Τι λέχθηκε στη συνάντηση της 4η Ιουλίου- Ιδού το χαμένο πρακτικό

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 17.2.2019
Τι λέχθηκε στη συνάντηση της 4η Ιουλίου- Ιδού το χαμένο πρακτικό
Αποκαλύπτουμε τι λέχθηκε στη συνάντηση της 4η Ιουλίου του Άιντα με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί

Της Κατερίνας Ηλιάδη

kateliadi@politis-news.com

Μετά το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο (8/2/2019), κατά το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του τόπου αναφορικά με την επίσκεψη τής προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, και τις προσπάθειες που καταβάλλει για μια συμφωνία των μερών στους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από τη σύσκεψη του πρωινού της 4ης Ιουλίου του 2017 δεν υπάρχουν πρακτικά. Η δήλωση αυτή προκάλεσε, και προκαλεί ακόμα, σχόλια επί σχολίων και αναλύσεις επί αναλύσεων για το εν λόγω θέμα, με αποκορύφωμα δήλωση του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος στις 11/2/2019 είπε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν χάθηκε, αυτό που χάθηκε «είναι ένα επιχείρημα ανύπαρκτο». Αντί να δεχθούμε, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, ότι τόσο καιρό λέγαμε πράγματα ανυπόστατα, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε θεωρίες συνωμοσίας. «Εμείς τονίζαμε ανέκαθεν ότι το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν αυτό στο οποίο αναφερόταν ο γ.γ. του ΟΗΕ και ήταν το πλαίσιο που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά. Κάποιοι άλλοι επέμεναν ότι υπήρχε πλαίσιο της 4ης του Ιούλη, αποδεικνύεται όμως από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει», είπε, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα όμως με ελλαδικές και ε/κ διπλωματικές πηγές, οι διευκρινίσεις Άιντε, της 4ης του Ιούλη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πλευρά μας, διότι με αυτές τις διευκρινίσεις είναι που ο γ.γ. θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις/επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και να δοθεί η Μόρφου στην ε/κ πολιτεία, ενώ υπάρχει και σαφής αναφορά για δραστική αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα της λύσης, σε αντίθεση με το κείμενο που ετοίμασε ο κ. Άιντε ως πρακτικό της 30ής Ιουνίου 2017 και το επέδωσε στις πλευρές τη 2α Ιουλίου 2017 (μια κόλλα χαρτί, το περιεχόμενο της οποίας, κατά τον κ. Άιντε, ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου 2017 - η ε/κ πλευρά το απέρριψε).

Ιστορικό
Στο δείπνο της 30ής Ιουνίου του 2017, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διάβασε από γραπτό κείμενο τα έξι σημεία/κεφάλαια του πλαισίου του (ΕΕ, οικονομία, διακυβέρνηση, περιουσιακό, εδαφικό, ασφάλεια),τα οποία έθετε προς συζήτηση στα δύο τραπέζια της διάσκεψης του Κραν Μοντανά. Οι πλευρές απλώς κράτησαν σημειώσεις. Το Εθνικό Συμβούλιο πίεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει από τα Ηνωμένα Έθνη γραπτώς το πλαίσιο Γκουτέρες, και ο κ. Αναστασιάδης το ζήτησε από τον τότε ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, την επομένη 1η Ιουλίου. Κάτι ανάλογο έγινε και από την τ/κ πλευρά. Ο κ. Άιντε, στις 2 Ιουλίου 2017, έστειλε με email και στις δυο πλευρές το πρακτικό του πλαισίου του γ.γ. της 30ής Ιουνίου - ένα κείμενο σε μια κόλλα χαρτί με έξι σημεία/αναφορές, το οποίο όμως απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά ως «μη ορθό πλαίσιο Γκουτέρες». Ακολούθησαν δύσκολες ώρες για τις συνομιλίες, και η συχνή τηλεφωνική επικοινωνία του Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τον γ.γ. του ΟΗΕ οδήγησαν στο πρωινό της 4ης Ιουλίου, όπου σε συνάντηση των Αναστασιάδη - Ακιντζί δόθηκαν διευκρινίσεις επί του εν λόγω πλαισίου. Ο κ. Άιντε διάβασε από γραπτό κείμενο τις διευκρινίσεις του κ. Γκουτέρες επί του πλαισίου του και οι δυο πλευρές κράτησαν σημειώσεις. Είναι τα πρακτικά εκείνης της συνάντησης που λείπουν, που η κ. Λουτ είπε ότι δεν της έχουν δοθεί, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τις διευκρινίσεις του γ.γ. επί του πλαισίου του – δεν υπάρχει επίσημο πρακτικό του πλαισίου, ούτε συμφωνημένα από όλους πρακτικά τής εν λόγω συνάντησης. Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα, την 4η Ιουλίου, το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε δύο φορές για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, μία το απόγευμα από τον Ε/Κ συνομιλητή Ανδρέα Μαυρογιάννη, και αργά το ίδιο βράδυ από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πολλά από εκείνα που έγιναν και λέχθηκαν, διέρρευσαν σε ιστοδελίδες της Κύπρου και της Ελλάδας.

