Εντός της ερχόμενης βδομάδας θα ξεκινήσει η φύτευση ενδημικών ειδών στο κρατικό δάσος Μαυραλή, μετά και την εκρίζωση των ακακιών.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η φύτευση των ενδημικών φυτών στο κρατικό δάσος Μαυραλή, μετά και την εκρίζωση των ακακιών από το Τμήμα Δασών. Οι πρώτες ακακίες είχαν απομακρυνθεί από το δάσος «Πόλις - Γιαλιά» το 2015, αμέσως μετά την έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου από την επιστημονική επιτροπή.
Ακολούθως αποσπασματικά απομακρύνθηκαν και άλλες ακακίες από την περιοχή με αποκορύφωμα το κόψιμο και το κάψιμο των ακακιών στο δάσος Μαυραλή τις τελευταίες ημέρες. Είχε, όμως, προηγηθεί και η ενημέρωση της επιστημονικής επιτροπής. Όπως πληροφορείται ο «Π», το Τμήμα Δασών πρόκειται να προχωρήσει σύντομα και με την απομάκρυνση των ακακιών από τα κρατικά δάση της Πάφου και του Τροόδους, αφού στόχος του είναι να μειωθούν οι αριθμοί τους σε σημαντικούς βιότοπους.
Επιτόπου τεχνοκράτεςΧθες επισκέφτηκαν το δάσος Μαυραλή τεχνοκράτες του Τμήματος Δασών, Αλιείας και Περιβάλλοντος. Οι λειτουργοί μελέτησαν τους τρόπους αποκατάστασης του χώρου και κατέθεσαν τις απόψεις τους στον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος και χθες είχε συνάντηση με τους διευθυντές του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και του Τμήματος Περιβάλλοντος, σχετικά με τη διαχείριση της περιοχής στο κρατικό δάσος μετά την απομάκρυνση των ακακιών (είδος Acacia saligna).
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και επιβεβαιώθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διαχείριση της περιοχής, μέσα από στενή συνεργασία μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων τμημάτων του υπουργείου και στη βάση μελέτης που έχει ετοιμάσει το Τμήμα Δασών.
Τα μέτραΧθες αποφασίσθηκε να ελεγχθεί ο φωτισμός στην παραλία και να ρυθμιστεί η πρόσβαση στην περιοχή, ενώ αναμένεται ότι σύντομα τη θέση της συστάδας του εισβλητικού είδους Acacia saligna που έχει απομακρυνθεί, θα πάρει ένας νέος οικότοπος με είδη που απαντούν φυσικά στο περιβάλλον της περιοχής. Η φύτευση των ειδών αυτών θα αρχίσει εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιαστεί το πλάνο φύτευσης των νέων ειδών στον υπουργό Γεωργίας. Στο μεταξύ, το θέμα πρόκειται να εγγραφεί από τους Οικολόγους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Εισβλητικό είδοςΣύμφωνα με το Τμήμα Δασών, το είδος Acacia saligna (ακακία) θεωρείται ένα από τα πιο επιθετικά εισβλητικά είδη στους φυσικούς οικότοπους της Κύπρου. Αυτό αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ευρωπαϊκές εκθέσεις, τα τυποποιημένα δελτία καταγραφής δεδομένων (Standard Data Forms) της ΕΕ για αρκετές περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, καθώς μέσα από δράσεις που χρηματοδοτεί η ίδια η ΕΕ για την απομάκρυνση του είδους και την αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων θεωρείται σοβαρή απειλή για φυσικούς οικότοπους καθώς και ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη. Η ακακία εγκαταστάθηκε στα συγκεκριμένα κρατικά δάση Γιαλιά και Μαυραλής προ 40ετίας περίπου για σταθεροποίηση των αμμοθινών. Με τα δεδομένα εκείνης της εποχής κρίθηκε ορθή και επιβεβλημένη εξ ου και η εκτεταμένη χρήση αυτής της πρακτικής και σε άλλες περιοχές. Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν για προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
Ακολούθησε η ένταξη και των δύο αυτών κρατικών δασών στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 «Πόλις - Γιαλιά» και με αυτά πλέον τα δεδομένα κατά την ετοιμασία του Τυποποιημένου Εντύπου Δεδομένων (SDF) για τον χαρακτηρισμό και την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000 η ακακία καταγράφηκε ως «απειλή» για τα αντικείμενα προστασίας της περιοχής που αφορούν τον αμμοθινικό τύπο βλάστησης, αλλά και για συγκεκριμένα είδη και πρώτιστα για το είδος Maresia (=Malcolmia) nana var. Glabra το οποίο περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Συνεχίζονται οι αντιδράσειςΑντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια του Τμήματος Δασών να εκριζώσει τις ακακίες. Πολιτικά κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν πείθονται για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των ακακιών από τις προστατευόμενες, περιβαλλοντικά, περιοχές της χερσονήσου του Ακάμα. Αντίθετα, μάλιστα, βλέπουν ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα να συμβαίνει στις πιο ευαίσθητες περιοχές του νησιού. Οι κοινοτάρχες της Αργάκας και της Πόλεως Χρυσοχούς δεν διαφωνούν με το Τμήμα Δασών, αντίθετα μάλιστα. Για περιβαλλοντικό έγκλημα κάνει λόγο σε γραπτή της δήλωση η Ελένη Μαύρου, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ. «Το Τμήμα Δασών προχώρησε σε ολοκληρωτική καταστροφή της προστατευόμενης περιοχής του κρατικού δάσους «Μαυραλής», στον κόλπο Χρυσοχούς, της σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να έχει καν εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες», αναφέρει, και προσθέτει: Ανέφερε δε ότι «είναι φυσικό να προκαλούνται υποψίες ότι η επέμβαση εξυπηρετεί απλώς τις μεγάλες αναπτύξεις που προγραμματίζονται στην περιοχή και τα ιδιωτικά συμφέροντα πίσω από αυτές».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών: «Το περιστατικό αποτελεί επανάληψη προηγούμενων προσπαθειών για ’καλλωπισμό’ της παραλίας που μεσολαβεί μεταξύ του χώρου όπου σχεδιάζεται μεγάλο τουριστικό έργο με τη θάλασσα. Οι Οικολόγοι θα εγγράψουν θέμα στη Βουλή, ενώ προειδοποιούν με καταγγελία στην ΕΕ. Στο μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται χαμός. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και άτομα με περιβαλλοντικές ανησυχίες βάλλουν κατά της πρακτικής που ακολούθησε το Τμήμα Δασών και καλούν τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.