Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.3.2019
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2019.

Με 32 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 1 αποχή ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός του ΡΙΚ από την Ολομέλεια της Βουλής με την διαδικασία του κατεπείγοντος.


Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2019 σε συνέχεια της καταψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 15/3/2019, έτυχε τροποποίησης και υποβλήθηκε εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 19/3/2019, αφού έτυχε της ανάλογης μελέτης και επεξεργασίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ σε συνέχεια διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του ΡΙΚ έχει τροποποιηθεί με μείωση του ποσού της κρατικής χορηγίας κατά €400.000 σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση προϋπολογισμού, από €33.260.000 σε €32.860.000.

Η Ολομέλεια της Βουλής δέσμευσε το κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που κατανέμεται στα κονδύλια από την κρατική χορηγία ως αντιστάθμισμα απολεσθέντων εσόδων από διαφημίσεις. Δεσμεύτηκε επίσης ποσό 31.000 ευρώ την αντιμισθία του Προέδρου και των μελών του ΔΣ.

Ο νέος Προϋπολογισμός του ΡΙΚ συζητήθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως ο ΔΗΣΥ δεν δέχεται μαθήματα από αυτούς που καταψηφίζουν προϋπολογισμούς και εκ του ασφαλούς τα δύσκολα νομοθετήματα. Πρόσθεσε πως η καταψήφιση του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και είπε ότι σε μια εβδομάδα δρομολογήθηκαν αρκετά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ποιοτική αναβάθμιση είναι το κλειδί, ανέφερε ο κ. Κουλλάς προσθέτοντας ότι κανένας δεν είπε πως χρειάζεται προνομιακή μεταχείριση. Η αναζήτηση διαφήμισης δεν βοηθά τον ρόλο του ΡΙΚ ανέφερε περαιτέρω, προσθέτοντας πως «είναι καλύτερα να δίνουμε κάτι παραπάνω και να έχουμε καλύτερη και σαφώς διαφοροποιημένη αποστολή». Είπε ακόμα πως δεν είναι βέβαιο ότι η διαφήμιση που δεν θα πάει στο ΡΙΚ θα πάει στα ιδιωτικά κανάλια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως διαδραματίζεται ένα θέατρο παραλόγου, θέατρο σκοπιμοτήτων και ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Καταψήφισαν προϋπολογισμό που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης τους - είπε αναφερόμενος στον ΔΗΣΥ – γεγονός, που όπως είπε, είναι πρωτοφανές ανά το παγκόσμιο.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε πως αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια για «πλήρη καθυπόταξη του ΡΙΚ» και στην προσπάθεια «να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ο νέος προϋπολογισμός θα πλήξει το πρόγραμμα, συνέχισε και ανέφερε πως είναι ένα πράγμα να επιδιώκεις να επιτελείς τον ρόλο σου και άλλο να επιδιώκεις το κλείσιμο του ΡΙΚ.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα συμπεριφερθεί και αυτή τη φορά υπεύθυνα, καθώς καταψήφιση θα σημαίνει κλείσιμο του ΡΙΚ. Είπε τέλος πως το κόμμα του δεν θέλει σχέση με «χουντικές πρακτικές».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που πήρε πρώτος το λόγο, ζήτησε να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Πρόσθεσε πως το ΡΙΚ για κάθε 5 ευρώ που δαπανά για μισθούς, δαπανά 1 ευρώ για την παραγωγή προγραμμάτων και αυτό δεικνύει ότι «κάτι πάει πάρα πολύ λάθος».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε περαιτέρω ότι στον προϋπολογισμό περιέχονται 800.000 ευρώ για 8 διευθυντές και 13 εκ. για μισθούς. Αναφέρθηκε σε άτομα που πήγαν από τον τηλεοπτικό σταθμό plus «με λεωφορεία» και παρατήρησε πως χρειάζονται 8 ερευνητές για την τηλεοπτική εκπομπή «Αδύναμο κρίκο». Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε περαιτέρω ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή διαπιστώνει «πράγματα και θαύματα».

Θα στηρίξουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση εφόσον είναι ανεξάρτητη και αντικειμενική και λειτουργεί ως δημόσια και προς εξυπηρέτησης κομματικών και άλλων προνομιούχων, είπε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως η συνήθης θέση  της ΕΔΕΚ είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού. Έκανε λόγο για «επεμβάσεις από τα κόμματα», για «επιχειρούμενο αποεθνισμό που βολεύει την τουρκική κατοχή» και παρατήρησε πως η κυπριακή διάλεκτος μέσα από τα προγράμματα του ΡΙΚ γίνεται συνώνυμη με την υποκουλτούρα. Είπε πως αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός τίθεται θέμα επιβίωσης της ραδιοτηλεόρασης.

Ανέφερε ακόμα ότι «BBC δεν μπορεί ποτέ να γίνει, μακάρι να γίνει ένα λιτοδίαιτο δημόσιο κανάλι», προσθέτοντας πως πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στο νέο ΔΣ.  Δήλωσε επίσης ότι η ΕΔΕΚ υπερψηφίζει όπως έκανε και την προηγούμενη συνεδρία.

