Το θέμα της κατάρρευσης της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, έθεσαν οι δύο Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι.
Το θέμα της κατάρρευσης της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, έθεσαν οι δύο Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αντίστοιχα.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η αναστήλωση του αρχαίου ναού, που κατέρρευσε μετά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, αποτέλεσε το αποκλειστικό θέμα συζήτησης κατά την ενημερωτική συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Τετάρτη.
Ο χειρισμός του θέματος «είναι πέραν των δυνατοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής», καθώς η εκκλησία βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και εμπλέκεται και ο τουρκικός στρατός, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. «Νομίζω ότι το θέμα θα συζητηθεί και από τους ηγέτες», συνέχισε, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου.
«Είναι θέμα που πρέπει να το χειριστούν πλέον οι ηγέτες» συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σημείο σύγκλισης.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι πάντα υποστηρικτικός της Επιτροπής», ενώ είπε ότι επίκειται και ενίσχυσή της με μισό εκατομμύριο ευρώ, που θα διατεθεί για συγκεκριμένα έργα.
Ο κ. Χατζηδημητρίου εξήγησε παράλληλα ότι το ζήτημα της αναστήλωσης του ναού είχε παραπεμφθεί παλιότερα από το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή, η οποία ζήτησε να προχωρήσουν οι εργασίες στήριξης. Είπε ωστόσο ότι δεν υπήρξε πρόοδος, καθώς ο τουρκικός στρατός καθυστερούσε, ζητώντας να γίνει αποναρκοθέτηση «και στο μεταξύ η εκκλησία κατέρρευσε».
Ο Ε/κ Επικεφαλής αναφέρθηκε επίσης στην παρακείμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη νεκρή ζώνη, λέγοντας πως «βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τον Άγιο Ιάκωβο» και χρήζει άμεσης επέμβασης, θέμα που επίσης τέθηκε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Υποστηρικτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου
----------------------------------------------------
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες, επαναλαμβάνοντας την κοινή έκκληση που είχαν απευθύνει το 2014 για να προχωρήσουν οι κατάλληλες εργασίες στήριξης και αποκατάστασης της εκκλησίας, τόσο του Αγίου Ιακώβου, όσο και του Αγίου Γεωργίου, εντός της νεκρής ζώνης.
Εκφράζουν παράλληλα την ελπίδα ότι στην επικείμενη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να επιλύσουν όλα τα προβλήματα για την ενίσχυση και αποκατάσταση των δύο ιστορικών μνημείων, ενώ εύχονται να μην δουν άλλον τόπο λατρείας στην Κύπρο να καταρρέει.
«Μπροστά σε αυτή την τραγωδία, ζητούμε για άλλη μια φορά την πλήρη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και προσευχόμαστε, ώστε οι προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που συμφώνησε να αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα δύο βυζαντινά μνημεία από τον Μάρτιο του 2017, θα ανανεωθούν τάχιστα, με τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, περιλαμβανομένου του νόμιμου ιδιοκτήτη» προσθέτουν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο Τ/κ Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέιφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Χόρεν Ντογραματζιάν και ο Λατίνος Πατριαρχικός Βικάριος Γέρζι Κραζ εκφράζουν παράλληλα έντονη απογοήτευση καθώς, όπως λένε, οι συνεχιζόμενες από το 2014 κοινές προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν αυτή την τραγωδία.
«Επαναλαμβάνουμε την αρχή ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες όλων των θρησκευτικών μνημείων στην Κύπρο πρέπει να εμπλέκονται άμεσα», λένε, εκφράζοντας παράλληλα εκτίμηση για τον διάλογο με τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση αυτή.
«Η σημασία ενός χώρους λατρείας εκτείνεται πέραν της πέτρας από την οποία έχει χτιστεί και η καταστροφή του δεν περιποιεί σεβασμό στην κοινή θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά» προσθέτουν.
Οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες δηλώνουν τέλος ότι παραμένουν «ενωμένοι ως αδέρφια», δεσμευμένοι να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ιεροί χώροι λατρείας θα τυγχάνουν σεβασμού, προστασίας και αποκατάστασης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.