Οι ελλιπείς ή λανθασμένες διευθύνσεις μεγάλου ποσοστού πολιτών που θα προστεθούν αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο μετά την απόφαση της Βουλής την περασμένη Παρασκευή φαίνεται να είναι ο σοβαρότερος πονοκέφαλος του Υπουργείου Εσωτερικών για εφαρμογή του νέου νόμου και την ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», μετά από νέα επεξεργασία των εγγραφών στο Αρχείο Πληθυσμού διαπιστώθηκε αρμοδίως ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων πολιτών που αποκτούν με τον νέο νόμο δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά ανέρχεται στις 84 χιλιάδες, αντί των 70 χιλιάδων που λέχθηκε αρχικά. Αντίστοιχα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που αποκτούν δικαίωμα ψήφου, παρότι έχουν δηλωμένες διευθύνσεις στις ελεύθερες περιοχές, είναι 17 χιλιάδες περίπου και όχι 25 χιλιάδες όπως ήταν ο αρχικός υπολογισμός.
Πηγές στο Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των 101 χιλιάδων πολιτών που αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα ψήφου και δεν είχαν εγγραφεί έως τώρα στον εκλογικό κατάλογο δεν έχουν πλήρεις ή ορθές διευθύνσεις στο Αρχείο Πληθυσμού. Σε πολλές περιπτώσεις ως διεύθυνση αναφέρεται γενικά και αόριστα μια πόλη ή ένα χωριό ή μια ενορία, χωρίς οδό και αριθμό. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων, θεωρείται δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των 17 χιλιάδων που εμφανίζονται βάσει του Αρχείου Πληθυσμού να ζουν στις ελεύθερες περιοχές διαμένουν στην πραγματικότητα στα κατεχόμενα. Δεδομένο θεωρείται επίσης από την Υπηρεσία Εκλογών ότι ένα σημαντικό ποσοστό των 84 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων που θα προστεθούν στον εκλογικό κατάλογο και οι οποίοι εμφανίζονται βάσει του Αρχείου Πληθυσμού να ζουν κάπου στην Κύπρο, είτε έχουν μεταναστεύσει, είτε ήταν ήδη μετανάστες όταν εξέδωσαν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε έχουν λανθασμένες διευθύνσεις, αφού η τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων τους έγινε πριν πολλά χρόνια.
Υπό αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολη και εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό λάθους η κατανομή όλων αυτών των νέων ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα. Όπως χαρακτηριστικά διερωτήθηκε αρμόδιος αξιωματούχος, «σε ποιο εκλογικό κέντρο πρέπει να κατανείμουμε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους που δεν έχουν συγκεκριμένη διεύθυνση σύμφωνα με το Αρχείο Πληθυσμού;». Για τους Τουρκοκύπριους το πρόβλημα φαίνεται να είναι μικρότερο, καθώς βάσει του Nόμου του 2014 μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε από τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσει η Δημοκρατία για τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων (το 2014 λειτούργησαν 50 κέντρα). Ωστόσο, επειδή κάποιοι Τουρκοκύπριοι δηλώνουν στο Αρχείο Πληθυσμού διεύθυνση σε περιοχές στα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία εδάφη όπου στις ευρωεκλογές του 2014 δεν λειτούργησαν εκλογικά κέντρα (επειδή δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη) προκύπτει τώρα η υποχρέωση του κράτους να λειτουργήσει πρόσθετα εκλογικά κέντρα σε… απίστευτες περιοχές για να καλυφθούν και αυτοί οι εκλογείς, παρόλο ότι θεωρείται δεδομένο ότι ζουν στα κατεχόμενα.
Πιο σοβαρό θεωρείται για το υπουργείο το πρόβλημα με τις ελλιπείς ή λανθασμένες διευθύνσεις Ελληνοκυπρίων νέων ψηφοφόρων, αφού είναι προφανές ότι η κατανομή τους σε εκλογικά κέντρα θα είναι αυθαίρετη και δεν θα ανταποκρίνεται στα σημερινά πραγματικά τους δεδομένα.
Αναπομπή;
Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι μέχρι τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι σε θέση να καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή του για τη δυνατότητα ή όχι εφαρμογής του νέου νόμου. Άλλες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι καλός γνώστης του θέματος, προσανατολίζεται σε αναπομπή του νόμου, αλλά δεν θα αποφασίσει αν δεν ενημερωθεί επίσημα από τον υπουργό Εσωτερικών και αν δεν μιλήσει και με τον γενικό εισαγγελέα. Αυτό ανέφερε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος πρόσθεσε ότι δυνατό κάποια από τα πρακτικά προβλήματα που προκαλεί ο νέος νόμος να είναι ανυπέρβλητα. Για την ώρα, στο υπουργείο «τρέχουν» διάφορα σενάρια για να διαπιστώσουν αν τα προβλήματα που επισημαίνει η Υπηρεσία Εκλογών μπορούν ή όχι να αντιμετωπιστούν ή αν η αναπομπή του νόμου είναι αναπόφευκτη. Πριν διαμορφώσει τελική θέση το υπουργείο αναμένεται να γίνουν νέες επαφές με τα κόμματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.