4η Ιουλίου, 10:00 π.μ.



Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για το τι ακριβώς έγινε την 4η του Ιούλη ανατρέξαμε σε δημοσιεύματα εκείνων των ημερών και μιλήσαμε με πρόσωπα που ήταν παρόντα στο Κραν Μοντανά, σε μια προσπάθεια να συνθέσουμε το παζλ. Στη συνάντηση της 4ης Ιουλίου του 2017, των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του κ. Άιντε, που άρχισε στις 10:00 το πρωί, παρόντες ήταν και οι δύο συνομιλητές, οι οποίοι κρατούσαν σημειώσεις. Σε ανεπίσημο πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών, της 4ης Ιουλίου, το οποίο δημοσιεύθηκε αυτούσιο σε ιστοσελίδες και εφημερίδες, αναφέρεται ότι ο κ. Άιντε είπε στις δύο πλευρές ότι είχε μιλήσει αρκετές φορές το προηγούμενο βράδυ, αλλά και το πρωί, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, και επειδή είναι σημαντικό οι πλευρές να μιλούν την ίδια γλώσσα, ο γ.γ. επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε το βράδυ της 30ής Ιουνίου: «Παρακαλώ να γράφετε», πρόσθεσε ο κ. Άιντε, επισημαίνοντας ότι η κατανόηση (understanding) που έχει ο κ. Γκουτέρες για το ζήτημα, δημιουργεί ένα πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση να προχωρήσει, το οποίο όμως δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Σημαντική μετατόπιση



Σε σχέση με την ασφάλεια, ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε σε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας, που δεν θα είναι η συνέχεια του παλιού, όπως και στην κατάργηση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης. Είπε, ακόμα, ότι θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των στρατευμάτων κ.λπ. Πηγή που ενημερώθηκε σχετικά με τα λεχθέντα εκείνης της συνάντησης, ανέφερε στον «Π» ότι ο κ. Άιντε σχολίασε, για το συγκεκριμένο, ότι αυτά είναι μια πολύ σημαντική μετατόπιση της τ/κ πλευράς, ωστόσο είναι απαραίτητη για να φθάσουμε στον στόχο. Μιλώντας με πρόσωπα που ήταν στο Κραν Μοντανά, μας λέχθηκε ότι στην πρωινή συνάντηση τής 4ης Ιουλίου, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ανησυχία του για τα θέματα του εδαφικού, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αναφορά σε οτιδήποτε συγκεκριμένο εάν δεν είναι γνωστά και τα υπόλοιπα που αφορούν στις εδαφικές αναπροσαρμογές. Για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η θέση του ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη αλλαγή και ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να διατηρηθούν ισορροπίες και να προχωρούν όλα μαζί τα θέματα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε γιατί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι το εδαφικό κλείνει με μια αναφορά στη λέξη «Μόρφου», θέση με την οποία συμφώνησαν όλοι στο τέλος.

Μεγάλη υποχώρηση



Οι πληροφορίες λένε ότι η τ/κ πλευρά υποστήριξε ότι ο χάρτης ήταν ήδη πολύ μεγάλη υποχώρηση εκ μέρους των Τ/Κ, και ότι για να υπάρξει λύση και θετικό αποτέλεσμα σε ένα νέο δημοψήφισμα θα πρέπει να ικανοποιηθεί και η τ/κ κοινότητα και παράλληλα να μην επηρεάζεται η ζωή των ανθρώπων– π.χ. το θέμα των περιουσιών. Η θέση της ε/κ πλευράς ήταν ότι δεν μπορεί να ζητείται από κανέναν να πάρει αποφάσεις που να αφορούν την κατάργηση του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία ενός πλαισίου, μέσα από το οποίο θα μπορούν οι άνθρωποι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε από τον κ. Άιντε η θέση της ε/κ πλευράς, 4:1, και της τ/κ πλευράς, 1:1, σε σχέση με την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων.

