέσουν οι γιατροί χωρίς ειδικότητα να συμβληθούν στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί γιατροί για ενήλικες». Αναφέρει επιπρόσθετα ότι η ετοιμασία του ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος έγινε έπειτα από συνεργασία του υπουργείου του, του ΟΑΥ, του ΠΙΣ και του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τον Σεπτέμβριο του 2018, να συναντιούνται αρκετές φορές εξετάζοντας και συμφωνώντας για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των γιατρών στο πρόγραμμα, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, την υλοποίηση του προγράμματος και την τελική αξιολόγηση. Σημειώνει δε ότι το περίγραμμα και η διάρκεια του προγράμματος είχαν προταθεί από τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λιονή. «Ο καθηγητής καθοδηγεί επιστημονικά και στηρίζει το όλο πρόγραμμα», αναφέρει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το θεωρητικό μέρος θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και αντίστοιχα επαγγελματικά σώματα της Κύπρου, η δε υλοποίηση της κλινικής εκπαίδευσης θα γίνει στο πλαίσιο της αναγνωρισμένης από το ΚΕΣΥ Ελλάδος κλινικής άσκησης ειδικευόμενων γιατρών γενικής ιατρικής. Το πρόγραμμα όπως είναι σχεδιασμένο «κρίνεται ότι θα διασφαλίσει υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκπαίδευση και αντίστοιχα παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους το ολοκληρώσουν με επιτυχία», τονίζει ο υπουργός Υγείας.
Κλινικές δεξιότητεςΜε εξετάσειςΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες ως εξής:
- Θεωρητικό μέρος (Υγεία στην Κοινότητα, Δημόσια Υγεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γενική Ιατρική), διάρκειας 50 ωρών.
- Εκπαίδευση για την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων, διάρκειας 100 ωρών.
- Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, διάρκειας 25 ωρών.
- Aνθρωποκεντρική προσέγγιση ασθενούς (εκπαίδευση στη σχέση ασθενούς - γιατρού, θεραπεία κινητοποίησης, συμπεριφεριολογική θεραπεία), διάρκειας 25 ωρών.
Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν γραπτή εξέταση και εξέταση κλινικών δεξιοτήτων στους συμμετέχοντες, το περιεχόμενο των οποίων θα καθοριστεί από επιτροπή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.