Έκθεση με όλα τα πρακτικά και άλλα προβλήματα που δυνατό να προκληθούν κατά τη διαδικασία των ευρωεκλογών μετά την τροποποίηση του εκλογικού νόμου από την πλειοψηφία της Βουλής ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού, ζήτησε χθες από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού. Μετά το πρώτο σοκ, απόγευμα Παρασκευής, όταν πληροφορήθηκε την τροποποίηση του νόμου, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προσπαθεί τώρα να εξετάσει διεξοδικά τα νέα δεδομένα και τις επιλογές της. Αυτό που θέλουν στο υπουργείο να διαπιστώσουν είναι κατά πόσο τα προβλήματα που θα προκληθούν στην εκλογική διαδικασία λόγω των κενών και των λαθών που υπάρχουν στο Αρχείο Πληθυσμού μπορούν να τύχουν διαχείρισης από την Υπηρεσία Εκλογών, ώστε να περιοριστούν οι δυσχέρειες που για την ώρα προβλέπονται από την αρμόδια υπηρεσία και τον προϊστάμενο της, Δημήτρη Δημητρίου.
Πληροφορούμαστε ότι μετά την αρχική δυσφορία και τον έντονο προβληματισμό, στο υπουργείο θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο νέος νόμος μπορεί εν τέλει να εφαρμοστεί εντός των στενών χρονικών πλαισίων, χωρίς να απαιτηθεί αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αρχικά προέβαλε ως η μόνη επιλογή. Το γεγονός ότι υπέρ της τροποποίησης του νόμου ψήφισε και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος διαχρονικά (και επί προεδρίας Αναστασιάδη) υποστηρίζει την αυτόματη εγγραφή των πολιτών στον εκλογικό κατάλογο για όλες τις εκλογικές διαδικασίες, φαίνεται πως οδηγεί την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να κρατεί χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, παρά την αρχική «έκρηξη» του κ. Δημητρίου, ο οποίος επανέλαβε και χθες το πρωί, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα δυσχεράνει το έργο της Υπηρεσίας Εκλογών. Άφησε μάλιστα να νοηθεί ότι θα πληγεί και η αξιοπιστία της διαδικασίας, αφού σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις ένας σεβαστός αριθμός πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού αλλά όχι στον εκλογικό κατάλογο (Κύπριοι κάτοικοι χωρών της ΕΕ) να μπορούν να ψηφίσουν και για τους Κύπριους ευρωβουλευτές και για τους ευρωβουλευτές στις χώρες όπου διαμένουν. Ο κ. Δημητρίου άφησε μάλιστα και αιχμές για κομματικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση της Βουλής.
Τα προβλήματα
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ανησυχίες της Υπηρεσίας Εκλογών αφορούν κατά κύριο λόγο τα εξής:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.