O εκπαιδευτής αναρρίχησης βράχων Ανδρέας Θεοφάνους μιλά στον «Π»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 5.2.2019
O εκπαιδευτής αναρρίχησης βράχων Ανδρέας Θεοφάνους μιλά στον «Π»
Σε μια σχολή αναρρίχησης ο εκπαιδευόμενος μπορεί να μάθει ολοκληρωμένα τις σωστές πρακτικές που εφαρμόζονται κατά την εκτέλεση της αναρρίχησης

Ο Ανδρέας Θεοφάνους με πολύ κόπο και πείσμα τα κατάφερε. Η Σχολή Αναρρίχησης που δημιούργησε στην Κρατική Έκθεση Κύπρου είναι μοναδική και φυσικά πρωτοποριακή. Η σχολή είναι πιστοποιημένη και κατοχυρωμένη από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και η εκπαίδευση γίνεται μόνο από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ. Με τον Ανδρέα Θεοφάνους είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία.


Τι είναι η αναρρίχηση και από πού προέρχεται;


Η αναρρίχηση είναι ένα μοντέρνο σχετικά άθλημα (σε σχέση π.χ. με τον στίβο) όπου ξεκίνησε στα μέσα του 19ού αιώνα στα βουνά των Άλπεων. Τότε κυρίως με τη μορφή της ορειβασίας, οι άνθρωποι ήθελαν να εξερευνήσουν τα ψηλότερα βουνά και να ανεβούν σε κορυφές που μέχρι τότε έβλεπαν από μακριά. Η τάση αυτή έφερε τους ορειβάτες αντιμέτωπους με δύσκολα περάσματα σε απόκρημνες ορθοπλαγιές, όπου για να τα περάσουν με σκοπό να κατακτήσουν την κορυφή έπρεπε να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στο σκαρφάλωμα. Αυτή η ανάγκη έφερε για πρώτη φορά την αναρρίχηση στο προσκήνιο, όπου οι ορειβάτες εξασκούνταν αποκλειστικά στο σκαρφάλωμα σε πιο προσιτά σημεία, έτσι ώστε να προετοιμαστούν σωματικά και πνευματικά για την ανάβασή τους σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Σε μερικές μόλις δεκαετίες, αυτό έφερε την αναρρίχηση σε θέση που να γίνει αποκλειστικά ένα ξεχωριστό κομμάτι της ορειβασίας και να εξασκείται από μόνο του, χωρίς απαραίτητα κάποιος να είναι ορειβάτης αλπικών συνθηκών.


Πώς έχει εξελιχθεί στις μέρες μας και ποια μορφή ακολουθεί;


Η αναρρίχηση βράχου (rock climbing), όπως πλέον είναι διαδεδομένο το άθλημα στις μέρες του, έχει να κάνει αποκλειστικά με την ανάβαση σε βράχους ή ορθοπλαγιές με συγκεκριμένα μέσα προστασίας (σχοινί, ασφάλειες κ.λπ.). Οι αναρριχητές, λοιπόν, έχοντας την ανάγκη να βελτιώσουν την τεχνική, τη σωματική τους δύναμη αλλά και την πνευματική τους ικανότητα, ξεκίνησαν να δημιουργούν αυτοσχέδιους εσωτερικούς χώρους προπόνησης, εξειδικευμένους στην αναρρίχηση. Αυτή η τάση εμφανίστηκε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ή ίσως και νωρίτερα. Στις μέρες μας πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα αναρρίχησης συγκεκριμένων προδιαγραφών, με τεχνητούς τοίχους αναρρίχησης, όπου μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με το άθλημα μέσα σε αρκετά ασφαλές περιβάλλον. Κατά συνέπεια, το άθλημα πήρε και την αθλητική του πτυχή. Μιλάμε πλέον για την «Αθλητική Αναρρίχηση» (Sport Climbing). Κατά τη δεκαετία του ’90 άρχισαν να διεξάγονται τοπικοί αγώνες αναρρίχησης σε τεχνητούς τοίχους και μέχρι το τέλος της ίδιας δεκαετίας είχαν ήδη διεξαχθεί και οι πρώτοι παγκόσμιοι αγώνες.


Έπειτα, δημιουργήθηκε η παγκόσμια ομοσπονδία αθλητικής αναρρίχησης (IFSC) η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση τακτικών παγκόσμιων αγώνων. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά η αθλητική αναρρίχηση έχει ψηφιστεί σαν Ολυμπιακό Άθλημα και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων του 2020.



