Οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες η τ/κ «κυβέρνηση».
Οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες η τ/κ «κυβέρνηση», λόγω διαφωνιών με την Άγκυρα σε σχέση με το οικονομικό πρωτόκολλο, αλλά και πιέσεις, τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά.
Τη Δευτέρα, όπως δείχνουν τα πράματα, οι εργαζόμενοι στην «αρχή» ηλεκτρισμού προχωρούν σε απεργία λόγω της κόντρας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση του «ημικρατικού» οργανισμού την οποία προωθεί η Τουρκία. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που δεν πηγάζει μόνο από τις πιέσεις της Άγκυρας επί των Τ/Κ, αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για τον εξορθολογισμό της τ/κ οικονομίας.
Οι τρεις κύριες ιδιωτικοποιήσεις που θέτει στο τραπέζι η Τουρκία είναι αυτές της παροχής ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και των λιμανιών, πλάνα τα οποία προωθεί η τετρακομματική «κυβέρνηση» και τα οποία βρίσκουν αντίθετες τις συντεχνίες για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους.
Για αυτό και, σύμφωνα με τ/κ πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν απεργίες και σε άλλους τομείς κατά την ερχόμενη περίοδο.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η «κυβέρνηση» δέχεται πιέσεις σε σχέση και με το πώς θα γίνει η ιδιωτικοποίηση της «αρχής» ηλεκτρισμού, καθώς, όπως αναφέρει η «Detay», εκκρεμούν αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο για επενδύσεις και διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση.
Ο «πρόεδρος» της Kib-Tek, Αχμέτ Χιουντάουγλου, απομακρύνθηκε από τη θέση του γιατί υπέγραψε συλλογικές συμβάσεις στις οποίες γίνονταν αυξήσεις και σε εργαζομένους που είχαν προσληφθεί μετά το 2011. Παράλληλα, είχε προχωρήσει σε επενδύσεις καθώς διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση.
Στέλεχος του «συγκυβερνώντος» κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) επέκρινε με δήλωσή του τον «υπουργό» ενέργειας Οζντίλ Ναμί (που προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα - CTP), σημειώνοντας πως αν πράγματι ο λόγος της απόλυσης ήταν η έλλειψη συνεννόησης, θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί ολόκληρο το «διοικητικό συμβούλιο».
Εσωτερικές κόντρεςΤην ίδια στιγμή, ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος είναι και ο ηγέτης του CTP, δέχεται επικρίσεις μετά την αντιπαράθεσή του την περασμένη εβδομάδα με την πρόεδρο της συντεχνίας των Τ/Κ δασκάλων (KTOS) Σελμά Εϊλέμ.
Σε εκδήλωση την περασμένη Τρίτη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες του CTP και του TDP μαζί με τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, η κ. Εϊλέμ στην ομιλία της ήταν έντονα επικριτική απέναντι στην Τουρκία εκ μέρους της Πρωτοβουλίας.
Αναφέρθηκε στη δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων, την επιβολή των οικονομικών πρωτοκόλλων, την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Τ/Κ, την αύξηση της εγκληματικότητας και την προσπάθεια του τουρκικού κεφαλαίου να οικειοποιηθεί θεσμούς και φυσικούς πόρους.
Όσοι προτείνουν κάτι άλλο εκτός από την ομοσπονδία και δεν υπολογίζουν την πολιτική ισότητα των Τ/Κ, ούτε και τον ηγέτη τους, συνεργάζονται στην πραγματικότητα με όσους θέλουν να διχοτομήσουν την Κύπρο.
Στην ομιλία του ο κ. Ερχιουρμάν θέλησε να τονίσει πως απορρίπτει τα όσα είπε η κ. Εϊλέμ χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες.
Σε τ/κ δημοσιογραφικούς κύκλους υπάρχει ακόμα άγχος σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να κατηγορηθούν για σχέσεις με τρομοκρατικές – κατά την Άγκυρα – οργανώσεις.
Οι συντηρητικές δυνάμεις στα κατεχόμενα εκφράζουν με ευκολία τη δυσαρέσκειά τους για συγκεκριμένα άτομα και συμπεριφορές. Κάποιοι από τους στόχους ρητορικών επιθέσεων από άτομα όπως ο έποικος «βουλευτής» Μπερτάν Ζάρογλου του εθνικιστικού κόμματος Αναγέννηση (YDP), είναι η «βουλευτής» του CTP Ντογούς Ντεριά και ο πρόεδρος του TDP Τζεμάλ Οζγιγίτ.
Ιδιαίτερα ο δεύτερος, ως «υπουργός» παιδείας, έχει προκαλέσει επικρίσεις λόγω πρωτοβουλιών που περιόρισαν τη διδασκαλία των θρησκευτικών, και που βρίσκουν σύμφωνη μεγάλη μερίδα των Τ/Κ, ενώ έχει επικρίνει την πρακτική των μαθημάτων Κορανίου και δεν δέχεται πως τα κατεχόμενα χρειάζονται και δεύτερο θεολογικό κολέγιο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.