Πάρε – δώσε



Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη του πρωινού της 4ης Ιουλίου, από τον Ε/Κ συνομιλητή Ανδρέα Μαυρογιάνη και τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι ο κ. Άιντε είχε κάνει αναφορά στο 2:1, που είναι η θέση των Τ/Κ για την εκ περιτροπής προεδρία, σημειώνοντας επιπλέον ότι υπάρχει ήδη η πολιτική ισότητα. Όπως και ότι η αποτελεσματική συμμετοχή είναι ήδη εδώ (Βουλή, Γερουσία, σύνθεση Υπουργικού Συμβουλίου), κατά την έκφρασή του. Επιπρόσθετα είπε ότι πρέπει να γίνει ακόμα ένα βήμα - εννοώντας μάλλον την εκ περιτροπής προεδρία και τη μία τ/κ θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις. Η τ/κ πλευρά επεσήμανε πως εάν ικανοποιήσει τους Ε/Κ στα θέματα ασφάλειας και το εδαφικό, θα πρέπει η ε/κ πλευρά να ικανοποιήσει τους Τ/Κ στα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, καθώς και στα της ίσης μεταχείρισης, όπου αναμένουν μεγαλύτερο βήμα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 11:30 π.μ., με τη δέσμευση των δύο ηγετών ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν

praktiko


Το πλαίσιο Γκουτέρες της 4ης Ιουλίου


O ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, υπαγόρευσε στις δύο πλευρές τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, με τις διευκρινίσεις του ίδιου του γ.γ., μετά τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχαν οι κύριοι Γκουτέρες και Άιντε, και με σαφείς αναφορές σε Μόρφου και αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την πρώτη μέρα της λύσης. Για την ε/κ πλευρά, σημειώσεις κρατούσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ασφάλεια



Όσον αφορά την ασφάλεια, νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας, όχι η συνέχιση του παλιού. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε, όπως είπε, να καταργηθεί το μονομερές δικαίωμα επέμβασης και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Αυτό πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σταθερό σύστημα εξασφαλίσεων: πολυμερές/διεθνές με πολλές χώρες (διεθνής διάσταση). Οι εγγυητές δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία και να παρακολουθούν τον εαυτό τους.

Στρατός
Σε σχέση με τα στρατεύματα, θα πρέπει να υπάρξει ταχεία μείωσή τους από την πρώτη ημέρα, σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια σε αριθμούς ισοδύναμους με αυτούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας (χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των επιπέδων του 1960 και ο μηχανισμός ελέγχου της επίβλεψης πρέπει να συμφωνηθεί). Σε σχέση με τη ρήτρα λήξης ισχύος έναντι της ρήτρας αναθεώρησης, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε την εντολή/το σκοπό/τη Συμφωνία SOFA, τις υποχρεώσεις τους κ.ο.κ..

Εδαφικό
Στο εδαφικό, η τ/κ πλευρά πρέπει να προσαρμόσει τον χάρτη που παρουσιάστηκε για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ε/Κ σχετικά με ορισμένες περιοχές. Πρέπει να κατονομάσετε τη Μόρφου.

Περιουσιακό


Στις περιουσίες, υπάρχουν δύο αρχές: Για περιοχές που υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της διοίκησης, πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις κατά τρόπο που να ευνοούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν εκδιωχθεί, αλλά όχι 100%. Για περιοχές που δεν υπόκεινται σε καθεστώς εδαφικής αναπροσαρμογής, να αφήνεται πλεονέκτημα στους σημερινούς χρήστες, αλλά όχι στο 100%. Ειδικές περιπτώσεις πρέπει να επεξηγηθούν περαιτέρω.

Ισότιμη μεταχείριση
Για την ισότιμη μεταχείριση, όσον αφορά τη μόνιμη διαμονή Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, πρέπει να υπάρχει μια ποσόστωση η οποία πρέπει να είναι δίκαιη, εκτός από το καθεστώς των φοιτητών, των τουριστών και των εποχικών εργαζομένων (postedworkers). Επιπλέον, απαιτείται περαιτέρω συζήτηση για το τι είναι δίκαιο για την εφαρμογή της μόνιμης διαμονής.