Σε ποιους απευθύνεται η αναρρίχηση; Υπάρχει περιορισμός ηλικίας ή άλλος περιορισμός για κάποιον που θέλει να αναρριχηθεί;


Η αναρρίχηση απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Συγκεντρώνει κυρίως φυσιολάτρεις όλων των ηλικιών που θέλουν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα και να ανακαλύψουν όμορφα φυσικά τοπία και να χαθούν μέσα σε αυτά παίζοντας. Ένα παιχνίδι αναψυχής είναι και η αναρρίχηση η οποία μας ανεβάζει σε σημεία θέας, όπου συνήθως δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης. Η αναρρίχηση είναι ένα κράμα σωματικής και πνευματικής άσκησης. Χρειάζεται δεξιότητα αλλά και σθένος έτσι ώστε να καταφέρεις να πετύχεις τον στόχο σου. Οπότε, κυριολεκτικά απευθύνεται στον καθημερινό άνθρωπο με μέση φυσική κατάσταση που ψάχνει έναν διασκεδαστικό τρόπο εκγύμνασης για να κρατάει το κίνητρό του σε υψηλά επίπεδα εξασκώντας το σώμα του και ακονίζοντας το μυαλό του. Στην αναρρίχηση υπάρχει ένα ευρύ φάσμα βαθμού δυσκολίας, από πολύ εύκολα μέχρι και πολύ δύσκολα περάσματα. Αρκεί να υπάρχει εξαρχής η σωστή κατάρτιση, για να γνωρίσει το άτομο τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στον βράχο και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούμε έτσι ώστε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο τραυματισμού.


Η αναρρίχηση είναι ανεπτυγμένη στην Κύπρο;


Μέσα από στοιχεία που έχουμε (αναφορές και γραπτά), μαθαίνουμε ότι η αναρρίχηση βράχου ξεκίνησε στην Κύπρο από τη δεκαετία το ‘60 κυρίως από Άγγλους οι οποίοι έχουν αφήσει μια αρκετά σημαντική παρακαταθήκη. Έπειτα, αυτό συνεχίστηκε σε περιορισμένη κλίμακα τις επόμενες δεκαετίες. Στη δεκαετία του ’90 έφτασαν κι άλλες επιρροές, πάλι από την Αγγλία αλλά και από την Ελλάδα αυτήν τη φορά, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει σιγά-σιγά η αναρρίχηση βράχου κάπως ευρύτερα. Τα τελευταία χρόνια και σε σχέση με την έκταση που έχει πάρει το άθλημα σε όλο τον κόσμο πλέον, έχει ξεκινήσει να διαδίδεται το άθλημα και να δημιουργούνται σιγά-σιγά μικρές τοπικές κοινότητες αναρριχητών. Ως φυσικό επακόλουθο έχουν δημιουργηθεί αρκετά νέα αναρριχητικά πεδία σε όλο το νησί, οπότε αριθμούμε στο σύνολο γύρω στα 13 πεδία.


Πώς μπορεί κάποιος να δοκιμάσει να κάνει αναρρίχηση;


Ο πιο απλός τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με το άθλημα είναι να μας ακολουθήσει σε μια εξόρμηση για σκαρφάλωμα. Εκεί θα του δείξουμε τα πρώτα βασικά βήματα για να ξεκινήσει και οπωσδήποτε θα ζήσει την πρώτη του περιπέτεια. Στη σχολή μας παρέχουμε πάντα δωρεάν τη δυνατότητα να δοκιμάσει κάποιος την αναρρίχηση βράχου επειδή θεωρούμε ότι όλοι δικαιούνται να δοκιμάσουν έστω και μία φορά αυτή τη φανταστική άσκηση.


Υπάρχουν χώροι όπου μπορεί κάποιος να προπονηθεί στο άθλημα αυτό;


Στις καινούργιες εγκαταστάσεις της σχολής μας υπάρχει εσωτερικός τοίχος αναρρίχησης ευρωπαϊκών προδιαγραφών με 200+ τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και με αρκετά ευρύ φάσμα δυσκολιών ξεκινώντας από πολύ εύκολα, όπου οποιοσδήποτε καινούργιος ή έμπειρος αναρριχητής μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιώσει τις δυνατότητές του στο σκαρφάλωμα. Στον χώρο μας διαθέτουμε έμπειρο προσωπικό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει το άτομο με πρόγραμμα εκμάθησης των τεχνικών αναρρίχησης αλλά και αθλητικής ενδυνάμωσης.


