Ομάδα «moving» πραγματοποιήθηκε στην Πάφο με στόχο το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στα άτομα με ειδικές ικανότητες
Ομάδα “moving” πραγματοποιήθηκε στην Πάφο με στόχο το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στα άτομα με ειδικές ικανότητες. Επί του θέματος οι διοργανωτές της ομάδας έδωσαν απόψε διάσκεψη Τύπου .
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής ότι η ομάδα τους αποτελείται από μια συγκροτημένη ομάδα έμπειρων και επαγγελματιών χοροδιδασκάλων- χορευτών και ατόμων με ενεργή εμπλοκή σε ομάδες ατόμων με αναπηρίες, παιδιών εφήβων και ενηλίκων στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Η Άννα Τσέλεπου υπεύθυνη συντονισμού στην ομάδα "moving" είπε πως η δράση τους στηρίζεται στις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου και στο δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες. Η ομάδα μας συνέχισε, αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία , προσθέτοντας πως μαζί θέλουν να φτιάξουν ένα προσβάσιμο και ποιοτικά καλύτερο περιβάλλον για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην πολιτιστική ζωή του τόπου, να συνυπάρξουν και μέσα από το χορό να δημιουργήσουν ποιοτική πολιτιστική ζωή.
Η κ. Τσέλεπου σημείωσε πως η ομάδα τους εξερευνά μέσα από τον σύγχρονο χορό ,τον κινητικό αυτοσχεδιασμό και την χοροθεραπεία, τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα αυτά χρησιμοποιούν το σώμα τους, φτιάχνουν καμπύλες στο χώρο ,κινούμενοι ελεύθερα με όλες τις δυναμικές.
Εξάλλου σε δηλώσεις της η Σόφη Χαμπιαουρίδου δασκάλα χορού - αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κιβωτός για παιδιά με ειδικές ανάγκες) ανέφερε πως τα μαθήματα γίνονται στο Κέντρο Χορού & Μπαλέτου Μαρίας & Σόφης Χαμπιαουρίδου το οποίο είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.
Η ομάδα moving αποτελείται, όπως εξήγησε, από 4 τμήματα τμήμα σύγχρονου χορού (αρτιμελής) τμήμα σύγχρονου χορού & κινητικού αυτοσχεδιασμού (ΑΜΕΑ) παιδικό τμήμα (ΑΜΕΑ) τμήμα ενσωμάτωσης όλων σε κοινή χορογραφία.
Η διδασκαλία ανέφερε, με την χρήση εξειδικευμένων βηματολογίων δίνει την ευκαιρία σε κάθε άτομο ανεξάρτητα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει να απολαύσει την μαγεία του χορού μαζί με όλα τα οφέλη που προσφέρει , διασκέδαση χαλάρωση ,εκγύμναση , πνευματική ανάπτυξη , κοινωνικοποίηση , πειθαρχία και ενίσχυση αυτοπεποίθησης.
Εξάλλου η Μαρία Φιλίππου (χορεύτρια -δασκάλα χορού/χορογράφος- μέλος VSA)αναφέρθηκε στην συμμετοχή τους τα τελευταία δυο χρόνια στο διεθνή οργανισμό VSA ( very special arts). Η κ. Φιλίππου ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι ότι η η ευαισθητοποίηση των ατόμων χωρίς αναπηρία με καλλιτεχνικά μέσα πετυχαίνει την ένταξη των ΑΜΕΑ στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και πείθετε το κοινωνικό σύνολο πως η αναπηρία υπάρχει μόνο ως προκατάληψη.
Αν συνέχισε, “διανύοντας το 2019 θέλουμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής στις δομές υγείας και για συνολική φροντίδα των ασθενών ως ανθρώπων με σώμα, ψυχή και πνεύμα”, τότε σημείωσε, “ θα πρέπει να δεχτούμε, πως οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω των τεχνών δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη”.
Έχουμε είπε, όλοι την δυνατότητα να παίξουμε με τον ρυθμό και να εξερευνήσουμε την κινητική μας φαντασία. ΑΜΕΑ χωρίς κινητικά προβλήματα όπως άτομα με νοητική στέρηση , αυτισμό , σύνδρομο down και άλλα νοητικά προβλήματα δεν έχουν κανένα περιορισμό ως προς το είδος του χορού και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τροποποιήσεις στα βήματα και την τεχνική τους, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.