Αποτελεσματική συμμετοχή
Το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω όσον αφορά στο θέμα της θετικής ψήφου (πότε και υπό ποιες συνθήκες, ποια όργανα και οι σχετικοί μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων), ενώ οποιαδήποτε άλλα εναπομείναντα στοιχεία στον διαμοιρασμό της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, θα πρέπει επίσης να συζητηθεί.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο (Τρίτη 4/7/2017), ακολούθησε διάσκεψη με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε ενημέρωσε για τη συνάντηση των Αναστασιάδη – Ακιντζί που προηγήθηκε, επανέλαβε τα ίδια του πρωινού, χωρίς όμως αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία και τη Μόρφου. Όπως ενημερώθηκαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, στο τραπέζι 1, ο κ. Άιντε είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε δύο ζητήματα που αφορούν τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης και το μεταβατικό στάδιο της αποχώρησης στρατευμάτων (χρονοδιάγραμμα, μηχανισμός επαλήθευσης, οπλισμός των στρατιωτών που θα μείνουν). Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. είχε την άποψη ότι έπρεπε να δουλέψουν όλοι πάνω στο νέο σύστημα ασφάλειας και να συζητήσουν θέματα που αφορούν τα εναπομείναντα στρατεύματα. Επιπρόσθετα, μετέφερε στη διάσκεψη ότι ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμος να μεταβεί στο Κραν Μοντανά την επομένη (Τετάρτη 5/7/2017), νοουμένου ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα αφήνει περιθώρια επιτυχίας της προσπάθειας. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με το «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου



Ελλαδική πηγή μάς ανέφερε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς εισηγήθηκε να σχηματιστούν δύο ομάδες τεχνοκρατών – η μία για να ασχοληθεί με το σύστημα ασφάλειας και η άλλη με τα τεχνικά ζητήματα της αποχώρησης των στρατευμάτων. Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι συμφωνεί με τη θεματολογία του πλαισίου, όπως και με τον οδικό χάρτη, και τόνισε ότι έπρεπε να υπάρξει ταυτόχρονα πρόοδος σε όλα τα θέματα. Ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε έτοιμος για υιοθέτηση του συστήματος ασφάλειας και των εγγυήσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλούσε για αντικατάσταση, αλλά για προσαρμογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αρχίσει η συζήτηση από το μηδέν. Ξεκαθάρισε ότι η τουρκική πλευρά ούτε στόχευε στον τερματισμό των εγγυήσεων - ασφάλειας και της Συνθήκης Εγγυήσεως, ούτε ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο. Διασαφήνισε, επίσης, ότι η συζήτηση δεν αφορούσε την κατάργηση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης ούτε την ίση μεταχείριση. Για να την αφορά, όπως είπε, χρειάζονταν κάποια πράγματα να διευκρινιστούν και να αντιμετωπισθούν, αλλιώς δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευθεί.

 «Να είσαι προσεκτικός»

Από την ενημέρωση που είχαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός του ότι ο τότε ειδικός σύμβουλος του Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι το σύστημα ασφάλειας πρέπει να κάνει όλους τους Κυπρίους να αισθάνονται ασφαλείς, μετέφερε τη θέση του γ.γ. ότι θα πρέπει το σύστημα εγγυήσεως να καταργηθεί, χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένα το πότε. Εκκρεμούσε, επίσης, η συμφωνία για το ζήτημα των στρατευμάτων. O Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ο γ.γ. τοποθέτησε τα δοκάρια (goalposts) και ο κ. Τσαβούσογλου τα μετακίνησε, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διαφωνία του με το να είναι αυτό το πλαίσιο για τις εγγυήσεις. Ο κ. Άιντε επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα νέο σύστημα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στα όσα είπε ο κ. Γκουτέρες. O κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τερματισμό των εγγυήσεων και συνέστησε στον κ. Άιντε να είναι προσεκτικός.