Πόσο επικίνδυνη είναι η αναρρίχηση βράχου;


Η αναρρίχηση γενικά εντάσσεται στα extreme sports. Ειδικότερα, όμως, πρέπει να αναφέρουμε ότι η σύγχρονη αναρρίχηση βράχου χωρίζεται σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τη μεθοδολογία προστασίας, από την πιο ασφαλή μέχρι την πιο ριψοκίνδυνη. Οπότε, θα έλεγε κανείς με λίγα λόγια ότι ο κάθε αναρριχητής που ξεκινά να σκαρφαλώνει, μπορεί να επιλέξει σε ποιον βαθμό επικινδυνότητας θέλει να εκτεθεί. Πέραν τούτου, είναι σημαντικό κάποιος να ενταχθεί σε μια σχολή αναρρίχησης για να μάθει τις σωστές πρακτικές ασφάλισης και τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει στα βράχια με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις ικανότητές του.


Τι χρειάζεται κάποιος για να ενταχθεί σε μια σχολή αναρρίχησης;


Για να ενταχθεί κάποιος σε μια σχολή αναρρίχησης βασικού επιπέδου δεν χρειάζεται να πληροί κάποια κριτήρια. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία εγγραφής όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί εκ των προτέρων για την προσκόμιση των αναγκαίων εγγράφων. Συστήνεται κάποιος να έχει δοκιμάσει εκ των προτέρων τουλάχιστον μία φορά αναρρίχηση σε βράχο, έτσι ώστε να μπορεί να αποφασίσει με μεγαλύτερη σιγουριά ότι θέλει να ακολουθήσει τη δραστηριότητα αυτή.


Τι παρέχει μια σχολή αναρρίχησης;


Σε μια σχολή αναρρίχησης ο εκπαιδευόμενος μπορεί να μάθει ολοκληρωμένα τις σωστές πρακτικές που εφαρμόζονται κατά την εκτέλεση της αναρρίχησης καθώς επίσης και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει σχετικά με τον εξοπλισμό. Θα μπορέσει να κάνει τα πρώτα του βήματα με ασφάλεια και υπό τις οδηγίες του εκπαιδευτή. Θα γνωρίσει καινούργιους και παλιούς αναρριχητές, κάτι που θα τον βοηθήσει στη συνέχεια έτσι ώστε να μυηθεί και στις διάφορες τοπικές κοινότητες αναρριχητών.


Η σχολή είναι πιστοποιημένη και κατοχυρωμένη από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και η εκπαίδευση γίνεται μόνο από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ. Μετά το πέρας της σχολής γίνεται πρακτική και γραπτή εξέταση και απονέμεται δίπλωμα σε όλους τους επιτυχόντες.



Ungravity climbing στην Κρατική Έκθεση Κύπρου


Από πού μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί περισσότερα αναφορικά με το άθλημα και τις σχολές;


Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω e-mail (ungravityclimbing@gmail.com) ή να τηλεφωνήσει στο 99523024, να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας (ungravityclimbing.com) ή ακόμα και να επισκεφθεί τον χώρο μας για να δει και να γνωρίσει από κοντά το άθλημα. Οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στην Κρατική Έκθεση, Περίπτερο 60, σε μόνιμη βάση. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99523024. Διεύθυνση: Κρατική Έκθεση, Περίπτερο 60, Γεώργιου Σεφέρη 1, Τ.Κ. 2415, Έγκωμη.




Ο πιο απλός τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με το άθλημα είναι να μας ακολουθήσει σε μια εξόρμηση για σκαρφάλωμα. Εκεί θα του δείξουμε τα πρώτα βασικά βήματα για να ξεκινήσει και οπωσδήποτε θα ζήσει την πρώτη του περιπέτεια.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

Πρέσβης Γαλλίας: Βασικός στρατηγικός εταίρος για τη Γαλλία η Κύπρος στον τομέα της άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης Γαλλίας: Βασικός στρατηγικός εταίρος για τη Γαλλία η Κύπρος στον τομέα της άμυνας

Πρέσβης Γαλλίας: Βασικός στρατηγικός εταίρος για τη Γαλλία η Κύπρος στον τομέα της άμυνας

Μία επίθεση ανά 10 ημέρες: Σχεδόν το 50% πολιτών και επιχειρήσεων έχουν δεχθεί κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία επίθεση ανά 10 ημέρες: Σχεδόν το 50% πολιτών και επιχειρήσεων έχουν δεχθεί κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση

Μία επίθεση ανά 10 ημέρες: Σχεδόν το 50% πολιτών και επιχειρήσεων έχουν δεχθεί κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση