Στην αρχή βρίσκεται ακόμα η διαδικασία για τους όρους αναφοράς, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ εργάζεται στη βάση του κειμένου του πλαισίου Γκουτέρες που δόθηκε στις πλευρές στις 30 Ιουνίου 2017.
Το στοιχείο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην ε/κ πλευρά, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι επεξηγήσεις της 4ης Ιουλίου 2017, τις οποίες είχε ζητήσει κυρίως η δική μας πλευρά. Κι αυτό γιατί το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελούσε ένα πακέτο ιδεών που βρισκόταν υπό συνεχή διαμόρφωση. Έτσι, όταν δεν υπήρξε κατάληξη στο πλαίσιο, λόγω της κατάρρευσης της διαδικασίας, οι διευκρινίσεις αυτές δεν κωδικοποιήθηκαν και υπάρχουν γραπτώς μόνο στα πρακτικά των συζητήσεων.
Όπως πληροφορείται ο «Π», η ε/κ πλευρά έχει ενοχληθεί από το πισωγύρισμα, το οποίο αποδίδει στο ότι δεν υπήρξε επίσημη καταγραφή των διευκρινίσεων της 4ης Ιουλίου σε έγγραφο. Διευκρινίσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τη βιωσιμότητα της λύσης αλλά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ομοσπονδίας.
Μόρφου και εφαρμογή
Χθες ο ΠτΔ μετέφερε στα μέλη του συμβουλίου αρχηγών πως η Τζέιν Χολ Λουτ δεν λαμβάνει υπόψη τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε στις 4 Ιουλίου, και στις οποίες η ε/κ πλευρά βασίζει τις δικές της ερμηνείες για το πλαίσιο Γκουτέρες. Το κείμενο, το οποίο έχει ως μπούσουλα η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, είναι το μόνο γραπτό που υπάρχει, και έχει ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017.
Αυτό στην ουσία σημαίνει, σύμφωνα με την ε/κ πλευρά, πως προς το παρόν μένουν εκτός των όρων αναφοράς μεταξύ άλλων:
Η προσέγγιση αυτή της Τζέιν Χολ Λουτ ήταν και ο λόγος που, κατά τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής, ο Ε/Κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης κλήθηκε να φέρει στη συζήτηση τα πρακτικά της ε/κ πλευράς.
Είναι επίσης, όπως φαίνεται, ο λόγος που το οκτασέλιδο έγγραφο που έφερε μαζί της η κ. Λουτ δεν κρίθηκε ολοκληρωμένο από την ε/κ πλευρά, με τον Πρόεδρο να αναμένει να δει την ολοκληρωμένη προσέγγισή της μετά τις επαφές που θα έχει με τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Δεν θέλουν τρίπτυχο
Χάσιμο χρόνου θεωρεί η τ/κ ηγεσία την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την κατάρτιση τριπτύχου με τις συγκλίσεις, τις αποκλίσεις και τα σημεία προσέγγισης, έγραψε εν τω μεταξύ χθες η εφημερίδα «Kibris» επικαλούμενη «αξιόπιστες πηγές», όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν σχετική πληροφορία που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί την επαναφορά της πρότασης κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο τέλος του μήνα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τ/κ πλευρά επισημαίνει πως τα Ηνωμένα Έθνη ήδη έχουν έγγραφο στο οποίο οι συγκλίσεις καταγράφονται με μαύρο μελάνι και οι θέσεις των Ε/Κ και των Τ/Κ με μπλε και κόκκινο μελάνι αντίστοιχα.
Αντιθέτως, αυτό που αναμένει η τ/κ πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», είναι συγκεκριμένη πρόταση για το ποιες ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και σε ποιο βαθμό μπορούν να γίνουν αρμοδιότητες των πολιτειών βάσει της προσέγγισης του Προέδρου Αναστασιάδη για την αποκέντρωση. Ο Τ/Κ ηγέτης έχει επίσης δηλώσει δημόσια αρκετές φορές πως θέλει να διαπιστώσει αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή.
Εν τω μεταξύ χθες ανακοινώθηκε πως ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα ενημερώσει την «κυβέρνηση» την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 14:00, και τη «βουλή» τη μεθεπόμενη εβδομάδα, για τις επαφές του με την Τζέιν Χολ Λουτ.
Λείπουν πρακτικά, λέει η ΕΔΕΚ
Στην απουσία σημαντικών στοιχείων του πλαισίου Γκουτέρες αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον ΠτΔ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προκαλώντας αμέσως εντυπώσεις και κάνοντας λόγο για πρακτικά τα οποία δεν υπάρχουν.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε ανησυχίες για το ότι «απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία» από τα πρακτικά του Κραν Μοντανά της 30/6/2017, ενώ «δεν υπάρχουν τα πρακτικά» της 4ης Ιουλίου όπου διαμορφώθηκε πλήρως το πλαίσιο, κατά την ε/κ πλευρά.
Ο κ. Σιζόπουλος εκτίμησε πως δεν υπάρχει προοπτική σύντομης κατάληξης στους όρους αναφοράς, καθώς και ότι η τουρκική πλευρά αναβαθμίζει τις διεκδικήσεις της όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ζητώντας παράλληλα αυξημένη συμμετοχή στη διακυβέρνηση.
Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ρωτήθηκε για το θέμα των πρακτικών, απάντησε πως «εμείς δεν είπαμε τίποτα για τα πρακτικά» και παρέπεμψε στον κ. Σιζόπουλο.
Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσει τις πρακτικές και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως «δεν κοινοποιούμε το τι συζητιέται στο Εθνικό Συμβούλιο».
«Όταν και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κάτι να πει, θα το πει», συνέχισε, επισημαίνοντας όμως ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες ουδέποτε ήταν έγγραφο, ούτε έχει πει κανείς ότι υπάρχει έγγραφο Γκουτερες», και πως αυτό που υπήρξε ήταν μια παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στον ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες για να στριμώξει την Τουρκία, είτε για να συνεργαστεί είτε για να εκτεθεί. Ερωτηθείς για το θέμα της πολιτικής ισότητας, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνηθεί από το 1992, και πως το πρόβλημα βρίσκεται στην ερμηνεία που δίνει η τ/κ πλευρά.
Αισιόδοξος Τσίπρας
Αν λύσουμε το Κυπριακό, όλα τα υπόλοιπα θέματα θα θεωρηθούν λυμένα, δήλωσε εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Την επόμενη φορά οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν μαζί για τα σημεία αναφοράς και αφού κάνουν προετοιμασία πρέπει να έχουν στενή επαφή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «εάν στο τέλος καταφέρουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, τόσο για τους Τ/Κ όσο και για τους Ε/Κ, τα υπόλοιπα θέματα που θα μείνουν θα θεωρηθούν λυμένα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτό ισχύει και για το πιο δύσκολο θέμα της ενέργειας, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και να διασφαλίζει την ευημερία και ειρήνη και όχι να προκαλεί διαίρεση και συζητήσεις».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να ανοίξει ξανά και να αναδειχθεί σε σύμβολο φιλίας των δύο λαών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.