Ο Πρόεδρος του Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε σε «βόλεμα ημετέρων» και στον υπεράριθμο προσωπικό του ΡΙΚ.  Αν δεν ψηφιστεί και αυτός ο προϋπολογισμός θα σημαίνει ότι υπάρχει ασθενής στον οποίο προσφέρουμε ευθανασία. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως αν εφαρμοστούν τα όσα ειπώθηκαν για τα κόμματα, το αποτέλεσμα θα είναι τα μικρά κόμματα να μην έχουν καθόλου φωνή. Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως αυτοί που θέλουν να κάνουν το ΡΙΚ BBC δεν θα τους αρέσει αν τελικά γίνει, προσθέτοντας πως το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να τερματίσουν τις παρεμβάσεις.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιώργάλλας  ανέφερε ότι η κοινωνία ανέμενε να δει μια σοβαρή διαχείριση της συζήτησης και της κατάστασης που προέκυψε με την καταψήφιση του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε πως αυτό που έγινε ήταν μείωση κατά 400.000 ευρώ του προηγούμενου προϋπολογισμού, που σημαίνει πως απλά δεν θα κάνουν μια παραγωγή.

Παρατήρησε επίσης πως κόπηκαν έξοδα για την ασφάλεια και την υγεία, την ώρα που το ΡΙΚ στεγάζεται σε στρατώνα. Ψηφίσαμε υπέρ την προηγούμενη εβδομάδα και αυτή θα καταψηφίσουμε τη συμπαιγνία προς οτιδήποτε προκύψει μελλοντικά, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, είπε ότι ζούμε το «θέατρο του παραλόγου», το «μεγάλο κόλπο» ώστε να αποσπαστεί η προσοχή από το πόρισμα για τον Συνεργατισμό. Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ ήταν «τεχνάσματα του λόφου του Προεδρικού». Είπε πως έγινε βάσιμη κριτική κατά του ΡΙΚ, αλλά ανέφερε ότι δεν θα συμμετέχει στο κόλπο και θα τηρήσει την ίδια θέση όπως και τους άλλους προϋπολογισμούς, δηλαδή αποχή.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το ΡΙΚ είναι έρμαιο της εκάστοτε Κυβέρνησης και των εξυπηρετήσεων κομματικών και κυβερνητικών συμφερόντων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ επί προσωπικού, είπε πως είχε προσληφθεί στο ΡΙΚ με άλλους 4 δημοσιογράφους από τον Plus, αφού έγιναν εξετάσεις από το Πανεπιστήμιο και κανένας δεν κινήθηκε εναντίον της διαδικασία.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Αντρέας Φράγκος ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ότι σε περίπτωση κατά την οποία η Βουλή καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, τότε την ίδια ώρα θα κλείσει το ΡΙΚ. Τα ψέματα τέλειωσαν, θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, περιλαμβανομένων και των κομμάτων, είπε.

Ο κ. Φράγκος πρόσθεσε ότι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με όλους, Βουλή, Ελεγκτική Υπηρεσία και κόμματα, ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να εκσυγχρονιστεί και να εκλείψουν τα κακώς κείμενα.

Είπε ακόμα ότι δεν θέλουμε να κάνουμε το ΡΙΚ ένα BBC αλλά θέλουμε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση για τους Κύπριους ως τη φωνή των Κυπρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είπε ακόμα πως ακροατές την τελευταία βδομάδα, από την Κύπρο και το εξωτερικό, δήλωναν έτοιμοι να κάνουν εράνους για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει τη λειτουργία της η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο Αντρέας Φράγκος παρουσίασε στην Επιτροπή τις πρόνοιες μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Διοίκησης και συντεχνιών του ΡΙΚ, με βάση το οποίο το νέο οργανόγραμμα θα είναι έτοιμο μέχρι τις 25 Απριλίου, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα πολλά εργασιακά καθεστώτα μέχρι τις 14 Ιουνίου, θα ληφθούν αποφάσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου και θα μελετηθεί η οικονομική αυτονομία του ΡΙΚ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Μιχάλης Μαραθεύτης, ανέφερε ότι οι δαπάνες για τα προγράμματα μειώθηκαν κατά 1,3 εκ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Πρόσθεσε πως το ΡΙΚ προωθεί κυπριακές σειρές και δίνει εργασία σε 100 και πλέον Κύπριους ηθοποιούς, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται στο ΡΙΚ.

Σταύρωμα διαφήμισης

Ο νέος προϋπολογισμός του ΡΙΚ περιλαμβάνει το κονδύλι των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ως αντιστάθμισμα για τερματισμό των διαφημίσεων του ΡΙΚ (με εξαιρέσεις σε χορηγίες, product placement, barter agreements και διαφημίσεις σε μεγάλα γεγονότα), ωστόσο με τροπολογία που εγκρίθηκε και κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ-Κινημα Οικολόγων, το κονδύλι σταυρώθηκε στην επιτροπή και θα πρέπει το ΡΙΚ να ζητάει από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το κονδύλι, δικαιολογώντας το ποσό που θα ζητάει.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια