Το ερώτημα-κλειδί είναι τι θα κάνει τελικά εκλογικά το ΕΛΑΜ. Παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει με μια δυναμική -δημοσκοπικά-, φαίνεται να χάνει έδαφος.
Δύο μόλις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, τα πολιτικά κόμματα σήκωσαν ήδη τα μανίκια σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να μεταβούν στις κάλπες. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία σημεία: Πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ, ποιος σχηματισμός θα κερδίσει την έκτη έδρα και πού θα φτάσει το ποσοστό της αποχής.
Το κυβερνών κόμμα, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 όταν μιλούσαν για ποσοστό ρεκόρ, καλείται πλέον να κινηθεί σε πολύ λεπτές ισορροπίες, μέσα από το πολυσυλλεκτικό του ψηφοδέλτιο, για να μην απολέσει ποσοστά. Στην Πινδάρου οι «πονοκέφαλοι» είναι αρκετοί, πότε λόγω ατυχών δηλώσεων στελεχών και πότε λόγω πολιτικών ζητημάτων που προκύπτουν και απαιτούν ειδική διαχείριση. Πλέον, όμως, ο ΔΗΣΥ έχει να διαχειριστεί την απογοήτευση ψηφοφόρων του, για ζητήματα που δεν είναι καν πολιτικά (Ανόρθωση - Ουζόχο, επιστολή οργανωμένων ΑΠΟΕΛ κ.ά.). Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον ΔΗΣΥ είναι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες, μεταξύ άλλων, στον ΥΠΟΙΚ και την κυβέρνηση. Βασικό επιχείρημα για τον ΔΗΣΥ παραμένει το ότι η κατάσταση που παρέλαβε με τα ΜΕΔ στον Συνεργατισμό ήταν μη αναστρέψιμη.
Στην υπόθεση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ κάποιοι καταλόγισαν πολιτική παρέμβαση του ΔΗΣΥ στο κρατικό κανάλι, ωστόσο, πολλά από τα σημεία που επικαλέστηκε για την καταψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού του ΡΙΚ βρήκαν ανταπόκριση στην κοινή γνώμη.
Προεκλογικά ο ΔΗΣΥ θα χτίσει στο ευρωπαϊκό προφίλ που έχει δημιουργήσει. Ίσως είναι το μόνο κόμμα με θετική ευρωπαϊκή ατζέντα. Λευτέρης Χριστοφόρου, Νίκος Τορναρίτης και Λουκάς Φουρλάς φαίνεται ότι θα δώσουν τη μάχη για τις δύο έδρες που θα εξασφαλίσει, εκτός απροόπτου, ο ΔΗΣΥ.
Έρχεται ανάκαμψη;Στην Εζεκία Παπαϊωάννου επέστρεψαν τα χαμόγελα, καθώς τα στελέχη του κόμματος της Αριστεράς θεωρούν ότι η βάση από την οποία ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία ενόψει ευρωεκλογών είναι καλύτερη από αυτήν στην οποία το κόμμα βρισκόταν το 2014 και το 2016. Έξι χρόνια μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, βλέπουν την ψαλίδα της διαφοράς με τον ΔΗΣΥ, δημοσκοπικά τουλάχιστον, να έχει μειωθεί καθώς το 2014 βρισκόταν σε διψήφια νούμερα, ενώ τώρα κυμαίνεται σε μονοψήφια. Στο ΑΚΕΛ θέλουν να χτίσουν πάνω στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό και, επίσης, σε ζητήματα που θα αποδομούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε επίπεδο οικονομίας, διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η εργασιακή ανασφάλεια και οι ανισότητες που θεωρούν ότι προκύπτουν από τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Πλέον τα στελέχη του κόμματος επιδίδονται στην αξιόπιστη για το ΑΚΕΛ συνταγή, της προσωπικής επαφής με τον κόσμο, καθώς σύμφωνα με πηγές το μοναδικό πρόβλημα για το ΑΚΕΛ ενόψει εκλογών είναι τα σημαντικά ποσοστά αποχής. Νεοκλής Συλικιώτης, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι οι τρεις που θα δώσουν τη μάχη για τις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ΑΚΕΛ διαθέτει στη φαρέτρα του έναν ιδιαίτερα αστάθμητο παράγοντα, αυτόν της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία.
Δυνατό ΔΗΚΟ;Στο Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξαν να διαμορφώσουν ένα ψηφοδέλτιο με δυνατές -για τον χώρο του Κέντρου- προσωπικότητες, οι οποίες να μπορέσουν να αντλήσουν ψήφους από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και την ίδια ώρα να περιορίσουν τις διαρροές προς άλλους χώρους. Περιοριστικός παράγοντας για το ΔΗΚΟ αποτελεί το γεγονός ότι, ακόμα και στο πιο ευνοϊκό σενάριο σε επίπεδο ποσοστών, εξασφαλίζει μία μόνο έδρα. Αυτό ενδυναμώνει τον φόβο ότι ενδεχομένως οι ψηφοφόροι του κόμματος να επαναπαυθούν ή να κινηθούν προς τη ΔΗΠΑ. Το κόμμα αναμένεται να κτίσει στον ρυθμιστικό ρόλο του Κέντρου, σε πάγιες θέσεις σε οικονομία, ενέργεια και Κυπριακό. Στο μεταξύ, η σύμπλευση με τον ΔΗΣΥ για καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ προκάλεσε κάποιες αναταραχές ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ. Δεν αποκλείεται να δούμε να αλλάζει το πλάνο όσον αφορά τοποθετήσεις σε ζητήματα στα οποία υπερθεματίζει ο ΔΗΣΥ, για να αποφευχθεί συνέχιση της ταύτισης που τους αποδίδει το ΑΚΕΛ σε θέματα οικονομίας (το γνωστό «Αβέρωφ Παπαδοπούλος το γένος Ορφανίδη» χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε πάνελ από στελέχη της Αριστεράς).
Η μάχη για την έκτη έδραΣε αυτή τη μάχη το ερώτημα-κλειδί είναι τι θα κάνει τελικά εκλογικά το ΕΛΑΜ. Παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει με μια δυναμική -δημοσκοπικά-, φαίνεται να χάνει έδαφος. Οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία για στελέχη του αφαίρεσαν σημαντικούς πόντους σε ένα σημείο στο οποίο θεωρητικά διατηρούσε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Η έκθεση στα ΜΜΕ και οι απαντήσεις που έδωσαν τα στελέχη του ΕΛΑΜ στις κατηγορίες φαίνεται να μην πείθουν. Στον δρόμο προς τις εκλογές το ΕΛΑΜ θα έχει να αντιμετωπίσει και τον ΔΗΣΥ, που μπορεί προς το παρόν να χειρίζεται ήπια τις διαρροές προς τον χώρο της Ακροδεξιάς, ωστόσο, όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι επικαλούμενος το «συναίσθημα του Συναγερμικού» θα θέλει να «επαναπατρίσει» ακόμα και την τελευταία ψήφο.
«Πρώτο βιολί» ανάμεσα στους υποψηφίους του ΕΛΑΜ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη.
Η ΕΔΕΚ, η οποία κατέχει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, βγήκε μπροστά στο θέμα του ΕΛΑΜ, μειώνοντας την ψαλίδα με το ακροδεξιό κόμμα στο ελάχιστο. Πλέον θα πρέπει να χτίσει πάνω στις δικές της θέσεις έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί και ποιοτικά από τους αντιπάλους της, γεγονός που θα πράξει από το τέλος Μαρτίου και μετά. Ξεκάθαρο φαβορί, αν εξασφαλίσει τελικά την έδρα, είναι ο νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.
Η σύμπραξη Οικολόγων - Συμμαχίας Πολιτών φιλοδοξεί να πείσει τους πολίτες, βασισμένη σε θέσεις που άπτονται περιβαλλοντικών - οικολογικών και ζητημάτων που αφορούν άμεσα τον Κύπριο πολίτη. Η Συμμαχία Πολιτών θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως το ΓεΣΥ, ο καθορισμός κατώτατου μισθού (όπως όλα δείχνουν πάει για καθορισμό τον Νοέμβριο), αλλά και ζητήματα ανισοτήτων. Δυνατό χαρτί για τη σύμπραξη αποτελεί η παρουσία του δημοφιλούς και αγαπητού στους πολίτες Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στο ψηφοδέλτιο.
Τέλος, η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν άρχισε να εμφανίζεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Έχει αξιόλογα στελέχη στο ψηφοδέλτιο, οπότε οι επόμενοι μήνες θα δείξουν τι και κυρίως πόσο μπορεί.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.