Ικανοποιημένοι

Σημειώνεται ότι στη βραδινή διάσκεψη-δείπνο ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις θέσεις του και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να γίνει ανάγνωση των διευκρινίσεων του πρωινού, δηλαδή των απόψεων του γ.γ. που μεταφέρθηκαν στις δυο πλευρές μέσω Άιντε, όπως και έγινε. Μεσάνυχτα-ξημερώματα 5ης Ιουλίου 2017 ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα γεγονότα της ημέρας και τους έδωσε να διαβάσουν το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως το υπαγόρευσε ο κ. Άιντε στις δύο πλευρές. Το πρωί της Τετάρτης (5/7/2019), στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η ε/κ αποστολή, κατά τη διάρκεια του προγεύματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων βάσει του διευκρινισμένου πλαισίου Γκουτέρες. Το έπραξε το απόγευμα, αφού προηγήθηκε το μεσημέρι σχετική ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Το πλαίσιο της… 2ας Ιουλίου 2017


Μετά από πιέσεις των δύο πλευρών προς τον τότε ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, για να τους δοθεί γραπτώς το πλαίσιο Γκουτέρες, δυο μέρες μετά, στις 2 Ιουλίου, ο κ. Άιντε έδωσε στις πλευρές μια κόλλα χαρτί, βασικά έστειλε με email το πρακτικό της 30ής Ιουνίου που έγραφε τα εξής (χωρίς αναφορές στη Μόρφου και στη μεγάλη μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα – και με διαφορετική σειρά / προτεραιότητα των θεμάτων):

 Εδαφικό



«Ανάγκη προσαρμογής του χάρτη που παρουσίασαν οι Τ/Κ, για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ε/Κ σχετικά με ορισμένες τοποθεσίες».

Πολιτική ισότητα
«Εκ περιτροπής προεδρία με αναλογία 2:1. Λήψη αποφάσεων (αποτελεσματική συμμετοχή): απλή πλειοψηφία με μία θετική ψήφο, με μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων / σε περιπτώσεις που τα θέματα είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για τις κοινότητες».

Περιουσιακό


«Δύο καθεστώτα ιδιοκτησίας: Για περιοχές που υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή και το υπόλοιπο της περιοχής, να γίνει κατά τρόπο που θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα στους ιδιοκτήτες που έχουν εκτοπισθεί. Για περιοχές που δεν υπόκεινται σε καθεστώς εδαφικής αναπροσαρμογής, να γίνει με τρόπο που θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα στους σημερινούς χρήστες. Ειδικά στοιχεία για τα οποία πρέπει να γίνει περαιτέρω επεξεργασία».

Ισότιμη μεταχείριση

«Ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων (= τελωνειακή ένωση + μια ποσόστωση που θα συμφωνηθεί για τα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα), υπηρεσίες και διακίνηση κεφαλαίων είναι ΟΚ.
Ελεύθερη διακίνηση προσώπων: το καθεστώς θα επιτρέπει στους τουρίστες, φοιτητές και εποχικούς εργαζόμενους. Για όσους επιθυμούν μόνιμη διαμονή, θα παρασχεθεί δίκαιη μεταχείριση στους Έλληνες και Τούρκους υπηκόους».

 Ασφάλεια και εγγυήσεις

«Ο γ.γ. υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί ότι ένα σύστημα στο οποίο θα παρέμενε το δικαίωμα επέμβασης θα ήταν βιώσιμο. Ανέφερε ότι οι τομείς που εμπίπτουν στη Συνθήκη Εγγυήσεως θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κατάλληλους μηχανισμούς παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, που θα καλύπτουν διάφορες πτυχές, οι οποίες θα συμφωνηθούν από κοινού. Σε ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να εμπλακούν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Ένα σύστημα ασφάλειας θα πρέπει να εγγυάται ότι και οι δύο κοινότητες αισθάνονται ασφαλείς σε μια ενωμένη Κύπρο, ενώ η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να είναι εις βάρος του άλλου. Το θέμα των στρατευμάτων είναι ένα διαφορετικό ζήτημα σχετικό με τη Συνθήκη Εγγυήσεως και πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο. Ζητήματα που σχετίζονται με τα στρατεύματα (αριθμοί, αποσύρσεις, εάν και πότε θα χρειαστεί να φύγουν, χρονοδιαγράμματα κ.λπ.) πρέπει να συμφωνηθούν στο υψηλότερο επίπεδο, στον κατάλληλο χρόνο».



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Αζερμπαϊτζάν: Αρχίζει την ηλεκτρονική θεώρηση «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους - Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο
ΚΥΠΡΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Αρχίζει την ηλεκτρονική θεώρηση «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους - Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο

Αζερμπαϊτζάν: Αρχίζει την ηλεκτρονική θεώρηση «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους - Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο

Πέραν των 10.000 οι «ψηφιακοί πολίτες» - Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Πέραν των 10.000 οι «ψηφιακοί πολίτες» - Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή (βίντεο)

Πέραν των 10.000 οι «ψηφιακοί πολίτες» - Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή (βίντεο)